Mindennapok 2017 október

2017 október 23.

Nagy tisztelettel köszönök mindenkit október hónap utolsó bejegyzésében. Igazi őszi időjárás köszöntött bennünket, széllel és esővel az utóbbi napokat értékelve. Gyorsan hozzáteszem, hogy ettől függetlenül azért sok panaszunk nem lehet ezzel kapcsolatban, mert azért napsütés és szép idő is volt bőven ebben a két hétben.

Ebben a bejegyzésmben ismételten összefoglalom az elmúlt két eseményeit, amelyek sorát a 10-én kedden, Igalban megtartott szociális társulás ülésével kezdek. A társulási ülésen pénzügyi beszámolót fogadtunk el, amely Taszár község számára mindenképpen pozitív egyenleget jelent, és véleményem szerint minden kritika ellenére, de jól döntöttünk akkor, amikor csatlakoztunk az igali szociális feladat ellátó társuláshoz.

Október 11-én szerdán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági beszámoló ülésén vettem részt a többi polgármester kollégámmal együtt, ahol a Dr Piros Attila rendőr dandártábornok tájékoztatott bennünket a megyei közbiztonság helyzetéről.

A következő esemény az október 16-án hétfőn délben Taszár községbe érkező "Centenáriumi Emlékfutás a Hősökért „ volt, amelyet a Magyar Honvédség szervezett, és amelyhez Taszár község is csatlakozott. A futókat a Széchenyi utca elején várták a Taszáriak, közöttük az általános iskolások tanulói, és az I világháborús emlékműnél együtt helyeztük el a megemlékezés, és a tisztelet koszorúját. Az Emlékfutás Budapestről indult a szlovéniai Kobarid városába, és több települést érint Magyarországon is. A közös program végeztével a futók Kaposvárra indultak tovább. Őszintén örülök annak, hogy így is kifejezhettük Tiszteletünket az I. világháború áldozati előtt!

Október 18-án szerdán Igalban voltunk a taszári nyugdíjasokkal együtt, a nyugdíjas klubok rendezvényén, amely záró programja volt az idei évben ennek a hangulatos közösség formáló sorozatnak. Korábban már tettem említést ezekről, ami Büssüben és Taszáron is volt már nagy sikerrel, és érdeklődéssel övezve. A közös vetélkedők nagyon hangulatossá tették a nyugdíjasok számára ezeket az eseményeket. Köszönjük a szervezőknek!

Október 20-án került megrendezésre az 1956-os Forradalom és Szabadságharc alkalmából ünnepi megemlékezésünk, amelyet az önkormányzat földszinti nagytermében tartottunk a helyi óvodások, és iskolások, valamint a Rozmaring kórus műsorával. Köszönöm a felkészítő pedagógusoknak:  Bálintné Fehér Beáta, és Fehér Krisztina, Kelemenné Mester Emese igazgató helyettes és Somogyiné Dancs Katalinnak az előkészületekben végzett munkájukat. Külön köszönöm az ünnepség "moderátori" feladatainak ellátását Utasiné Kenderák Tímea intézmény vezetp asszonynak!

Október 21-én került megrendezésre az óvoda-bölcsőde intézményünk javára „jótékonysági bál” megtartására, amelyet a szülői munkaközösség szervezett, és amely jó hangulatú rendezvényen ismételten sokan vettek részt.

Október 22-én délelőtt 10.00-órakor Cserénfán vettünk részt az önkormányzat által pályázati pénzből felújított „imaház” megáldásán, és a „bérmálás kiszolgáltatásán”, melyet Sándor László plébános Úr mellett Varga László Megyés Püspök Szent Miséje és az imaház „megáldása” tett emlékezetesebbé.

Bejegyzésemet egy örömhírrel zárom, amely a Taszár községnek megítélt 106 erdei köbméter szociális tűzifát jelenti. A tűzifa Taszárra szállítása még nem kezdődött el, de az igények beadásának időpontjáról természetesen tájékoztatni fogjuk időben a Tisztelt lakosságot.

 

2017 október 8.

Köszöntök minden kedves olvasót október első bejegyzésében. Az időjárásról csak annyit mondanék, hogy véleményem szerint az évszaknak megfelelő. Nem vagyok elégedetlen, csupán ezt akartam mondani róla összességében.

Ismételten, a tőlem megszokott módon igyekezek összefoglalni a legutóbbi bejegyzésem óta eltelt két hét eseményeit, amelyet a szeptember 28.-i képviselő-testületi üléssel kezdenék. 20 napirendi pontot tárgyaltunk, de ezek közül a 6. napirendet emelném ki, amelyben módosításra került a „Taszár Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelete a köztisztaságról és az avar és kerti hulladék égetéséről” rendelet az alábbiak szerint:

 

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó szabályok

 

11. §

 

(1) A település területén a kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

 

(2)  Munkaszüneti és ünnepnapokon kerti hulladékot égetni tilos.

 

(2)     Tüzet gyújani csak szélcsendes időben szabad. Esős és erősen párás, ködös időben tilos az égetés.

 

(3)     Taszár község közterületein a kerti hulladék égetése tilos.

 

12. §

 

A kerti hulladék nyílttéri égetése

a)  tavaszi időszakban (március 1. és május 15. között) csütörtöki napon 15.00 óra és 18.00 óra között

b) őszi időszakban (október 1-től november 30-ig) csütörtöki napon 15.00 óra és 18.00 óra között,

c) nyári időszakban (május 16-tól szeptember 30-ig)  a hónap utolsó csütörtöki napján 17.00 óra és  19.00 óra között

engedélyezett.

13. §

 

(1)     Az égetésre előkészített, száraz kerti hulladék nem tartalmazhat más hulladékfajtát (pl. háztartási, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, vegyszert, gumit, festéket, permetszert, ezek maradékait és csomagoló anyagait, elhullott állatot stb.). A kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag.

 

(2) A kerti hulladék égetése csak megfelelően kialakított helyen, a vagyon és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, az emberi egészség és környezet károsítása nélkül történhet.

 

(3) A kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetet zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye, korom, hőterhelés hatása tartósan ne álljon fenn, valamint tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a szomszédos telken, saját telken lévő épülettől biztonságos távolságban legyen, valamint a keletkező hő és füst az égetés környezetében lévő zöld növényeket (pl. fát, bokrot, zöldfelületet stb.) ne károsítsa.

 

(4)     A tűz folyamatos őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. A tüzet magára hagyni tilos. Az égetés helyszínén olyan eszközöket illetve felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, azonnal eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy edényben kellő mennyiségű vizet, tűz oltására alkalmas tűzoltókészüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.

 

(5)   Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámok használatával – meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.”

 

 

 

Most itt azt a szöveget másoltam be, amely minden Taszárit érint. Kérem, a fentiek tiszteletben tartásával eljárni.

Akit érdekel az ülés, a www.taszar.hu honlapon megtalálhatja a róla készült jegyzőkönyvet.

 

Szeptember 30.-án szombaton került megrendezésre a Szépkorúak Hónapja alkalmából, a

Somogyi Szépkorúak V.Katonadalos Találkozója. 21 fellépő műsorát tekinthettük meg. A rendezvényt, a Magyar Honvédség Kaposvári Helyőrségi Zenekar „Mini” koncertjével nyitották meg,  Major András őrnagy, karnagy vezényletével. A rendezvényen részt vett Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat Alelnöke is.  Egy nagyon jó hangulatú rendezvény részesei lehettünk, köszönet érte a szervezőknek.

 

Október első hetében is voltak olyan események, amelyekről mindenképpen szeretnék említést tenni. Ezek közül az első, az október 5.-i Grimaszk színház előadása a taszári óvodások, iskolások részére.

Október 6.-án a taszári körzeti általános iskolában vettem részt az „Aradi Vértanúk” emlékére megtartott ünnepségen.

Szombaton, október 7.-én Kaposváron vettem részt a  Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége Szépkorúak Hónapja alkalmából rendezendő Megyei Művészeti Gálájára Kaposváron, a Szivárvány Kultúr Palotában. 35 fellépő adott egy nagyszerű műsort az érdeklődőknek.

Délután 16.00-órakor, az óvoda-bölcsőde intézmény vezetőjének, Utasiné Kenderák Tímea meghívásának tettem eleget. Két dolgozó, Gyöngyi-Basák Éva, és Rózsa Józsefné Marika „köszöntek el a volt munkatársaiktól”, nyugdíjba vonulások alkalmából. Nagyon megindító volt számomra az, hogy részese lehettem két nagyszerű ember életének ezen a fontos „állomásán”. Megtiszteltetésnek vettem, veszem ezeket az emberi gesztusokat, amelyet talán csak az tud értékelni igazán, aki mindezt átéli.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom