Mindennapok 2016 május

2016 május 29.

Magdolna napja van, 58 éve született Anette Bening amerikai színésznő. Nagy Tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót május hónap utolsó bejegyzésben, ezen a hamisítatlan májusi időben. Gyönyörűen süt a nap, és lassan elérkezik a naptárban is nyár.

A mostani bejegyzésemben is említést teszek a tőlem megszokott módon az elmúlt hét eseményeiről, melyek közt most is vannak nagyobb horderejűek is.

Az egyik ilyen esemény a kedden Nagyberkiben megtartott szociális társulás ülése volt, amely csupán annyiban érdemel említést, hogy a kercseligeti Integrált Szociális Központot alkotó önkormányzati társulás is döntést hozott arról, hogy az igali szociális társuláshoz csatlakozzon!

Aki nem igazán értené a korábbi eseményeket, azoknak a kedvéért írnám csak le, hogy volt egy taszári székhelyű szociális alapszolgáltatási központ, amelyet 10 település tartott fenn. 5 olyan kötelező önkormányzati szakfeladat van, amelyet el kell látnia egy településnek.

Azért, hogy ezeknek a feltételeknek megfeleljen település, köztük Taszár is, kényszerűen, de több településsel együtt, társulásokat kellett alkotni! 2005-ben  úgy gondoltam, hogy a 61-es út melletti településeket kellene egy egységbe foglalva egy ilyen társulást kialakítani. Sajnos Nagyberki, és a környező települések nem voltak hajlandóak együttműködni Taszárral, ezért ez a fúzió 2005-ben sem jöhetett létre.

Volt azonban két olyan kapcsolódási pont, amelyben később Taszár, és Kercseliget társulásai mégis egymás társulásainak tagjai lettek. Taszár az ún. „jelzőrendszeres házi segítségnyújtás” szakfeladat ellátására társult,  a kercseligeti szociális központban, és ugyanez igaz volt a taszári szociális központban 2010-ben egyetlen szakfeladattal, a gyermekjóléti feladatok ellátásával .

2014-ben azonban próbálkoztunk a két társulás összeolvasztásával, de Kercseliget az utolsó pillanatban visszalépett, nem kis megrökönyödésünkre! Az idő múlása, és a korábbi társulásunk működtetése miatt kialakult pénzügyi elszámolási viták miatt Taszár 2016-tól a komplett Esély Alapszolgáltatási központtal együtt, csatlakozott az igali szociális társuláshoz.

Jelenleg azonban a fent említett egy szakfeladat okán, még mindig tagja községünk a kercseligeti szociális társulásnak, és ezzel a kis bevezetővel próbáltam érzékeltetni az előzményeket, ok-okozati összefüggéseket.

Röviden összegezve, Taszár község képviselő-testülete megpróbált a kercseligeti társulással létrehozni egy új és minden szociális feladatra kiterjedő társulást, de ezt nem akarták.

Most pedig miután kényszerűségből, de Taszári Esély Szociális Központ csatlakozott Igalhoz, a kercseligeti társulás kifogyott a „municióból”, pénzből.

Ahelyett, hogy 2014-ben közösen létrehoztunk volna egy korrekt társulást, kiebrudalták a 10 taszári települést! Ezek után, majd mindenki Igalban fogja nyeli a nyelni valót szó nélkül! Ennyit újfent arról, hogy a kompromisszum, együttműködés hiánya hova vezet, ha egyes települések nem akarnak lemondani saját kis érdekeikről, mellyel hosszútávon hátrányt szenved az önkormányzat.

Szerdán délután a Kaposvár Most szerkesztője érdeklődött élénken tőlem arról, hogy milyen körülmények között kértem és nem kaptam támogatást a Homatech ZRT vezérigazgatójától, István Gábortól!

Nem akarok ezen a témán sokáig rágódni, mert hihetetlenül komolytalannak tartom még a felvetést is, amely megjelent a fenti hírportál internetes oldalán. 13 falunap szervezésben vettem eddig részt, de olyan vállalkozás eddig még egy sem volt, aki engem hibáztatna akkor, ha nem ad támogatást az önkormányzat rendezvényére.

Nyilvánvalóan politikai színezetű ez a cikk, és egyértelmű összefüggésben van a cikk stílusa azzal, hogy ellenzem a gumi újra hasznosító üzem felépítését. A tiltakozás „valamiféle vezéralakjának” titulálnak, ami ebben a formában azértnem igaz. Tovább megyek! A múlt pénteki botrányos kaposvári lakossági fórumért is engem hibáztatnak, pedig csak az elégedetlen állampolgárok tiltakozását láthatták, hallhatták! Annyi igaz, hogy ott voltam több Taszárival együtt, de meg sem szólaltam egyetlen alkalommal sem a fórumon, amire tudatosan figyeltem!

Sajnálatos módon az emberek félre tájékoztatása folyik töménytelen mennyiségeben a kaposvári médiában, ami „természetesen” tudatos tevékenység! Nem vagyok párt politikailag elkötelezett és motivált, a többi tiltakozóval együtt, és talán többséggel együtt. Ennek ad hangot mindenki, aki nem érti azt, hogy miért akarnak mesterségesen ellenzéki párti tudatos kapcsolatot belemagyarázni  az emberek tiltakozásába! Ide kapcsolódik a csütörtöki kaposvári néma tüntetés is, amelyre nem tudtam elmenni a testületi ülésünk miatt. A fenti csütörtöki ülésen nem volt túl sok napirend, de döntés született egy sport célú pályázat benyújtásáról, és a taszári gyermekek év végi jutalomkönyv támogatásáról is.

 

2016 május 22.

Júlia és Rita napja van, 42 éve született Onodi Henrietta tornásznő. Nagy tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót ezen a gyönyörű májusi vasárnapon. Szerintem egy szavunk sem lehet most az időjárásra, és szépen lassan, de „visszatalál a naptárhoz” .

Igyekeztem az elmúlt héten is minden tekintetben megfelelni a munkámból adódó kihívásoknak és feladatoknak, de nem lehet szó nélkül „elmenni” a csütörtöki Taszár, Kaposhomok, Sántos községek képviselő-testületeinek közös testületi ülése mellett .

Nem akarok most erről az együttes testületi ülésről bővebben írni, hiszen külön bejegyzésben fejtettem ki a véleményemet, írtam róla és az előzményekről, amelyet több, mint 4300 internetes „rákeresés” is bizonyít négy nap alatt.

Ezek a számok véleményem szerint magukért beszélnek, és jelzik azt, hogy mennyire is érdekli embereket ez a beruházás! Szerintem nagyon!

Kérem engedjék meg azonban azt a néhány gondolatot, amelyet e témában kifejtsek,  hiszen a Homatech ZRT lakossági fórum sorozata Kaposváron folytatódott, amelyet még több városi helyszín követ majd.

Első alkalommal május 20-án pénteken, 17.00-órai kezdettel, a Kinizsi Lakótelepi tagiskola, Búzavirág utcai intézményében vette kezdetét a Homatech ZRT tájékoztatója!

Miért is írok most itt erről?

Mert közel 20 Taszárival együtt, én magam is elmentem a fórumra, hogy jelenlétemmel, jelenlétünkkel közösen demonstráljuk álláspontunkat a Kaposvári embereknek! Nem kellett nagyon „agitálni” egyetlen Kaposvárit sem, hiszen a közel 60 fős hallgatóság a fórum kezdésekor kifejezete egyértelmű véleményét! NEM A GUMIÉGETŐRE!

A Homatech ZRT igazgatója és a vezetőség több jelen lévő tagja nem sokat tudott mondani a cégükről, dacára az írásvetítőnek, mert az első kép után gyakorlatilag nem hagyták beszélni őket!

Folyamatos skandálások, bekiabálásokkal adták a tudtukra, hogy nem kérnek a beruházásból! A Taszáriak árgus szemekkel nézték ( velem együtt ), hogy milyen ellenállás bontakozott ki a Kaposváriak részéről a tervezett beruházás ellen! Miközben a média kamerával vette fel az előzményeket, enyhén szólva is „botrány gyanúsra” sikeredett a műsor”!  Majd a Kapos Tv híradójában láthatják a Kaposváriak, hogy nem is annyira támogatott a gumi újra hasznosító üzem, mint amennyire azt a Sonline internetes közvélemény kutatásban olvashatták. Gondoltam én! Rosszul! Mert bizony erről a botrányba fulladt lakossági fórumról nem adtak le a Kapos Tv-ben egy hangot sem!

Nem akarok bővebb okfejtésekbe bocsátkozni…De!

A csütörtöki taszári együttes ülésen is kint volt a Kapos Tv, akit én hívtam meg, de „természetesen” velem sem csináltak riportot!!!! Talán nem volt olyan „hír értéke” 3 falu tiltakozásának, nem tudom…

Észre vették ezt? Talán nem akarták?  Találgatni természetesen lehet, de hogy az „ellenvéleményt” nem lehet hangoztatni erről az „ügyről”, az most már biztos!

No komment!

Visszatérve a pénteki lakossági fórumra, nem akarok előre jósolni semmit, de bizony én azt láttam, látom, hogy a Kaposváriak többsége is tiltakozik a Homatech ZRT beruházása ellen!

 

2016 május 16.

Botond és Mózes napja van, 50 éve született Janet Jackson amerikai popénekes. Köszöntök mindenkit ezen a nem éppen barátságos májusi „hosszú hétvégén.” Két hete írtam a mindennapok bejegyzésemben, aminek sajnos több oka is volt, de igyekezek pótolni azoknak az eseményeknek a megemlítésével egy kevés kíváncsiságot, amelyek ezen időszak alatt történtek.

Természetesen igyekeztem rajta a tartani az „információ áramlás vénáján a mutató ujjamat”, és pontosan ez okból tettem egy bejegyzést a múl szerdán a „Taszár VS gumi újra hasznosító üzem” címmel.

Mindemellett említést szeretnék még tenni kisebbik leányom Anna, május 8-i „Elsőáldozásáról” a taszári római katolikus templomban, ahol 5 osztálytársával együtt vettek részt ezen a jelentős eseményen.

A május 9-én megrendezésre kerülő kaposvári lakossági fórumról is tettem már említést, amely a gumi újra hasznosító üzem létesítése okán került megszervezésre. Egészen pontosan a politikai ellenzék összefogásával hívtak Kaposvárra szakembert Dr Illés Zoltán volt környezetvédelmi minisztériumi államtitkárszemélyében. A Sonline hírportálon is olvashattak az érdeklődők a fórumról, de én inkább most arról a passzivitásról írnék, amit tapasztalok.

Olyan érzésem támad akkor, amikor a Kaposvárra tervezett gumi újra hasznosító üzemről beszélünk, mint ha egy új részleggel bővülne mondjuk az egyik kaposvári pékség, vagy sütöde!

….”Ja, a gumiüzemről van szó?”…. Legyintenek egyet, és azt sem tudják, hogy miről beszélnek! Ez a közöny az, ami aggaszt! Úgy tűnik, mint ha az emberek többségének nem volna fontos az egészsége, vagy a gyermekei egészsége, vagy a jövője.

Olybá tűnhet, hogy a kibontakozó beruházás ellenes hangulat nem igazán érdekli a Kaposváriak többségét. Már elnézést a szóhasználatért, és tisztelet a kivételnek! Pedig mondom én, hogy nem egyszerű a helyzet Tisztelt Hölgyeim és Uraim!  Sőt!

Nem hangulatkeltést folytatok, de a tények bizony néha nagyon makacs dolgok tudnak lenni, és félek, hogy amikor a többség „öntudatára ébred”, akkor már késő lesz!

Ezért szervezünk „forgalomlassító autós figyelem felhívást” Taszáron, és a környező településeken is. Mindenkit támogatót szeretettel várunk.

A múlt héten pénteken köszönt el a polgármesteri hivatal dolgozója, Molnárné Hercegh Erika, aki 10 évig dolgozott együtt velem. Egy kicsit furcsa a számomra megélni azt, hogy 2003-óta, amikor a „régi körjegyzőségnek” nevezett hivatalba kerültem „ifjú Titánként”, a volt kollégáim közül már nem dolgozik senki! Szó szerint teljesen kicserélődött a hivatal teljes személyi állománya. Vagy nyugdíjba vonultak, vagy egyszerűen „csak” máshova mentek dolgozni. Most Erika változtatott munkahelyet, és emiatt „köszönt el” tőlünk! Ezek az események mindig nyomot hagynak bennem, hiszen én dolgoztam a leghosszabb ideig Erikával, akinek köszönöm szépen a Taszár község érdekében végzett munkáját itt is!

 

2016 május 1.

Fülöp napja van, 44 éve született Gregor Bernadett színművésznő. Köszöntök minden kedves olvasót május hónap első bejegyzésében. Az időjárás ma nem fogadott a kegyeibe bennünket, és a délutáni eső sem késztet igazán sok dicséretre.

A mai napról eszembe a jutnak a „régi idők május 1-jei ünnepi felvonulásai”, amelyek szép lassan a múlt homályába vesztek, de visszagondolni rájuk mégis jól esik. Néha bizony jól esik egy kis nosztalgia, már aki erre ragadtatja el magát. Én szoktam ilyet! Bizony eszembe jutnak gyerekkorom régi felvonulások, mikor a szép napsütésben szalagokkal feldíszített orgona ágakkal sétáltunk iskolásként, „némi kötelező jelleggel”! De rég is volt! Mára már teljesen elvesztek ezek a „régi közös ünnepek”, és a hangulatuk. Már elnézést a szóhasználatért!

A naptár viszont nem „hazudik”, és bizony már csak másfél hónap van vissza ebből a tanévből is, hiszen a múlt szombaton voltak a ballagások a középiskolákban, és hétfőn elkezdődnek a magyar irodalom írás érettségi vizsgák is.

Most azonban most ne siessünk ennyire előre, hiszen ebben a bejegyzésemben csupán az elmúlt hét eseményeinek összefoglalására vállalkozok, amitől nem térnék el most sem, szíves engedelmükkel.

Az egyébként „szokásosnak” is mondható önkormányzati teendőimet a számítógépem meghibásodása „tette még színesebbé”ha fogalmazhatok így, és bizony ezen oknál fogva péntekig nem igazán tudtam azt használni. Ettől az aprócska ténytől függetlenül, az „élet nem állt meg”, és folytattam munkámat a laptopom nélkül.

Kedden reggel a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tartott tűzoltó gyakorlatot a volt laktanya területén, ahol több, mint 30 tűzoltó adott számot a gyakorlati és elméleti tudásáról. A helyszínt már évek óta önkormányzatunk biztosítja a fenti hatóság részére, mellyel jó kapcsolatot ápolunk már régóta. A gyakorlatot megtekintette Wéber Antal tábornok Úr is, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka.

Az önkormányzati pályázatainkkal kapcsolatos problémákkal kezdeném azoknak az eseményeknek a felsorolását, amelyek mindenképpen közérdeklődésre adhatnak számot. Azért használtam a „problémák” jelzőt, mert sajnálatos módon a fejlesztési célokban megfogalmazott elképzelések tekintetében bizony komoly akadályokkal kellett szembe néznünk! Itt most először arra utalnék, hogy előzetesen már egyeztetnie kellett az önkormányzatnak, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel azokról 2014-2020 közötti önkormányzati fejlesztési elképzelésekről, melyekről a korábbi bejegyzésemben már tettem említést, s amelyet a fenti hatóság már megvizsgálta azt, hogy milyen összhangban vannak Taszár község fejlesztési elképzelései a megyei tervekkel, illetve hogyan illeszkednek azokhoz.

Azt nem mondhatnám, hogy minden tekintetben maradéktalanul egyetértettek a „hatóság” részéről Taszár község fejlesztési céljaival, de azzal igen, hogy az óvoda intézményünket fejleszthessük ebben a „koncepcióban”.

Megkezdődtek a pályázat előkészítésével kapcsolatos feladataink, melyekben nem kevés adatszolgáltatás, valamint építészeti tervek elkészítése volt a feladatunk. Már lassan kezdem elégedett lenni ezzel a munkával, amikor tudomásunkra jutott az, hogy sajnálatos módon a pályázat kiírása okán az óvoda, bölcsőde, és a konyha épületének teljes körű külső felújítását is el kell végeznie az önkormányzatnak, és persze saját forrásból. Nem is zavart volna mindez, ha nem több millió forint saját forrást kellett volna a pályázathoz hozzátennie az önkormányzatnak pluszként ahhoz a kerthez, ami egyébként 100%-os támogatású, és sajnos így van.

Egészen pontosan hiába szeretné az önkormányzat az óvodát felújítani, ha az egybe van építve a bölcsődével, és a konyhával. Emiatt a pályázat kiírója „egyben kezeli” az épületet, és bizony nem számít az, hogy eltérő funkciói vannak az épületnek! Magyarul mielőtt kapnánk 35 millió ft pályázati támogatást, előtte fizessünk ki plusz 10 millió forintot saját zsebből, vagy nincs pályázat!

„Kissé felháborodtam” a pályázat kiírásán, de nem volt mit tenni, és segítséget kértem községünk országgyűlési képviselőjétől, amelyre a válasz is egyértelmű volt, és sajnos elutasító. Feketén-fehéren kijelentették, hogy vagy így nyújtjuk be a pályázatunkat és fizetnünk kell, vagy sehogy!

Ezután nem kis csalódottságot éreztem, hiszen már lelki szemeim előtt láttam a már korábban 2 alkalommal sikertelenül benyújtott óvoda fejlesztési pályázatunk megvalósulását. Mielőtt azonban „kardomba dőltem volna”, találtam egy másik 100%-os támogatású, és szintén önkormányzati tulajdonú intézmények épület energetikai korszerűsítési pályázatot, amelyről egyeztettem is a megfelelő szerveknél, és a közösen bejárva az óvodát, bölcsődét és a konyhát megállapításra került az, hogy nagy eséllyel pályázhatunk erre a projektre. Egészen pontosan épület külső-belső hőszigetelési munkálatokra, akadálymentesítésre, és alternatív energia alkalmazásával, a használati meleg víz napelemmel biztosítására. Nem biztos, hogy elsőre mindenki egyetért velem, és a testület döntésével, de véleményem szerint így is hasznos beruházást tudunk majd elvégezni ha, és amennyiben sikert érünk el. Ebben a tekintetben megtettem a szükséges lépéseket.

Csütörtökön délután képviselő-testületi ülést tartottunk, melyet a pénzügyi és kulturális bizottság ülése előzött meg. A testületi ülésen 20 napirendi pontot tárgyaltunk meg, melyből most azt a döntésünket emelném ki, amelyen az óvoda pályázatunk visszavonásáról döntöttünk, és az általam fentiekben vázolt új energetikai pályázat benyújtásáról is. Megemlíthettem volna még a rendőrség 2015 évi közbiztonsági tevékenységéről szóló beszámolóját, vagy a KAVÍZ KFt 2015 évi tevékenységéről szóló beszámolóját, de most itt nem kívánom részletes tájékoztatást adni. Akiket esetleg érdekelnek a részletek az ülésen elhangzottakról, azok a jegyzőkönyvet az önkormányzat honlapján olvashatják majd el.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom