Mindennapok 2016 október

2016 október 23.

Köszöntök minden olvasót ezen szép októberi vasárnapon. A mai bejegyzésemben az elmúlt két hét történéseit foglalnom össze, melyet a volt laktanya területén megtartott katasztrófavédelmi gyakorlattal zártam, illetve a Kötél Egyesület új tűzoltószártárának, birtokba vételével.

Pozitív hírrel szeretném kezdeni az események felsorolását, hiszen értesítést kapott önkormányzatunk, hogy a korábban benyújtott „Hűtőkapacitás bővítése” pályázatunkra 100%-os támogatást, 3,9 millió ft-ot nyert önkormányzatunk. A Start Közmunka Programon belül a mezőgazdasági programunkban termesztett zöldségek tárolására, hűtő helyiség kialakítására nyertük ezt az összeget. A volt laktanyában a 24 épületben kerül majd sor ennek a „hűtőkamrának” a kialakítására, amelyet a pályázat benyújtása előtt már felmértek, és megvizsgáltak a szakemberek. Nem volt nagy az önkormányzatok érdeklődése erre a pályázatra, és talán ketten, vagy hárman adtuk be ezt az egész megyében.

A múlt hét eseményeinek felsorolását, a szombat délelőtt Tabon megrendezett, „Szépkorúak Hónapja alkalmából megrendezett Megyei Művészeti Gálával” zárnám. Az önkormányzat kisbuszával vittem el a Rozmaring kórusunk tagjainak egy részét, az énekkar „másik felét” Nemes András, a Turul Egyesület elnöke szállította, a Kacsó Csaba vállalkozótól kölcsönkért másik kisbusszal. Reggel 8-kor indultunk Tabra, és odaérkezve tapasztaltuk meg a 38 csoport több, mint 300 fellépője okozta közlekedési tumultust. Minden estre a Zichy Mihály Művelődési központ nagytermében a fél 10-kor kezdődő rendezvény nagyszerű hangulatát, még az idő közben eleredő eső sem tudta csorbítani. A nagyszabású rendezvényt Stikel János elnök úr nyitotta, és Schmindt Jenő Tab város polgármestere is megosztotta gondolatait a hallgatósággal. Fantasztikus hangulatot sikerült varázsolni a színvonalas műsorokkal,  énekekkel, tánccal, és versekkel, amelyet elismerő taps követett minden műsorszám után. Összességében a jó hangulat mellett egy nagyszerű élménnyel lettünk gazdagabbak.

A hét eseményeiről szóló rövid felsorolásomat, a temetőben kialakításra kerülő új járda építésével kezdeném. Idén folytatja önkormányzatunk a temető járda hálózatának bővítését, amelyet idén 85 méterrel növelünk meg. Az év végi árkedvezmények miatt vásárolunk ilyenkor betonlapokat. Anyagi lehetőségeinknek és forrásaink észszerű felhasználásával megfelelően igyekezünk folytatni fejlesztéseinket, elképzeléseinket. Ezt a sort folytatjuk idén is, de meg kell jegyeznem, hogy több, mint 500 ezer ft-ba kerül ez a beruházás is. A templom körüli járdák felújítása sem várat magára sokáig, mert bizony ott vannak problémák, és bizony egyre balesetveszélyesebb ez a járda szakasz is.

A lakótelepen ki kellett vágni néhány fát, amelyeket az EON jelölt ki , hiszen áramszünetet is okoztak nem is olyan régen a lakótelepen.

Csütörtökön képviselő-testületi ülést tartottunk, amelyen többek között döntés született a  „Hűtőkapacitás bővítése” pályázatunkra benyújtott árajánlatok közül, a nyertes kivitelező cég személyének megállapítása tekintetében.

Pénteken délután 14.00-órakor került megrendezésre az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepségünk az önkormányzat földszinti nagytermében. Közel 300 óvodás, iskolás, és meghívott vendég előtt mondtam el ünnepi köszöntőmet, majd Horváth Zoltán Gábor iskola igazgató Úr, mondta el gondolatait. A program az ovisok, iskolások, valamint a Rozmaring Kórus műsorával folytatódott, és a Szózattal zárult.

Szombaton délután az önkormányzat kisbuszával vittem a taszári foci csapat egy részét Somogybabodra labdarúgó meccsre, ahol 2-2-es eredményt játszottak a kellemes napsütésben a „fiaink”. Immáron ezzel az eredménnyel 1 pontot kapott a csapat és 4.-ek vagyunk a megyei „tabellán”..

Hazaérkezve a meccsről, már nem sok idő maradt az óvoda és bölcsőde javára megrendezett jótékonysági bál 19.00-órai kezdése előtt, de azért gond nélkül sikerült összeszedni magunkat.

A megnyitó után az óvodások, és a pedagógusok műsora következett, amelyet mi felnőttek, tettünk még színesebbé..Egészen pontosan kb 30-an a műsorszám egy meghatározott zenei részében a színpad elé álltink, és a Gérnyi Zsuzsa óvonő által betanított tánccal teremtettünk egy kis hangulatot. A múlt hét minden estéjén gyakoroltunk közösen, hogy minél jobb legyen ez az „összkép”, és a poén miatt is…hát sikerült, mert nagyon korrekten sikerült..de tényleg..

Ma délelőtt fél 10-kor szentmisén voltunk a családdal, amely után a templom előtt hősi emlékműnél került sor egy 1956-os emléktábla megáldására Sándor László plébános Úr által. A táblát a templomba járó hívek adományaiból vették, és állíttatták.

 

 

2016 október 9.

Köszöntök mindenkit október első bejegyzésében. Az elmúlt két hét ismét bővelkedett eseményekben, amelyekről megosztanék Önökkel is néhány gondolatot.

Elsőként az október 2-i népszavazás az, amelyről mindenképpen említést kell tennem, hiszen nem minden nap történik ilyen esemény kis hazánkban. Nagyon komoly kampány előzte meg a népszavazást a kormány részéről, s bár a lakosság többsége egyértelműen a migránsok „kötelező betelepítése ellen” tette le a voksát, én azért furcsa szájízzel mentem el szavazni.

Azért írom ezeket a sorokat „furcsa szájízzel”, mert véleményem szerint nem a sokmilliárdos költségbe kerülő, és egyébként a jogi értelemeben „érvénytelen” népszavazás lehetett volna  ennek a „kérdésnek” a megoldása, de csupán a magán véleményem...

Pénteken délelőtt katasztrófavédelmi gyakorlat előzményeként, polgárvédelmi előadáson vettünk részt több környező település vezetőjével, és a helyi polgárvédelmi csoport tagjaival együtt.

Szombaton október 8-án délelőtt 9-órakor kezdődött a volt laktanya területén egy nagyszabású katasztrófavédelmi gyakorlat, melyet már hettekkel ezelőtt kedtünk közösen szevezni.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság komplex védelmi igazgatási gyakorlatot hajtott végre. A mai taszári gyakorlatot dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke vezette, melyen részt vett Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is.
A feladat a Somogy Megyei Védelmi Bizottság és munkacsoportjainak, majd a helyi védelmi bizottságok és kijelölt munkacsoportjaik riasztása illetve készenlétbe helyezése volt megelőző védelmi helyzetet szimulálva. A gyakorlatot vezető kormánymegbízott elmondta, a Taszáron végrehajtott gyakorlat célja, az SMVB és a HVB-k munkacsoportjainak riasztásával, készenlétbe helyezésével, a riasztási rendszer és a munkacsoportok működőképességének ellenőrzése, a tervrendszer alkalmazhatóságának vizsgálata, valamint a döntés előkészítő és döntéshozatali rendszer elemeinek begyakorlása. Ennek keretében sor került a kijelölt területi és helyi mentőcsoportok felkészítésére, a háborús helyzetben végrehajtandó polgári védelmi feladatokra, valamint az együttműködő Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tervében szereplő gyakorlati feladatok végrehajtására. A honvédelmi és polgári védelmi felkészítés célja, minősített helyzetekben a lakosság életének és testi épségének megóvása, valamint a polgári védelmi feladatokra való felkészülés.

Búvárakció, frontális karambol, veszélyesanyag-szivárgás, tűzoltás és csempész cigaretta felkutatása: a szakemberek seregnyi feladatot oldottak meg azon a komplex gyakorlaton, melyet a megyei védelmi bizottság és a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság a rendvédelmi szervekkel közösen tartott a laktanyában. Az egységek tömlőgátat telepítettek és a füsttel teli épületből kimenekítették a bajba jutott személyeket.

Neszményi Zsolt kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke és Wéber Antal dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója köszöntötte a gyakorlat résztvevőit, Fehér Gábor alezredes, a megyei védelmi bizottság titkára a program honvédelmi hátterét vázolta fel, Tarlós István ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes a gyakorlat alapfeltételezését ismertette.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal keresőkutyás bemutatója jókora sikert aratott. Táskákat, szatyrokat, papírdobozokat helyeztek hosszan a földre, melyben cigarettát rejtettek el. Pici, a nyolc éves német juhász elemében volt, s rögtön kiszagolta az eldugott árut, s ahogy hallottuk, ez történik éles helyzetben is, ami bizony lesújtó hír  a csempészeknek... Vörös László törzszászlós ezután újabb keresési feladattal tesztelte az ebet, mely ezúttal is száz százalékos eredmény produkált.

Délután 14.00-órakor került sor, a Kötél egyesület új tűzoltószertárának átadási ünnepségére Kaposváron, amelyen az egyesület tagjai, és családjaik mellett sok meghívott vendég volt jelen.

A Pécsi úti épület közel 28 millió forintba került, s jelentős összeget fordítottak a felújításra is. Ünnepélyes keretek között adták át a több mint 450 négyzetméter alapterületű bázist, ahol Szent Flórián szobrot és kopjafát avattak.

Régi álmunk valósult meg – mondta Bodó László, az idén 18 éves Kaposvári Tűzoltó és Életmentő Egyesület parancsnoka


Szita Károly, Kaposvár polgármester a Kötél tagjainak lelkiismeretes munkáját méltatta, s számos helyi- és az ország távolabbi térségeiben történt beavatkozást – Kapos-folyó árvíz, Rákóczi téri irodaház-, illetve húskombináttűz valamint a dunai és tiszai árvizek – is felelevenített. Gelencsér Attila országgyűlési képviselő gratulált az új tűzoltószertárhoz, s rámutatott: a 21. század legnagyobb kihívása a biztonság, mely minden téren felértékelődött. Horváth Jenő ezredes, a BM OKF főosztályvezetője egyebek mellett a Kötél széleskörű szakmai felkészültségét, kezdeményezőkészségét emelte ki, tevékenységük a határokon túl is ismert.

Az átadás kulturális műsorral ért véget, ahol nagy tapssal jutalmazták a Roppantós együttes műsorát.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom