Mindennapok 2017 március

2017 március 26.

Köszöntök minden kedves olvasót ezen a szép, tavaszi vasárnapon. Nem elégedetlenkedek az időjárással, hiszen az évszaknak megfelelő szerintem.

Az elmúlt időszakban történt eseményeket most is megpróbálom összefoglalni néhány mondatban, de azért a fontosabbakról már külön bejegyzésben  tettem említést. Ezen események közül az első a „Nemzeti ünnepünk Március 15.” bejegyzésem, amelyet a „Költészet Napja” alkalmából megrendezésre kerülő „kistérségi szavaló verseny” taszári elődöntője követett.

17357411_1265780556808614_537297806_o.jpg

17361439_1265780733475263_349537704_n.jpg

17372981_1265780706808599_69177624_o.jpg

 

A versenyen továbbjutók

óvodás korcsoport:
Murányi László, Horváth Csanád
Első-második osztályos korcsoport:
Horváth Máté, Szegedi Cintia
Harmadik-negyedik osztályos korcsoport:
Bartos Boglárka, Szabó Dorottya
Öt -hatodik osztályos korcsoport:
Czimmerman Gergő, Gencsi István Zsombor
Hetedik-nyolcadik osztályos korcsoport:
Horváth Bálint, Bogdán Alexandra

16-án rendkívüli képviselő-testületi ülést kellett tartanunk, mert a korábban kiírt közbeszerzési eljárásunkat, amelyet az utak-járdák felújítására írt ki a testület, eredménytelennek kellett nyilvánítanunk. Sajnálatos módon a legolcsóbb „vállalási ár” meghaladta több, mint 2 millió ft.-al azt az összeget, amely rendelkezésünkre állt, így új, megismételt eljárást kell indítanunk. Ezt nagyon sajnálom, de sajnos nem tehetünk róla. Másrészről módosítani kellett a község „rendezési tervét” 5 pontban összefoglalva, amely közül az egyik, és talán a „legfontosabb” ok, a volt laktanyában kialakítandó ipari park pályázat benyújtása. Emiatt kellett kezdeményezni a „taszári rendezési terv” módosítását . Mint már arról korábban is írtam, 300 millió ft fejlesztési összeghez jut önkormányzatunk, ha a jogszabályi előírásoknak megfelel a „terület építési funkcióját illetően”. Magyarul hiába akarunk ipari parkra pályázni, ha a terület nincs annak minősítve. Már elnézést kérek, ha kicsit „nyersen” fogalmaztam volna.

Szintén ehhez a témához tartozik, hogy a Taszárra tervezett „műanyag újra hasznosító, daráló” üzem nem fog megvalósulni, mert a vállalkozó más településen és helyszínen kedvezőbb ajánlatot kapott.

Döntés született még a lakótelepi ABC 2,7 millió forintos tetőjavításáról is, mert leázott, és rossz állapotban van, másrészről ez az épület az önkormányzat tulajdona. A rendkívüli ülésen kellett még hoznunk néhány döntést, de erről majd honlapunkon is olvashatnak bővebben a Tisztelt érdeklődők.

A hét az eseményit tekintve a véradásról írok elsőként, ami hétfőn délután volt, és a Kaposváron megtartott „Megyei Egészség Fórummal” folytathatnám, amelyen számos, a lakosságot érintő információhoz juthattak polgármester kollégáimmal együtt a települések képviselői.

Elkezdődött a polgármesteri hivatalban két ablak cseréje is, amelyekben még a sok éve az amerikaiak által itt hagyott mobil klímák voltak. Ezeknek a használhatatlan és elavult berendezéseknek a helyére kerültek a kiépítés után az új műanyag ablakok.  Megjegyzem, hogy egy részről ezek a munkák már időszerűek voltak, másrészről sokkal világosabbak lettek a pénzügyi és a jegyzői iroda is.

Legutoljára említem meg, hogy elkezdtük az önkormányzat előtti beton virágtartók felújítását, festését, és új helyszínre történő átszállítását. A Millenniumi Emlékparkba kerültek át ezek a régi virágtartók. Némi kőkert szerű kialakítás mellett talán szebb, ápoltabb, és virágosabb külsőt sugároz majd községünknek ez a kis virágos kert.

 

 

2017 március 12.

Nagy Tisztelettel köszöntök minden olvasót március hónap, a meteorológiai tavasz első bejegyzésben. Az időjárás szerintem az évszaknak megfelelő, bár a múlt hétvégén tapasztalt kellemes meleg, és napos idő után most „hűvösnek” is mondhatnám a hétvégét.

Az elmúlt 2 hét eseményeit szeretném most is összefoglalni néhány mondat erejéig, de ezt talán nem kell külön kihangsúlyoznom, hiszen olvasóimnak ezzel biztosan nem mondok újat.

Február 28-án szűnt meg a 2016 évi „Start Közmunka Program”, leghosszabb eleme, ami nem csak taszári „sajátosság”, hanem országos „jelenség”. A megszűnéssel párhuzamosan már korábban elkezdődött a 2017 évi „Start Közmunka Program” előkészítése, csak sajnos nem a korábbi lehetőségekkel, és létszámokkal. Nagyon komoly szigorításokkal kívánja a kormány „vissza terelni” a munka világába az álláskeresőket, amely szándékkal én egyet is értek, de….

Emiatt drasztikus létszám hiányokkal fognak majd küzdeni az önkormányzatok, köztük Taszár is, hiszen közel sem lesz lehetőség annyi állás keresőt foglalkoztatni, mint tavaly. Lesznek olyan „kommunális feladatok”, amelyet személyi feltételek hiányában az önkormányzatok, nem lesznek képesek a korábbi években tapasztalható szinten ellátni.

Taszár községet említve, a közterületek fűnyírásának megoldása lesz az a feladat, amelyet elsőként kell említenem. Sajnálatos módon a jelenleg érvényes jogszabályok miatt ezt, az önkormányzatnak kell elvégeznie. A volt „Honvéd Lakótelep” társasházai „városias” jelleget sugallnak községünknek, de ettől még falu Taszár. A társasházak közötti területek törvényi besorolása miatt kell ezt az önkormányzatnak  megoldania, mert ezek nem olyan „közterületek”, mint a családi házas ingatlanok előtt lévők.

2017-től meg kell változtatnia a képviselő-testületnek az ingatlanok előtti fűnyírásra vonatkozó vállalását, hiszen nem lesz rá embere. A családi házak előtt már nem lesz levágva a fű, és a többi „közterültre” korlátozódik majd az önkormányzati fűnyírás.

A másik fontos és közérdekű feladat az elmúlt időszakban tapasztalható, és az ingatlanok elé kirakott faágakkal függ össze! Erre is megoldást kell találni, hiszen a családi házas övezetben mindenki kapott komposzt ládát, és a szemét szállítását végző cég is ingyen elszállítja megfelelő feltételek mellett „házhoz hívás után a zöld hulladékot”. Legutolsó lehetőségként pedig a 61-es út mellett a „hulladékudvarban” is átveszik a zöldhulladékot személyi igazolvány és lakcím kártya bemutatása után.

Ezeket a lehetőségeket csupán azért írtam le ide is, mert a családi házas övezetben élők ma minden faágat kipakolnak az út mellé azért, hogy az önkormányzat ingyen elvigye azt majd „valahová”.  Arról nincs információm, hogy a szomszédos településeken is így működik-e a zöldhulladék elszállítása, de tudomásom szerint nem!

Március 7-én koszorúzáson voltam a kaposvári „keleti temetőben”, ahol minden évben tiszteletünk jeleként hajtunk fejet az 1848-49-es Forradalom és Szabadságarc Hősei előtt. Dinya Miklós nyugállományú. őrnagy Úr olvasta fel az ünnepi beszédet, majd a meghívott katonai szervezetek képviselői és Taszár képviseletében én helyeztem el koszorúkat. Az emlékmű megalkotása id. Vógel József Úr, taszári fafaragó mester keze munkáját dícséri, hiszen több más mellett ezt is Ő készítette anno.

Évek óta részt veszek a Magyar Veteránrepülő Szövetség Somogy Megyei Egyesületének rendezvényein, és persze azokon, amelyekre meghívnak. Az elmúlt 14 évben igyekeztem megfelelni minden, a tisztségemből fakadó kötelezettségemnek.

A március 8-i nőnapot itt külön nem karom kiemelni, hiszen tettem már közzé bejegyzést róla.

Elkezdtük a köztéri játszóterek környékén fenyő tuják telepítését, és a Toldi utcában a Millenniumi Emlékpark mellé, virágtartók kihelyezését. A lakótelep 12-es épületében ablakcsere és az emelet leválasztása folyik, amiről írni szerettem volna.

Apropó folyik. A lakótelepi ABC lapos teteje is leázott sajnos, ami miatt az esővíz is befolyt. Megvártuk míg kiszáradt,, majd eltávolítottuk az érintett vakolatot.  Ez az épület az önkormányzat tulajdona, és nem várathat magára ennek a problémának a megoldása sem, ami milliós nagyságrendű többlet kiadást jelent majd.

Más!

A múlt héten szerdán sajnos ki kellett húzni az egyik fogamat, de sajnos bele törték a gyökerét. Másnap a szájsebészeten „kötöttem ki”, ahol „mindössze” 2,5 óra várakozás után, de egy perc alatt kikapták a „fogam gyökereit”. Így jártam!

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom