Mindennapok 2019 április

2019 április 20.

Köszöntök minden olvasót Húsvét előtt egy nappal szombaton. Megmondom őszintén, hogy úgy nem akartam az ünnepek napjára eső bejegyzést tenni, így a mai napra időzítettem ezt.

Az elmúlt két hét eseményei között először a Lakótelep fáinak megvizsgálását emelném ki, mert több alkalommal érkeztek be kérelmek az önkormányzathoz azért, hogy „ennél, vagy annál a háznál” fát szeretnének kivágatni, vagy felgallyazni”. Miután ezeket a kérelmeket megfelelő formában „kezelni” kell, így a Kaposvári önkormányzat főkertészével együtt személyesen vizsgáltuk át a fákat. Sok esetben azonban „emelő kosaras” kocsi is kell majd ehhez a beavatkozáshoz. Nem kevés ideig vártam arra, hogy ezt a személyes bejárást meg tudjuk oldani.

Szeretném, ha a szakember  javaslata alapján kerülne a képviselő-testülete elé az, hogy hol lehet, indokolt, vagy kell kivágni a fákat a lakótelepen. Mindemellett azoknak a fakivágásoknak az eldöntése, amikor 2-3 embert zavar egy fa árnyékolása, de a többi lakó nem járul hozzá a fa kivágásához, ami egyébként egészséges. Tisztelet a kivételnek.

Ebben a „lakótelepen lévő közterületei fa kivágás, és felmetszés” kérdésben időről-időre rendet kell tenni, ami nem egyszerű kérdés. Nekem elhihetik.

Hasonló probléma kör, a lakótelep közterületeinek fűnyírása, ami szintén nagyon komoly fejtörést okoz a számomra, hiszen fűnyíró gépek még csak vannak, de ember nincs akinek a kezébe adnánk. Egészen pontosan a munkaügyi központban regisztrált álláskeresőket lehet alkalmazni, de csak 5 napig egy hónapban. A kör pedig ezzel bezárul. Nem a nagy és sík területek levágása okozza elsődlegesen a gondot, hanem azok a területek, amelyeket nehezebben lehet ilyen gépekkel megközelíteni. Árkok, rézsük, amik nagyon munkaigényes és tagolt területek.

Szintén fontos és közérdekű információ, hogy a volt laktanyában kialakítandó „munkásszálló” épületének hasznosítására kiírt pályázat eredménytelenül zárult ugyanúgy, mint a laktanyai sportcsarnoké is. Utóbbira visszatérve azonban megkeresett egy sportegyesület Siófokról, hogy megnézzék az épületet. Egy közös barátunk említett neki ezt a lehetőséget, ezek után személyesen mutattam meg nekik ezt az ingatlant ezen a héten kedd este.

A munkásszálló pályázatáról itt érdemben nem tudok nyilatkozni, de annyi információm van, hogy a „befektető” a pályázati kiírásokat túlzónak találta. Ebben azért van is némi igazsága, hiszen a havi 950 ezer ft bérlei díj azért egy kicsit „sok” volt ezért az épületért ebben az állapotában.

Többek között emiatt nem adott be érvényes ajánlatot. A jövő heti képviselő-testületi ülésre meghívtam, és ott majd elmondja a problémáit, és esetleges kéréseit a testületnek. Ismételten kezdődik az „egyezkedés”! ( Nem először..)

A laktanyában kialakítandó idősek otthona ügyében is csak egyhelyben „toppogunk”, hiszen semmi érdemi eredményt nem tud felmutatni a „Remény és Gondviselés Egyesület” vezetősége már tavaly augusztus vége óta.

Az 50 millió ft-os vételár kifizetésére vártunk, szerződést kötöttünk stb, stb.. Tavaly november-decemberre  ígért az egyesület vezetése, hogy ha megkapja a hitelt  a banktól kifizeti a vételárat.

Nem így történt! Azóta kiderült, hogy a képviseletre jogosult személy cseréje is megtörtént, és óriási morális és kommunikációs problémák vannak ezeken a területeken velük a vezetőségben. Hivatalos a Kormányhivataltól kapott fontos levelekre sem reagáltak, ami az ingatlan adás-vételi eljárását is hatályon kívül helyezte.

Hetek-hónapok óta nem veszik fel a telefonomat, és nem tudtam beszélni velük. Sajnálatos módon az egyesületük belső problémái és hatalmi ellentétei alkalmatlanná tette őket erre az együttműködésre. Egyenlőre!

Fontos és közérdekű információ, hogy a KAVÍZ Kft-nél folytattam személyes tárgyalásokat a volt laktanyai víz és szennyvíz rendszer üzemeltetéséről. Jelenleg ezen a területen „hivatalosan” nem üzemeltet a szolgálató, így ezt most aktualizálni is kell. Természetesen ennek az üzemeltetésnek is meg vannak a maga szabályai, így ezekről tárgyaltunk. Mindenek előtt víz-szennyvíz közmű térképekre lesz szüksége a szolgáltatónak.

Ezen a héten igyekeztem megoldást találni a lakótelep közterületeinek fűnyírásra is, de nagyon nyögve-nyelősen megy fűnyírás. Három álláskeresőt hívtunk be erre a feladatra, és csak 5 napra lehet alkalmazni őket a jogszabályok értelmében. Sajnos nem tudtunk olyan „látványos” eredményt elérni, mint amit szerettünk volna. Nagy valószínűséggel külső segítséget kell majd bevonni a fűnyírásba.

A Húsvéti ünnepi előkészületek előtt szeretnék említést tenni a „Magyar Népviselet Napja” rendezvény sorozatról, amelyhez csatlakozott az óvoda intézményünk.

Szerdán délelőtt minden óvodás és pedagógus fantasztikus népviseleti ruhába öltözött, és  együtt vettek részt a népi táncházban, valamint az intézmény udvarán a közös játékokban. A programot a taszári Rozmaring Kórus dalai zárták. Köszönet illeti az óvoda pedagógusait, valamint a kórus tagjait, hogy részt vettek a közös program megvalósításában.

Ezen a napon délben a taszári körzeti általános iskolában kezdődött a „Családi Nap” rendezvény, amelyen zenés táncház, húsvéti kézműves foglalkozások, és tojás vadászatban vehettek részt a gyerekek. Délután iskolapszichológus tartott előadást a 7. és 8. osztályosoknak, és az érdeklődő szülőknek.

Az ünnepi előkészületek sorát, és ezt a bejegyzésemet, a Nagypéntek 14.00-órakor kezdődő „Húsvétváró Családi délután” önkormányzati rendezvénnyel zárom. Kegyeibe fogadott bennünket az időjárás, és nagyon jó időjárási körülmények között zajlott le ez a rendezvényünk így Húsvét előtt. Az önkormányzat épülete melletti területen tartottuk ezt a kis ünnep várót, ahol kis kacsákat, kis csibéket, nyulakat és birkákat megnézhettek az érdeklődők. Köszöntet mondok ezért Gemici Cetim helyi lakosunknak.

Ugrálóvárak, légvár akadálypálya, ügyességi játékok, tojásfestés, trambulin, és ingyen üdítő várta a gyerekeket, és a szüleiket. Aki akart, vásárolhatott magának vattacukrot is helyben. Akinek ez sem volt elég, az a szomszédos játszótéren is talált játék lehetőséget magának. Délután 15.00-órakor Figura Ede gyermek műsora csalt mosolyt a gyerekek arcára. A műsor után játékos csoki tojás keresés volt.

Köszönet illeti az IKSZT rendezvényünk vezetőjét Horváth Gáborné Irénkét, és azokat a segítőket, akik munkájukkal hozzájárultak a rendezvényünk sikeréhez. Sajnos nem mindenkinek „tetszett”, hogy a Nagypénteken rendezvényt tartott az önkormányzat.

2019 április 7.

Köszöntök mindenkit a hónap első bejegyzésében. Igazán szép napsütéses tavaszi idő van, és szerintem a csapadékhiányt nem említve egy rossz szavunk nem lehet az időjárásunkra.

Néhány pislantás telt el a legutóbbi bejegyzésem óta, és erről az időszakról teszek most itt  említést. Mielőtt ezt megtenném azért arról sem feledkezek el, hogy 9 éve, 2010 április 5-én hoztam létre ezt a blogot. A mai napig 57.453-an látogatták meg az oldalamat, és szerintem elég rendszeresen teszek bejegyzéseket.

Ezekből a bejegyzésekből azért elég átfogó képet kaphattak az olvasók a munkámról, vagy azokról a dolgokról, amik engem érdekelnek, ami sem lesz ez másképp, és „bele is csapok a lecsóba” rögtön, hogy „haladjunk”.

A bejegyzésemet a múlt hét keddi önkormányzati rendezvényünkkel kezdem, amelyet a tavalyi évben elnyert pályázati támogatásaink okán tartottunk. Az „óvoda új kerítése, és udvari játékok megfeleltetése”, című pályázatunk, valamint a volt laktanyai sportcsarnok épületének fűtés korszerűsítése, és nyílászáróinak részleges cseréje valósultak meg.

Előbbi fejlesztés 7,4 millió ft ,100%-os állami támogatásból valósult meg, és nagy szükség volt már rá. Teljesen új arculatot adva az óvoda-bölcsőde intézményünknek. A sportcsarnok 21 millió ft-os támogatásához 2,4 millió ft önrészt kellett biztosítania az önkormányzatnak,  így beszélhetünk 23 millió ft-os fejlesztésről. A felújítás alatt döntöttünk még a sportcsarnok öltözőinek festéséről, és vizes blokkjainak felújításáról 2,8 millió forinttal kiegészítve a felújítás költségvetését. Ezzel a fejlesztéssel is az volt a szándékunk, hogy egy olyan sport intézmény legyen, amely teljes mértékben kihasználható.

Ezen kis „bevezető” volt szükséges ahhoz, hogy az olvasók még jobban megértsék a két pályázatunk „hátterét”. A múlt hét kedden délelőtt 10.00-órakor volt ünnepélyes „átadása” a fenti pályázatainknak, melyen Witzmann Mihály országgyűlési képviselő Úrral közösen tartottunk az óvodánál.  Képviselő Úr méltatta a fejlesztést, majd a gyerekek nagyon aranyos műsorral kedveskedtek a megjelenteknek. Az ünnepség a sportcsarnokban folytatódott, ahol Petter Alexandra egy fantasztikus tánccal köszöntött bennünket, és az ovisokat.

55441198_2290798601196521_6399860149917319168_n.jpg

Miközben ezeket a sorokat írom, arról is beszámolok, hogy a sportcsarnok felújítása után annak hasznosítására „üzemeltetési pályázatot” írt ki az önkormányzat, de erre, eddig  egyetlen pályázat sem érkezett. Az okot nem igazán értem értjük, hiszen havi 50 ezer ft-alsó határt jelöltünk meg a bérleti díjnak, és felújítás után még így sem kell senkinek. Próbálkozunk tovább a hasznosításban.

A héten elkezdődött a körzeti általános iskolánk sportcsarnok tető és csapadékvíz elvezető rendszerének felújítása. Nagyon örülök ennek beruházásnak, felújításnak, hiszen az iskola vezetőségének sikerült elérnie a „fenntartó KLIK”-nél ezt. Az iskola körüli kerítés is „megérett már a cserére”, és remélem, hogy majd azt is sikerül a közeljövőben felújítani.

A héten megkezdtük a közterületek fűnyírását, és a Húsvéti ünnepekre az előkészületeket, amely először a Millenniumi parkban kialakított filagóriát érintette először. Lesznek még a tavaszi szünet előtt „Családi Húsvétolás, húsvéti piknik” a körzeti általános iskolában is. A közterületi játszótereken is új homokkal töltöttük fel a homokozókat.

56252811_2079739868746008_2352439053573423104_n.jpg

Hulladék konténereket rendeltem több helyszínre is a laktanya és az óvoda mögötti területen található szemét elszállításhoz. A laktanya előtti „TE SZEDD” országos szemét szedési akciót is jól „benézették velünk”, hiszen ezeket a hulladékokat nem szállítják el az „akcióban”.

56269958_2070977292955599_3107255555568173056_n.jpg

Erről ennyit!

Nem igazán értem azt, hogy miért hirdetnek szemét szedési akciót, ha utána meg nem szállítják el.??? Arra hivatkoztak, hogy „csak azt viszik le, ami belefér a zsákba”..! Különben is ez benne volt a „kiírásban”

Amikor szombaton nekiálltunk szemetet szedni, akkor azt mondták a programra jelentkezők, hogy: „ megkérdezték, és mindent elvisznek..”.!!

Ehhez képest nem! Van magyarázat, hogy miért nem és ennyi..Saját pénzen persze elvitetheti az önkormányzat…

Bennem csak egyetlen kérdés fogalmazódott meg…Akkor most szemét szedési akció volt, vagy csak „szombati séta ezreknek...ímmel-ámmal..” ? Lehet hivatkozni mindenféle kiírásra, meg feltételre, de „feltételektől nem fog eltűnni a szemét”…azoknak az embereknek pedig nem kellene elvenni a kedvét, akik önzetlenül a szabad idejüket erre „áldozzák”.. Nekem erről ez a véleményem..

Szintén említésre okot adó a pénzügyi és kulturális bizottságunk ülése, melyet a héten tartottunk. Idén június 1-jén megrendezésre kerülő „Családi Nap” rendezvényünkről egyeztettünk, és szeretnénk, ha olyan programot tudnánk szervezni, ahol mindenki megtalálja majd a kedvére valót.

Mind emellett azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a költségvetési forrásaink végesek. Idén is felkutatok majd minden lehetséges támogatót azért, hogy minél kevesebbe kerüljön majd ez a rendezvény az önkormányzatnak.

A múlt hét eseményeinek sorát a 90. születésnapját ünneplő Schwabbauer Ernőné köszöntésével fejezem be. Ica nénit személyesen köszöntöttem meg a Református Egyház taszári szociális otthonában. Hosszan beszélgettem vele a múltjáról, és mindenről, amit megosztott velem. Ezek a beszélgetések fontosak a számomra, hiszen tapasztalataim szerint jól esik az időseknek ( is ) a törődés.

56395123_2080953701957958_4450538677977743360_n.jpg

Törődés…sok esetben szinte megmagyarázhatatlannak tűnik a hiánya..

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom