Mindennapok 2017 augusztus

2017 augusztus 27.

Köszöntök minden kedves olvasót augusztus hónap, a nyár utolsó bejegyzésében. Az elmúlt két hét eseményeit a 11-i viharkár felmérése, és a vele összefüggésben elvégzendő feladataink „uralták”! Nem kevés összegű kára keletkezett az önkormányzatnak, hiszen több, mint 15 millió forint összeg az, amit a vállalkozókkal előzetesen megvizsgáltattunk. Nagy valószínűséggel a biztosító nem fogja ezt az összeget kifizetni, hiszen van avulási és egyéb költségcsökkentő tényező, de a különbözetet szeretnénk „Vis-major” kár keretei között kifizettetni.

A múlt héten pénteken 10.00-órakor került sor, az óvoda-bölcsőde intézményünk udvarán ünnepélyes keretek között egy játékeszköz átadására a gyerekeknek. Az elmúlt két évben összegyűlt jótékonysági bálok bevételéből  sikerült megvásárolni több, mint 750 ezer forintért, ezt az eszközt. A gyerekek minden estre nagyon örültek neki, és megmondom őszintén, hogy én is.

Augusztus 20-án Kaposhomokon voltunk polgármester Úr meghívásának eleget téve, a falunappal egybe kötött UNISEX futball kupán, ahol nagyon éreztük magunkat.  A rendezvényre ellátogatott Gelencsér Attila, a község országgyűlési képviselője is, és ünnepélyes keretek között avatták fel két utcájukban a névadók fából készült  szobrait, amik nagyon szép összképet adtak az utcáknak. Gratulálok !

A múlt hét eseményeit az önkormányzatunk „közmunka programjaiban” tapasztalható emberhiánnyal folytatom, hiszen nagyon sok kommunális feladat lenne, de emiatt ezekkel nagyon nehezen tudunk megbirkózni, hogy őszinte legyek.

A múlt héten két esküvőt is tartottak a polgármesteri hivatalban, amelynek én azért nagyon örülök. A polgármesteri hivatal bejáratánál tapasztalható járólapokat is „sikerült” kicseréltetni, köszönet érte Berta Botond Úrnak, aki taszári vállalkozó, és Ő volt egyedül az, aki a viharkárok miatt önként ajánlotta fel a segítségét Taszáron! Nagy Tisztelettel KÖSZÖNÖM SZÉPEN a felajánlását képviselő-testület nevében is.

Megkezdődött az IKSZT intézményünkben a könyvtár állományának leltározása is, ami szintén nem kis feladatot ró az önkormányzatra. 26-án szombaton Fonóban voltunk „Egészség Napon”, valamint Mosdóson falunapon.

2017 augusztus 13.

Nagy Tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót augusztus hónap első bejegyzésben. A nyári szabadságom  augusztus első hétvégén véget ért, és megmondom őszintén, hogy jól esett a pihenés. Jó volt az idő, talán „túl jó is”, hiszen július 31-től olyan hőség volt, hogy az nagyon megviselt mindenkit. Mi a családdal Visegrádon töltöttünk 5 napot, ahol nagyon jól éreztük magunkat.  Délelőttönként sétáltunk, kirándultunk, délután pedig a medencében „áztattunk”…

Jó volt ez a kis pihenés, csak rövid, ahogy szokták ezt mondani ilyenkor. A telefonom a szabadság ideje alatt nem csörgött, talán két alkalommal, és ez azért már „haladásnak” számít.

A „csörgésének” szerény intenzitását „kárpótolta az okos telefon funkció” a messenger, és a facebook. Utóbbiak inkább csütörtök kora este kezdtek „feléledni”, hiszen csütörtökönte Taszáron „tüzelési nap” van, és dacára a fullasztó hőségnek még ebben a fullasztó melegben is tüzeltek, ami miatt nagyon sokan felháborodtak…és szerintem teljesen jogosan. Hozzáteszem azt, hogy más településen élő ismerőseim is hasonló helyzetbe kerültek, mert ott is begyújtottak.

A felháborodottság most teljes mértékben elfogadható és megérthető volt véleményem szerint, mert az egész napos hőség után este van lehetőség a lakások átszellőztetésére, és ilyenkor sem lehet, mert „valaki” tüzet rakott, és emiatt füst van.

Felélénkültek a posztok, és a részemre írt üzenetek. Többen az „országos tűzgyújtási tilalomra hivatkoztak, ami nem vonatkozik azon településekre, ahol helyileg van szabályozva a „tüzelési-tűzgyújtási rend”.

Én azt gondolom hogy alapvetően nem a közösségi oldalakra kell kiírogatni ezeket a közösséget érintő dolgokat, hanem a megoldást kellene megkeresni. Ott kezdeném a „megoldás keresését”, hogy aki begyújtott, annak van szomszédja is, aki látta, hogy tüzelnek. Elsőként neki kellett volna szólni…”Megérhetnélek arra, hogy 40 fokba ne gyújtsál már be, mert szellőztetni szeretnénk…! Köszi..” Én személy szerint valami hasonlót tudnék elképzelni..Tovább megyek!

A hétfői testületi ülésen ismételten előterjesztem, hogy módosítsunk azon a rendeleten, amely a tűzgyújtást is szabályozza. Ennél többet én személy szerint nem tudok tenni…ezt már korábban is próbáltam, akkor nem kaptam hozzá megfelelő támogatást. Remélem, most másként lesz!

Augusztus 7-óta dolgozok, és igyekezek „vissza rázódni” a „rendes kerékvágásba”. A hivatali dolgozóink közül is szabadságon vannak , így a közterületek fűnyírása is nagyon nehezen halad. A helyzetet még súlyosbítja az is, hogy a képviselő-testület szeptember elejéig korlátozta az alkalmi munkavállalók felvételét, mert nagyon sok a kiadása az önkormányzatnak. Emiatt aztán többen „nehezményezik” azt, hogy milyen ápolatlan benyomást kelt Taszár, amin sokat ront az általános iskola udvara is.

Ez utóbbit elnézve én küldtem oda az önkormányzat traktorját, mert már nem tudtam tovább elnézni azt a „gaztengert”…Az iskola nagykapuja egész nyáron tárva-nyitva volt, és olyan hastást keltett bennem is, mint aminek „nincs gazdája”…A kerítés megrongálva, letaposva, és az udvaron szemét, és szemét mindenhol…Nem hiszem el azt, hogy ez másnak nem bántja a szemét…Gondolom én, hogy nem egyszerű a „helyzet”…de azért én ezt másként gondolnám…

A mai napig nem hívott fel telefonon, vagy beszélt velem személyesen az iskola ( állítólag) kinevezett igazgatója az intézmény vezetői státusáról, vagy egyszerűen csak tájékoztatni illett volna engem, mint a helyi polgármestert..szerintem...

Lehet, hogy nem az önkormányzat működteti az iskolát, de azért ettől függetlenül „nem ártott volna” valamit mondani a választás eredményéről. Szerintem! Talán nekem túl magasak az elvárásaim? Lehet!

Péntek este aztán lecsapott egy másik „pöröly” Taszárra, ami vihar formájában testesült meg…Nem tartott sokáig, de az is sok volt, amit „kapott Taszár”…

A vihar után este mi is az udvaron láttuk meg azt a katasztrófát, ami először fogadott…Nagy méretű jég mindenhol, kilyuggatott redőnyök a ház nyugati oldalán..és falevelek mindenütt.. Nyugovóra tértem.

Miután elaludtam valaki csengetett…A polgármesteri hivatalból jött hozzám Tarcsa Szandi, hogy menjek a lakótelepre, mert a 18-as épületnél nagy a baj. Ott vannak a katasztrófavédelem emberi, mert levitte a vihar a társasház tető szigetelését, és a játszótéren is letört a fűzfa ága.

Gyorsan össze szedtem magam, felöltöztem, és a helyszínre mentem. Két villogó tűzoltó autó, a láncfűrész hangja, óriási pusztítás, és rémült emberek fogadtak. A helyi illetékes parancsnoktól kaptam tájékoztatást, és egy ponyvát az épület lakói.

Felmentünk a tetőre, és közösen leterítettük az átmeneti takarót. Hirtelen nem is tudom, kik voltak fent akkor velem együtt, de sikerült. A játszótéren is levágták a nagy ágat, és a társasházzal együtt körbe szalagozták a helyszíneket. Ezek után jártam körbe a falut, de a sötét miatt mindent nem is láthattam, de így is fél 12 múlt már, mire hazaértem.

Szombaton aztán „jött a fekete leves”…Szavakba nehéz leírni azt a pusztítást, amit láttam! Siralmas! Rengeteg szét lyukasztott, tönkre ment redőny, kitört ablak, kidől fák, letört ágak mindenhol. A lakótelepi sport pálya egyik fa épületének a tetejét majd egy méterrel odébb tette, és azt már csak az „imádság tartja”..A temetőben megrongálódott sírok…Egyszerűen katasztrófális a helyzet. Szombat délután az alpolgármester Úrral Balog Lászlóval, és Varjas Bála képviselővel együtt személyesen is körbe jártuk a helyszíneket, és elkészítettük azt az intézkedési tervet, amit hétfőn majd a biztosítónál elkezdünk. A helyreállítást sajnos csak hétfőn tudjuk majd elkezdeni.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom