Egy döntés analógiája

Tisztelt olvasók!

 

A mai bejegyzésemben azokat a gondolatokat szeretném megosztani Önökkel,  amelyek a Homatech Zrt tervezett beruházása kapcsán bennem már régóta megfogalmazódtak!

Melyek ezek a kérdések?

Első sorban az április 1-i kaposvári sajtó tájékoztató, és azok előzményei.  Tudniillik, én magam nem tudom eldönteni azt, hogy mi is történt valójában, mert a Homatech Zrt képviselője azt állította, hogy 33 önkormányzat „jelentkezett be nála” a gumi újra hasznosító üzem oda telepítésére. Ebből fakad az a kérdés, hogy ha Kaposvár „bejelentkezett”, akkor erről korábban kapott-e tájékoztatást a városi közgyűlés?

Erről nincs pontos információm, de szerintem azért illett volna az előkészületekről információt adni a közgyűlésnek, vagy egy bizottságnak! Főleg egy ilyen horderejű ügyben! Nem gondolnám, hogy tudott volna erről bárki, bármit!

A másik fontos kérdés az, hogy ha április 1.-jén járt le ennek az ipari parknak a hasznosítására kiírt pályázatnak a határideje akkor, hogy lehetett sajtó tájékoztatót  tartani még aznap arról, hogy ott ilyen üzem épül?

Nem a kaposvári közgyűlésnek kellett volna ( estleg ) előbb döntenie, aztán a polgármester bejelenti a döntést? Véleményem szerint viszont így kellett volna történnie! Nem igazán gondolom azt, hogy ma Magyarországon létezik az egyszemélyi döntés intézménye egy önkormányzatnál, hiszen demokráciáról beszélünk!

Az pedig csak „hab a tortán”, hogy az április 1-i nyilvános bejelentésen a Homatech Zrt szakmai múltját és vezetőjének előéletét nem vizsgálta senki, mert ugye olyan cégről beszélünk, aki már több évtizede sikeres környezetvédelmi beruházásokat tud felmutatni maga mögött! Dacára az igazgató Úr korábban felszámolt több cégére!

Utóbbi mondatom nem a cinizmus szülöttje, de azért „önkormányzati berkekben” nem így működnek a döntések! ( Jobb helyeken! ) Mondatja velem ezt annak a négy ciklusnak a tapasztalata, amelyben polgármesterként végzem a munkámat.

Sajnálatos módon az előkészítés és a döntés folyamtában tapasztalható alapvető hiányosságok sokasága mára erősen rányomta a bélyegét a gumi újra hasznosító üzem kapcsán történtekre, és negatív értelemben. Emiatt indult az a nagyarányú lakossági tiltakozás  Kaposváron és környékén, melyhez hivatalosan 15 település is csatlakozott!

Nem szégyen az, ha valaki egy rossz döntést megváltoztat, sőt a korrigáció erősíti is az erényét! Én magam is jártam már így az elmúlt 13 év alatt!

Tudni kell méltósággal is veszíteni, visszavonulót fújni, mert most ennek van itt az ideje!

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (3 db)

Kováts Imre

2016. 06. 15. 13:01

Természetesen április 1. napját megelőzően Szita Károly és néhány munkatársa egyeztető tárgyalásokat folytatott a befektetővel. Erről még a hivatali szakapparátus sem tudott (csak aki tartotta a kapcsolatot az E.On-nal, az értékbecslővel, stb.). Az ingatlan értékesítéssel kapcsolatos önkormányzati bizottság hétfőn, azaz április 4. napján tárgyalta volna a beadott pályázatot. Szita ezt sem várta meg.
A polgármester eljárása azonban nem egyedülálló, mi több teljesen megszokott. Számtalan példa van arra, hogy a Közgyűlés döntését megelőlegezi.

Borza Anna

2016. 06. 15. 07:16

Egyetértek polgármester úrral ! Bennem további kérdések merültek fel:
1, Egy új cég amely 500 e Ft törzstőkével alakült ( állítólag közben közel félmilliárdra emelték, de erre sohl nem találtam adatot ), mből akar 16,8 milliárdos beruházást megvalósítani.
2, miért minden ilyen lóhalálban ?
Én önmagamban találtam választ, ami nem tudom helytálló e, de kishazánk balkáni viszonyait ismerve , azt gyanítom az EU-s pézekre hajtanak.

Berkes Lászlóné

2016. 06. 14. 17:47

Teljesen egyetértek a Polgármester Úr megfogalmazásával. Nagyon sokunkban felvetődnek hasonló kétségek.Tisztességtelen eljárás ez a város és a környező településekkel szemben.Szita Úr is hasonlóan gondolkodik, mint az ország vezetése, egy személyben dönt mindenről. Semmibe veszi az emberek normális, egészséges élethez való jogát.

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom