Mindennapok 2016 december

2016 december 21.

Nagy tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót 2016 utolsó bejegyzésében. Igaz, hogy ez az év legrövidebb napja, de időzítésem most nem volt szándékos.

Az elmúlt több, mint két eseményét foglalom most is össze  pár mondat erejéig a tőlem „megszokott módon”.

December 5-én új bejárati ajtót kapott a gyógyszertár, hogy jobb legyen a hőszigetelése.

December 10-én szombaton a Horvátországi Okucani testvér településünkre látogattunk el, ahol koszorúztunk a hősök előtt tisztelegve, és a helyi temetőben is elhelyeztem egy gyertyát alpolgármester úr Ivica Corkovicz sírjánál mint minden esztendőben, ha ott járunk. Nagyon jó ember volt, és őszinte barátság köt hozzá. Összefoglalva a látogatásunkat, tovább keressük az együttműködésünk elmélyítésére a lehetőségeket, akár pályázati segítséggel is.

Másnap Advent harmadik vasárnapján a taszári általános iskolások adtak műsort a Betlehemnél nagy sikerrel.

Megérkezett az a 78 m3 szociális tűzifa, amely nagy segítséget jelent majd a taszári rászorulóknak idén télen is.

December 14-én a taszári iskolások látogattak el Budapestre az operába, ahol a „Diótörő” mesebalettet nézhették meg. A látogatást az „Erzsébet Program” csapatától kaptuk ajándékba. amelynek nagyon örülök megmondom őszintén.

 

A december 15-i közmeghallgatásról már adtam közre posztot, így erről most nem szeretnék többet írni.

December 17-én szombaton 17.00-órakor kezdődött a Veterán Egyesület karácsonyi bálja, ahol nem tudtam sokáig maradni, mert 18.00-órakor a templomban kezdődött a Kaposvári Zenekedvelők Egyesületének karácsonyi korcetje. Azt ne kérdezze senki, hogy miért egy napra tették ezt a két rendezvényt, mert már tavaly is így volt, de szerintem egy kis egyeztetéssel ez az egybeesés elkerülhető lett volna, de ez csak a saját véleményem.

A templomban nagy sikerű karácsonyi műsort láthattunk a nem túl nagy létszámban megjelentek előtt.

Advent negyedik vasárnapján a képviselő-testület adott ünnepi műsort, mellyel adventi rendezvényeink befejeződtek. A műsor után forralt borral, és teával láttunk vendégül a megjelent szép számú nézőközönséget. Itt is szeretném megragadni a lehetőséget, hogy köszönetet mondjak az IKSZT intézményünk dolgozóinak Horváth Gáborné Irénkének, és Nemes Andrásné Margitnak , valamint a taszári fiataloknak, és Rozmaring kórusnak az előkészületekben végzett munkákért. Utóbbi Rozmaring Kórusnak, a taszári Napsugár Óvoda és Bölcsőde pedagógusainak, valamint az általános iskola tanulóinak a színvonalas műsoraikért. Legutoljára pedig a taszári képviselő-testület tagjainak is a tevékeny adventi műsorban történő részvételéért!

Tegnap, december 20-án zárult az önkormányzat karácsonyi rendezvényével ünnepség sorozatunk az önkormányzat földszinti nagytermében. Az esti műsor egy videóval kezdődött, melyet Tarlós József fényképeiből összeválogatva mutatta meg az elmúlt évek karácsonyi ünnepségéről készült fényképeket, nagy sikerrel és tapssal elismerve. A Műsort a Taszári Rozmaring Kórus, majd a zeneiskolások fuvola műsora, az iskolások éneke folytatta. Szabóné Csonka Nóra képviselő asszony fia és leánya néptánccal tette emlékezetesebbé az estét. Záróműsorként az óvodások műsora segített bennünket nézőket egy égő gyertyával a sötét teremben  „ráhangolódni” karácsony valódi üzenetére. A műsor után forralt borral, teával vendégeltük meg a jelenlévőket, és a taszári „Fantázia Klub” hölgy tagjai által megsütött  mézes süteményekkel. Köszönjük szépen nekik is az önzetlen segítséget.

 

 

2016 december 4.

 

Köszöntök minden kedves olvasót december hónap első bejegyzésében.Elérkeztünk az év utolsó hónapjához, és dacára napos időjárásnak, azért már hideg van. Ma ismételten a számvetés jut először az eszembe decemberben. Lassan itt a karácsony, majd a szilveszter, és elmúlik a 2016-os  év ...Nagyon gyorsan elment ez az év is!

Ezt a számvetést az idő könyörtelen múlása juttatja az eszembe, hiszen már „megint” év vége van. Elnézést ezért a kis „kitérőért”, de nekem most ezek a gondolatok jutottak először az eszembe.

A mai bejegyzésemben ismételten az elmúlt két hét eseményeit foglalom össze, melyet legutóbb, szeretett apósom halálával zártam. A gyász okozta szomorú érzések, és a temetés azonban rányomta a „bélyegét” az elmúlt időszakra is.

Mindemellett a személyes érzelmi impulzust ki nem hagyva ugyan, de kísérletet teszek az elmúlt két hét eseményeinek összefoglalására.

Elsőként szeretnék említést tenni, a Nyugdíjasok Szervezetinek Somogy Megyei Szövetsége megalakulásnak 25. évfordulója alkalmából megrendezett múlt szerdai ünnepi közgyűlésére. Önkormányzatunk biztosította a helyszínt a földszinti nagyteremben, és több, mint 300-an jöttek el a megye minden részéről. Az ünnepség végén  Stickel János elnök Úr, a „ Szövetség Dísz Tagja” elismerést  adományozta nekem, a Szövetség elnökségének döntése alapján. Nagyon jól esett nekem ez az elismerés, amelyre büszke vagyok, és Tisztelettel köszönöm!

 

 

Múlt csütörtökön tartotta képviselő-testületünk a novemberi ülését, melyről egyetlen fontos, és a lakosságot érintő információt szeretnék csak megosztani itt, amely a magánszemélyek kommunális adóját érinti. 2017 január 1-től 8000 ft-ról 10.000 fr-ra emelte meg a képviselő-testület ezt az adót. Az ülés napirendi pontjairól a www.taszar.hu internetes oldalon olvashatnak többet az érdeklődők.

 

A múlt hét péntek már kevésbé volt a számomra ilyen „örömteli”, hiszen délután 14.00-órakor kezdődött a szentmise a somogysárdi templomban Apósom lelki üdvösségéért, amelyet 14.45-kor a temetés követett. Erről nem igazán szeretnék bővebben írni, minden esetre a családnak nagyon nehéz volt ezt megérni. 24 évig ismertem apósomat, így az érzelmi kötödés miatt számomra is nagyon szomorúan telt ez a nap. A temetés után már nem mentem el a „Taszári Szépkorúak vacsorájára”, amely 17.00-órakor kezdődött az önkormányzat földszinti nagytermében. Az elmúlt 13 év alatt minden szépkorúak vacsorán ott voltam, de most fordult először ilyen helyzet velem, és sajnos nem tudtam személyesen részt venni. Remélem ezt azért megértik.

Szombaton délután Bánya településen voltunk temetésen, mert Taszár község jegyzőjének autóbalesetben elhunyt 58 éves nővérét, ott helyezték örök nyugalomra. Részvétünket fejezzük ki itt is, a gyászoló családnak!

Nagyon szomorú volt ez a hétvége, és higgyék el, hogy sok erőre van szükségünk a negatív impulzusok „átvészelésére”.

 

A Millennáris Emlékparkban lévő Betlehemnél 17.00-órakor Advent első vasárnapja alkalmából szerveztünk ünnepi műsort. A megjelenteknek Sándor László Plébános Úr beszélt az Advent, és Karácsony valódi üzenetéről. A köszöntő után a Rozmaring Kórus műsora következett, és meggyújtottuk az első gyertyát  községünk adventi koszorúján. Itt is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akik feldíszítették a Betlehemet, és részt vettek az előkészületekben, és az ünnepi műsorban.

Az események felsorolását a november 28-án hétfőn átadott, sikeres „hűtőkapacitás bővítése” pályázatunkkal folytatom, melyre 3,9 millió ft-ot nyertünk a munkaügyi központon keresztül, és a volt laktanyában sikerült megvalósítanunk. Nem sok önkormányzat adott be pályázatot erre a projektre, de Taszár község igen, és meg is nyertük, amit én mindenképpen sikernek könyvelek el. A jövőben a mezőgazdasági Start Közmunka Programunkban megtermelt zöldségeink tárolására fogjuk használni ezt az új hűtőkamránkat.

 

Szerdán emléktáblát avattunk az önkormányzat épületének falán, melyet az 1956-ban elhunyt „Horváth Antal Főhadnagy” emlékére állítatott a Magyar Honvédség Hadtörténeti Intézet és Múzeum önkormányzatunkkal közösen. Az elhunyt személy taszári kötődése számomra, számunkra nem ismert, de a Hadtörténeti Intézet levéltári kutatómunkája derítette ki ezt a kapcsolatot.  Majd két hónappal ezelőtt kerestek fel a Hadtörténeti Múzeumtól azért, hogy partnerek vagyunk-e ebben az emléktábla elhelyezésben-avatásban, én pedig igent mondtam erre. Ennyit az előzményekről.

Az emléktábla avatáson ünnepi beszédet mondott Huszti Gábor a Somogy Megyei Közgyűlés Alelnöke, és  a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje, Dr Ravasz István alezredes Úr. Az emléktábla „leleplezése” után az emlékszalagok kerültek elhelyezésre. Volt olyan taszári állampolgár aki bírálta ezt az avatást, de erről én most, itt nem akarok nyilatkozni.

Az átadási ünnepségről a képeket Koppány Zoltán Miklós készítette.

Szombaton délután Taszáron járt a Télapó! Az önkormányzat földszinti nagytermében tartottunk az „önkormányzati Mikulás ünnepséget”, melyre a taszári gyerekeket hívtuk meg 14 éves életkorig. A Mikulás megérkezésére, a Vattacukor  együttes ünnepi műsora segített „ráhangolni” a gyerekeket. A jó hangulatú előadás végén megérkezett a Télapó a nagyterembe, aminek nagyon örültek a kicsik.

 

Ma délután 17.00-órakor került sor az Advent második vasárnapján szervezett ünnepi műsorunkra a Millennáris Emlékparkban. A Napsugár Óvoda és Bölcsőde pedagógusai énekes műsorral kedveskedtek nekünk. Olyannyira jól sikerült a pedagógusoknak még meghittebbé varázsolni az estet, hogy az utolsó dalt még egyszer elénekeltette velük a majd 70 fős hallgatóság. Köszönjük szépen nekik ezt szép műsort.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom