Mindennapok 2018 március

2018 március 25.

Köszöntök mindenkit a „virágvasárnapi”bejegyzésemben. Ismét egy személyes és szubjektív véleménnyel kezdem a mai gondolataimat is. Valahogy nem igazán akar már megérkezni a tavasz. A hűvös és borult időjárásra utalva is tettem ezt a kijelentést, és hát a névnapom okán is illettek "kritikával" az ismerőseim, hiszen Sándor, József Benedek, nem hozta a meleget. Sajnos nem tehettünk róla, ha a „Nyuszi helyett a Télapó vette fel a telefont amikor hívtuk.” No de a viccet félre téve azért jó lenne már ha tényleg jó idő lenne..A gyümölcs fáink tavaszi „lemosó permetezését” is szeretném már magam mögött tudni…

Az elmúlt két hét eseményeit tekintve Nemzeti Ünnepünk, Március 15-ét említeném meg elsőnek. Az önkormányzat földszinti nagytermében tartottuk meg 14-én délután és a körzeti általános iskolások mellett, a település lakossága is meg volt hívva.

A Himnusz és az ünnepi beszédem után a Rozmaring Kórus , valamint az iskolások és az óvodások adtak nagyon színvonalas műsort. Itt is szeretném megköszönni az ünnepi műsorban részt vevő gyerekeknek, és felkészítő pedagógusaiknak, valamint a Rozmaring Kórus tagjainak a részvételt.

Az országgyűlési választások szele községünkbe is elérkezett, hiszen politikai kampány gyűlések voltak községünkben. Korábban döntöttünk arról, hogy ezeknek a rendezvényenek a helyszínéül a Széchényi u. 64 szám alattiszociális alapszolgáltató központ nagytermét jelöljük, mert az önkormányzat épületében ilyet nem lehet tartani a jogszabályok értelmében.

Március 22-ére Dr Magyar György országgyűlési képviselő jelölt „jelentkezett be”  községünkbe. Én minden „jelöltet” meghallgatok, mindenkinek megadom a kellő tiszteletet és semmiféle előítélettel nem viseltetek feléjük. Ezt szerettem volna előre is leszögezni. Közel százan voltak kíváncsiak a fórumra, amelyen Dr Kolber István DK-s politikus mutatta be a jelöltet. Sokan voltak kíváncsiak, és kérdések is elhangzottak. Erről itt nem is akarok bővebben írni. Minden részt vevőben kialakult egy álláspont, vélemény, és mindenkinek a sajátja is marad.

Március 22-én csütörtökön köszöntöttem 90. születésnapján Mátrai Györgyöt, aki a Református Egyház szociális otthonában él itt Taszáron. Ezekre a születésnapi eseményekre a Miniszterelnökség részéről külön emléklapot küldenek, amelynek átadására a helyi polgármestert is felkérhetik. Így történt ez ebben az esetben is.

29496078_1600977966622203_4402574677944303616_n.jpg

29513319_1600977953288871_7152008029817274368_n.jpg

 

Este 18.00-órakor Witzmann Mihály jelenlegi FIDESZ.KDNP-s országgyűlési képviselő Úr is tartott egy politikai kampány fórumot ugyanott, ahol a keddi is volt. Ide is elmentem, és a szép számú érdeklődő ebben az esetben is kapott tájékoztatást az elmúlt 4 év eredményeiről, és a következő választási ciklus céljairól. Ezen a fórumon is lehetett kérdezni a „jelölttől” amivel éltek is a jelen lévők, de erről sem akarok itt írni. Aki kíváncsi az elmehetett-elmehet ezekre a politikai kampány fórumokra és tájékozódhat, ha akar.

Lesz még a jövő héten, március 26-án 17.00-órakor is egy „független jelölti” fórum, és április 3-án is. Én mindegyikre elmegyek, ezt már korábban eldöntöttem. Megtisztelem a jelölteket, ahogy azt már fentebb is írtam, de a szavazó fülkében majd minden el fog dőlni április 8-án.

Pénteken reggel 8-órakor már lakógyűléssel kezdtem a napot, hiszen a Széchenyi 80. társasház többségi tulajdona az önkormányzat, és emiatt az aktuális feladatokat, beszámolókat is meg kell tárgyalnunk a lakókkal együtt. A lakógyűléssel egy időben, önkormányzati bizottsági ülés is kezdődött, hiszen 9-órakor rendkívüli testületi-ülést kellett össze hívnom. Az önkormányzati pályázatokkal kapcsolatos feladatok tették indokolták ezt, valamint a község közbeszerzési tervének jóváhagyása, és az, hogy 600 ezer forint pályázati támogatást nyújtunk be a családi nap megrendezésére. A családi nap tervezett időpontja június 30 szombat lesz.

Fontos és közérdekű információ, hogy március 23-án pénteken pályázatot nyújtottam be, 11 db kamerából álló térfigyelő rendszer kialakítására községünkben.

A 3,8 millió ft  költségű rendszerből, 760 ezer ft önrészt vállaltunk. Fontos elképzelésünk válik ezzel valóra, hiszen már régóta szeretnénk, ha lenne térfigyelő kamera rendszer Taszáron. Eddig ezt nem sikerült pályázati forrásból megvalósítani. most azonban el fog készülni.

Akik kíváncsiak az ülésen elhangzottakra, azok az önkormányzat honlapján majd elolvashatják az erről készült jegyzőkönyvet.  Elkészült a húsvéti díszítést is a Millenniumi Parkban .

 

2018 március 11.

Köszöntök minden olvasót március, a meteorológiai tavasz első bejegyzésében. Az időjárásra utalva, nagyon vártam már az évszakhoz illő hőmérséklet elérkezését, mert az elmúlt két hét havazása, és a mínusz 20 fokos hőmérsékletek már nem igazán hiányztak. Sőt! Úgy is mondhattam volna, hogy karácsonykor, vagy a téli szünetben kellett volna ez a hó és a hideg, nem pedig február végén, március elején. Minden estre ma nagyon kellemes tavaszi idő volt, és reményweim szerint, talán ez így is fog maradni-

A hirtelen jött melegnek köszönhetően azonban elkezdődött az olvadás, csak nem ilyen gyors átmenettel kellett volna ennek történnie, hanem szép fokozatosan. Az olvadással együtt érkezett eső pedig már végképp nem hiányzott. Emiatt nem kis belvizek alakultak ki Taszáron is. Minden estre, most már talán barátságosabb, és a tavaszra jellemző időjárási és hőmérsékleti körülmények leszenek a közel jövőt tekintve, legalább is remélem.

A mai bejegyzésemben ismételten az elmúlt két hét eseményeiről teszek említést, a tőlem megszokott módon. Mint arról már a fentiekben említést tettem, a havazás okozta kihívásoknak igyekeztünk megfelelni, annak eltakarításával, és a körülményekhez, és a hóeltakarításhoz rendelkezésre álló személyi feltételekhez képest eredményesen meg is tudtuk oldani azt. Mivel február végén megszűnt az önkormányzatunknál a közmunka program, így talán szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, hogy ebben az időszakban volt emberünk is, akikkel ezt a feladatot meg tudtuk oldani. A közmunka program jövőjét illetően azonban már nem vagyok ilyen derűlátó, hiszen olyan módon megszigorította a „törvény alkotó” ezeket a lehetőségeinket, hogy nem tudom mit fog hozni a jövő.

A már évek óta működő mezőgazdasági start közmunka programunk esett áldozatául ennek a kormányzati döntésnek, és megmondom őszintén, hogy jelenleg nem vagyok túlságosan derűlátó erről a témáról. Évekig adtunk munkát az embereknek azért, hogy a mezőgazdasági programban termelt zöldégekkel segítsük a konyhánk ilyen irányú beszerzéseit. Most ennek a nagyszerű munkának lett vége egy csapásra. Évekig műveltük a volt laktanyában a földet, termeltünk zöldségeket, és a felesleget az itt élő embereknek  is eladtuk olcsón. Sikeresen  pályáztunk hűtőkamra építésére, amely szervesen kapcsolódott ehhez a tevékenységünkhöz, és most egy toll vonással vége ennek a programnak. Egyszerűen nem is értem, hogy miért kellett így dönteni? Kinek, és mi a célja azzal, hogy az önkormányzatokat a korábbi ösztönzések után ilyen helyzetbe hozzák?

Azt sem szabad elfelejteni, hogy minden döntés mögött emberek, családok vannak…Ez talán még fontosabb. Sajnálom, és nem értem, de ez a saját személyes véleményem.

Folytatván a bejegyzésemet, először a február 26-án, hétfőn megtartott fórumról teszek említést, amelyre meghívást kaptam. A Magyar Veterán Repülő Szövetség Somogy Megyei Egyesülete 17.00-órakor tartott „éves” közgyűlést az önkormányzatunk emeleti nagytermében, ahol a 2017-es évről tartottak beszámolót, és a 2018-as év feladatairól is döntöttek. Minden éveben meghívnak, és ezeken a fórumokon részt is szoktam venni, eleget téve az egyesület elnökének invitálásának.

28279064_556919354676856_4602949702250348921_n.jpg

28168152_556919221343536_5914277561307482573_n.jpg

Március 1-jén képviselő-testületi ülést tartottunk, melyen az alábbi napirendi pontokat tárgyaltuk. Az ülésről készült jegyzőkönyvet a honlapunkon olvashatják a tisztelt érdeklődők.

 

Napirendi pontok:

 1. 1.     Jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása
 2. 2.      Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról
 3. 3.      A reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének és a településképi bejelentési
 4. 4.      Az „Ipari park kialakítása Taszáron”   a nyilvánosság és tájékoztatás biztosításával kapcsolatos tevékenységek  végzésére benyújtott ajánlatok elbírálása
 5. 5.      Az „Ipari park kialakítása Taszáron”   generál-tervezési szolgáltatás elvégzésére

az ajánlattételi eljárás eredménytelenné nyilvánítása és  döntés az új  ajánlattételi eljárásról

 1. 6.      A taszári 150/17. hrsz. alatti ingatlan értékesítésére benyújtott pályázati ajánlat  értékelése és elbírálása
 2. 7.      A taszári napelempark területét érintő 071/44, a 071/45. és a 071/46. hrsz.  alatti ingatlanok értékesítésére benyújtott pályázati ajánlat  értékelése és elbírálása
 3. 8.      Sportcsarnok felújításának megkezdése
 4. 9.      Szavazatszámláló bizottság  tagjainak és póttagjainak megválasztása

10.  A 071/41. hrsz. alatti ingatlan értékesítésére pályázati kiírás

11.  A 071/43. hrsz. alatti ingatlan értékesítésére pályázati kiírás

 1. 12.   Az Integrált Közösségi Színtér használati szabályzatának elfogadása
 2. 13.   Önkormányzati hatósági ügyek (zárt ülés)

 

Március 4-én vasárnap Budapestre utaztunk az óvoda vezetőjével Utasiné Kenderák Tímeával, Bálintné Fehér Beával, Fehér Krisztinával, és Utasi Tamással  a Benczúr Házba egy óriási elismerés átvételére. A „Családháló Díj” internetes oldal által szervezett hatodik alkalommal megtartott országos szavazáson, a taszári Napsugár Óvoda és Bölcsőde intézményünk kapta a  „2017-es év óvodája” kitüntető címet, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Több, mint 60 jelölt közül 12 kategóriában hirdettek első helyezettet, és a közel 150 fős meghívott előtt olvasták fel a díjazottak jelöléseit, valamint azok rövid jellemzését. Jól eső érzés volt ott ülni a sorok között, és büszke is voltam az óvodánkra, megmondom őszintén. Remélem, hogy minden taszári hasonlóan érez velem együtt.

KSZ_68562_DA_20180304_7367-150.jpg

28468805_1583414458378554_4632856439698672056_n.jpg

KSZ_68545_DA_20180304_7274-150-683x1024.jpg

Március 6-án 10.00-órakor Kaposváron emlékeztünk a Keleti Temetőben, a Magyar Honvédség megalakulásnak 170. évfordulójára. A rendezvényt a Magyar Veterán Repülő Szövetség Somogy Megyei Egyesülete szervezet idén is, mint minden évben. A Kaposváron lévő katonai alakulatok, és katonai kötődésű egyesületek képviselőivel együtt helyeztük el a kegyelet és az emlékezés virágait az emlékműnél.

DSC_0322.jpg

DSC_0303.jpg

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom