2004 június 30. Elment az utolsó Amerikai katona Taszárról

Tizenhat éve ezen a napon hagyták el Taszárt az utolsó amerikai katonák.

Szinte hihetetlennek tűnik az, hogy már ennyi idő telt el azóta, és Taszár község neve szép csendben a feledés homályába veszett, dicstelenül, és mellőzötten !

Idén lesz 25 éve annak, hogy a 1995 decemberében a parlament megszavazta az amerikai csapatok állomásozását Magyarországon. Egy csapásra "híressé" vált Taszár község neve a "nagyvilágban", és a média figyelme községünkre irányult. Annyi politikus járt Taszáron, hogy talán többen el sem hiszik. Közülük többen  igyekeztek erényeket kovácsolni az amerikai csapatok itt tartózkodásából.Ezekből az "erényekből" azonban forintban kimutathatóan nem sok jutott községünknek.

Büszkék vagyunk rá, hogy akkoriban Taszáron járt az Amerikai Egyesült Államok elnöke: Bill Clinton, vagy a tragikus körülények közt elhunyt Lady Diana Hercegnő is. Ezek a kiemelkedő események is mára már mind a múltba vesztek, és emlékekké"szelídültek", akkoriban azonban "óriási" szenzáció volt !

Hazánk számára az a legnagyobb eredmény ebből 9 évnyi amerikai jelenlétből, hogy Magyarország sikeresen csatlakozott a NATO-hoz. Nem szabad azonban elfelejteni azt, hogy ezért a Taszáron szolgáló magyar katonákat is illeti köszönet! Ezek az erélyek is mind elmúltak, és lassan így került lakat Magyarország legnagyobb katonai repülőterének kapujára, dicstelenül.

2004 junius 30-án nagyszabású ünnepség keretében búcsúztatták az Amerikai csapatokat Taszárról.

Az ünnepségen a  "9 közös év" munkáját méltatta George W. Walker Amerikai akkori nagykövet Úr, és ajándéktárgyakat adott át. Ilyen tárgyakat kapott a Somogy Megyei Önkormányzat képviseletében Dr Gyenesei István akkori elnök, Kaposvár Megyei Jogú Város képviseletében Szita Károly polgármester úr, és Taszár képviseletében én is. Ez az ajándék a mai napig az irodámban van. Természetesen a fenti személyek (köztük én is ) mondtak beszédeket, és adtak át külömböző ajándékokat a nagykövet Úrnak.

Az amerikai csapatok Taszáron tartózkodásának befejezése szomorú volt a számomra is, hiszen rengeteg magyar munkahelye szűnt meg ezzel, és az áldozat is feleslegessé vált, amelyet az 1997-ben pontosan az amerikai katonák Taszárra "telepítése" miatt kirúgott, jól képzett magyar katonákkal hozattak.

Ekkor indult el Taszár a "lejtőn", és őszintén mondva csak remélem azt, hogy a gödör aljára értünk!

Azt talán kevesen tudják, de az ünnepség előtt személyesen beszéltem George W. Walker nagykövet úrral, és a segítségét, támogatását kértem abban, hogy az amerikai csapatok részére felesleges asztalokat, székeket és eszközöket adják oda térítésmentesen a megyei önkormányzatoknak. Így is történt, és az akkori Somogy Megyei Önkormányzat vezetése koordinálta ezt eszköz igényt, szállítást.

Nem akarok nagyképűnek tűnni, de ez akkoriban az én fejemből "pattant ki", és sikeresen meg is történt. Örültem, hogy segíthettem ilyen formában másokon.

Bejegyzésem végére, zárszóként csak annyit írnék tanulságként.

- "Vagy" Nem szabadott volna Taszárra engedni az amerikai csapatokat, és akkor a magyar légierő gépei, és a személyi állomány jövője kedvezőbben alakul ! Nem beszélve az önkormányzatra nehezedő óriási anyagi és egyéb teherről!

- "Vagy" Ha már ide engedték az amerikaiakat és kirugdalták a magyar katonákat ( köztük engem is ), akkor mindent elkövetni a felelős politikusoknak azért, hogy ne menjenek el az amerikaiak Taszárról még 50 évig, de sajnos nem így történt!

Akkoriban sajnálatos módon nem minden magyar poltikus számára volt cél az amerikai katonák hosszútávú taszári állomásozása, és ennek a szándéknak az egyértelmű kifejezése miatt is mentek el 2004 június 30-án végleg Taszárról az amerikai csapatok!

Azt nem tudom megmondani, hogy ezekkel a gondolatokkal mindenki egyetért-e, de akikkel eddig én beszéltem erről a témáról, azok közül mindenki hasonlóan vélekedett..

Ennél szebb, és reményteljesebb jövőt kívánok Taszárnak, és remélem, hogy a repülőtér jövőbeni hasznosítása majd elfeledteti velünk a múlt fájó emlékeit! Én makacsul hiszek benne, hogy így jó lesz majd a régiónknak, a megyénknek, és nekünk (is) !

 

Az USA nagykövete mellett.

Türelmesen várok a soromra.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom