2003 április 27. Megválasztottak polgármesternek

 

 

19. éve ezen a napon történt ...

 

Időközi polgármesteri választásokat írtak ki 2003 április 27. - ére Taszáron, mert 2002 őszén a negyedik polgármesteri ciklusát éppen csak megkezdő  Dr Kovács József volt háziorvos, a megválasztása után  összeférhetetlenség miatt lemondott.

Emiatt a rendszerváltás utáni negyedik önkormányzati ciklus elején órási politikai űr keletkezett Taszáron.

Az itt állomásozó amerikai csapatok, valamint a speciális geopolitikai státus komoly megfontolás elé állított.. ( engem is)

Ebben  az összetett helyzetben körvonalazódott a lakosság részéről komoly változási igény a polgármester személyiségét és szellemiségét illetően. Egy  nyitottabb, menedzser típusú polgármesteri személyiség felé akartak nyitni az emberek.

A választások kiírása után, óriási "tülekedés" kezdett körvonalazódni a polgármesteri  posztért. Különböző programokkal és elképzelésekkel kezdtek el kampányolni a jelöltek. Azt ennyi idő távlatából is tudom, hogy az akkori jelöltek főként az ismertségükre alapoztak első sorban.

Velem együtt 10 polgármester jelölt indult a tisztségért, köztük 3 önkormányzati képviselő, és a " nagy esélyes" az akkori  alpolgármester . Igazából tőle tartottam a leginkább, hiszen akkor már 12 éve bent ült a képviselő-testületbe, és a sógornője a polgármesteri hivatalban körjegyzőként dolgozott a rendszerváltás óta. Nem mellékesen kántorként évtizedek óta a helyi plébánián erősítette a helyi katolikus közösséget. Ilyen előzmények után talán nem kis bátorság és megfontolás kellett a jelöltségemhez.

Pontosan tudtam, hogy komoly előkészületek és megalapozott, hiteles kampányt kell felépítenem ahhoz, hogy esélyem legyen a polgármesteri választásokon.

A helyzetemet még az is nagyban nehezítette, hogy akkor már 1 éve a szomszédos Baté településen éltünk a családommal albérletben a helyi önkormányzat szolgálati lakásában.

Nem kevés vívódás után eldöntöttem azt, hogy indulok az időközi polgármester választáson, akkor felépítettem magamban azt a programot és elvet, amelyben hittem-hiszek.

Én abban a 6 hónapban minden testületi ülésen részt vettem.

Minden helyi intézmény vezetővel felvettem a kapcsolatot, hogy tisztában legyek a feladataikkal, elképzeléseikkel, ötleteikkel. Igyeztem a lehető legtöbb lakossal beszélgetni, és információkhoz jutni.

Így alakítottam ki a választási programomat,  és építettem fel a kampányomat. Az idő és a kitartásom engem igazolt, mert jól döntöttem!

Nem a pozíció,  vagy a hatalomvágy vezérelt (másokkal ellentétben), hanem a közösségért végzendő önzetlen munka kihívásai.

Soha nem feledkeztem meg róla, hogy honnan indultam. A családom, a feleségem segítsége nélkül, ma nem tartanék ott, ahol  tartok.  Neki is nagyon szépen köszönök mindent.

Szakmai segítségével nagyon sokat segített  nekem, és Taszár községnek is, amikor 2003 őszén jegyző nélkül maradtunk. A háttérben Ő segített a község törvényes működésében hónapokig, évekig, amit talán kevesen tudnak, bizony így volt!

A választási kampány finisében egyre nagyobb nyomás helyeződött minden jelöltre, mert a "nagy esélyes" akkori alpolgármestert nyiltan támogatta a volt polgármester és a Somogy Megyei Önkormányzat akkori elnöke is.

Ebben a közegben sikerült megnyernem az időközi polgármesteri választásokat nem kis meglepetésemre, de erre az eredményemre és ennek a napnak a jelentőségét összegezve, a mai napig is mérhetetlen büszkeség tölt el. 

 

A Helyi Választási Bizottság Elnöke, Köpfler László Úr ül mellettem, miután kihirdették a választások eredményét 2003 április 27-én este. Ez volt az első beszédem polgármestreként.

 


Az első beszédem polgármesterként

 

Ők voltak azok, akik meghallgattak.

És akik hallgatták

 

Az első munkanapom a polgármesteri hivatlaban, a Széchenyi utca 64.-ben

Az első nap a munkában

 

Jelenlegi helyén, a"volt Helyőrségi Művelődési Otthon" emeletén kialakított Önkormányzati Hivatalban. Komoly szerepem volt ennek az épületnek a térítésmentes önkormányzati tulajdonba kerülésében. Az iroda kialakítása és berendezése az elképzeléseim szerint valósult meg

Manapság

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (12 db)

Pataki Sándor

2018. 04. 27. 22:04

Köszönöm szépen az elismerő hozzászólásokat. Nagyon megtisztelő, és jól eső érzés számomra. Tisztelettel

Farkasné, Kati

2018. 04. 27. 19:07

Sok sikert, jó egészséget és kitartást kívánok!!

Tóth Kálmánné

2018. 04. 27. 16:31

Gratulálok! Nagyon sok ilyen EMBER kell !

Pataki Sándor

2017. 04. 27. 18:14

Köszönöm szépen mindenkinek a jókívánságokat. Tisztelettel

KIS -MARTON ZSUZSANNA

2017. 04. 27. 12:26

KIVÁNOM HOGY A KÖVETKEZÖN IS SIKERE LEGYEN EGY VOLT TASZÁRI ANYUKA KI SOKAT KÖSZÖNHET ÖNNEK

Pelyhe István

2017. 04. 27. 08:36

Ygy folytasd kedves Sádor, amit kitűztél célodul, valósísd meg hisz te is itt voltál katona, tudod mekkora szívfájdalom nekem is neked is, hogy nincs repülőtér. Remélem azért repülőnapot lehet még tartani a betonon? Vagy már azt se?

Fehér Attila

2016. 04. 27. 22:53

További sok sikert kívánok. A közelmúltban voltam Taszáron és láttam, hogy sokat szépült. Amit tudtál megtettél érte. remélem tovább is sikerül.

Prépost László

2016. 04. 27. 20:14

Kívánom, hogy a jövőben is örömödet leld a polgármesteri tevékenységben és elérd településeden kitűzött céljaidat!

Marika Török Ferencné

2016. 04. 27. 10:06

Kedves Sándor örömmel olvastam a sikeredet.Én nem vagyok Taszári,mint ahogy már írtam,de örülök a sikerednek.Kívánom kísérjen további siker az életedben! Legyél a Taszári emberek méltó képviselője! Szívből gratulálok és boldog vagyok,hogy ilyen jó barátom van! Szeretettel üdvözlöm a családod és jó egészséget kívánok a további munkádhoz!

Ibolya Teleki

2016. 04. 27. 08:53

Sok sikert kívánok a munkádhoz,sajnos én már nem vagyok Taszári,de nagyon régóta ismerlek és egy nagyon jó ember vagy.

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom