Mindennapok 2019 január

2019 január 25.

Nagy tisztelettel köszöntök minden olvasót január hónap második bejegyzésében. Az időjárásról csak annyit szeretnék mondani, hogy jelen állás szerint egyre jobban kezd hasonlítani a télre a naptár. Mit is mondhatnék mást, hiszen most van itt az ideje a hidegnek és a hónak, csak már egy kicsit talán „el szoktunk” tőle. Ettől függetlenül természetesen kellemetlenségekkel is jár a hideg és a hó, hiszen a megváltozott közlekedési körülményeket nem mindenki fogadja „osztatlan” örömmel.

A mai bejegyzésemet is „rendhagyó módon” folytatom, amiben a múlt héten történt két eseményről teszek először említést. Megtiszteltetésben volt részem, mert 95. születésnapja alkalmából köszönthettem Berkes Imre bácsit, aki a Református Egyház bentlakásos szociális otthonában él itt Taszáron. Imre bácsival elbeszélgettünk a múltjáról, és felemlített néhány tanulságos történetet, amit jól esett hallgatni.

50261762_1971250709594925_2018899400968896512_n.jpg

50160268_1971250899594906_8757726706418057216_n.jpg

A másik ilyen esemény Horváth Zsigmondné Ica néni születésnapi köszöntése volt két nap múlva ugyanitt, Ica néni 90. születésnapját ünnepelte, és nekem „jutott” a megtiszteltetés, hogy megköszönthettem e jeles napon. Fontosak, és meghatóak számomra ezek az események, hiszen ilyenkor én magam is elgondolkozok a magam kis életéről. Mindkettőjüknek jó egészséget, és hosszú boldog életet kívánok e helyről is még egyszer.

50120408_1974062509313745_6057857453234585600_n.jpg

50407331_1974061945980468_4235309040617390080_n.jpg

A „bevezetőmben” már tettem említést az időjárásról, és erről most csak annyit szeretnék írni, hogy a havazás az önkormányzatunknak is adott elég feladatot, mint minden önkormányzatnak. Igyekeztünk hatékonyan ellátni az utak járdák síkosság mentesítését. Ehhez még hozzátartozik az is, hogy elkészült az önkormányzat MTZ traktorja is, így már sokkal hatékonyabban tudunk havat tolni. A javítást sajnos az idő múlása tette szükségszerűvé, és nem az üzemórák sokasága.

Ezen a héten képviselő-testületi ülést is tartottunk, amelyen a köztisztviselők illetmény emelésére kiírt Belügyminiszteri pályázaton való indulásról is döntöttünk. Magyarország összes önkormányzatán dolgozó köztisztviselői bérrendezésről írt ki pályázatot a Belügyminisztérium, és ezzel egy évig van lehetőség a dolgozók béremelésére. Természetesen örülök ennek a kezdeményezésnek, hiszen az önkormányzati köztisztviselők nagy részének a fizetése még az emelés után sem érte el a garantált bérminimumot, vagy a szakmunkás minimálbért.

Az ülésünkön döntöttünk még több „technikai” jellegű napirendről is, de még szeretném kiemelni azt a közérdekű információt is, amely a volt laktanya egyik épületének munkásszálló céljára történő hasznosításáról szól. 200 embert szeretne elhelyezni egy vállalkozó a korábban már megtekintett épületben, és a ezzel kapcsolatban hívtunk össze lakossági fórumot február 7-én csütörtök 18.00-órára az önkormányzat emeleti nagytermében. Ezen a fórumon kap tájékoztatást a község lakossága arról, hogy milyen módon szeretné megvalósítani a hasznosítást a vállalkozó, és milyen járulékos hatásai, következményei lehetnek annak, hogy 200 ember beköltözik a laktanyába. Minden érinett vállalkozót is meghívtam erre a fórumra, és mellékesen még el kell mondani azt is, hogy évente több, mint 7 millió ft bevétele származhat önkormányzatunknak ebből a projektből. Külön utat építenének ki az épülethez, hogy a forgalmat is csökkentsék a kapun keresztül, és körbe is kerítenék az épületet. Szerintem mindenképpen elgondolkoztató ez a lehetőség, és szerintem élni kellene vele.

Arról is szót kell ejteni, hogy a képviselő-testületünk sem képvisel egységes álláspontot erről a tervezett munkásszállóról. Miközben minden képviselő a laktanya hasznosításáról beszél, aközben kritikusak is. Biztosan vannak olyan tisztázandó kérdések amelyekről beszélni kell, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a laktanya óriási teher, és feladat az önkormányzatunknak. Mérlegre kell tenni az előnyöket, és a hátrányokat minden „ilyen” döntés meghozatala előtt. Emiatt hívtuk össze ezt a fórumot, és kérjük ki a lakosság véleményét.

A véleményekkel azonban nagyon óvatosan kell bánni, hiszen a lakók olyankor is megfogalmaznak kritikákat, amelyek nem biztos, hogy minden tekintetben megállják a helyüket. Ilyen kritika a múlt héten hozzám fordulók „észrevétele” is, amelyben a Petőfi utcában ( is ) közlekedő teherautók miatt „panaszkodtak” az utca lakói. Miért itt járnak, miért nem máshol, mit visznek..stb..stb..

Ezekre a kérdésekre nagyon nehéz „objektív” választ adni, mert mégis csak egy közút ez az utca is. Az önkormányzat nem tilthatja ki a teherautókat onnan csak azért, mert  nem teszik az ott lakóknak. A szállítóval is beszéltem erről, és elmondta, hogy nem tudja más útvonalon megközelíteni a célállomását, vagy a saját földjét. Természtesen ha az utat összesározza, az más kérdés, hiszen köteles letisztítani azt maga után.

Ilyenkor jut eszembe az, hogy sok évvel ezelőtt, amikor még „dübörgött” a repülőtér, akkor a jelenleginél sokkal nagyobb forgalom volt az utcáinkban, és „senkinek nem volt problémája” ezzel. Változik a világ! Kíváncsi leszek, hogy mi lenne akkor, ha beindulna a repülőtér, és akkor megindulna az igazi „mozgás” községünkben? Mondom ezt azért, mert „mindenki arra vár már évek óta”, hogy repülőtér hasznosítása megkezdődjön. Akkor aztán lesz majd repülőhang, és a közlekedés is felélénkül majd az útjainkon. Nagyon kíváncsi , hogy akkor mit szólnak majd ehhez az emberek.

A bejegyzésemet végére az EON ZRT „figyelmességével” zárom, amelyet a tavaly nyári madarakat ért áramütések okán, miatt végeztek el több villany oszlopon. Az időzítésre nem tudok választ adni, hogy miért most, miért nem tavaly, de a lényeg az, hogy megkezdték a madarak védelmét. Egészen pontosan a villany oszlopokra ún. „madárvédő papucsukat” helyeztek fel, amik egyébként műanyag szigetelő profilok, és szigetelést jelentenek. Még egyszerűbben, és közérthetőbben fogalmazva, ha madár egyik lába a vezetéken van, és a másik lábát a fém tartó szerkezetre teszi, akkor nem fogja majd „agyon csapni” az áram. Ez az egyszerű, de nagyon hasznos kis eszköz kellett volna már tavaly is, és akkor nem pusztult volna el több gólya Taszáron. Minden estre én ennek a „kései” beavatkozásnak is nagyon örülök, és még több oszlopra is helyeznek ki a későbbiekben ilyen „madár védő papucsot”!

50340788_1981375291915800_4451339826817400832_n.jpg

2019 január 13.

Nagy Tisztelettel köszöntök minden olvasót a 2019-es esztendő első bejegyzésében. Az új évben sem fogok eltérni „radikálisan” a korábbi blog írási hagyományomtól. Folytatni fogom azt, amit eddig is tapasztalhattak, és kéthetente fogom ezek után is összefoglalni az események sorát. Ezek  mellett, természetesen vannak még olyan „kiemelt” jelentőséggel „bíró” évfordulók és események, amelyeket megtalálnak az oldalamon.

Az idei első bejegyzésemben említést teszek a januári havazásról és arról, hogy az önkormányzat új kistraktora beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. Bizony ez így történt valóban. Tél van, és előfordul ilyenkor az, hogy esik a hó. Az önkormányzat igyekezett mindent megtenni azért, hogy ezekben a helyzetekben is meg tudjon felelni a lakossági elvárásoknak. Sóztuk az utakat és a járdákat a lehetőségeink és erőforrásaink szerint, és jólesett az, hogy elismerően nyilatkoztak a Tisztelt állampolgárok, ezen munkákra fordított erőfeszítéseink „sommázásra”..Köszönjük.

Vízkereszt után megkezdődött a község karácsonyi dísz világításának leszerelése, és a betlehem elbontása a Millenniumi Emlékparkban, valamint az önkormányzat emeleti aulájában, és földszinti nagytermében a karácsonyfát is lebontották a karácsonyfákat.

A volt laktanyában a repüléstörténeti emlékszoba tető héjazat cseréje is megkezdődött, amit tegnap előtt, pénteken be is fejezett a vállalkozó. Fém trapézlemez borítást kapott a múzeum épülete, így azt remélhetőleg hosszabb távon megvédi majd a beázástól az új tető. Ez a „beavatkozás” 2,8 millió ft saját önkormányzati forrásból valósult meg.

50082562_279666312724079_89615540603060224_n.jpg

Szintén fontos és közérdekű információ amelyről említést teszek, hogy megkezdődött a 132 m3 szociális tűzifa kiszállítása a Taszáriak részére.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom