Mindennapok 2016 március

2016 március 28.

Gedeon napja van, 67 éve született Reviczky Gábor Kossuth-és Jászai-díjas színművész. Köszöntök mindenkit 2016 márciusának utolsó bejegyzésében, ami egyben húsvét hétfő, és a nyári időszámítás második napja.

A mai napra is ráillik a „hamisítatlan húsvéti időjárás” jelző, mert a tavasz a maga szeszélyességével együtt juttatja eszünkbe a változatos időjárást. Már kezdtem megörülni a hét elején, amikor a húsvéti időjárás előre jelzését mutatták a tv-ben, hiszen jó időt jósolt a „pesti ember”, aztán minél közelebb érkeztünk az ünnephez, annál lehangolóbbá „kezdett válni a kép”, időjárásilag..

Ne szaladjunk azonban annyira előre, hiszen minden, az időjárással kapcsolatos személyes elégedetlenségem ellenére azért akad még néhány gondolat, ami szerintem megüti a „megemlítésre méltó” kategóriát.

Ebbe a kategóriába sorolnám feltétlenül a képviselő-testülettel átbeszélt tavaszi feladatainkat is, hiszen az ülésünk előtt is akad bőven olyan tennivalónk, amelyeket közösen  kell átbeszélnünk, és megoldanunk. Ezen megoldásra váró feladataink közé tartozik az IKSZT intézményvezetőnk terhessége miatt táppénzre kiírása okán előállt helyzet. Alapvetően új helyzet állt elő, amely miatt sürgősen meg kell oldanunk az intézmény működtetése okán az önkormányzatra háruló feladatokat. Két éven át a kulturális közfoglalkoztatás nyújtott segítséget az önkormányzatoknak, köztük Taszár községnek is abban, hogy egy éves időre olyan munkavállalót alkalmazzon, aki segít ebben a feladatkörben is, most pedig ismételten élünk ezzel a lehetőséggel, ami nem is jöhetett volna jobb időben.

Megoldásra vár a magyar-horvát testvér települések kapcsolatainak ápolására kiírt pályázat is, amelynek kidolgozására és benyújtására sincs túl sok időnk. Mivel önkormányzatunknak lehetősége nyílik egy testvér-települési rendezvény lebonyolítására, így körültekintően kell eljárnunk és döntést hozni arról, hogy rész kívánunk-e venni ebben az eljárásban vagy sem. Ezzel szerves összefüggésben a „családi nap” rendezvényünket megtartsuk-e idén, vagy sem? Ez most is nyitott kérdés, hiszen az év elején elfogadott takarékos költségvetés okán még nem döntöttünk arról, hogy mi legyen családi nap sorsa.

Tárgyaltunk a háziorvossal kötendő ellátási szerződés módosításáról is, hiszen éves szinten 1,2 millió Ft-ot fizet ki az önkormányzat rezsi díjakban (gáz, villany,telefon, internet, víz..stb ) az orvosi rendelőben keletkezett költségekből a háziorvos helyett. Sok-sok éven keresztül a taszári önkormányzat ilyen módon is támogatta a háziorvosát, de elérkezett az idő, amikor tudomásul kell venni, hogy ezt nem tudja vállalni a végtelenségig. Pontosan emiatt, év elején azzal bízott meg a testület, hogy tárgyaljak a háziorvossal a jelenleg még érvényben lévő szerződésünk módosítása okán.  A tárgyalásom sikeres volt, hiszen a doktornő elfogadta a szerződésünk módosítását, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a doktornő azt kérte a testülettől, hogy adjon kedvezményt az iparűzési adó eltörlésével, valamint havi 20 ezer Ft+ ÁFA díjért végezze el a bölcsődések kötelező egészségügyi ellátását az intézmény keretein belül. Erről is a jövő héten fogunk majd dönteni.

Szó esett a Kossuth L. utcai sportpálya bérletének a visszavonásáról, mert a Taszár Kacsógép S.E. már gyakorlatilag nem végez ott érdemi tevékenységet, és áldatlan állapotok alakultak ki a sportpálya körül! Ezt is megelégelve igyekezünk megoldást találni erre a helyzetre is.

A megjelenő pályázatok miatt beszéltünk az óvoda felújítási pályázatáról, amelynek beadásáról is döntenünk kell. Ennél a témánál maradva a konyha felújítási pályázatról is beszéltünk, mely miatt kisebb vita alakult ki a laktanyába kialakítandó új hely miatt, amelyről már korábban született testületi döntés. Beszéltem az önkormányzati tulajdonú épületek külső felújításának lehetőségét taglaló pályázat megjelenéséről is, melyekről a korábbi bejegyzésemben is írtam.

Tárgyaltunk a lakótelepi utak felújításának módosított terv ütemezéséről, hiszen megváltoztattuk az utakat, és a Toldi utca újra aszfaltozásának nagyságát is. A repülés történeti emlékszoba nyitvatartási rendjéről is tárgyaltunk, amelyről itt most nem is igazán akarok többet írni, minden esetre ebben az ügyben is szükség van egy kis rendrakásra a fejekben, mert ismételten kezd elharapódzni a helyzet.

Miközben ezeket a sorokat írom, nem akarom ledegradálni a közösség érdekében végzett közösségi munkánkat, hiszen 31-én a testületi ülésen 29 napirendi pontunk lesz, melyeket megtárgyalva igyekeznünk kell objektív döntések meghozatalára.

Szerdán a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon a gyerekek részére a „szokásos” tojásfestést tartották meg az általános iskolában. A kisebbik leányom nagyon ügyes volt, és szépen feldíszített tojással lepett meg minket.

Szombaton délután a hűvös esős idő ellenére viszonylag sokan jöttek el a Szőnyi sportpályára, az önkormányzat szervezésben és lebonyolításában megtartott „húsvétoló” rendezvényünkre. Állatsimogató, légpuskás céllövés, kézműves játékok, húsvéti totó, célba dobás, és egyéb érdekes játék várta a gyermekeket, és szüleiket. Itt szeretnék köszönetet mindenkinek, aki részt vett a rendezvény megszervezésében és lebonyolításában. A képviselő-testület tagjainak, az általános iskola pedagógusainak és dolgozóinak, az óvoda-bölcsőde intézményünk pedagógusainak, dolgozóinak, az IKSZT intézményünk dolgozóinak, és a Honvéd Sport Egyesület Elnökének, Lendvai Miklósnak , valamint a családtagoknak a segítséget! Köszönet érte

2016 március 20.

Klaudia napja van, 58 éve ezen a napon született Holy Hunter amerikai színésznő. Kellemes tavaszi idő van, és talán a Sándor, József, Benedek népi tavasz köszöntő versikére idén „rászolgáltunk”. Itt is szeretném megköszönni azt a „temérdek” jókívánságot, és névnapi köszöntést, amiben részem lehetett pénteken.

Mivel szerdán kezdődött ez a hét a március 15.-i „hosszú hétvége”miatt, így nem tudok túl sok eseményről beszámolni itt.  Először most azokról a „terveimről” írnék néhány sort, amelyek véleményem szerint a közeljövőben pozitív eredményt jelentenének közösségünknek. Annyit mondanék elöljáróban, hogy március 28-tól nyílik lehetősége az önkormányzatoknak olyan pályázatok benyújtására, amely a „ A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére „  címet viseli.

Jó lenne, ha ebben a pályázatban kicserélhetnénk a gyógyszertár tetőt, és külső hőszigetelést, valamint alternatív energia alkalmazásával a fűtési rendszert is átalakíthatnánk.  Ugyanezt szeretném megvalósítani a lakótelepi bolttal kapcsolatban is, hiszen az is az önkormányzat épülete, és bizony nagyon rossz állapotban van. Új tetőt, hőszigetelést, és nyílászárókat gondoltam ebben a felújításban.

Azért használtam azokat a kifejezéseket, amikről írtam, mert csak külső felújításra lehet pályázni, ami egy projektben, de akár két épület is szerepelhet. Maximum 50 millió Ft keret összegre, és 15% önrésszel. Jó lenne! Hétfőn megbeszéljük a képviselő-testülettel, mert nem sok időnk van arra, hogy benyújtsuk a pályázatot.

A hét eseményeiről szóló bejegyzésemet, a pénteken 18.00-órakor kezdődött születésnapi évfordulóval zárom. Egészen pontosan a taszári Rozmaring Kórus megalakulásának 10. évfordulója alkalmából tartottak egy kis összejövetelt, melyre meghívtak. Nemes András, a Turul Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, és foglalta össze azt, hogy milyen körülmény között, és kinek, kiknek a segítségével alakult meg a kórus. Műsorral, és közös énekléssel folytatták a megemlékezést, majd én szóltam a meghívottakhoz. Fontosnak tartom itt is kiemelni azt a fontos tényt, hogy Horváthné Kelemen Mária akkori nyugdíjasház vezető nagyon sokat tett azért, hogy ez a kórus létrejöhessen. Meghívott vendégként Ő is jelen volt ezen az eseményen. A beszédem végén egy emléklappal köszöntem meg a kórus jelenlegi 10 tagjának a község érdekében végzett munkáját, Horváthné Kelemen Máriával együtt. Úgy gondolom, hogy soha ne feledkezzünk el azokról az emberekről, akik erőfeszítéseikkel , munkájukkal hozzájárultak a közös siker eléréséhez így, vagy úgy.

 

2016 március 13.

Köszöntök minden kedves olvasót március első „hosszú hétvégéjén”! Krisztián napja van, 33 éve született Tompos Kátya színésznő. Az időjárás „hozza a márciusi formáját”, mert hol napos enyhe az idő, aztán esős és hűvös széllel ront ránk, de akkor is itt van már a tavasz, hiszen a fák lassan kirügyeznek, és a gyönyörű virágok jelentek meg mindenhol.

Ezen kis bevezető után néhány sorban szeretném összefoglalni az elmúlt hét "történéseit", hiszen volt olyan esemény, amiről mindenképpen szeretnék említést tenni. Hétfőn délelőtt Igalban voltunk a szociális társulás ülésén, ahol új tagként megtárgyaltuk, és elfogadtuk a társulással kapcsolatos napirendendeket, de legfontosabb „momentumként” az Esély Alapszolgáltatási Központ beintegrálódását április 1-től, az igali szociális központ intézményébe. Ez utóbbi egy fontos állomása a szociális ellátórendszerünk átszervezésével kapcsolatban, és reményeink szerint be is fogja váltani a hozzá fűzött önkormányzati elvárásainkat.

Kedden „Nőnap” alkalmából kerestem fel intézményeinket, ahol egy szál virággal köszöntöttem az önkormányzat nevében a hölgy dolgozóinkat. Természetesen „kis családom” hölgy tagjait, és édesanyámat is köszöntöttem egy szál virággal.

Pénteken délelőtt először az általános iskolában vettem részt a Március 15.-i ünnepi műsoron.

Délután az önkormányzat emeleti házasságkötő termében, a „Költészet Napja alkalmából megrendezésre kerülő 8. kistérségi szavalóversenyen adtak számot gyermekeink a költészetről. Egészen pontosan az óvodásoktól az iskolásokig közel 30 gyermek szavalt verseket a zsűrinek. Megmondom őszintén, hogy nagyon felkészült, és tehetséges gyereket láttam, hallottam, és a következő állomásként a szentbalázsi döntőn is részt vesznek majd a gyermekeink remélem sikerrel.

Minden résztvevőt ajándékokkal, és emléklapokkal ismert el a zsűri, akik között jól ismert helyi arcok igyekeztek meghozni „Salamoni döntésüket”.  Lomincziné Zsuzsa néni, Majoros Klárika, Erdei Gáborné „Csöpi néni, és Faludyné Kiss Szilvia álltak nem egyszerű feladat előtt, amikor kihirdették az eredményeket. Gratulálok itt mindenkinek, és természetesen a felkészítő pedagógusoknak, akiknek sokat köszönhetnek a gyerekek. A rendezvényt az IKSZT intézményünk szervezésben tartottuk meg, amit talán már nem is kell külön megemlítenem, a műsor két konferálója Horváth Regina, és nagyobbik leányom Regina voltak.

Pénteken délután 17.00-órakor kezdődött az önkormányzat földszinti nagytermében a Magyar Veterán Repülő Szövetség Somogy Megyei Egyesület megalakulásának 25. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepség, melyre meghívást kaptunk. A közel 150 fős meghívottakat Koppány Zoltán Miklós, az egyesület jelenlegi elnöke köszöntötte. A Honvéd Zenekar műsora, majd elismerések átadása, és Wiztmann Mihály országgyűlési képviselő köszöntése, és nőnapi megemlékezése virágokkal tette még meghittebbé és hangulatosabbá a megjelentek számára ezt a méltán szép évfordulót.

 

2016 március 6.

Inez napja van, 44 éve született Shaquille O’ Neal amerikai kosárlabdázó. Köszöntök mindenkit március, a meteorológiai tavasz első bejegyzésében. Bár az időjárás nem kényeztet el bennünket „tavaszias jellegével”, de ettől függetlenül legalább nem esik az eső. Még!

A „tőlem megszokott módon” most az elmúlt hét eseményeinek összefoglalásról kellene írnom néhány gondolatot, de „jelentős” eseményekről nem igazán tudok beszámolni. Hétfőn folytatódott a „Start Közmunka Program 2016 évi etapja”, és folytatjuk a mezőgazdasági programot, a belvíz elvezető árkok karbantartását, és a mezőgazdasági utak karbantartását. Ezeknek a feladatoknak a folytatásáról szóban tájékozattam a közmunka programban résztvevőket, és mivel többségében a „régi” dolgozók vesznek részt a munkálatokban, így sok „újdonságot” nem mondtam nekik a munkákkal kapcsolatban.

Mivel az elmúlt héten szombaton is munkanap volt, így egy kicsit több tennivaló akadt. Az is igaz, hogy az iskolában nem volt tanítás, de a gyerek megnövekedett hiányzása is „intő jel” volt, amit betudhatunk az influenza „szerű” megbetegedések számlájára is. Én is hasonlóan jártam, mert a kisebbik leányom Anna is itthon maradt emiatt. Már a hét közepén elkezdődött nála ez a „felső légúti gyengélkedés”, és emiatt döntöttünk úgy, hogy itthon marad pénteken. Mikor délután az iskolába lementem, hogy a házi feladatát elkérjem, akkor szembesültem azzal, hogy 11 osztálytársa hiányzott „hasonló” okok miatt. Remélem, hogy holnaptól mindenki egészségesen megy majd iskolába.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom