Mindennapok 2016 április

2016 április 24.

György napja van, 82 éve született Shirley MacLaine Oscar-díjas amerikai színésznő. Köszöntök minden kedves olvasót április utolsó vasárnapján, ebben a kimondottan barátságtalan időjárású napon. Nekem nem hiányzott sem a hűvös, sem a szél, de a földnek azért szüksége lenne egy kis áztató esőre.

Az elmúlt hét eseményeinek összefoglalását a hétfői nappal kezdeném, hiszen előre bejelentett ellenőrzést tartott a Somogy Megyei Államkincstár a tavalyi orvosi rendelői pályázatunkkal kapcsolatban. Öten érkeztek hétfőn délelőtt, és már előre jelezték, hogy milyen iratokat készítsünk elő, valamint a helyszínen is megtekintették a megvalósult fejlesztést.  Összességében néhány apróbb észrevételen kívül nem tártak fel hiányosságokat.

Az óvoda felújításra benyújtandó pályázatunkhoz is igyekeztünk összeállítani azokat a dokumentumokat, amelyek szükségesek. Sajnálatos módon az épület aktuális alaprajzának az elkészítése okoz némi fejtörést a számomra, hiszen a korábbi felújítások miatt, csak részben aktuális, és napra kész a jelenleg rendelkezésre álló alaprajzunk. Mondanom sem kell, hogy ebben a pályázati „dömping” időszakban nem egyszerű tervezőt, műszaki rajzolót találni, hiszen a helyszínt bejárva kell azt pontosan elkészíteni, és persze a „nevét is adnia kell hozzá”! Ezért sem egyszerű a jelen helyzet megoldása. Az benyújtás közelgő határideje miatt is stresszes a helyzet, hiszen egy 36 milliós fejlesztésről beszélünk.

Fontos hangsúlyoznom azt, hogy a jelenlegi pályázati kiírásban elsősorban a fontossági sorrendet kell betartani, ami a felújítás szempontjaira vonatkozik. Elsősorban el kell készíteni az épület energetikai felmérését, amely nem csak egyszerűen hő kamerás fényképezés, hanem különböző hő technikai számításokkal igazolt dokumentum. A második szempont az akadálymentesítési előírások betartása. Harmadik szempontnak nevezhetjük „csupán” az épület egyéb belső felújítását, vagy a tetőszigetelést, illetve a külső homlokzati szigetelést. Új udvari játék eszközök , valamint új kerítés építése is a tervek között szerepel. Utóbbit egy korábbi hatósági ellenőrzés tárta fel „szabálytalanságként”. Szerintem azonban a jelenlegi  kerítés nem biztos, hogy minden szempontból hátrányos, hiszen a port jelentősen megszűri, és a gyerekek nem látják, ha a szüleik mennek az utcán. De ez az én véleményem. Minden estre igyekezünk megfelelni az előírásoknak.

Minden esetre meg kell jegyeznem, hogy bizony vannak kihívások a pályázatok előkészítésével kapcsolatban, és nem minden megy olyan „ripsz-ropszra”, ahogyan azt többen gondolnák.

Ehhez kacsolódóan jegyezném meg, hogy az Pénzügyi és kulturális bizottság ülésén kerestük a megoldást a „családi nap” rendezvényünk költségeinek minimális szinten tartására. Idén nem családi nap lesz, hanem „juniális”, június 11-én.

Több változtatásról kellett döntenünk, a forráshiány miatt! A helyszín nem a Lakótelepi Sport Centrum lesz, hanem az önkormányzat északi oldalán lévő terület, ami határos a játszótérrel.

A programok illeszkedni fognak a jelen szerényebb költségvetésünkhöz, és délben nem lesz majd ebéd sem. Minden estre idén a kényszer miatti csökkent költségvetés „köszön vissza” a családi nap tekintetében.

 

2016 április 17.

Rudolf napja van, 50 éve született Lela Rochon amerikai színésznő. Köszöntök mindenkit ezen a kellemes, felhős áprilisi hétvégén. A tegnapi napos, ámde szeles szombatnak mára hírmagja sem maradt, de a szél most nekem nem is hiányzik, megmondom őszintén.

Az elmúlt hét eseményeinek felsorolását a közterületek virágosításával kezdem, amivel községünk gondozottságát és ápoltságát kívánjuk még hangsúlyosabbá tenni. Szerdán Kaposváron tárgyaltunk a KAVÍZ KFT taggyűlésén, ahol a 2015 évi tevékenységről szóló beszámolót, és a 2016 évi költségvetést, valamint a KFT 2016 évi közbeszerzési tervéről értekeztünk. Az első napirendi pontot nem is szavaztam meg, mert a társaság 4,7 millió Ft-os tavalyi hiánya mellett a vezetőnek prémiumot fizettek ki, és én ezzel nem értettem egyet. Fel is álltam ekkor, és nemtetszésemnek adtam hangot, valamit tájékoztattam a tisztelt rész taggyűlést, hogy a KAVÍZ KFT közel 10 millió Ft áramdíjjal tartozik Taszár községnek, amit nem kíván kifizetni, és amely megtérítése miatt bírósághoz is fordultam. Emiatt sem szavaztam meg a 2015 évi költségvetést. Szerintem érthető okok miatt.

A hét további eseményeit a Kaposvár határába telepítendő „gumi újrahasznosító üzem” lakossági fóruma, és az ezzel kapcsolatos események „uralták”. Hétfőtől elkezdődött a fenti üzem építése ellen elindított aláírásgyűjtési ívek osztása, amelyet az IKSZT intézményünkben, valamint Sipos Margit önkéntes segítőnek is adtam, hogy kifejezhessük véleményünket az üzem Taszár határába telepítéséről. Kezdeményeztem azért is az aláírásgyűjtést, mert az üzemmel kapcsolatban felmerült „egészségügyi kockázatok” miatt, engem, és többeket nem nyugtatott meg a fenti beruházásban alkalmazott technológia. A tervezett üzem helyszíneként a Kaposvár keleti területén található ipari parkot jelölték meg, a szennyvíz teleppel szemben, a 61-es út déli oldalán. Pontosan a helyszín az, ami elsősorban érinti a Taszári embereket, hiszen az uralkodó szélirány miatt „mindent ide fúj a szél”.

Itt most elsősorban a „szaghatásokra” utalnék, hiszen ma is szenvedünk ezektől, de más, a levegőben terjedő „káros kémiai elemeket” ide sorolhatnám. Nagyon fontosnak tartom, hogy addig a pillanatig, amíg pontos, és a „hatóságok által kiállított garanciák, számon kérhető értékek, papír alapú szakvélemény” nem áll a rendelkezésünkre, addig ne támogassunk egy ilyen jellegű, szerintem is „környezet szennyező beruházást”.

A Százhalombattára tervezett, de ott az önkormányzat, és a helyi lakosság által nem támogatott beruházás is komoly ellenérvként jelent meg az aláírásgyűjtésünk elindításában. Csütörtökön délután 18.00-órára hívtam meg az Homatech Recycling Zrt képviselőit. Miközben bíráltak azért, mert több „ellenzéki párt politikus”is eljött az egyébként nyilvános lakossági fórumunkra, a kormánypárt, környezetvédelmi szakhatóság vagy Kaposvár vezetősége nem  volt jelen a fórumon.

Én erről most is ugyanazt gondolom, amit korábban! Csütörtökre elsősorban az üzem képviselőit hívtam meg azért, hogy adjanak  tájékoztatást a taszári embereknek az üzemben használt műszaki és egyéb technológiákról, ennyi! Több, mint 3 órán át tartott a lakossági fórum, amelyre több, mint 100 taszári volt kíváncsi, és amelyen nem kaptunk megnyugtató választ a kérdéseinkre. Így foglalhatnám össze talán a leg frappánsabban a fórum lényegét. Rögtön meg kell említenem, hogy kedden délután, Sántoson is volt hasonló rendezvény, és ott is hasonló eredménnyel zárult a cég tájékoztatása. Éppen emiatt már kerestek Sántosról, és Kaposhomokról is, hogy küldjek oda is aláírásgyűjtő íveket, mert szeretnék kifejezni a Taszáriakkal együtt az üzem építése elleni véleményüket.  A lakossági fórumon részt vett a média is, melyről a Kapos TV, a Sonline, és az ATV is tudósított. Az érdeklődők ott is olvashatnak az eseményről. Utolsóként kell megjegyeznem, hogy az április 28-i képviselő-testületi ülésen is szeretném, ha hivatalos testületi határozat születne az önkormányzat álláspontjáról.

A mai bejegyzésemet az óvoda felújítására beadandó pályázat benyújtásával kapcsolatos feladatokkal zárnám, hiszen közel 35 millió Ft-os fejlesztést tervezünk intézményünkben. Komoly előkészületek mellet igyekezünk elkészíteni mindent, hogy sikeren felújíthassuk óvodánkat, amelyben külső szigetelést, új tetőszigetelést, akadálymentesítést, és belső felújítást, új udvari játékokat, eszközöket tervezünk. Remélem, hogy sikert érünk el ebben a projektben.

Hétfőn reggel helyszíni ellenőrzésünk lesz, melyben az orvosi rendelő felújítási pályázat anyagait ellenőrzi majd a „hatóság”.

2016 április 10.

Köszöntök minden kedves olvasót Zsolt napján, 87 éve született Max von Sydow svéd színész. A szeles hűvös időjárás ma teljes mértékben ráillik az áprilist jellemző „viszonyokra”, így különösebben sokat erről most nem is igazán szeretnék írni. Sokkal fontosabbnak tartanám „boncolgatni” az elmúlt hét eseményeinek említésekor, a Kaposvár közigazgatási területére tervezett, és a múlt pénteken Szita Károly kaposvári polgármester által bejelentett gumi újrahasznosító üzemmel kapcsolatos történéseket.

Fontosságát, és Taszár községre gyakorolt „hatásai” okán azt gondolom, hogy ez a téma megér egy „misét”.

Azzal kezdeném ennek a „történetnek” az időrendi „boncolgatását”, hogy miután a múlt pénteki bejelentés megtörtént, rövid időn belül hihetetlen mennyiségű kérdés került napvilágra. Az első és legfontosabb a tájékoztatás teljes körű hiányából fakad, amelyet én magam is hiányolok egy ilyen nagyságrendű környezetvédelmi beruházással kapcsolatban. Hangsúlyoznom kell, hogy elsősorban a kaposvári emberekre, és csak másod sorban utalnék a környező településeken élőkre, illetve a közigazgatásilag határos települések polgármestereire.

Mindezektől függetlenül úgy éreztem, hogy talán a fenti okokból számomra egyértelműen következik az, hogy személyes tájékoztatást kapjon Taszár község is. Hétfőn reggel levelet írtam Szita Károly polgármester Úrnak azért, hogy ezt a tájékoztatást adjon mi is lesz Taszár határában, kiegészítve a sántosi és a kaposhomoki polgármester kollégáim késével a levelemet.

Én személy szerint nem értek egyet azzal az eljárási móddal, ahogy ezt az ügyet kezelik. Sokkal korrektebb lett volna az, ha először minden érintett tájékozatnak, aztán történik meg a beruházás bejelentése. Nem így történt!

A helyzetet még bonyolítja az is, hogy ezt a beruházást korábban Százhalombattára tervezték megvalósítani, de az ottani lakosok elutasították, az egészségügyi kockázatok miatt. Rögtön hozzá kell tenni azt is, hogy a tulajdonos egyből kért egy „szakvéleményt” a Magyar Tudományos Akadémia kutató csoportjától is. Ennek szakértő tartalmáról itt most nem akarok véleményt írni, de azt ne felejtsük el, hogy ez NEM az MTA „hivatalos véleménye”.

Ettől kezdve már kezd érdekessé válni, hogy akkor most mi is a helyzet. Az alábbi linket bemásolva olvashatnak a Tisztelt érdeklődők amely az MKE véleményével egyezik az a 14 oldalas tanulmány is, mely 2013-ban a Vidékfejlesztési Minisztérium egyik környezetvédelmi keretprogramjából származó támogatásból készült a Humusz szövetség megbízásából. Olvassák el, és döntsenek…számomra minden estre nagyon érdekes…

 

http://www.humusz.hu/sites/default/files/Dokumentumok/hulladekegetes/pirolizis_szuhi_attila.pdf

Az olvasottak alapján született meg Százhalombattán az üzem építésnek elutasítása, amelyet a lakosság véleménye váltott ki. Kaposváron is hasonlóan kellene eljárni, de nem így történt.

Csütörtökön a kaposvári közgyűlés „sürgősséggel” megtárgyalta, melyre én is elmentem személyesen. Reménykedtem abban, hogy miután személyesen is találkoztam a város vezetőivel, „talán behívnak az ülésterembe”. Nem így történt, dacára annak, hogy nyílt testületi ülés volt, de én is „csak a karzaton kaptam helyet a hallgatóság között”. Nem a sértődöttség beszél belőlem, csupán az általam képviselt település érintettsége okán gondoltam magamban naivan ezt, de csalatkoznom kellett !  A kaposvári „ellenzéki képviselőkön” kívül senki nem kritizálta az üzem létesítését, minden estre a városi közgyűlés megszavazta az ipari terület értékesítését, és az üzem építését.

A taszári állampolgárok többségének sem tetszik az üzem építése, hiszen Kaposvártól 6 km-re, ide a 61-es út déli oldalára tervezik a „Keleti ipari parkba”, a szennyvíz tisztító üzem és a hulladék hasznosító üzem „szomszédságába”. Talán nem árulok el titkot akkor, ha a jelenleg Kaposvár irányából a „szelek szárnyán érkező szagokból” már elegünk van! „Olaj a tűzre” ez a tervezett gumi újrahasznosító üzem! Miért nem a volt füredi laktanyába akarják megépíteni? Miért pont ide? 50 új munkahely és 15 milliárd forint a mérleg egyik serpenyőjében, a másikban több ezer ember egészsége! Pontosan a fentiek miatt, Taszáron aláírást kezdeményeztünk a tervezett beruházás ellen ilyen körülmények között!

Talán a hétfői levelem okán, és a kaposvári közgyűlésen történt egyértelmű lakossági elégedetlenség miatt, de a helyzetet felismerve a Homatech Recycling Zrt képviselői április 14-én csütörtökön 18.00-órakor, lakossági fórum megtartását kezdeményezték az önkormányzatunk földszinti nagytermében, ahol teljes körű tájékoztatást adnak majd az üzem tevékenységéről az újra hasznosítás technológiájáról. Kíváncsian várjuk!

 

Szombaton reggel 10.00-órakor kezdődött az önkormányzat földszinti nagytermében a Magyar Költészet Napja rendezvényünk. Februárban indult Szavalóverseny-sorozatunk záróakkordjához érkezünk Kaposvári Kistérségi Közkincs Egyesület szervezésben tartott Kistérségi Szavalóverseny Taszári döntője.

Az öttagú zsűri előtt adtak számot a Kaposvár környékbeli településekről érkezett óvodás, általános iskola alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás, és felnőtt kategóriákban induló 29 résztvevője, a vers előadási képességeikről.  Közel 60-an vettek részt ezen a jeles napon, és ismét egy tartalmas szép élménnyel lehettünk gazdagabbak e hétvégén. A gyerekeknek és a kísérőiknek megmutattuk a repüléstörténeti emlékszobánkat a műsor szüneteiben, valamint a Roppantós Táncegyüttes tartottak közös táncot a résztvevők.

Köszönetemet fejezem ki Kiss Rékának, aki a Kaposvári Kistérségi Közkincs Egyesület részéről "főszervezőként" vett részt a rendezvény szervezésében, és lebonyolításában. Faludyné Kiss Szilvia önkormányzati képviselő asszonynak, a "moderátori" tevékenységéért. Az IKSZT intézményünk munkatársának Hováth Gáborné Irénkének, valamint gyermekeinek Marcinak, Reginának. Tarlósi Józsefnek és Révész Imrének, aki a gyerekek kíséretét végezte a laktanyába, valamint a múzeumi tárlat vezetést.

2016 április 3.

Buda és Richárd napja van, 55 éve született Eddie Murphy amerikai színész. Köszöntök minden kedves olvasót április első bejegyzésében, ezen a csodálatos napsütéses napon. Azt gondolom, hogy az időjárásra most egy szavunk sem lehet.

Ugyanezt nem mondhatom el az új gázszolgáltatást végző cégről, hiszen nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy mióta a FŐGÁZ vette át az EON-tól ezt a „területet”, azóta csak a reklamációk vannak. Az áramdíjjal kevésbé, de a gázszámlázással, illetve annak mértékével már akadnak kérdések. Igaz ez azokra a fogyasztókra vonatkozik többnyire, akik a „mindig annyit" csomagot választva fizettek az elfogyasztott gáz mennyiségére után havonta, (köztük rám is ).

Mint azt megtudtam, ennek oka a szolgáltatás váltás időpontja. Tudni illik télen történt meg az „átállás”, így azt az időszakot vették figyelembe, amikor a legtöbb a gázfogyasztás. Mivel most áprilisban lesz az „éves leolvasása”a mérőóráknak, így nagy valószínűséggel ebből állapítják majd meg a „havi számla díjának mértékét”. Emiatt alakulhat ki torz kép az éves fogyasztás mértékéről, hiszen a nyári hónapokban jóval kevesebb a gázszámla. Minden esetre nem árt körültekintően eljárni azoknak az ügyfeleknek, akik nem akarnak majd folyamatosan reklamálni a szolgáltató ügyfélszolgálatánál.

Visszakanyarodva az elmúlt hét eseményeinek taglalásához, a Húsvét utáni „csonka hét” dacára a tavaszi szünetnek,ez a hét is  bővelkedett közérdeklődésre számot adó dolgokban. Miközben elkezdődött a közterületek fűnyírása, igyekeztem megfelelően előkészülni a csütörtöki képviselő-testületi ülésre, hiszen 35 napirendi pontot tárgyaltunk, ami önmagában sem volt kis kihívás. Ezen napirendi pontok közül nem is beszélnék mindegyikről, hiszen az önkormányzat honlapján majd olvashatnak az ülésen elhangzottakról bővebben is az érdeklődők.

Minden estre azt azért megemlítem, hogy Tisztelettel elköszöntünk Koósné Batykó Évától az ülésen, aki sok éven át dolgozott az Esély Alapszolgáltatási Központban, mint családsegítő és gyermekjóléti szolgálati munkatárs, valamint hónapokig megbízott intézmény vezetőként. Április 1-től más munkahelyen fog dolgozni Éva, akit én személy szerint nagyra becsülök mint embert is. Az elmúlt évek alatt nagyon jó munka kapcsolatot sikerült kialakítanom vele, szakmai munkáját a felkészültség, és annak magas szintű ellátása jellemezte. Én személy szerint sajnálom azt, hogy máshol keresett munkát magának de megértem.

Emiatt is, de az önkormányzat Szervei és Szervezeti Működési Szabályzatát is módosítanunk kellett, hiszen Éva lemondott a Szociális és ügyrendi bizottsági tag státuszáról is. Döntés született az egyesületek támogatásáról,valamint a Kossuth Lajos utcai sport pálya hasznosítási-működtetési jogának átadásáról a Honvéd Sport Egyesület részére, mert a Kacsógép Taszár S.E.-vel folyamatosan problémája volt az önkormányzatunknak. Utalnék itt a 2015 évi önkormányzati támogatásról szóló elszámolásra, és egyéb ügyeikre.

Döntés született a lakótelepi utak újra aszfaltozásával kapcsolatos pályázatunk változtatásáról is, amely módosítását ismételten meg kell majd küldenünk a hatóság felé, és annak elfogadása után írhatjuk majd csak ki a közbeszerzési eljárást. A változtatást a Toldi utca burkolatának 470 m-hosszan javításra kerülő felújítása indokolta. Emiatt a lakótelep nyugati oldalán lévő utak nem lesznek újra aszfaltozva, helyette az ott található 39 aknafedél lesz javítva. A lakótelep keleti oldala a korábbi tervek szerint teljes mértékben újra aszfaltozva, de a 29-es épülettől az iskoláig menő járdát sem tudjuk felújítani, mert az aszfaltozásának nincs értelme. Olyan mértékben rossz az a járda, hogy teljesen fel kellene bontani, és újat készíteni helyette. Arra pedig ebben a keretben nincs elegendő pénzügyi forrás. Sajnos!

Döntöttünk az intézményi térítési díjakról is, amelynek mértékén nem emelt a testület, pedig kellett volna, mert szakmailag indokolt. Később még nagy valószínűséggel tárgyalunk erről a napirendről is.

Megszületett a repüléstörténeti emlékszoba üzemeltetési szabályzata is, amelyben a „múzeum” látogatási rendjét a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendjéhez igazította a testület, kis módosítással. Ezek után naponta 08.00-tól 16.00-óráig látogatható, és előzetes bejelentkezés alapján. Az önkormányzat nem non-stop jelleggel kívánja a látogatást megoldani. A szerzői jogok birtokosainak elérhetősége is hamar lekerült a laktanya kapujáról, mert nagy valószínűséggel megtapasztalták azt, hogy így nem lehet csinálni a múzeumi látogatók igényeit.  Miközben az önkormányzat még nem fogalmazott meg még semmilyen értesítést, vagy tájékoztató táblát, már valaki odaírta a saját verzióját! Megint csak értetlenkedve állok ez előtt is, mert megint csak „elkerülte a kordé a szamarat”. Én sem írogatok ki senkinek az ingatlanjára semmit engedély nélkül, akkor más milyen jogon tesz ilyet? Minden estre ezt is rendbe kell tenni úgy tapasztalom!

Döntöttünk arról is, hogy az óvoda felújítására kiírt Területi Operatív Programon indulni szeretne önkormányzatunk. Rengeteg előkészület, dokumentáció, és legutoljára a szavazatok szükségeltetnek a beadáshoz. A 100%-os pályázati támogatástól függetlenül kiadásunk is lesz a pályázatot illetően, hiszen az előkészületekre 500.000 Ft összeget kell majd fizetnünk „kötelezően” a „hatóságnak”.

A testvér települési pályázattal kapcsolatban is támogató döntés született, melyet május 31-ig kell majd benyújtanunk, megcélozva az Okucani várossal történő együttműködés elmélyítését. A pályázat kidolgozásával, az előkészületekkel kapcsolatosan a Pénzügyi és kulturális bizottságra is hárul majd feladat.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom