Mindennapok 2016 július

2016 július 24.

Kinga és Kincsö napja van, 49 éve ezen a napon születtem én, és 23 éve ezen a napon volt az esküvőm. Érdekességnek vagy poénnak tűnhet az, hogy pont a születésnapomon írok bejegyzést, mert amúgy nem szoktam ilyet tenni. Ma azonban kivételt teszek, és dacára annak, hogy e jeles napra esik egy bejegyzésem. Nem akarok „ripacskodni”, de valóban ritkán „kacsintanak össze” a körülmények egy ilyen naphoz. Hogy kellene folytatnom? Milyen az időjárás? Kérem szépen hihetetlenül meleg és fülledt idő van, és ezt már talán én is sokallom nyár ide, vagy oda! Bezzeg 23 évvel ezelőtt! Kellemes, eső áztatta péntek utáni szombat, 26 fokos mérsékelten meleg, és napos idő!

Maradva az elmúlt hét eseményeinél, nem igazán tudnék nagyobb horderejű ügyet említeni, mint a gumi újra hasznosító üzem építésnek  meghiúsulásáról szóló bejelentést! Ennél többet nem is kívánhattunk volna magunknak, hiszen teljesült a vágyunk! Kell ennél több?

Nem! Sok-sok idő és energia, segítő támogatás után érezhetjük azt, hogy nem történt hiába a tiltakozásunk! Csütörtökön megtörtént a bejelentés, mert a tulajdonos „visszalépett” a tiltakozás nagysága láttán! A fenti helyzetet kaposvári polgármester „kollégám” a „saját szája ízére fordítva” úgy értékelte és kommunikálta, hogy nem akarja megosztani a közösséget”…

Kérem szépen Tisztelt hölgyeim és Uraim, ez nagyon szép és jó, mondhatnám „ütős mondat”, de biza nem teljesen fedi a valóságot!  Miért írom ezt?

Tisztelettel megjegyezném, hogy azért használtam én is ezt a kifejezést, mert a „valaki, valamikor” okkal megosztott egy közösséget! Ebből értelemszerűen következik, ezt a megosztottságot, mivel „Ő” okozta, így elsősorban „Ő” is tudja megszüntetni! Így történt ez szerdán, amikor bejelentette Szita Károly polgármester a Homatech Zrt-vel kötött szerződés felbontását! Másról már nem is érdemes szót ejteni!

Számomra csupán annyi kellemetlenségről tudok beszámolni, hogy nem kezeltek engem, és a másik 15 település polgármesterét, képviselő-testületét, és az általunk képviselt települések lakosságát „egyenrangú partnerként” ebben az egész „Homatech ügyben”.  Tovább megyek! Azoknak a kaposvári embereknek az eltérő véleménye sem érdekelt senkit akik aggódtak a családjaikért, a gyermekeikért, a környezetükért…Most, amikor kiderült, hogy igenis erős az összefogás, és a Kaposváriak nélkül nem lehet Kaposvárról dönteni, megijedtek!

Én őszintén sajnálom azt, hogy egyáltalán idáig „fajulhattak” a gumi újra hasznosító üzem építése körüli események! Mára vége ennek a „rémálomnak”… Köszönet mindenkinek, aki részt vett a „közös munkánkban”..

Volt, nincs „gumi biznisz”…

A múlt hét eseményeiről már csupán annyit tudok írni, hogy a lakótelepi utak felújításra kiírt közbeszerzési pályázaton nyertes cég képviselőjével, alpolgármester és önkormányzati képviselő Urakkal együtt közösen bejártuk a helyszínt, és megbeszéltünk mindent. Jövő hét kedden indul a 42 millió ft-os út felújítás községünkben.

Megjegyezném, hogy lehetőség nyílt rá, amely szerint 100Ft /gyerek / hét költségen „Erzsébet Tábor” indul az IKSZT intézményünk szervezésében Községünkben 40 gyerek részére. A létszám pénteken délben már betelt. Így augusztus 1-én indul majd a „taszári Erzsébet Tábor” , kitűnő gyermek programokkal…

 

Bejegyzésem utolsó részét azzal zárnám, hogy július 21-től augusztus 8-ig évi „kimért” szabadsága mentem!

 

2016 július 17.

Endre és Elek napja van, 81 éve született Donald Sutherland kanadai színész. Nagy Tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót július második bejegyzésében. Az időjárás ugyan nem kényeztet el bennünket ezen a hétvégén, de ez nem szegte kedvem, hogy az elmúlt időszak „történéseit” néhány mondatban összefoglalva, de megtegyem!

A „figyelmes” olvasók láthatták, hogy egy hét eseménye „kimaradt a sorból”, de ezt a hiányosságomat ezennel pótolom, ha megengedik!

Megérkezett a múlt hét előtt a lakossági „komposztáló edény”, melyet a volt laktanyában a 3 számú épületbe pakoltattunk be. Ezen edényzeteket a múlt csütörtökön kezdtük kiosztani azoknak akik igényt nyújtottak be.  Sajnálatos módon kevesebb komposzt láda áll rendelkezésre a háztartások számához képest, de a szolgáltató sajnos ezen a mennyiségen változtatni nem tud. Emiatt csak a beérkezett igények alapján tudtunk eljárni, és a kiosztást megkezdeni! Aki látta azt a műanyag edényt, amit komposzt edény néven osztottunk ki, kissé meglepődött annak méretén. Én személy szerint nem igazán akarom minősíteni, de nem nagy térfogatú, annyi biztos! Nekem nem fogja megoldani a komposztáslásra vonatkozó elvárásaimat, és talán másoknak sem, de ez most maradjon a saját véleményem!

Július 6-án kezdődött a gyerekeknek a hittan tábor Szóládon, amely elmondásuk szerint jól sikerült, s amelyről szombaton este érkeztek haza.

11-én hétfőn édesanyám 75. születésnapját ünnepeltük családi körben otthon, Lengyeltótiban. Még kimondani is sok ezt a számot, de „Hál’Istennek” anyukám jól van, és ez a lényeg!

Ezen kis „kitérő” után a múlt hét eseményeit a kaposvári népszavazás határidejének lejárata, és az aláírásgyűjtő ívek leadása „uralta”. Csütörtökön délelőtt Kaposváron a Kossuth Téren került sor arra sajtótájékoztatóra, amelyen Pintér Attila, a városi közgyűlés MSZP-s tagja, a népszavazás kezdeményezője tartott. A média, és közel 50 ember előtt jelentette be Pintér Attila, hogy a 13.339 érvényes aláírás helyett, 18.790 került összegyűjtésre! Ez óriási megnyugvást jelent az aláírásgyűjtés szervezők részére, és egyértelmű véleményt tükröz, a tervezett gumi újra hasznosító üzem lakossági megítélése tekintetében! Nagy bizonyossággal megállapítható az, hogy nem akarják a Kaposváriak az üzemet! Hiába kampányol a cég a helyi médiában, vagy szórólapokon, ez már nem változtat az emberek józan véleményén!

Nem kell ez az üzem Kaposvárra ( sem ) , és ennyi!

Az aláírások ellenőrzése és népszavazás kötelező kiírása, valamint annak idejének a meghatározása már más kérdés, de érdeklődve figyelem majd az ezen irányú városi közgyűlési, és polgármesteri reakciókat!

A múlt héten megkezdődött az utak felújításának közbeszerzési eljárása, melyre 5 céget hívott meg a testület, s amely sikeresen lezárult. A nyertes céggel jövő héten megkötjük a szerződést, és elméletileg július végén megkezdődik a lakótelep útjainak részleges felújítása.

Szeretném azonban kihangsúlyozni azt, hogy a „részleges” szót azért írtam, mert a rendelkezésre álló 42 millió ft pályázati forrásból csak ezt tudja a testület megoldani!

Egészen pontosan a lakótelep keleti oldalának összes útját, valamint a Hunyadi utcát fogják újra aszfaltozni, és a csatorna fedeleket is kijavítani. A lakótelep nyugati oldalán a csatorna fedelek javítása az, amit feltétlenül megoldunk. Ezen fejlesztésekkel a lakótelep történetének legnagyobb útfelújítása veszi majd kezdetét.

Augusztus végéig kell döntést hoznia testületnek a következő 44 millió ft felhasználási céljairól. Egyéb iránt a múlt csütörtöki 14.-i rendkívüli testületi ülést is részben emiatt hívtam össze. Ennek az ülésnek volt a tárgya az, hogy kihirdessük a közbeszerzési eljáráson nyertes céget, valamint döntés született a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt Egészség Sport Park Program pályázatáról is.

 

Utóbbiban sport park létrehozásáról döntöttünk két helyszínen, amelyek 70 m2-es gumi burkolatúak. Egyik ilyen sport park a Millennium Park keleti oldalán az iskola kerítése mellet, a másik a Kossuth Lajos utcai sportpálya északi oldalára kerülne. Egyenlőre erről túl sokat nem tudok mondani, mert a pályázat 100%-os állami támogatású, de egy 400 m-es futópálya kialakítása is plusz pontokkal jár a pályázó részére. Ez utóbbihoz „önrészt is illik vállalni”. Emiatt több alternatíva is felmerült a részünkről, és a Kossuth L. utcai pályán kialakítandó 400 m-es és 1,5 m széles futópálya mellett döntöttünk. Ehhez a pályához 5%-os önerőt vállaltunk, ami közel 750 ezer ft. Pénteken azonban új információt kaptam, miszerint minimum 50% önerő szükséges az önkormányzat részérő. Ez utóbbi miatt azonban nem hiszem, hogy pályázni fogunk erre a projektre. Szerintem.

 

 

2016 július 3.

Soma napja van, 54 éve született Tom Cruise amerikai színész. Nagy Tisztelettel köszöntök minden kedves látogatót július első bejegyzésében. Az időjárás ma szerintem minden kritika ellenére kellemesnek, mondható, igaz és nem nagyon szeretem a szélsőséges meleget.

Az elmúlt hét eseményeinek említésekor az önkormányzat feladatait tekintve a közterületek fűnyírását említem, hiszen ebben most sajnos komoly „restanciánk” van. Sajnálatos módon nincs annyi „közcélú” munkás, akikkel el tudnánk látni ezt a feladatot, így folyamatosan „küszködünk” a közterületek karbantartásával. A létszámhiány, és a vállalásaink összhangjának hiánya miatt alakult ki az a helyzet, hogy nem tudunk időben, mindenhol megfelelően füvet vágni. Miközben szükség lenne még legalább 5-8 férfira, sajnos nincs lehetőségünk feltölteni a létszámunkat, mert „nincs ember”!

Ebből a tényből is kiindulva át kell majd szervezni azt az „önként vállalt” önkormányzati feladatunkat, melyben a község összes közterületének fűnyírását vállaltuk.

A hét többi eseményeit illetően elkezdődött a lakótelepi utak felújítására kiírt közbeszerzési eljárásunk, melynek első lépéseként meghívásra került kivitelező cégek képviselőit hívtuk meg a polgármesteri hivatalba helyszíni bejárásra. A következő lépés jövő héten pénteken lesz, amikor a kivitelezésre adott árajánlatokat bontjuk majd fel. Utána hiánypótlásra lesz lehetőségük a pályázóknak, és a hónap végén kerülhet majd sor a kivitelezés megindítására.

Meg kell említenem még az óvoda beton kerítésének rongálását is, amit egy autós „követett el”, és ezt csupán azért említem meg, mert az autós, iratainak és elérhetőségének hátra hagyása nélkül távozott a helyszínről, ami valljuk be őszintén, nem volt túl elegáns „tett a részéről”. Ennek kapcsán rendőrségi feljelentést tettem az ügyben!

Szintén említést kell tennem arról a lakossági fórumról is, amelyet Kaposváron a Kapos Hotel Kristály termében rendeztek a gumi üzem építése elleni tiltakozás jegyében, és amelyen részt vett előadóként Nagy érdeklődés mellett rendezték meg a programot, melyre meghívták Sallai Róbert Benedeket, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnökét és Falussy Lajos okleveles vegyészmérnököt, műanyag-feldolgozó szakmérnököt. Nem akarok túl sok kommentet fűzni a fórumon elhangzottakhoz, hiszen ismerik a véleményemet a „témáról”.

Azt azonban megjegyezném, hogy számomra elgondolkodtató az a tény, hogy ha Szita Károly aláírta a népszavazási kezdeményezést, akkor miért nem terjeszti elő a kaposvári közgyűlésen a népszavazást?? Ezt nem is értem!! Szerintem erkölcsi, politikai kötelessége lenne ezt megtennie, hiszen egyetért a népszavazás kezdeményezésével! Számomra ez egyértelmű! Mit gondolnak erről?

Csütörtökön délután tartottuk meg a júniusi képviselő-testületi ülésünket, melyen döntés született többek között a lakótelep 19 épület előtti játszótéri eszköz elemeinek cseréjéről, valamint az önkormányzat közigazgatási szünet elrendelésének időpontjáról is. Akit érdekel az ülésről készült jegyzőkönyv részletesebben is, az megtalálhatja majd az ülésről készült jegyzőkönyvet az önkormányzat honlapján.

Péteken a „Köztisztviselők Napja” miatt a polgármesteri hivatal zárva volt.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom