Mindennapok 2018 június

2018 június 17.

Köszöntök minden olvasót június hónap második bejegyzésében. Felhős és nem túl meleg időjárással búcsúzik ez a hétvége. Én személy szerint vártam már az enyhülést az időjárást illetően, hiszen a nyárias hőség szerinem egy kicsit korai volt már számomra is.

Ezen gondolatok mellett foglalom össze az elmúlt két hét eseményeit, a tőlem „megszokott” módon. Az első dolog, amiről szeretnék említést tenni, az a hétfő reggeli „Pedagógus Napi” köszöntő.

Külön bejegyzéssel tettem itt említést a pedagógusokról, de hétfőn délelőtt személyesen is átadtam az emléklapokat egy szál gerberával együtt. Az általános iskola pedagógusait a „nagy szünetben” köszöntöttem, köztük a 25. évforduló alkalmából Faludyné Kiss Szilviát.

Az óvodában dolgozók közül 5 pedagógus kapta meg a képviselő-testület nevében az emléklapokat. Ebben az intézményben is volt szerencsém átadni a 25. évforduló alkalmából elismerő okleveleket Gérnyi Zsuzsanna, Fehér Krisztina, Bálintné Fehér Beáta részére. Nekik e helyről is szeretnék gratulálni még egyszer.

A június 5.-i „határidő” lejárta előtt sikerült a falunap pályázat benyújtása, amelyről már korábban is tettem itt említést. 600 ezer forintra lehetett beadni a pályázatot, és ehhez még 200 ezer forint önerőt is „kellett” vállalni az önkormányzatnak. Csak elektronikus pályázat kitöltő „felületen” és személyes „ügyfélkapun” keresztül lehet ezeket a LEADER pályázatokat kezelni.

Én magam írtam, és töltöttem ki ezt a pályázatot, és amikor problémám volt, kértem is segítséget. Nem akartam nagyképűnek tűnni azzal, hogy első szám első személyt használtam ennél a pályázatnál, de valóban így „történedett.. „ Nem pályázat író cég, hanem én magam dolgoztam ezen a pályázaton is ugyan úgy, mint a térfigyelő kamera rendszer kiépítése Taszáron című pályázatunkon is.

A falunaphoz kapcsolódik a helyszín alkalmassá tétele is, melyben sok segítséget nyújtanak az önkormányzat dolgozói is. Mind e mellett természetesen a közterületek karbantartása is a munka része főleg akkor, ha nem adnak feladatot nekünk azok, akik kiborítják a beton virágtartót mindenestül.

Ez az „eset” a Vörösmarty utcában az általános iskola előtt történt, amit nem értek most sem. Ha már virágot nem ültet, vagy öntöz az „illető”, akkor legalább ne borogassa már ki, hiszen „neki és érte is” ültette az önkormányzat.

A „ Somogyi Borfesztivál” múlt hétvégi programjainak megtekintésére tettünk kísérletet pénteken, de nem nagy sikerrel, mert az R-GO koncertet menet közben le kellett fújni a vihar miatt. Szombaton már több szerencsénk volt, mert az idő kegyesebb volt hozzánk, így a programok között Keresztes Ildikó koncertjét is láthattuk.

A múlt hét eseményei már a 2017-18-as tanévzáró és ballagási ünnepség előkészületeinek „bűvöletében”  folyt. Írom ezt azért, mert ezt a rendezvényt az önkormányzat épületének földszinti nagytermében tartják évek óta. Itt  terem előkészítése, és a dekoráció, valamint a műsor próbái jelezték számomra is, hogy bizony itt a vakáció.

Szombaton délelőtt a gyerekek „utoljára mentek iskolába” ebben a tanévben, és a bizonyítványok kiosztása után megkezdődött a ballagási ünnepség.

Az önkormányzat földszinti nagytermét szinte „pillanatok alatt” benépesítették a gyerekek, és szülők.  Horváth Zoltán Gábor megbízott iskolaigazgató köszöntötte a megjelenteket. A Himnusz után, a hetedik osztályosok adták elő a műsorukat. A jutalomkönyvek átadásával folytatódott a ballagás, mely jutalomkönyvekre azok önkormányzatok biztosítottak forrást idén is, ahonnak a gyerek ide járnak. A jutalom könyvek osztásban mindig segítenek a meghívott polgármester kollégáim, hogy így tegyük még szebbé, és emlékezetesebbé ezt az eseményt.  A ballagás végén a szózat hangjai csendültek  fel utoljára, és ezzel a tanév végérvényesen befejeződött…Ilyekor mindig elmélázok én is…eszembe jut az, amikor én voltam ballagó nyolcadikas..

Akkoriban mi még kaptunk egy tarisznyát, benne egy pogácsát útra valónak.. de az is igaz hogy, ez 37 éve volt.

A szombati nap nem csak az általános iskolai ballagásról marad meg bennem, bennünk „élénkebben”, hanem amiatt legfőképpen, hogy e napon volt Anna leányunk 13. születésnapja. Köszöntöm most itt, e helyről is „nagy lányunkat” akinek születésekor én is jelen voltam, és akinek születésére én is mindig fogok emlékezni, amíg csak élek… Boldog születésnapot kívánunk drága kicsi lányunk…

 

2018 június 3.

Köszöntök minden olvasót június első vasárnapján, Pedagógus Napon. Köszöntöm őket ma ezzel az idézettel és holnap hétfőn, majd személyesen is.

„Vezesd Őket, utat ne tévessz,

S magadhoz mindig hű maradj,

Mert élen állsz, és messze látszol,

Sose feledd: példa vagy”

Nagy László

Az elmúlt két eseményeinek összefoglalásában is teszek majd említést pedagógusról, hiszen a múlt csütörtökön, május 24-én született döntés az óvoda-bölcsőde intézményünk vezetői pályázatról is. Ugyan ezen a napon került megrendezésre az önkormányzat földszinti nagytermében a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség. A rendezvényt a Somogy Megyei Veterán Repülő Egyesület szervezte, és az ünnepségén végén a megemlékezés koszorúit helyeztük le a lakótelepi repülő emlékműnél.

Az ünnepség után élmény beszámolót tartott Dr Magyar Zoltán olimpiai és világbajnok tornász, és Vaskuti István olimpiai és világbajnok kenus. Ismételten egy nagyszerű élménnyel lehettünk gazdagabbak..

Más!

„Gőzerővel” folynak a Családi Nap rendezvényünk előkészületei, amit idéntől már új, és reményeink szerint végleges helyszínen, a volt laktanya területén fogunk megrendezni.

Az „új” helyszínen, ami az óvoda konyhája mögött északi irányban elhelyezkedő terület. Jelenleg még beton kerítés választja el a látogatók, érdeklődők elől, de ez a probléma nem sokára megoldódik.

Nem „mellékesen, az érintett helyszínen nagyon sok feladatot végeztünk el eddig, hiszen fákat kellett ott kivágni, amelyben nagy segítséget kaptunk Dancs József vállalkozótól, aki a DA-MŰ Kft ügyvezetője, és a talaj elegyengetését, tisztítását is el kellett végezni.

A korábbi gyakorlattól eltérően most a műsorokat nem szabadtéren felállított színpadon, hanem egy nagy csarnokban helyezzük majd el. Itt lesz felépítve a színpad, a vendéglátó elhelyezve. Az épület energia ellátását sem volt egyszerű feladat megoldani, de Babos János helyi villanyszerelővel együtt sikerül megoldani ezt a feladatot is.

Több alakalmommal, munkaidő után kerestük együtt a megfelelő műszaki megoldásokat, melyben Balog Láaszló alpolgármester Úr is tevékenyen részt vett. A jelenlegi betonkerítés több helyen ki lesz bontva, hogy a focipálya felől kényelmesen be lehessen majd a helyszínre menni, és a sport öltözőben lévő wc-ket használhatják majd a látogatók. Ezeknek az ajtajait is kicseréljük a közeljövőben.

A Családi Nap rendezvényünket pályázati forrásból szeretnénk megvalósítani, amely pályázatot én magam „kezelek,és írok”. Sikerült pénzügyi és egyéb támogatókat is „találnom” akiket már hetekkel korábban levélben kerestem meg, és sikeresnek is mondanám a kérésem fogadtatását. Az ebéd pörkölt lesz, amelyhez a KOMÉTA 99’ZRT-től kapunk ingyen húst. A pörkölt mellé kifőtt tészta lesz, amelyet a HALKER KFT-től kértem, és kaptuk is meg szintén ingyenesen. Köszönöm szépen nekik is a támogatásukat. Eddig a pillanatig több, mint 500.000 ft készpénztámogatás is érkezett, de még lesznek további támogatóink is.

Április vége, május elejétől kezdetem a támogatók „megszólítását” levélben, és eddig „úgy néz ki”, hogy eredményesen.

Vissza térve a múlt hét eseményeire, 24.-én csütörtökön rendkívüli testületei ülést tartottunk, mely napirendek között tárgyaltuk a januárban kiirt, Taszári Napsugár Óvoda és Bölcsőde intézményvezetői álláshelyre beérkezett pályázatot, amelyet egyedül a jelenlegi intézményvezetőnk adott be. A pályázati a jogszabályoknak megfelelően folytatták le, így én arra gondoltam, hogy minden gond, és probléma nélkül sikerül ezt a vezetői kinevezési eljárást is lezárni. Nem egészen így történt!

A döntést megelőzte az ülés előtt némi „személyeskedés”, amely miatt az intézményvezetői kinevezés is „veszélybe került”. A nyilvános döntésen azonban mindez a „személyeskedés” az intézmény vezetőjének pótlék csökkentésében „testesült meg”. Konkrétan úgy, hogy nem fogadták el a korábbi 50%-os mértéket, hanem „csak 40%-„ban fogadta el a többség. Én, és az alpolgármester Úr, ezt így nem! Mi ketten a korábbi 50%-os mértéket javasoltuk, és szavaztuk is meg.

A képviselő-testület döntés az intézmény vezetőjét is „váratlanul érte”, de mindenképpen „jelzésnek” értékelhető a munkáltató részéről. Szerintem pedig egy szóval „méltatlan” döntés született egy országosan, és megyei szinten is elismert intézmény tekintetében az azt képviselő vezető munkáját értékelendően. Ehhez én nem adtam a nevem, és ezt fontosnak tartom kihangsúlyozni.   Minden képviselőnek lelke legyen rajta.

Nem igazán értettem meg azt, hogy a korábbi 5 évben szakmailag jól működő intézményünk vezetőjének munkáját miért így „ismerte el a többség”? Utólag az is kiderült, hogy nem „szakmai” problémájuk volt az intézmény vezetőjével, hanem az „emberi” tulajdonságaival..Erre mit lehet mondani? Talán azt véleményem szerint, ha többet kommunikáltak volna a vezetővel az elmúlt 5 esztendőben a képviselők, akkor nem állhatott volna elő ilyen helyzet. Ennyi! Akit érdekel, hogy miről tárgyaltunk még az ülésen, azok a www.taszar.hu honlapon olvashatnak bővebben.

Az elmúlt  hét eseményeit a május 27-i vasárnapi szentmise eseményeivel zárom. A szent mise előtt Sándor László plébános Úr áldotta meg a „Szent Háromság” szobrot, melyhez a Soproni család nyújtott segítséget. A mise után  az első világháborús emlékművet áldotta meg az Atya. A megáldást ebben az esetben is felújítás tette aktuálissá. Pályázati forrásból, az önkormányzattal közösen sikerült felújítani a Somogy Megyei Temetkezési KFt közreműködésével ezt az emlékművet. Nem volt információm erről a „papi áldásról”, mivel ezt a korábbi szent misén hirdette ki plébános úr. Én sem kaptam meghívót, de  szerencsésebbnek tartottam volna azt, ha felújítást végző cég képviselőjét is meghívja Plébános Úr, erre a kis ünnepségre.

A múlt héten folytatódott külső segítséggel az önkormányzati közterületek fűnyírása is. Csütörtökön, május 31-én is tartottunk képviselő-testületi ülést, melyen első sorban a laktanyai sportcsarnok pályázati eljárásában léptünk tovább. A felújításra a kivitelező cégek meghívása történt meg. Az óvoda-bölcsőde pályázatban is változtatást kértünk az irányító hatóságtól, hogy a kivitelező alkalmazkodhasson az intézményben az udvaron játszó gyermekek biztonságára ügyelve,

Döntöttünk a Kossuth L. utcai sportöltöző melletti wc ajtók cseréjéről is. Ezeket lehet majd használni a „Családi Napon” . Megtárgyaltuk és elfogadtuk a taszári rendőrőrs  2017-ben végzett munkájáról szóló beszámolót. Az ülésről olvashatnak bővebben önkormányzatunk honlapján is az érdeklődők.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom