Mindennapok 2017 január

2017 január 29.

Nagy tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót 2017 január havának utolsó blog bejegyzésében. Egyetlen észrevételem lenne az, ami mindjárt a bejegyzésem elejére kívánkozik, még pedig az a megállapítás, hogy milyen gyorsan megy az idő! Nem is olyan régen, még az újév, és az „ünnepi mámor utáni felocsúdás bűvöletében”  voltunk, most pedig arra gondolok hogy jövő hét szerdán „már megint” február van…

Nagyon gyorsan megy az idő..sajnos…

A január hónap második bejegyzésében  is igyekezek tárgyilagosan, és a lényeget összefoglalva  tájékoztatást adni azoknak, akiket érdekelnek községünk „közügyei”.. Itt mindjárt hozzá is tenném, hogy vannak olyan témák is a mostani bejegyzésemben, amelyek sokkal nagyobb tartalmú információkkal bírnának, de ezekről nem itt szeretnék „ódákat zengeni”, mert arra azért nem vállalkoznék. Sokkal inkább a lényeget szeretném megragadni, és a saját szubjektív véleményemmel együtt közre adni.

A 78 köbméter szociális tűzifa kiosztásra került, és erről írok elsőként, mert ennek örülök a legjobban megmondom őszintén..Tovább megyek, mert nem csak én örülök, hanem azok a rászorulók is örülnek, akik kapták ezt a szerintem nem csekély segítséget.

A múlt csütörtökön testületi ülést is tartottunk, amelyben az óvoda-bölcsőde szakmai programjának elfogadásán, a nyári zárás időpontjának meghatározásán kívül az önkormányzat 2017 évi költségvetésének előzetes tárgyalása is megtörtént.

A napirendek között komoly jelentőséggel bír, a 071/2 hrsz ingatlanról szóló fejlesztési elképzelés megtárgyalása.  A  7 hektár nagyságú ( lakótelepi sport pálya, kutya futtató, és a tőle délre eső terület) egy részének, 4 hektáros területének napelem parkká alakítása. Ennek a területnek a hasznosításáról született „elvi döntés”.

Ez utóbbi nem kötelezi a taszári önkormányzatot semmire, hiszen „elviekben” egyetért azzal, hogy ott, azon a területen egy napelem park létesüljön, de mit is jelent ez Taszár községnek ?

Először arról szeretnék írni, hogy megkeresett egy kaposvári cég azért, hogy milyen területei vannak az önkormányzatnak egy napelem park kialakításához hosszú távra, mert 1 hektárt szeretnének bérbe venni.

Melyek a taszári önkormányzat előnyei ebből a napelem parkból ??

1./ a terület bérleti díja minimum 25 évig, vagy az értékesítésből befolyó összeg.

2./ a cég által fizetett vállalkozók iparűzési adója, ami évenként 300.000 ft/ hektár. amelyből kiszámítható, hogy 1000.000 ft/ év  plusz bevétel adóból

3./ 7,62 millió ft összegben ingyen felajánlott 8 kamerából álló térfigyelő kamera rendszer, amire nagy szüksége lenne ma községünknek

4./ A 4 hektáros területet rendbe teszik, a fákat  kivágják saját költségen, körbe kerítik, bekamerázzák, és a fűnyírás is az Ő feladatuk.

Ezekkel a konkrét ajánlattokkal indultak az előzetes tárgyalásaik, és született meg a múlt héten „elvi döntés” . A „befektető cég” megkapta már a szükséges engedélyeket a megfelelő hatóságoktól, és az önkormányzat képviselő-testülete is úgy döntött, hogy „elviekben” támogatja a valóban „környezetvédelmi beruházást”, amely 762 millió ft értékű!

Természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy jelenleg a lakótelep sportpályán ad helyet a Honvéd Sport Egyesületnek az önkormányzat 2008-tól, mióta az önkormányzat megkapta a volt honvédségi területeket, és ingatlanokat. Lassan 9 éve tartjuk fenn azt a „meg örökölt” kettőséget, amit ránk hagyott a honvédség, és ami Taszárt jellemezi. A 2 sportpálya és öltöző szerintünk luxus, amit egy ilyen nagyságú település nem tud hosszútávon hatékonyan működtetni, fentartani és megengedni magának. Erről már korábban is szó esett az egyesületek vezetőivel, és most körvonalazódik egy konkrét változás.

A laktanyai volt sportcsarnokot is átadta az önkormányzat a HSE-nek, amire több pályázatot is benyújtottunk sajnos sikertelenül, de ez az épület szerintem is ideális lenne a lakótelepi sportpályán lévő épület helyett. A kondi teremnek is jobb körülményei lehetnének odabenn a sportcsarnokban. Az egyesület beköltözéshez természetesen szükség van még a fűtés rendszer kialakítására is, amellyel megfelelő feltételeket teremtenénk a működéshez.

Ezekről az önkormányzati elképzelésekről beszéltem a múlt hét pénteken, a testületi ülésünk döntése értelmében a HSE elnökével, Lendvai Miklóssal az irodámban. Az első reakciók pozitívak voltak, hiszen ez a „téma” már többször szóba került. A területet fölmérővel ki kell méretni, és a megosztást, valamint a település rendezési tervévben szereplő „művelési ág” változását is át kell vezetni hivatalosan. Addig, amíg ezek nem készülnek el, elég korlátozottak a lehetőségeink. Nagyon sok még az egyeztetésre váró feladat vár még az önkormányzatra, és nem egyik napról a másikra lesz ebből látványos előre lépés, inkább a nyárra már talán..

Visszatérve a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésre, megtárgyaltuk, és elfogadtuk azt is, hogy az új közbeszerzési eljárásunkat Dr Schablauer Péter szakjogász folytassa majd le. Ebben az eljárásban döntünk a 44 millió ft út, járda felújításokat végző vállalkozó személyéről, amely beruházás remélhetőleg tavasszal megkezdődhet majd.

Tárgyaltunk még a volt laktanyában kialakítandó 300 millió ft-os ipari park pályázatunkról is, és a volt laktanya területén létesítendő üzemmel kapcsolatos önkormányzati feladatokról is.

Az események felsorolását a múlt pénteken tartott „vállalkozók köszöntésével” zárom, amelyet már polgármesterré választásom óta megszervezek minden év január végén. Ez a személyes, kiemelt köszöntés, minden évben csak annak a 10 vállalkozásnak szól, akik taszári székhelyű cégként a legtöbb iparűzési adót fizeti be az önkormányzatnak.  2016-ban 110 egyéni és társas vállalkozás szerepelt a nyilvántartásunkban, és összesen 14 millió ft iparűzési adót fizettek be ezek a cégek az önkormányzat költségvetésébe. Talán nem meglepő, ha ezért is igyekezünk megragadni minden vállalkozást, aki községünkbe települne. A személyes köszöntés mellett minden községünk vállalkozásának levélben köszöntem meg a befizetett adóját.

 

2017 január 15.


Nagy tisztelettel és sok szeretettel köszöntök minden kedves olvasót 2017 első bejegyzésében. Véget értek az év végi események, így frissen, és „újult erővel” kezdődött ez az év.

Hamisítatlan januári időjárás köszöntött ma is ránk, de a napsütésnek köszönhetően most viszonylag kellemes idő van, és a péntek délután leesett hó is erősen olvad nap közben, aminek én személy szerint örülök.. Karácsonykor szebb lett volna ez a hóeséssel egybe kötött időjárás, de nincs mit tenni, ezt a helyzetet kell szeretni.

Az elmúlt két hét eseményeit a szélsőségesen hideg időjárással, illetve azzal szerves összefüggésben kezdeném, hiszen megkezdődött annak a 78 m3 szociális tűzifának a kiszállítása az igénylőknek, amely a hideg idő miatt még nagyobb segítséggel bír a rászorulóknak. Megjegyzem, hogy 2-4 köbméter között kaptak a rászorulók ebből a tűzifából, és köbméterenként 20 ezer forint összegű ez a támogatás. Ezekből a számokból könnyen kiszámolhatják, hogy egy-egy támogatott 40 és 80 ezer forint értékű támogatáshoz jut.

Azok a rászorultak, akiknél nincs lehetőség a fűtésrendszer kialakítása miatt a fával történő fűtéssel, sajnálatos módon csak a „települési támogatás” segély benyújtására van lehetőségük évente 2 alkalommal, vagy az önkormányzat által nyújtott „melegedő” helyiség igénybe vételére, ami az önkormányzat földszinti terme…

A lakosság számára a „hivatalos önkormányzati segítség kérési lehetőségek" itt ki is merülnének, ha nem lennének olyan karitatív  segély szerveztetek, mint például a „Taszári Karitasz”..

Hosszú ideje végzik önzetlen tevékenységüket, amelyet az önkormányzat is támogat már évek óta ingyenes helyiség biztosításával raktározási céllal a faluban a volt iskola épületében. Év közben is több alkalommal szerveznek gyűjtéseket a helyi rászorulóknak, és a hideg idő beálltával igyekeznek segíteni azokon a magányos embereken is, akiknek nincs pénzük gázra így télen. Segély szervezetként róluk kevés szó esik Taszár község közéletében, pedig itt élnek köztünk, és bizony sok emberen segítettek már önzetlenül az elmúlt években. KÖSZÖNET ÉRTE A TASZÁRI KARITASZ tagjainak !!!

Megkezdődött az önkormányzat januári „programjainak” elvégzése, valamint azokra a felkészülés, melyek között a karácsonyi ünnepi világítás leszerelése, valamint a Betlehem elbontása a Millennáris Parkban. Levélben köszöntem a községben lévő 110 db egyéni és társas vállalkozás vezetőjének az iparűzési adójuk befizetését. Hagyományosan a 10 legtöbb adót befizető cég vezetőjét személyesen is vendégül fogom látni a hónap végén, hogy személyesen is megköszönjem befizetéseiket a képviselő-testülettel együtt.  2003 óta tart ez az általam bevezetett hivatalos köszönet nyilvánítás, mellyel  így is szeretném elismerésben részesíteni a legtöbb adót fizető cégeket.

Egyeztetés kezdődött a volt laktanya területén 300 millió ft pályázati forrásból kialakítandó ipari parkról is, és  tárgyalások kezdődtek szintén a volt laktanyában, a múzeumnak ingyenesen, raktározási célra átadott ingatlanokkal kapcsolatban. Utóbbit a 2011-ben felajánlott 3 darab épület bérleti szerződésében beállt, a fenntartó személyének megváltozása, valamint a volt hajózó étkezde épületének hasznosítására érkezett pályázat tette szükségessé.

Évekig segítséget adtunk a Somogy Megyei Múzeumnak, de ingatlanok hasznosításával kapcsolatos önkormányzati szándékaink miatt változtattunk a korábbi felajánlásunkon. Pontosan ezen ok miatt, arra kértem Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterét, hogy a három épület közül kettőből költöztesse ki március végéig a múzeumi tárgyakat, a harmadik épületet pedig csak bérleti díj megfizetése után tudjuk kiadni a jövőben. Ezek az új feltételei Taszár községnek az épületeink jövőbeni hasznosítására a Kaposvár városi önkormányzatnak.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom