Mindennapok 2017 május

2017 május 21.

Köszöntök minden olvasót május utolsó bejegyzésében, ezen a kellemes tavaszi vasárnapon. Most megint a hatalmába kerít az idő múlásának érzékelése, hiszen  számomra úgy tűnik, hogy rohan az idő! „Tegnap még hétfő volt, ma pedig megint vasárnap van”! „Nem is olyan régen volt az év eleje, most pedig másfél hét múlva itt a nyár!” Szóval nem tudom, hogy ki, mit gondol erről, de szerintem "nagyon gyorsan" telnek a napok, hetek…

Szokásom szerint ismételten kísérletet teszek arra, hogy összefoglaljam az elmúlt két hétben történt fontosabb eseményeket.

Megkezdődött az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok részére juttatott 44 millió ft-os út és járdafelújítás második üteme Taszár községben, a munkaterület átadásával, és műszaki munkálatokkal. A lakótelepi járdák, utak, a Kinizsi utca útjavítása, s a Hunyadi utca útszélesítéssel egybekötött javításával. Mára már felmarták az aszfaltot az utakon, és a járdák felújításnak előkészületeivel is jól haladnak.  Most arról itt nem akarok írni, hogy a lassan két hete zajló munkákat látva ki, miért nem állt el az autójával parkolni máshová az érintett házakban lakók közül, mert nem érdemes. Vannak olyanok most is, akik még jobban tudják „überelni” magukat, de ezt most inkább hagyjuk, mert nem szabad rá felesleges energiát fordítani! Sokkal fontosabb az, hogy a fejlesztéssel megújulnak Taszár község útjai és járdái, és most erről ennyi elég is …

A múlt héten a Kormányhivatalban vettem részt fórumon, valamint az önkormányzat emeleti nagyterem leázása miatt kellett soron kívül intézkednem. Utóbbi tetőjavításnak nagyon örültem, hiszen a múlt hét hétfői felhőszakadás még rosszabbá tette volna a leázást, és nagyobb kárt okozott volna, így azonban az óriási víztömeg, és a csapadékvíz elvezető rendszeren igyekezett lefolyni. Megjegyzem, hogy ilyen mértékű esővizet ami rövid idő alatt leesett, amúgy is nagyon nehéz elvezetni hatékonyan.

Miközben a két hete leázott álmennyezetről írok, melynek kapcsán a korábbi bejegyzésemben már említettem a tűzjelző rendszer okozta „téves riasztásokat”, azért nem feledkeztem meg arról sem, hogy az alkalmi munkavállalókkal elvégzett fűnyírásról is említést tegyek. Röviden összefoglalva a jelen alkalmi munkavállalókkal történő fűnyírás tapasztalatait, bizony körülményes a munkavállalók napi értesítése és annak eldöntése, hogy vajon esni fog-e az eső, vagy sem, valamint a hivatalos „rögzítésük” a nyilvántartási rendszerben, hogy bért kaphassanak.

A múlt hét eseményeinél maradva, a csütörtöki lakossági fórumot kell még megemlítem, hiszen a „település rendezési tervének módosítása” miatt kellett ezt kezdeményeznie az önkormányzatunknak. A partnerségi egyeztető eljárás részeként, és a Tisztelt taszári állampolgárok széles körű tájékoztatásának biztosítása okán hívtuk össze ezt a lakossági fórumot.

Négy pontban jelölte meg a képviselő-testület azoknak a területi besorolásoknak a módosítását, amelyek változtatásra lesz majd szükség. Ezen "változtatási" okok közül a "legfontosabb", a volt laktanya területének megosztása után, annak egy részéből, „egyéb ipari terület”, közérthetően ipari park kialakítása.

Azért kellett változtatni a község "rendezési tervén," hogy a jelenlegi és alkalmatlan  „területi besorolás”  ne legyen akadálya, a 300 millió ft-os ipari park pályázatunk benyújtására. A második „kardinális kérdés” a lakótelepi sport centrum és a hozzá kapcsolódó területek „beépítésre szánt területté, energiatermelő egyéb ipari területté „ átsorolása” volt. Ez 7 hektáros területet érint, és a korábbi egyetlen helyrajzi számot több alszámra osztotta meg a földmérő.

Négy hektárt fog érinteni a napelempark létesítése, de még több, különböző terület fog kialakulni a megmaradó területekből is. Ennek értelmezése sem egyszerű, és nem is tévedtem!

Tudtam és éreztem, hogy ez utóbbi lesz az a napirend, amelyen majd a legtöbb észrevétel, kritika fog születni, és nem csalódtam!

17.00-órakor köszöntöttem a megjelent majd 50 érdeklődőt, és a szakmai anyagot elkészítő Virányi István település tervező mérnököt. A jegyző és a képviselő-testülettel együtt vártuk a hozzászólásokat, amire nem kellett sokat várni. Az ülésen részt vett még a napelem park beruházója is, környezetvédelmi szakmérnökkel együtt.

A jelenlévők többsége a terveztett napelem park miatt fejezte ki nemtetszését, de sajnálatos módon most is csak az információhiányt, és a személyes motivációkat jelölhetném meg okként.

Mindezek pedig pikánsan fűszerezve azokkal a személyes érdekekkel, amiket igazán nem is lehet érteni! Pontosan „tapintható” volt a Honvéd Sport Egyesület elnökének „értelmetlen kötözködése”.  Igyekeztem korrekten „kezelni” a kialakult helyzetet, de sajnos nem minden estben sikerült „úrrá lenni” a néha több szájból egy időben elhangzott „ Bábeli zűrzavarnak”!

Miközben ma azért próbálok mindent megtenni, hogy egy 700 millió ft-os beruházással épülő napelempark létesüljön Taszáron, ami évi 1,8 millió ft önkormányzati adó bevételt,  és egy 7,5 milliós térfigyelő kamera rendszer ajándékba adását jelenti, sajnos ez nem tetszik az érintetteknek.

A korábbiakban már írtam arról, hogy Taszár községben 2 focipálya van, és ezek közül csak egynek van megfelelő minősítése a meccsek tartására. Arról is írtam már, hogy két pályát egy ekkora község nem tud fenntartani, működtetni. Ezt az érintett, mára már egyedüli sport egyesületként Taszáron működő HSE meg is értette! Tovább megyek! Tudomásul vette az egyesület vezetősége, és letette a voksát amellett, hogy a Kossuth Lajos utcai sportpálya legyen hosszútávon fejlesztve. Erre most szinte mindent megpróbáltak megtenni azért, hogy ezt a napelempark beruházást megakadályozzák.

Ami ma külső szemlélőként az egyesület működéséből látszik.

Számomra egyérteműnek tűnik, hogy ez az idén 60 éves Honvéd Sport Egyesület sajnos nem működik már megfelelően intenzitással. Sajnos nincs elég pénzügyi forrás, és megfelelő személyi utánpótlás a „köz érdekében végzett” munkákra.

Ezért most úgy tűnik, hogy az egyesület működése komoly válságban van, de erről nem az önkormányzat tehet, ezt le kell szögezni. Ezen okok miatt most már nem az a kérdés véleményem szerint,  hogy hol lesz a napelem park, hanem az, hogy mi lesz az egyesület jövője?

Támogatja-e a taszári önkormányzat a fenti egyesületet? Igen! Egy éve már a Kossuth Lajos utcai sportlétesítményt is megkapták térítésmentesen a taszári önkormányzattól a laktanyai sportcsarnokkal együtt.

A lakótelepi sportpályán álló, és térképen nem is „szereplő” épületet váltaná ki a jövőben ez a sportcsarnok azért, hogy az egyesület nagyságrendekkel jobb helyen, és körülmények között működhessen. Ez volt az önkormányzat jövőbeni szándéka, amellyel az egyesület vezetése egyetértett!  Mindezen önkormányzati elképzelések és szándékok „nyomatékosítása” kifejezésére, 23 millió ft-os épület felújítási pályázatot nyújtottunk be második alkalommal.

Azt is megjegyezném, hogy akkor, amikor a fenti egyesület vezetősége először bement, hogy a sportcsarnokot megtekintse, és akkor úgy kezdték, hogy : „ Holnap máris költözünk..?! ”…

Ennyit arról, hogy az irodákkal, férfi-női wc-kel, zuhanyzókkal, öltözőkkel, konditeremmel, irodákkal és még nem kevés helyiséggel ellátott épület komplexum milyen hatással is volt az egyesület vezetőségére. Nem kevés önkormányzat „össze tenné a két kezét”, ha ilyen sport létesítménye lehetne….de nem Taszár! Áááá! Itt ez nem jó! Mi az, hogy nem lesz majd futópálya, amit sok pénzből újítottunk fel önkormányzati forrásból és ma már csak 1 métert nem nőtt be a gaz a többiből?

Hol fussanak majd ezek után, és hol sétáltassák a kutyáikat a Tisztelt kutya tulajdonosok?  Ezek voltak még a „kiegészítő” kérdések a napelempark építését ellenzőknek.

Mint az egyébként a fórum végre egyértelműen kiderült, vannak az önkormányzatnak az érintettekkel együtt kialakított „alternatívái”, így már sokkal közelebb kerültünk a megoldáshoz, mint azt a fórum elején sejteni lehetett! Mindemellett a 17.00-órakor kezdődő tájékoztató 20.00-óra körül ért véget, de közben már többen elmentek haza.

A fenti témát sommásan lezárva szeretnék még egy általam személyesen megtapasztalt esetet leírni. Hétfőn érkezett egy szakember, aki az ingatlanok értékének a felbecsülésére jött, és közösen mentünk ki a területre.

Pont az épület mellett álltunk, amikor érkezett egy helyi lakosunk edzésre. Gondoltam bemegyünk az épületbe, hogy ott is körül tudjon nézni az értékbecslő, és  a „lakoshoz” fordultam, hogy bemennénk körülnézni!

Erre a legnagyobb megrökönyödésemre azt válaszolta, hogy: Hívjam fel az egyesület elnökét, mert enélkül Ő bizony be nem enged! Pont!

Először azt hittem, hogy nem jól hallok! Volt munkatársam, ismer, 30 éve és ilyen stílusban beszél velem, aki a tulajdonost képviseli! Ugyanezt neki is elmondtam, de nem sok értelme volt…A végére azért hozzátette, hogy: „ Azért mert az önkormányzat el akarja adni, és egyébként én meg semmit sem sportolok, de vannak akik igen…és csak! ” Ebből is egyértelműen leszűrhető, hogy sajnos sokan még mindig nem tudják, hogy miről is beszélnek!

A sommája azonban ennek a helyi kis „akadékoskodásnak” a megoldására a telefonhívásom volt, amelyre természetesen nem voltam rest! Tájékoztatást adtam az egyesület elnökének a történtekről, aki sajnálkozott, és megígérte, hogy ilyen nem fog történni a jövőben!

Én személy szerint nagyon sajnálom azt, hogy ez így egyáltalán megtörténhetett! Leginkább azonban  az érzékelhető stílust miatt adok hangot nemtetszésemnek, és azért mert ez egy idegen előtt megtörténhetett!

Hallkan jegyzem meg, hogy az idegen is nagyon meglepődött ezen a nem éppen "póstai kézbesítői"  stíluson, de a higgadtságomat minden estre elismerte ebben a helyzetben!

Nem tudom mit szólt volna a Tisztelt edző terembe tartó, ha abban a pillanatban rendőrt hívtam volna? Én azonban a korrekt megoldások híve vagyok! Ezért nem akartam még nagyobb kellemetlenséget okozni akadékoskodó barátunkkal szemben, pedig megérdemelte volna...és ilyet ritkán írok...

Folytatva az események felsorolását, kedden 18.00-órakor „ Határ Vadász”  fórumot tervezett Taszára a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság toborzó irodája, amire nemes egyszerűséggel senki nem jött el. Így 20 perc beszélgetéssel töltött várakozás után, dolga végezetlenül, de hazamentünk!

Szerdán délelőtt 09.00-órakor a kaposvári kormányhivatalban volt két fórum, amelyre hivatalos voltam, hiszen a városi település rendezési terv módosítása okán voltam „érinett”, mint közigazgatásilag határos önkormányzat…

Csütörtökön reggel 09.00-órakor Idősek Klubja találkozója volt  Büssüben, ahol Igal, Gölle, Fonó, Baté , Taszár és a helyi klubok tagjai, vezetői és a települések polgármesterei vettek részt egy jó hangulatú, vetélkedőkkel tarkított rendezvényen! Witzmann Mihály országgyűlési képviselő Úr is részt vett a programon délután, de én sajnos nem tudtam végig ottmaradni.

Köszönjük szépen a házigazda Büssüi önkormányzatnak, valamint az igali szociális központ vezetőjének a szervezésben és a lebonyolításban végzett munkáját a résztvevők nevében is!

Megkezdtük a május 27.-i önkormányzat családi napra a programok és az egyéb feltételek biztosítását, ami bizony már hetek, hónapok óta folyik, és nem kis feladat.

 

2017 május 7.

Nagy Tisztelettel köszöntök minden olvasót május hónap első bejegyzésében, amely egybe esett, Anyák Napjával. Őket külön bejegyzésben is köszöntöttem, de itt nagy szeretettel és tisztelettel teszek említést róluk.

A tőlem megszokott módon ismételten megpróbálom összefoglalni az elmúlt két hét eseményeit, ami sokszor nagyon nehéz feladat, még ha ezt nem is gondolja így az olvasók többsége.  Azért írtom azt, hogy „megpróbálom összefoglalni”, mert nagyon sok olyan dolog is történik, amelyekről konkrétan nem teszek említést itt, azonban a mindennapi ügyintézéseimre komoly hatást is gyakorolnak. A sok telefonhívás, "mindenféle" határidők, a napi ügyintézések összessége az, amire most konkrétan utalnék. Nem is olyan régen egy kedves ismerősömmel beszélünk arról, hogy én személy szerint hogyan éltem, élem meg a polgármesteri munkát..? Mit jelenet ez nekem, és mit is csinálok én egész nap? Nos!

Még mindig azt gondolom, hogy nagyon-nagyon sok időt és energiát kell arra fordítani, ha valaki komolyan gondolja, és szeretné eredményesen, jól végezni ezt a munkát ( is ). Gyorsan hozzá kell tennem mielőtt valaki "önfényezőnek" gondolna ezen sorok után, hogy azt sem szabad elfelejteni,  ha megszólal a mobil telefonom mondjuk este 11-kor, mint például pénteken  is,  vagy hajnal 2-kor, vasárnap délelőtt, mint mondjuk ma is, mert az önkormányzati hivatalban „tűzjelzés” van, akkor bizony intézkedni kell!

Ilyenkor felöltözök, és odamegyek a hivatalba, a kezelőberendezést megvizsgálom, körülnézek az épületben kívül-belül, és visszahívom a távfelügyeletet, hogy minden rendben, nincs tűz sehol ! Ezért nincs már 14 éve kikapcsolva a mobiltelefonom. Szóval ezt a „ kis apróságot” is csupán azért említettem, meg, mert bizony van olyan feladata is egy polgármesternek, amiről a Tisztelt állampolgárok nem biztos, hogy tudnak, ez csupán az egyik közülük!

Ezen aprócska „kitérő” után most valóban "rákanyarodnék" az elmúlt két hét történéseire, amit a közterületek fűnyírásának  megoldásával kezdenék. Az alkalmi munkavállók keresése, és annak eldöntése, hogy az időjárás miatt kell-e jönni füvet vágni az önkormányzathoz, már önmagában sem egyszerű feladat. A munkavállalók napi bért kapnak az önkormányzattól, emiatt a hivatalos napi „felvételük” és az ezzel kapcsolatos internetes ügyintézés  sem egyszerű, mert az a köztisztviselő aki ezt intézi, anyakönyvi tanfolyamra jár be Kaposvárra. Emiatt aztán eléggé összesűrűsödnek a reggeli dolgaim, hiszen mindenki tőlem várja az információkat.

Nem esek azért kétségbe, és megoldom a legjobb tudásom szerint, és csak esőmentes napokon vágjuk a füvet a közterülteken. A közterületek fűnyírása mellet a laktanyában is igyekeztünk megfelelő állapotokat fenntartani, hiszen a múlt héten, április 27-én egy 200 fős nagydorogi általános iskolás gyermek sereg látogatta meg a taszári repülőmúzeumot. A repülőgépek és a múzeum környékét emiatt is „tettük rendbe így fűnyírásilag”. Másod sorban a gyerekek kíséretéhez is segítséget kértem a Veterán Egyesület tagjaitól, hiszen 200 gyerek felügyelete és „mozgatása” nem egyszerű feladat még akkor sem, ha kísérő pedagógusokkal együtt érkeztek.

Én sajnos személyesen nem tudtam részt venni a gyerekek fogadásán, mert délután 3 körül érkeztek Taszárra, és aznap testületi ülést tartottunk, amit 15.00-órától bizottsági ülések előztek meg…

Ezekkel a záró sorokkal meg is érkeztünk az április 27-i nappal kapcsolatos egyéb események felsorolásához, hiszen a polgármesterré választásom 14. évfordulóját amint a fentiekben említettem, „stílusosan” képviselő-testületi üléssel „ünnepeltem” meg.  Az ülés napirendi pontjairól, az érdeklődők olvashatnak az önkormányzat honlapján, és erről, az egyébként gyorsan véget érő ülésről csupán egy naprendi pontot említenék meg, a taszári körzeti általános iskola igazgató választással kapcsolatos „véleményezési” felkérést az intézményt működtetető szervtől.

Ebben az eljárásban ma már nem az önkormányzat(ok) dönt(enek), „csupán véleményüket  kéri ki” a KLIK mint az intézményfenntartója. Hasonló az eljárás a diákönkormányzat, a szülői munkaközösség, és a  pedagógusok tekintetében is. Az egyébként nyilvános képviselő-testületi ülésre a jelenlegi általános iskolai igazgatót is meghívtuk, de sajnos nem ért oda időben. Az ülés előtt a pénzügyi-kulturális bizottság is tárgyalta ezt a napirendet, és Faludyné Kiss Szilvia jelenlegi igazgató helyettes pályázatának támogatását javasolta  a képviselő-testületnek, amelyet egyhangúlag támogatott.

Május első hétfője helyett kedden reggel tartottam meg,  a közmunka programban részt vevőknek „szokásos” havi „eligazítását”, ahol ismertettem a májusban tervezett feladatainkat, és programokat. A közterületeken elkezdtük a fák ágainak szükség szerinti felmetszését, valamint a „veszélyes”  fák kivágását.

A húsvéti díszeinket is eltávolítottuk a közterületekről, és megkezdődött a 6 db buszmegálló tisztítása, karbantartása, melyekben a kopott fém felületek festése is követ majd. A közterületek virágosítása május közepén fog kezdődni, hiszen az évszakhoz képest hűvös, csapadékos időjárás volt. Május 24-én nagyszabású megyei tűzoltó vetélkedő lesz a volt laktanyában, amely miatt közösen jártuk be a helyszínt a katasztrófavédelemi szakembereivel együtt.

Az esős időjárás miatt sajnos nem tudunk megfelelő ütemben füvet vágni a közterületeken, és a levágott faágak is emiatt nem kerültek elszállításra.

Pénteken Zselickislakon tartott ülést a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, amelyben csak a jövő évben lesz lehetősége minden települési önkormányzatnak a 90%-os támogatású pályázatok benyújtására, és többekkel együtt kíváncsian várom én is majd ezeket a „kiírásokat”.

Szombaton délután 17.00-órakor meghívást kaptunk a Szentbalázsi Egyházközség nevében Sándor László Plébános Úrtól, mert az ottani „Szent Mihály Plébániatemplomot” felújították. A Plébániatemplomban ünnepélyes szentmisét Balás Béla Püspök, Apostoli Kormányzó Úr celebrált. A Somogy Megyei Önkormányzat Elnöke Bíró Norbert, az érintett települések polgármestrei mellett a korábbi plébánosok, köztük Bálint Gábor  sok helyi, és környékbeli településen élő hívek mellett Taszáriak is szép számmal jöttek el erre a neves eseményre. Nagyon jó érzés volt látni, a szép, felújított templomot. Az ünnepi mise után mindenkit vendégül láttak a szervezők egy fogadáson. Az „alkalom szülte helyzetben” én magam is megragadtam a lehetőséget, hogy ismételten lobbizzak a taszári templom felújítására az egyházmegye jelen lévő „illetékesénél”. Szeretném, ha a közeljövőben hasonló, több tíz millió forintos nagyságrendű templom felújítással büszkélkedhetnénk mi is Taszáron.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom