TASZÁR, KAPOSHOMOK, SÁNTOS VS. HOMATECH ZRT. KAPOSVÁR A MÁSODIK FELVONÁS

 

Tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót a mai bejegyzésemben.

 

Ismételten elérkezett egy olyan fontos állomása a Taszár község határában létesítendő gumi újra hasznosító üzemmel kapcsolatos eseményeknek, amelyről szót kell említenem.

Talán többen már értesültek róla a médiából, hogy Taszár községben 2016 május 19-én együttes testületi ülést tartottunk, amelyre meghívtam Kaposhomok, Sántos községek képviselő-testületeit, hogy közös álláspontot alakítsunk ki a Homatech Zrt által létesítendő, gumi újra hasznosító üzemmel kapcsolatban.

Az ülésre meghívott vendégként Szita Károlyt Kaposvár, Megyei Jogú Város polgármesterét, valamint Jakó Gergelyt, a Somogy Megyei Önkormányzat Elnökét is invitáltam, akik a posta „jóvoltából” de sajnos nem kapták meg időben az ülés meghívóját, ami egy „kis kellemetlenséggel” járt. Utóbbiakhoz kiegészítésként hozzáfűzném, hogy egy héttel az ülés előtt küldtük el részükre a meghívót.

Ebből a ”hiányosságból” kifolyólag delegálták az ülésre Borhi Zsombor Kaposvár, Megyei Jogú Város alpolgármesterét, valamint a Somogy Megyei Önkormányzat jegyzőjét, Dr Sárhegyi Juditot. Az együttes ülésen részt vett még István Gábor Úr, a Homatech ZRT  igazgatója.

Miközben ennek a közös álláspontnak a kialakításáról írok, többen inkább „politikai hisztéria keltést”, vagy politikai ellenzéki propagandának szerették volna beállítani azt az együttes testületi ülést, amely egyébként minden ilyen „provokációtól” mentes volt, s amely pártpolitikai célok minden formájától én személy szerint is tartózkodtam, tartózkodok, és szeretném ezt az elvemet a jövőben is következetesen betartani! Ez az utolsó mondat a leg lényegesebb gondolat mondanék, az egyébként elégedetlen és egészségükért aggódó állampolgárok véleményének képviseléséről, és annak kifejezéséről összességében, ugyanis ez történt a közös testületi ülésen!

Haladjunk azonban sorjában!

Miközben az együttes testületi ülés előzményeiről írok, hadd szabadjon megjegyeznem azt, hogy azt, a „helyben szokásos módon” tettük közzé a nyilvánosság számára, a hirdető tábláinkon, valamint a községünk honlapján. Én magam is meglepődtem azon, hogy meghívás nélkül, de Batéból, és Fonóból is eljöttek a polgármesterek, és képviselő-testeleik, valamint az állampolgárok azért, mert „értesültek” arról, hogy Taszáron lesz ülés, és nem utolsó sorban, annak tárgyáról! Bejelentkeztek még Szentbalázsról is, de mindezt én nem tudom másnak értékelni, mint az egészségükért, környezetükért aggódó állampolgárok érdeklődése a „téma” iránt!

A 18.00-órakor kezdődő ülés előtt az önkormányzat épülete előtt egyre nagyobb „tömeg” kezdett megjelenni, és a tiltakozó, transzparensekkel, táblákat a kezükben tartó felnőttek, gyermekek, autókra kihelyezett molinók érzékeltették a közös álláspontot, amelyben kifejezésre juttatták tiltakozásukat, a tervezett üzem építése ellen.

A meghívott média képviselői sorra kattintották a fényképezőgépeiket, és készítettek felvételeket a tömegben, a tömegről! Igen! Tömeget írtam!

Hihetetlen látványnak lehettek tanúi a helyszínre érkezők, hiszen ilyen szintű demonstrációt Taszáron még nem láttunk!

A tiltakozás egységbe forrasztotta a különböző településekről érkező embereket, amely első lépésként óriási eredmény véleményem szerint!

Kérdem én! Ezt nem akarja senki figyelembe venni?  Nem akarják meghallani az emberek jogos tiltakozását?

Miután elérkezett az ülés kezdési időpontja, a közel 150 fős „tömeg”, az önkormányzat földszinti nagytermében figyelte az együttes testületi ülést!

A köszöntőm után, néhány gondolatot mondtam, amely lényege az, hogy a Kaposvár környéki települések közül most 3 hoz egy határozatot, melynek szövegét bemásolom ide:

„ ……………….Község Önkormányzatának Képviselő-testülete  aggályát és tiltakozását fejezi ki Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének döntése ellen, amely szerint a városuk lakott területétől távol, de Taszár, Sántos és Kaposhomok települések határában a Homatech Recycling Zrt beruházásában megvalósuló gumifeldolgozó létesítményt kívánnak telepíteni.

 

Tiltakozunk egy olyan beruházás ellen, amely az Alaptörvényben is biztosított: az emberek egészséges környezethez való jogát figyelmen kívül hagyva csak a döntéshozók és a magánbefektetők érdekeit szolgálja, de az a környezetre és az itt élő emberek egészségére káros.

 

Tiltakozásunknak mindaddig hangot adunk, ameddig kétséget kizáróan nem tudják bizonyítani  azt, hogy a beruházás  sem a környezetre, sem az emberek egészségére nem káros.

 

Nyomatékosan kérjük Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlését, hogy vonja vissza döntését!”

 

Ez a képviselő-testületi határozat került megtárgyalásra az ülésen részt vevő önkormányzatok képviselő-testületei által, amelyet egyhangúlag el is fogadtunk!

 

Miután a határozat elfogadásra került, szót is adtam Borhi Zsombor  alpolgármester Úrnak, aki nehezményezte az ülésünk ügymenetét, egészen pontosan azt, hogy a határozat tárgyalása után kapott szót!

 

A kritikát megértettem, de elfogadni nem tudom, hiszen én magam is személyesen részt vettem a Kaposvár Város rendkívüli közgyűlésén, ahol még hellyel sem kínáltak, nem hogy megszólalási lehetőséggel! Hozzáteszem, hogy az ülés előtt a város polgármesterével, és alpolgármestereivel kezet is fogtam, tehát látták, hogy ott vagyok, és mégsem történt meg a személyem „invitálása” az ülésterembe. Helyette a karzaton állhattam a Tisztelt Lakossággal, és érdeklődőkkel együtt!

 

Nem tudom mennyire érzékelik a két esemény közötti „kontrasztot”? Én azonban nem sértődtem meg, csupán mint egy Kaposvárral határos település polgármestere, talán illőnek tartottam volna, ha ez estleg így történik ott az ülésen, de nem ez történt!

Amennyiben valakinek fenntartásai vannak a taszári ülésen történt „hiányosságokkal” kapcsolatban, akkor megjegyezném tisztelettel, hogy bizony nekem is vannak hasonló aggályaim a kaposvári ülésen történteket illetően, és talán jogosan! Azt minden olvasóra rábíznám, hogy egyetért velem, vagy sem!

 

Ebbéli aggályomat a közös ülésen is elmondtam alpolgármester Úrnak! Egészen pontosan azt, hogy Taszár véleményére sem volt kíváncsi a kaposvári közgyűlésen, a döntésük meghozatala előtt! Akkor most miről is beszélünk?!

 

Én nem akarok senkin „revansot” venni, de a pozíciómból adódóan mindent megteszek azért, hogy a taszári emberek véleményét képviseljem! Ennyi!

 

Mit is szeretnénk, miért hívtuk össze a közös testületi ülést? Azért Tisztelt olvasók, mert a Homatech ZRT által létesítendő gumi újra hasznosító üzem működési technológiája EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATOKKAL JÁR!

 

Dacára annak, hogy tartottak lakossági fórumokat a cég képviselői, nem tudtak minden kétséget kizáróan meggyőzni bennünket arról, hogy az üzem működése minden elvárásunknak megfelel!

 

Sokan, sok helyen érdeklődtek, kértek szakértőket, hogy egyértelmű, és hiteles információkhoz juthassunk! Az eredmények lehangolók, Tisztelt Olvasók! Amíg nem létezik olyan, a kaposvári üzem működési technológiájára vonatkozó SZAKVÉLEMÉNY, amely eloszlatja az aggályainkat, addig én és még sokan mások, nem tudjuk támogatni ezt a beruházást!

 

Itt nyilvánvalóan személyi érdekek ütköznek, de ez nem volt másként Százhalombattán sem, ahol a lakosság tiltakozásának nyomására hiúsult meg ez a projekt, kiegészülve a Pest Megyei Közgyűlés határozatával, amely szintén elutasító volt! Pontosan emiatt hívtam meg a Somogy Megyei Önkormányzat elnökét a fórumra, aki sajnos nem tudott eljönni! Segítséget, támogatást kértem tőle, de sajnos eredmény nélkül!

 

Kérdem én! Ami Százhalombattán káros, az Kaposváron nem? Önök értik? Mert én nem! Hangsúlyozom, elvekről beszélek!

 

Az együttes testületi ülés végén a lakosság tehetett fel kérdéseket a vendégeinknek, amely kérdések témája szinte megegyezett a korábbi lakossági fórumon feltett kérdésekkel! Erről nem akarok sokat írni, de azt mindenképpen el kell mondanom, hogy nem tudták megnyugtatni ez alakalommal sem az állampolgárokat a meghívott vendégeink!

 

Mondhatnák azt a Tisztelt olvasók, hogy: „Jó, jó, de mit értünk el ezzel az „akciónkkal”?

 

Nekik csupán annyit mondanék, hogy eddig 3 falu döntött úgy, hogy  több  mint 3000 ember nevében tiltakozik! Holnaptól azonban még másik 35 Kaposmenti települést kérünk fel arra, hogy támogassa a kezdeményezésünket, és csatlakozzon hozzánk! 38 település tiltakozását,  „talán nem söpöri a szőnyeg alá” Kaposvár közgyűlése! Ezért!

 

Reményeim szerint, a nagy számú tiltakozónak talán már lesz annyi „ereje”, hogy meghallgassák a szavukat, és az emberek érdekeit szem előtt tartva módosítsák a döntésüket.

 

Zárszóként megjegyezném, hogy én, mi nem a Homatech ZRT ellen vagyunk, vagy a környezetvédelmi beruházások ellen tiltakozunk elvtelenül, hanem az egészségünk, a környezetünk, és a gyermekeink jövőjét féltjük!

 

Önök NEM???

 

13226848_1147588138595511_79137993459453106_n.jpg

13230067_1147587998595525_5116323665787368127_n.jpg

13237809_1146598578694467_1066868742258379907_n.jpg

13244852_1147587901928868_3614233787032811553_n.jpg

 

 

 

 

 

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (8 db)

Pataki Sándor

2016. 05. 21. 22:14

Tisztelt Borza Anna!

Nincs jogi lehetőségünk! Ezért kell minél több embert, önkormányzatot meggyőzni a közös célunk érdekében! Ennél nincs "ütősebb"!


Tisztelettel

Borza Anna

2016. 05. 21. 20:58

Jó hogy Taszár? kaposhomok, Baté, Sántosa polgármesterei egy kiállnak az itteni lakosság érdekében. DE ! Szeretném, ha jogi útra lehetne terelni ezt az égészet ! Még a mostani "elszabott" alaptörvényben isbenne van az egészséges élethez való jog. Tessék valamelyik civil jogvédő társasághoz fordulni, segítsenek megkeresni a hathatós utat. Mig kaposvár és a Homatech vezetése mindent megtesz az önrekámért, a tiltakozás érveinek sokkal kevesebb jut. Valami ütőset kell tenni !

Radocza János

2016. 05. 21. 08:37

Vegre latni olyan polgármestert, akinek a települése es az ott lakik a fontosabbak es nem a sajat érdekei. Mezriczky ur utolsó sorraval ertek egyet. Engedjenek meg egy idézetet."Ha egy ember jellemét akarod megtudni, akkor adj neki hatalmat. " Lincoln es most latszik ki el a hatalmával, es ki el vele vissza.

Hesz Kornél

2016. 05. 21. 08:06

A gumedli krematórium megépítését nem támogatom, de Szita Károly polgármester. és bandája mondjon le!

Hesz Kornél

2016. 05. 21. 07:26

Nem akarok gumi krematoriúmot a falú hatàràba! A Fideszes vezetés meg mondjon le alkalmatlanok a vàros vezetésére!

Sipos Margit

2016. 05. 21. 07:03

Tisztet polgármester úr!
Köszönjük, hogy Taszár és környékén élők érdekeit képviseli és velünk együtt meg tesz mindent, hogy több információhoz jussunk, hogy érdemben tudjunk dönteni.
Jó volt látni, hogy a fiatalok is kezdeik érteni a tüntetéseink súját. Ők ugyan csak 18 éves koruktól szavazhatnak, de véleményeiket elmindhatják és joguk van az egészséges környezethez.
NEM a gumiégetőre!

Mezriczky István

2016. 05. 20. 22:29

Pataki úr téved, ha a posta lassú volt akkor ezt a nímandot(borhi) hogy ette oda a rosseb!Asszem Önt valaki nagyon becsapta!
Az már Kaposvár szégyene, hogy alpolgármester lehet egyáltalán!

Meggyes József

2016. 05. 20. 22:07

Kaposvári polgárként, lakosként szaporítom az ellenzők táborát!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom