Mindennapok 2019 február

2019 február 10.

Köszöntök mindenkit a hónap első bejegyzésében. Nem kezdődött szép naposnak a mai , de azért a szél ellenére kellemes idő van ma. Én azért már várom a tavaszt és a napsütést, de azért ne szaladjunk ennyire előre, és még nem minden gyümölcsfámat tudtam megmetszeni,  és permetezés is vissza van még.

Ebben a bejegyzésben is az elmúlt két hét „történéseinek” összefoglalása teszek „kísérletet”, ha megengedik.

Ezen „események” közül elsőként, a múlt héten megtartott társulási ülésről teszek említést.

Igalban városában, a szociális alapszolgáltatási központot alkotó önkormányzati  társulásunk 2019-évi költségvetéséről döntöttünk. Ilyenkor év elején az önkormányzatok a költségvetéseiket tervezik és tárgyalják meg, de ezekhez szervesen hozzá tartoznak még azok a társulási formában ellátott feladatok, amelyekről döntenünk kell közösen. Ez is egy ilyen társulási ülés volt, amelyet követni fog a jövő héten is egy másik, Kaposváron.

Ezen a héten az önkormányzatunk, a 2019-évi költségvetés előzetes tárgyalását tartotta a pénzügyi és kulturális bizottság ülésén. Az idei év feladatairól, és a terveiről egyeztettünk, és szerintem jó esélyekkel léphetünk előre idén is, a fejlődés útján.

Olyan tervezett bevételeink származhatnak idén, amely a volt laktanyában lévő „egykori” „gyengélkedő”, ismertebb nevén egészségügyi központ értékesítéséből származik a közeljövőben. Ebben az épületben 50 fő részére alkalmas bentlakásos szociális otthont szeretnének kialakítani a vásárlás után.. Ebben az esetben az ingatlant hitelből vásárolná meg az egyesület, de idő közben megváltozott a képviselő személye, és a hitelhez szükséges fedezeti ingatlanok miatt húzódik a vásárlás. Erről sajnos mi nem tehetünk, de a mai világban sajnos nagyon körülményesek ezek a dolgok.

A másik fontos és említésre okot adó „téma” ebben a bejegyzésemben, az e hét csütörtökén megtartott lakossági fórum az önkormányzat emeleti nagytermében. A volt laktanyában szeretne egy vállalkozó munkásszállót kialakítani, és ott 200 főt elszállásolni. Vásárlási szándékkal érkezett az ingatlanra, de az még nem rendelkezik önálló helyrajzi számmal, a laktanyai kármentesítés miatt. A szándék így bérletre vonatkozik, és ezt be is nyújtotta az önkormányzathoz.

Tavaly már személyesen is megtekintette ezt a 3 szintes több, mint 1000 m2-es egykori sorkatonai körletet a befektető, és hivatalos megkereséssel fordult a képviselő-testülethez.

Akkor arról döntöttünk úgy, hogy mielőtt a képviselő-testület döntést hozna erről, hívjunk össze egy lakossági fórumot, amelyen a „befektető” tájékoztatja a lakosságot, és válaszol a kérdésekre.

Nos! Ez a lakossági fórum volt meghirdetve minden helyi „csatornán” és jöttek el közel 100-an a 2012-ből..

A tájékoztatás korrekt volt véleményem szerint, és az előítéletek voltak többnyire azok, amelyet a kritikusok megfogalmaztak. Többnyire a közbiztonság romlása, és az „idegenek” okozta ún. „megnövekedett biztonsági kockázat” körül forgott minden kritika, ha szeretném tömören összefoglalni a fórum negatív lényegét. Kik, honnan érkeznének Taszárra, amire egyértelmű választ kaphattak a jelen lévők. Többnyire családapák és férjek, és csakis Magyarországról. Nem külföldiek, és nem „bevándolrók, vagy migránsok..”

Kérdést kaptam arra, hogy: Mikor lesz térfigyelő kamera rendszer kiépítve, vagy a lesz-e emiatt megnövekedett rendőri jelenlét? Alkalmas-e a közmű hálózat ennek a 200 embernek az igényeihez..? Csak a legfontosabbakat említsem.

Arról nem tudok hitelt érdemlő információval szolgálni senkinek, hogy pl. a kaposvári munkásszállók kialakításakor megkérdezték-e az ott élőket, hogy: Mi a véleményük erről ?  Egyáltalán kaptak-e bármilyen tájékoztatást előtte ?

Taszáron az állampolgárok kaptak tájékoztatást, és elmondhatták a véleményüket. A tapasztalatok összegzése majd ezek után történik meg.  Az sem egy elhanyagolandó körülmény, hogy a képviselő-testület sem egységes a tervezett munkásszálló létesítéséről, hiába a több millió ft –os tervezett bevétel.

Pénteken 15.00-órakor helyezték örök nyugalomra id. Zsalakó Ernőt, a batéi polgármester kollégánk édesapját a helyi temetőben. Őszinte részvétünket fejezzük ki itt is a gyászoló családnak. Tisztelettel..

 

 

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom