Ezen a napon avattak hivatásos katonának

Kedves Olvasók!

 

A mai bejegyzésemben "egy szép kerek évfordulóra emlékezek", hiszen ma van 34 éve annak, hogy 1986 augusztus 10-én hivatásos katonává avattak Leninvárosban, mai nevén Tiszaújvárosban. Ezzel vette kezdetét az a „hivatásos katonai pályám”, amelyben 11 évig dolgoztam, és amely nap több, mint három évtizeddel ezelőtt életem egy meghatározó állomása volt.

Beteljesült egy álmom, hiszen vadászrepülőgépet szerelhettem már ezután, amit nagyon vártam. Véget ért az iskola, és immáron 19 évesen kiléphettem a „nagybetűs életbe”. Tudtam, hogy Taszárra fogok kerülni az akkori nevén „101. Felderítő Repülő Századhoz”, sárkány-hajtómű üzembentartó mechanikusnak. Nagyon vártam már erre! Közel kerülök szülőfalumhoz Lengyeltótihoz, hiszen 50 km nem távolság, és mégis csak „itthon vagyok”!

Így is történt!

Ma azonban feltörnek bennem a régi emlékek, megállok egy pillanatra, és elgondolkozok azon, hogy „Atya Úr Isten”, ez már 34 éve történt. Úgy rémlik, mint ha "tegnap"  történt volna, és még tisztán felsejlik bennem a készülődés izgalma az avatásra, a gyakorlások, a Himnusz, a beszédek,  a szép napos idő, és a befejezésként a díszmenet!

Édesanyám jött el egyedül akkoriban az avatási ünnepségre, hogy részese legyen ennek a számomra fontos  eseményre.

Nem győzök neki hálálkodni ezért, hiszen sokadik alkalommal hozott értem ilyen „áldozatot”anyaként. Azért írom ezt, mert anyukámnak akkoriban nem volt csatlakozása Leninvárosba, hogy délelőtt 10-re odaérjen, hanem egy vasútállomáson éjszakázott azért, hogy szemtanuja legyen ennek a nagyszerű élménynek. Minden estre az avatás napján ott volt, és én büszke is vagyok arra, hogy édesanyám részese lehetett az örömömnek.

Ma már kissé megfakultak ezek az emlékek, és bizony azok közül is "elmentek" már többen, akikkel együtt avattak akkor és ott azon a napon, ami nagyon szomorú. Mindennek azonban egy üzenete van most a számomra, mégpedig az, hogy múlik az idő!

Az idő múlását megállítani ugyan nem tudom, de ma visszaemlékezek azokra a volt évfolyamtársaimra és egykori kiképzőimre, akiknek én  is köszönhetem azt, hogy sikeresen elvégezhettem Szolnokon a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola két éves tiszthelyettes iskoláját!

 


Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (2 db)

Imre

2018. 08. 12. 17:54

Szerintem a nehézségek ellenére szép volt! Köszönöm NEKTEK!

Rischt József

2017. 03. 22. 19:37

Szép volt.

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom