Mindennapok 2017 április

2017 április 23.

Köszöntök mindenkit ezen a tipikus április időben.  Ismételten klaviatúrát ragadok azért, hogy igyekezzek objektív információhoz juttatni a Tisztelt olvasókat. Teszem ezt annak okán, hogy ne keringjenek olyan „néphagyomány” számba is illő „mesék” községünkben, amelyek az áprilisi időjárást is meghazudtolva terjednek „szájról-szájra”  községünkben.

A közterületek fűnyírásával kezdeném a „sort”, mert erről bizony tényleg sok „mende-mondát” hallottam. Onnan indulnék először, hogy nincs ember a közmunka programba, akit fel vehet az önkormányzat, jobban mondva férfiak. Emiatt aztán úgy döntöttünk testületi ülésen, hogy havi 4-6 napra, 6 órás munkavégzéssel 1000 ft óradíjért keresünk munkavállalókat, illetve az időjáráshoz is igazodva, szükség szerint. Meg is hirdettem mindenhol, ahol csak tudtam ezt az állás lehetőséget, de sajnos nem sok sikerrel! Azt vettem észre, hogy nem igazán akar senki füvet vágni, már tisztelet a kivételnek!

Fenti okok miatt is, és azokat már előre látva döntöttünk arról, hogy a korábban, hivatalosan megküldött fűnyírásra vonatkozó  bruttó 6,35 Ft/ m2 árajánlatát elfogadja a képviselő-testület, és 5 hektár levágását megrendeli 317.500 ft  bruttó összeért, a vállalkozótól.

Miután április 11-én megjelentek a fűnyírók, a „mende-monda” is elindult, annak „rendje-módja szerint”.

Olyan kolosszális ostobaságokat hallottam, hogy..” egy millió forintért rendelte meg az önkormányzat a fűnyírást”, és hasonlóak „keringtek” a köztudatban…A „jól informáltak” a lakótelepi boltban „vélték hallani, biztos helyről ezt.” Sőt! Még arra is hivatkoztak a „jól informáltak”, hogy „olyantól tudják, aki ott ült a testületi ülésen, amikor erről döntés született..”

Biztosan ott ülhetett az informátor valahol, csak nem a taszári önkormányzat képviselő-testületi ülésén, és nem is „egyről beszélünk”.

Visszatérve a valósághoz azonban csak hallkan jegyezném meg a Tisztelt érdeklődőknek azt a „szerény” 2,6 millió forintot, amelyet 2016-ban a közterületek fűnyírására költött önkormányzatunk. Ez az összeg nem tartalmazza az alkalmazottak bérét és járulékait, csupán az üzemanyagot, az alkatrészeket, és a javíttatás költségei…Ilyen, és ehhez hasonló pénzügyi  léptékekben  kell először gondolkoznia minden jól értesültnek, és utána összehasonlítani költségeket…

Ezen szerény bevezetővel igyekeztem objektív tájékoztatást adni a fűnyírással kapcsolatos közérdekű információkról, mert sajnos nagyon komoly félreértések alakutak ki e tekintetben (is) !

Az események sorát a Millennáris Parkban kialakításra kerülő betonszegélyek készítésével folytatnám, hiszen szeretnénk, ha megfelelő esztétikumot és igényességet sugározna a község virágosítása.

Megkezdődtek a Húsvéti előkészületeink, hiszen a Millennáris Parkban kihelyeztük az új ünnepi arculati elemeket. Ezeknek is van egy kis története, hiszen az „ötletgazda” én voltam, és én mentem el a fa kereskedésbe megnézni, megrendelni a szükséges fa alapanyagokat, és a festékeket, ecseteket is személyesen vásároltam meg Nagy Márk önkormányzati sofőrrel együtt. 4 db 1,5 m X 1,5 m-es rétegelt lemezre rajzoltam a mintákat, és utána összeállítottam őket. A rajzok elkészítése után az óvoda pedagógusai festették meg mindegyiket, és még új elemekkel díszítették tovább őket, nem kevés kreativitással, és ügyességgel! Köszönet érte : Bálintné Fehér Beáta, Fehér Krisztina,  Gérnyi Zsuzsa , Pámel Bianka ,  Szíjártó-Andó Katalin, Utasiné Kenderák Tímea pedagógusoknak .

Az önkormányzati ünnepi, „készülődést” az április 14-én megtartott „Húsvétváró” rendezvénnyel folytatnám, amely a lakótelepi sportpályán tartottunk. 3 éve kezdődött ez a kis húsvéti programunk, amellyel új lendületet vett a községünk kulturális és szabadidős élete.

Azt a „lendületet”, amelyet nagy várakozás előzött meg, hiszen az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér intézményünket pontosan ezen tevékenységek miatt hoztunk létre, nem kevés energiát, időt, és fáradtságot nem kímélve, pályázati forrásból, hogy így is segítse Taszár község kulturális, és művelődési feladatainak szervezését, elvégzését. Véleményem szerint sikerrel!

Sok gyermeknek, és a szüleiknek is nagyon tetszettek azok a húsvéti programok, ügyességi feladatok, amelyet ezen a napon tartottunk.  Természetesen az intézmény sikeres működéséhez szükséges az együttműködés a fenntartó önkormányzat, illetve annak pénzügyi és kulturális bizottsága mellett, a különböző társadalmi szervezetekkel, és egyesületekkel is, amelyek Taszáron ma működnek. A húsvétváró rendezvényünk esetében a Honvéd Sport Egyesülettel, és annak vezetőségével, ismét sikerrel.

Szeretném megköszönni a munkájukat rendezvény szervezésben részt vevőknek. Az általános iskola és az óvoda pedagógusainak, az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér intézményünk dolgozóinak, a Honvéd Sport Egyesület elnökének és az önkormányzati képviselőnek a pénzügyi és kultúrális bizottság tagjainak Faludyné Kiss Szilvia, Szabóné Csonka Nóra, Erjábeczné Dobák Melinda, Gérnyi Zsuzsa, Milisné Derdák Csilla, Tengely Kitti, Christ Ildikó, Cser Krisztina, Lomniciné Tóth Veronika, Zsebők Alexandra, Bogdán Dávid, Berkes Bettina, Lomnici Barna , Horváth Gáborné Irén, Grábner Tímea és Lendvai Miklós Egyesületi elnöknek. Az állatok szállításért Horváth Gábornak, a tulajdonosnak, T.c. Cetin Gemici és Fehér Ferencnek.

Az ünnepek után Taszáron is átsöpört a télies áprilisi időjárás, de szerencsénk a szerencsétlenségben, hogy a havazás itt nem okozott károkat, mert nem maradt meg, ellentétben az ország egyes részeivel. A mai bejegyzésemet azzal a gondolattal zárom, hogy ma Béla napja van...emlékezek szerett apósomra is ezen a napon..Tisztelettel

2017 április 9.

Nagy tisztelettel köszöntök minden olvasót április hónap első bejegyzésében. Szépen süt a nap, és most is az évszaknak megfelelő „hőmérsékleti” viszonyokkal találkozhatunk, véleményem szerint. Ezen kijelentésemben talán nem érzékelhető a múlt hétvégi meleg és napos időjárás utáni „vágyódás”, de hát mégis „csak” áprilist mutat a naptár, és nem júniust.

Az időjárással kapcsolatos „kis kitérőm” után a „tőlem megszokott módon” teszek említést az elmúlt két hét eseményeiről.  Az önkormányzati tulajdonú lakótelepi ABC tetőszigetelési munkálatai befejeződtek, így 2,7 millió ft-ból remélhetőleg hosszú távon megoldódik a lapostető leázása.

Az ivóvízminőség javító program taggyűlése volt Tamásiban a múlt héten, valamint a KAVÍZ Kft-nél is. A korábbi bejegyzésemben már tettem említést a „Taszári Tükör” című önkormányzati lapról, így erről most azon kívül, hogy kivittük a lakosságnak, nem igazán gondolom, hogy írni kellene.

Arról viszont mindenképpen említést teszek, hogy új információ jutott a képviselő-testület tudomására, melyet ülésünkön, személyesen  Faludyné Kiss Szilvia képviselő asszony, iskola igazgató-helyettese jelentett be. Idén nyáron zárulnak le az általános iskolák igazgató választásának eljárásai, de mi az új információ?

Az Tisztelt ólvasók, hogy a taszári körzeti általános iskola igazgatóján, Horváth Zoltán Gáboron kívül, a jelenlegi igazgató helyettes, Faludyné Kiss Szilva is érvényes igazgatói pályázatot nyújtott be az iskola „fenntartójának”, a Klebelsberg Intézményfenntartó Kaposvári Tankerületi Központjába….. Várjuk az eredményt!...

Megkezdődött a közterületek fűnyírása is, amelynek kapcsán a kialakult probléma halmazról  már a korábbiakban is írtam. Sajnálatos módon nincs ember, akivel ezt a munkát el tudjuk végeztetni, így külső vállalkozót kell megbízni a fűnyírási feladatok elvégzésére, és persze nem kevés pénzért.

Szombaton délelőtt 10.00-órakor kezdődött A Költészet Napja alkalmából megrendezett Kistérségi szavalóverseny döntője Szentbalázson, 40 résztvevő óvodással és iskolással.

Délután Kaposváron voltunk, a Nárcisz ünnepen a Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpontban..

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom