Mindennapok 2019 június

2019 június 23.

Nagy Tisztelettel köszöntök mindenkit június hónap második bejegyzésében. Igaz ma az időjárás a „borúsabbik” felét mutatta meg nekünk reggel, de most délután már egy fokkal „barátságosabbá” , az évszaknak megfelelőbbé változott.

Gyorsan hozzá kell tennem, hogy az elmúlt időszak fülledt, meleg trópusi hőmérsékletei sem voltak túlságosan szimpatikusak a számomra, de ezzel szerintem az olvasók „többsége” is egyet ért velem.

Az elmúlt időszak inkább a tanévzáró, és az óvodai „Családi Nap” eseményeiről szóltak, és ha megengedik nekem, akkor inkább ezekről írnék. Azt is gyorsan hozzá kell tennem az elmúlt időszak történéseinek felsorolásához, hogy „probléma” volt az ivóvíz minőségével , és a Taszár elektromos rendszerében is „hiányosság”, de ezeket sikerült megoldani a szolgáltatóval közösen. Az adott helyzetben azért nem volt ilyen „nyugodt a légkör”, amely kifejezéssel és a lakosság „véleményére” utalnék első sorban. Mind ezek ellenére azonban „sikeresen megoldódott minden”.

Május 21-én megosztottam még a motor balesetem évfordulójáról szóló, számomra fontos megemlékezésemet is, amelyre mindig emlékezni fogok, amíg élek.

A bejegyzésemben elsőként a Taszári körzeti általános iskola tanévzáró és ballagási ünnepségéről írok, amelyet június 15-én, szombaton délelőtt tartottak az önkormányzat földszinti nagytermében. A ballagó diákok, és a könnyes szemű hozzátartozók érzelmei valamit a tanév zárása mindig megható a számomra, és jelzi azt a tényt, hogy múlik az idő.

Személyes érintettségem is van  ebben, hiszen kisebbik leányom Anna most fejezte be a 7. osztályt, és egy év múlva bizony Ő is el fog ballagni. Amikor a kivetőn a mostani nyolcadik osztályosok képeit mutatták az elmúlt 8 évről, bennem is önkéntelenül feltörtek az érzelmek. Nagyon megható volt számomra ez a figyelmesség a pedagógusok részéről, akik a diákok napjait örökítették   meg egy-egy fénykép erejéig. Ez akkor és ott, bizony nagyon megható volt, mint szülő és mint polgármester részéről is.

A megható pillantok azonban tova szállnak, ez az élet rendje. Ilyenkor azonban mindig egy gondolat jut az eszembe, mégpedig az, hogy meg kell tanulni mindenkinek értékelni a „pillanat varázsát”. Megélni, átélni a csodát, amit az a „pillanat” magában rejt, hordoz. Ezek azok az élmények, amik „bele égnek” a szívünkbe, és amiket nem vehet el tőlünk senki!

Ezeket a pillanatokat kell tudni megélni, átélni úgy, hogy örökre bennünk éljenek. Elnézést kérek, ha ez a néhány sor túlságosan szentimentálisnak, vagy érzelgősnek tűnt volna, minden esetre én így gondolom…

Az évzáró-ballagási ünnepségen részt vett Baté polgármestere Zsalakó Ernő, Kaposhomok polgármestere Barta István, és Fonó község polgármestere Nyerges Péter. Az ünnepségen jutalomkönyveket is kiosztottunk polgármester kollégáimmal együtt immáron „hagyományosan”, de büszkeséggel tölt el az, hogy Anna is kapott egy jutalomkönyvet az egész évben végzett munkája elismerése képpen. Gratulálunk Ani!

Másnap, június 16-án ünnepeltük Anna leányom 14. születésnapját, és a Balatonon, egy szerény fürdőzéssel igyekeztünk kedveskedni neki. Ezek azok a pillanatok, amelyek fontosak a számunkra, úgy hiszem.

Ma délelőtt a templomban voltunk szentmisén, amely után „Úrnapi körmenet” következett  volna, de az időjárás sajnos „közbe szólt”, így a szomszédos településekről ide látogatókkal együtt csak a templomban került sor  erre az „aktusra”. Sajnálatos módon azonban a szentmise végén Sándor László plébános Úr egy szomorúbb közérdekű „bejelentést” is tett, miszerint augusztus 10-től áthelyezik Nagyatádra.

 

2019 június 6.

Köszöntök mindenkit június első bejegyzésében. Az időjárásról csak annyit mondanék, ha lehet ilyet, hogy a „szélsőségek” heteit kellett megélnünk. Utalnék ezzel a kifejezéssel arra, hogy a hűvös-esős májusi napok után hirtelen „ránk tört a fülledtség”, és a zivatar kombinációja. Akik a bejegyzéseimet olvassák, azok már „megszokhatták” azt, hogy néhány gondolatot mindig megengedek magamnak az időjárás jellemzéséről is, hiszen ez nekem is nagyban befolyásolja a mindennapjaimat. Ennek az időjárásról szóló kis „megjegyzésemnek” sajnos ebben az esetben igen csak komoly jelentősége van, hiszen a közterületek fűnyírásán nagyon komolyan befolyásolta ez a „pocsék” idő.

Nem tudtuk megfelelően ellátni ezt a feladatunkat, hiszen ha neki lehetett volna állni füvet vágni, akkor megint elkezdett esni az eső, és ez így ment szinte egész májusban. Nem csoda, ha sokan kritizálták a közterületek elhanyagoltságát.

Utolsó gondolatként az időjárásról pedig csak annyit mondanék, hogy a június 1-én megtartott „Családi Nap” rendezvényünk előtt is azért imádkoztam, hogy ne tegye tönkre az eső ezt a nagy település szintű rendezvényünket, és meghallgattattam.

No de mindent csak sorjában.

A legutóbbi bejegyzésemet május 12-én írtam, és az elmúlt időszakban több olyan eseményen is részt vettem, ami említésre ad okot. Ezek között volt a KAVÍZ Kft taggyűlése május 14-én, aztán két nap múlva képviselő-testületi ülés, utána a lakótelepi társasházak lakógyűlésein vettem részt szám szerint négyen.

A társasházak lakógyűlésein tájékoztatókat tartottam a Tisztelt lakosság részére az önkormányzat terveit illetően, az „új” csatorna rendszerhez csatlakozásról, és a rákötésekkel kapcsolatos pályázat kidolgozásáról. Itt meg kell említenem, hogy a lakótelepen a „régi” csatorna rendszer mellett építettek egy újat is a 80-as évek végén, de számomra értehetetlen módon a társasházak nagy része nincs rácsatlakozva erre az új rendszerre. Felmérettük az vízi közmű üzemeltetőjével a csatornák számát, és a rákötés költségeit, ami 21 millió Ft+ÁFA.

Sajnos ez a pénz nem áll az önkormányzat rendelkezésére, de a társasházakkal közösen egy pályázati rendszert dolgozunk ki, amiben prioritást a legrosszabb műszaki állapotú házak élveznek. Ezzel a „módszerrel szeretnénk az elkövetkezendő években megoldani ezt a problémát.

Részt vettem a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési  Egyesület taggyűlésén Zselickislakon, ahol  a térfigyelő kamera rendszer kiépítésére tavaly beadott pályázatról érdeklődtem én is. Sajnos a pályázat kiírásában változások történetek kiíró hatóság részéről, így ismételten csak „nyúlik ez az eljárás is, mint a rétes”. Bizakodó vagyok, és remélhetőleg minden engedélyt sikerül majd beszerezni ahhoz, hogy végre elindulhasson ez beruházás Taszáron is. Értesítést kaptam arról is, hogy a tavaly márciusban beadott „Családi Nap” pályázatunk is pozitív elbírálásban részesült, bár támogatási szerződést még nem kaptam, és várom a 600.000 Ft költséget több, mint 1 év után. Mind emellett  cikázik a fejemben az „egyszerűbb pályázati rendszer” kifejezés, amit a gyakorlat a mellékelt ábra szerint igen csak felül írt.

Május 27-én délután Kaposváron voltam a „háziorvosi ügyelet” kht felügyeleti tagjaként a 2018 évi pénzügyi beszámolóról szóló tájékoztatón, másnap pedig Igalban tartotta a szociális társulás a hasonló tárgyú taggyűlését.

Május 31-én pénteken délután az önkormányzat földszinti nagytermében került megrendezésre a Taszári Napsugár Óvoda és Bölcsőde intézmény alapításának 20. évfordulója alkalmából ünnepi rendezvény. Évzáró műsorral és egy megható ballagással egybe kötve búcsúztak az ovisok a pedagógusoktól, és az intézménytől. Én a jubileumi rendezvényen egy emléktárgyat adományoztam az intézménynek a képviselő-testület nevében, és megragadva az alkalmat egy szál virággal köszöntöttem a pedagógusokat.

A pedagógusokat sorából nem felejtettem ki  az iskolát, őket szintén emléktárggyal támogatta korábbi döntésünk alapján a képviselő-testület.

A bejegyzésemet a június 1-én megrendezett „Családi Nap”-pal zárom, amely előkészületeit már hónapokkal ezelőtt megkezdtük. Nem kevés időt energiát fektettem- fektettünk abba, hogy ez a nap jól sikerüljön, és mindenki jól érezze magát. Ebbe a várakozásba tett egy kis bizonytalanságot az időjárás, de a végére minden sikerült.

Sikeresen össze állt a program, sok támogatást sikerült „össze szedni” , melyből kiemelném a Kométa 99 Kft-t aki 50 kg húst adott, vagy a Halker Kft-t aki 36 kg tarhonyát ajánlott fel. Őket, és még sok vállalkozót én kerestem meg, hogy készpénzzel, vagy más felajánlással támogassa rendezvényünket. Eddig a pillanatig 1,2 millió Ft támogatás érkezett az önkormányzat számlájára, akiknek a névsorát később teszem közzé. Hálás köszönet minden támogatónak.

A teljesség igénye nélkül kikívánkozik belőlem az, hogy a költségvetésben 1 millió ft szerepelt a rendezvény költségvetésére, ezzel szemben 1,8 millió ft volt a tényleges kiadás. Így kell mérlegelni mindenkinek a szervezők munkáját.

Azt pedig a végére hagytam, hogy május 21-től évi kimért szabadságomat töltöttem május 31-ig, amit még a terveknek megfelelően a képviselő-testület fogadott el, és hagyott jóvá februárban. Hiába a szabadság, én bejöttem dolgozni minden nap, mert így kellett tennem. Ráültem a fűnyíró traktorra és vágtam a füvet a falunapra készülve. Ez utóbbit csak azért írom, mert egyrészt nincs embere az önkormányzatnak a fűnyírásra, másrészről segíteni akartam ennek a problémának a megoldásában. Nem először ülök fűnyíró kistraktoron és segítek füvet nyírni, mielőtt még valaki azzal a gondolattal „kacérkodna”, hogy ezzel kampányolok az őszi önkormányzati választásokra.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom