Nyílt Levél a gumi újra hasznosító üzem építése ellen Szita Károly Kaposvár Polgármesterének

 

Nyílt levél Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesterének!

 

Tisztelt Polgármester Úr!

 

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy nem tette lehetővé a számomra a 2016 június 9.-i kaposvári közgyűlésen írásos kérelmemben jelzett, napirend előtti hozzászólásomat, melynek tárgya a Kaposvár Keleti Ipari Parkban létesítendő gumi újra hasznosító üzem építése elleni tiltakozás.

Miért gondolom azt, hogy a kaposvári közgyűlés előtt adjak hangot a tiltakozásunknak, és miért fogalmaztam többes számban?

Tisztelt Polgármester Úr azért, mert szeretem Taszárt az otthonomat, szeretem Kaposvárt, és Somogy Megyét! Szeretem az egészséget, a boldog embereket, akikért mi mindannyian dolgozunk! Ők azok, akik figyelnek ránk, és akik tőlünk várják életük boldogulását, a fejlődést, és az élhető egészséges környeztük megteremtését, és annak fejlődését! Ez utóbbiak csak úgy valósulhatnak meg, ha HISZÜNK EGYMÁSBAN, és hisznek bennünk az emberek!

Miközben mindannyian településünk fejlődésért, az emberek gyarapodásáért teszünk, fontos olyan eredményeket is tisztelnünk és ápolnunk, mint például a Kaposvár Zöld város program, amelyért a Tisztelt közgyűlés és Szita Károly polgármester Úr is sokat tett!

A közgyűlés április 7.-i döntése azonban beárnyékolja ezeket az eredményeket, hiszen egy vegyi üzem Kaposvárra telepítése mellett döntöttek, amely komolyan veszélyezteti környezetünket, de ami a legfontosabb, az itt élő embereket, és a gyermekeink egészségét, a közös jövőnket!

Valóban így válik Modern Várossá Kaposvár? Valóban hiszünk egymásban akkor, ha nem hallgatjuk meg azokat az embereket, akik bizalmat szavaztak nekünk, hogy értük, nekik tegyük szebbé, jobbá világunkat, a környezetünket? Véleményem szerint nem! Miért is mondom itt önnek ezeket ?

Mert a jelen helyzetben sajnos nem ez tapasztalható! Azoknak a szavára nem figyel, akik a legfontosabbak a számunkra, az emberek! Igen, a tiltakozó, és a jövőjüket, családjaikat, egészségüket, és a környezetüket féltő emberek szavára nem figyel most Kaposvár, vagy félre értelmezi ezeket a hangokat, helytelenül! Mondhatom ezt, hiszen a Kaposváriak tiltakozása mögött, ellenzéki pártpolitikát sejtenek, de teszik ezt rosszul!

Valóban Kaposvár a Kaposváriaké? Mert ha igen, akkor kérem tisztelettel Önt is, hogy így is tegyen! Hitem és meggyőződésem az, hogy egy ilyen nagyságrendű és mérvű környezetvédelmi beruházás előtt be kellett volna vonni minden érintettet az előkészítés folyamatába! Ide sorolhatnám Kaposvárral határos önkormányzatokat, és a kaposvári állampolgárokat is.

Erre az egyeztető eljárásra, valamint a lakosság széles körű tájékoztatására, még a Dr Valyon József is felhívja a beruházó figyelmét, aki az Magyar Tudományos Akadémia Környezetvédelmi Kutató Csoportja részéről csatolt egy mellékletet a közjegyzői okirat mellé, s amelyet István Gábor a Homatech Recyling ZRT ügyvezetője adott át személyesen! Kérdezném, hogy kapott-e polgármester Úr ilyen közjegyzői okiratot? Elolvasta-e rajta kívül más, mondjuk a képviselők? Esetleg a valamelyik bizottság tárgyalta-e? Ha nem, akkor javasolom áttanulmányozni!

 

Három településen, Taszáron, Sántoson és Kaposhomokon, valamint egy kaposvári helyszínen tartottak ilyen fórumot, de sehol nem tudták meggyőzni a lakosságot a technológia veszélytelenségéről!

Ugyanebben az iratban találhatóak olyan megfogalmazások, amelyek aggályainkat tovább erősítik!

A fentiekre hivatkozással megállapítható, hogy Kaposvár közgyűlése egy nem kellően átgondolt, és minden tekintetben megfelelően előkészített döntést hozott! Mielőtt meghozták volna a támogató döntésüket, meg kellett volna vizsgálni azt, hogy milyen előzményei voltak az üzem tervezett építésének, esetleg más helyszínen.

Tisztelettel felhívnám a figyelmét arra a fontos tényre, hogy ezt a környezetvédelminek mondott beruházást nem is olyan régen Százhalombattára tervezeték, de város, valamint  a Pest Megyei Közgyűlés is elutasította pontosan azért, mert egészségügyi kockázatai vannak, szakértők véleménye okán! Mit gondol erről? Ami ott egészségkárosító beruházásnak lett nyilvánítva, az Kaposváron és Somogy Megyében már nem az?

Pontosan ezeket a kockázatokat említette az általam korábban is említett MTA kutatócsoport dokumentációja is! A keletkező erősen szennyezett szennyvíz kezeléséről már nem is beszélve, melynek ártalmatlanítására jelenleg nem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek, de javítson ki, ha nem így van!

Még egy  fontos információ annak megítéléséhez Tisztelt Polgármester Úr, hogy kapacitását illetően a „szakmának” valóban szüksége van-e egy ilyen üzemre kis hazánkban?

Idézet a Sonline internetes portálon 2016 június  1-én megjelent cikkből:

„A Magyarországon 2014 . január 1-jén meglévő hasznosítók kapacitása összesen mintegy 60-70 ezer tonnányi gumiabroncs-hulladék újrahasznosítását teszi lehetővé – áll Fazekas Sándor  földművelésügyi miniszter válaszában. – A hazai gumihasznosítási trend évek óta nem változott, a hulladékgazdálkodási piacon léteznek gumiabroncsok őrlésével és hőbontásával (pirolízissel) foglalkozó cégek. Az elkövetkező egy-két évben 50-55 ezer tonna legális forgalomból származó gumiabroncs-hulladékkal lehet számolni.

 

A több ezer kaposvári tiltakozása mellett, jelenleg még 15 Kaposvár környéki település tiltakozik hivatalosan, képviselő-testületi határozattal a gumi újra hasznosító üzem építése ellen!

Taszár, Kaposhomok, Sántos, Baté, Kaposkeresztúr, Fonó, Mosdós, Zselickisfalud, Patca, Csombárd, Szentbalázs, Kaposgyarmat, Hajmás, Gálosfa, Cserénfa községek, melyek határozatait elküldöm Önnek!

A fentiekből következik, hogy több tízezer ember egészsége, és jövője a TÉT!

Ön ezek után is vallja, hogy hiszünk egymásban?

Tisztelettel kérem Kaposvár közgyűlését, hogy tegye semmissé a Kaposvár Keleti Ipari Parkban a Homatech Recyling Zrt-vel kötött ingatlan adás-vételi szerződését, és az üzem építését akadályozza meg!

 

 

Tisztelettel: Pataki Sándor Taszár polgármestere

 

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (3 db)

Ruff Péter

2016. 06. 10. 19:50

Polgármester Úr!
Köszönjük kiállását és levelét! (A többieknek is.) Én egy egyszerű civil vagyok, a civilek közt is "belga" (ha ismeri az idevágó viccet: flamandok balra, vallonok jobbra!... és a belgák hova álljanak? :-)
Most, hogy úgy néz ki, lehet népszavazás, meg kell ugornunk a 13500 aláírási szintet. Ez nagyon sok, de meglehet. Ehhez kellene valami összefogás, gyorsan, és ebbe a 15 község lelkes emberei is beszállhatnának! (Mármint az aláírás-gyűjtésbe.) Remélem, sikerül valami egységes széles platform mielőbb, mert az idő is kevés.
Bár mi egyszerű emberek is szívesen beszállunk, de a szervezést valahogy mégis "központilag" kellene...
Várom a alépéseiet, én csatlakozom, ha tudom, mikor, hol és hogyan.
Tisztelettel!

Pataki Sándor

2016. 06. 09. 11:10

Tisztelettel Köszönöm a véleményét Molnár Géza Úr! Sajnos ezt a kaposvári közgyűlés nem így gondolja!

Tisztelettel

Molnár Géza

2016. 06. 09. 02:22

Egyetértek a levéllel, ezt a kísérleti üzemet lakóterület közelében nem ajánlatos felépíteni, ezt vegyészként állítom.

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom