Tudományok

Általános iskolás koromban már édesapám műhelyében lábatlankodtam, és mint afféle gyerek kérdezgettem, hogy mi hogyan működik? Mitől hegeszt a hegesztő ? Vonzott a fémek szerkezete, a kémia, majd később az anyagismeret. Jó volt felfedezni és "megérteni", a körülöttem lévő világot.

Fokozatosan alakult ki bennem a művészetek, a csillagászat, és a természettudományok, valamint a  biológia iránti érdeklődés. A legtöbb osztálytársam kifejezetten utálta a kémiát, én meg szerettem. Sok-sok esztendeje a csillagászat szerepel az első helyen nálam. Minden hasonló tárgyú ismeretterjesztő filmet megnézek a tv-ben és ezzel összefüggésben szakirodalmakat lapozgatok. Szerintem a legnagyobb rejtély az univerzum léte, eredete, a megfoghatatlan és titokzatos tér és idő.

Kémiai alkotóelemeinkkel  a pusztulás és az ujjászületés végtelen körforgásának magjait hordozzuk magunkban. Óriási eredménynek tartom, hogy már az ókorban rájöttek a nagy gondolkodók arra, hogy a föld gömbölyű. Tette ezt egy tudós akkoriban Egyiptomban két karó segítségével, melyek egymás közti távolsága ismeretében, az árnyékok megmérése után számolták ki a föld átmérőjét.

A mai modern műholdas mérésekhez képest pár kilóméter volt az eltérés. Bámulatos emberi gondolkodásra vall mindez. A csillagászat, mint tudományág évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, és engem is.