Mindennapok 2016 február

2016 február 28.

Ákos napja van, 41 éve született Homonnay Zsolt színész. A Saul fia nyerte a legjobb külföldi filmnek járó díjat, a 31. Indepedent Spirit Awardson. A „menő arcok Oscarján”25 éve nem szerepelt magyar film. Ma éjszaka lesz a filmes szakma legrangosabb „ceremóniája”, a 88. Oscar gála, és reményeim szerint meg is kapja azt a díjat a Saul fia, amit szerintem megérdemel.

2016 február havának utolsó bejegyzése is elérkezett. Holnap lesz ugyan „hivatalosan” a meteorológiai tél utolsó napja, én azonban azt tapasztalom, hogy minden szélsőségtől mentesen, „csendben” múlik el a tél! Most nem igazán akarok „belefeledkezni” az elmúlt hét eseményeinek felsorolásába, mert az általános iskola alsós tagozatosainak pénteki farsangján kívül, nehéz lenne felsorolnom „nagy léptékű, és mélyen szántó” gondolatokat, eseményeket. Na jó! Ez így, ebben a formában sem teljesen igaz, hiszen egyeztettünk a fölmérő szakemberrel a volt laktanya területének megosztásáról, és az óvoda, valamint az önkormányzat épületének fűtés rendszerét is „átnéztük, megvizsgáltuk közösen” a kivitelezést végző szakemberrel együtt.

Bennem most egy kicsit vegyes érzelmek kavarognak amiatt, hogy a Taszár község fejlesztési elképzelései milyen mértékben valósulhatnak majd meg. Egy példát mondanék csak, a kerékpárút kiépítését Kaposvárig. Miközben a Zselicben kiépítendő 70 km hosszú és 1 milliárd forintos költségvetésű pályázatról már „szinte kész tényként nyilatkoznak” a pályázatunk létjogosultságáról még nem mondott senki semmit.  Igaz, ha a 61-es utat akkoriban úgy újították volna fel, hogy építenek mellé kerékpárutat „szinte kötelező tartozékként”, mint ahogy azt Alföldön csinálják, akkor nem mondtam volna semmit. Azt sem tudom megmondani, hogy az e tárgyban tervezett tárgyaláson, melyet Kaposvár alpolgármesterével kezdeményeztem, milyen választ fogok kapni. Tudni illik „csak” közösen lehet pályázatot benyújtani egy léptékű fejlesztésre. Meglátjuk! A vak is azt mondta!

Jól haladnak a laktanyába tervezett szociális otthon létesítésének tárgyalásai is. A képviselő-testülettel együtt tárgyaltuk meg a szerződésünk „vázát”, valamint az előttünk álló közösen megoldandó feladatokat is. Remélhetőleg őszre befejeződhet ez az 50 fős szociális otthon létesítési eljárása, és a kivitelezés, valamint a működési engedély kiadása. Szerintem ismételten egy fontos és nagyszerű hasznosítással egybe kötött fejlesztés valósul majd meg községünkben.

2016 február 21.

Eleonóra napja van, 56 éve született Rák Kati színművésznő. Köszöntök mindenkit február harmadik hétvégéjén. Az esőből nekem személy szerint már nagyon elegem van, és szinte felüdülés volt a számomra a szombati, verőfényes napsütés. A hőmérséklet szerintem az évszakhoz képest egy kicsit enyhébb volt, de amúgy nem volt semmi gondom-problémám az időjárással. Talán ennek is köszönhetően, de „kerülget” valami „nyavaja”, mert már csütörtök óta folyik az orrom.

Ez viszont nem csorbít semmit annak az „élén”, hogy megosszam az elmúlt hét eseményeit, amelyből volt bőven. Elsőként megemlíteném azt az egyeztető tárgyalást, melyen a községünk csapadékvíz elvezető árkainak rendbe tételére tettem erőfeszítést. Mivel a belvíz és csapadékvíz elvezető árkokat szeretném felújítatni pályázati forrásból, így ehhez, először szakemberek bevonása, és tervek készítése szükséges.

A korábbi bejegyzésemben már utaltam rá, hogy a fejlesztések tekintetében vannak felújítási elképzeléseink, de hiába a projekt, ha nincs meg a szükséges terv dokumentáció, vagy nem lesz rá majd megfelelő forrás. Ez utóbbira azért is utalnék, mert ha a „választási körzetünkre” 900 millió Ft jut, akkor nem igazán sok település örülhet majd a nyertes projektnek. Az pedig csak „hab a tortán”, hogy a terveket is 500 ezer Ft+ 27% ÁFÁ-ért készítik el. Akkor most melyik ujjamat harapjam? Terv nélkül nem lehet pályázatot benyújtani, de hiába lesz terv, ha sokkal több az igény, mint a forrás!

Ehhez a fejlesztési alternatíva csomaghoz tartozik még az óvoda intézményünk teljes körű külső-belső felújítása, a konyha beköltöztetése a volt laktanyában egy nagyobb épületbe, vagy említhetném még az iskolai épületünk és sportcsarnok tervezett külső-belső felújítási szándékát. Kerékpárutat is szeretnénk Kaposvárig, de ennek a siker esélyeit most nem tudom reálisan megítélni. Minden estre bízok, és reménykedek! Talán akkor erősödne meg Taszár "pozíciója", ha a repülőtér fejlesztése elindulna!

Az események sorát az igali szociális társulás ülésével folytatom, ahol gyakorlatilag elfogadtuk az idei költségvetést, és több technikai jellegű döntést is meghoztunk. Egy csipetnyi epés megjegyzéssel fűzném hozzá a leírtakhoz, hogy korábban a taszári Esély Alapszolgáltatási Központ intézményünk működésének segítésére kértem támogatást abban, hogy egy pénzügyi munkatárs alkalmazásval segítse az intézmény gazdasági feladatait, lévén, hogy 10 települést foglal magába a társulás.  Akkor szó nélkül lesöpörték a kérésemet azzal, hogy nem hajlandóak fizetni még egy dolgozó bérét közösen. Oldjam meg! Ez volt a válasz!  Láss csodát, most mindenki hozzájárult ehhez a többlet finanszírozáshoz az Igali társulásba lépve. Hát ennyi!

Miközben az igali eseményekről írok, rögtön folytatom a sort a taszári képviselő-testületi üléssel, amelyen 17 napirendet tárgyaltunk meg egy óra alatt. Mindent korrekten előkészítünk és megtárgyaljuk bizottsági szinten, így a régi „makkozások” mára a „múlt emlékei közé vesztek”.Na jó! Azért ez így, ebben a formában sem teljesen igaz, de szó mint szó,de sokkal jobban, és gördülékenyebben halad a testületi munka.

Pénteken délután fél 2-kor volt az általános iskolások felsős tanulóinak a farsang, melyben zsűri tagként hívnak meg már évek óta. Igaz, hogy a felsősök nem olyan létszámmal vonulnak fel, mint az alsósok, de így is nagyon jó hangulatú, és ötletes műsorokat adtak elő! Minden osztály kapott egy tortát, majd tombola, és disco, adta meg az „alaphangot” a gyerekeknek hétvégére. Minden estre ez is nagyszerű és vidám esemény volt.

Ha már használom ezt az „alaphang jelzőt”, akkor a szombat délután 14.00-órakot kezdődő, „település szintű” farsangi felvonulást említem meg utoljára. IKSZT intézményünk, valamint a Taszári Fantázia Csoport tagjai ismét „kitettek magukért”, hogy a csodálatos februári napsütésben felvonuló több, mint 30 résztvevő elűzhesse a telet! Azt nem mondom, hogy nem lett volna jobb az, ha sokkal többen jönnek el közös rendezvényünkre, mert azért közel 2000 emberből többen is eljöhettek volna, de ezen már nem lepődök meg. Minden estre egy órán keresztül jártuk községünk utcáit a „mobil hangosítást végző” Horváth Marci „zenei aláfestésével”, és utolsó mozzanatként az indulási ponthoz visszatérve, közösen égettük el, a telet jelképező szalma bábut. A körtánc után a tea, és a Fantázia Csoport fánkjait fogyasztottuk el. Ismét egy új élménnyel lettünk gazdagabbak, csak hát a "részvételi arány". Ez volt most is a "leggyengébb láncszem". Szinte állandóan ugyan azok jönnek el..

Az ilyen közösségi események alkalmával szinte kivétel nélkül eszembe jut hogy, az önkormányzati választási kampányban összefogást, jobbítási szándékok "netovábbkait", és színesebb programokat ígérgető "önjelölt" jelölteket most sem láttam sehol, de hát ebben azért még lenne komoly pótolni való…

2016 február 14.

Bálint és Valentin napja van, 67 éve született Vágó István televíziós műsorvezető. Köszöntök minden kedves olvasót ezen a változékony, de inkább esős februári vasárnapon. Nem akarom most hosszabban értékelni az időjárást, azonban halkan megjegyezném, hogy az esőből már nekem is elegem van.

Hétfőn délután Igalban voltunk a szociális társuláshoz csatlakozásunk, és a 2016 évvel kapcsolatos közös feladataink, valamint az idei költségvetés megvitatása okán. Azt nem mondom, hogy teljes egyetértésben, és minden tekintetben azonos álláspontok voltak az ülésen, de ezek összehangolása érdekében mindent elkövettem, elkövettünk. Némi bizalmatlanság „fűszerezte” az ülés alaphangját, amelyet mára már talán sikerült megoldani.

Csütörtökön délután a 2016-os önkormányzati költségvetésről tartottunk előzetes ülést, melyben sikerült egyeztetnünk azokról az elvekről, amelyekkel majdnem minden elvárásnak megfelelő költségvetést sikerül majd elfogadnunk az ülésen.

Az elmúlt hét eseményeit az iskola szombat esti jótékonysági bál előkészületei is uralták, mert szándékai szerint ezzel a rendezvénnyel szeretné támogatni a szülői munkaközösség és a nevelő tantestület az intézmény fejlesztési elképzeléseit. Minden szervező lázas igyekezettel tett meg mindent azért, hogy színes programot és egy csodálatos estét varázsoljon a báli sokaság számára. A cél most is gyermekeink megsegítése, illetve az iskolai oktatás feltételeinek, körülményeinek a javítása volt informatikai eszközök vásárlásával.  A szülők egy bohózattal készültültek, amelyet minden este szorgalmasan gyakoroltak a nagyterem színpadán. Az esti műsort a gyerekek tánccal, a pedagógusok pedig tánccal és közös énekkel varázsolták színesebbé, így csalva mosolyt a szülők, és a részt vevő vendégek arcára. Később a Roppantós táncegyüttes mutatta be előadását, melyben tánclépésekkel káprázattak el bennünket nézőket. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett az előkészületekben, és azoknak a cégeknek és magán személyeknek, akik pénzzel, vagy egyéb módon támogatták rendezvényünket.

2016 február 7.

Tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót február első bejegyzésében! Tódor és Rómeó napja van, 50 éve született Chris Rock színész. Kellemes februári hétvége, és hőmérsékleti körülményekkel búcsúzik ez a hét tőlünk. Nem hiszem, hogy a különösebb elégedetlenségre adna okot az időjárás, és remélem, hogy hasonló lesz a helyzet egész hónapban, bár az időjósok mással riogatnak.

Ezen kevés bevezető után rátérnék az  elmúlt hét eseményinek összefoglalására, hiszen tennivalóm volt bőven. Hétfőn reggel Budapestre utaztunk a taszári és az Orci ivóvízminőség javító program miatt a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft-hez Orci polgármester kollégámmal Vass Ferenccel, és a Magyaratádi Közös Hivatal jegyzőjével Prisztács Évával, valamint a taszári jegyző asszonnyal Keszthelyi Tibornéval. A személyes megkeresést a pályázattal kapcsolatos kérdéseink okán, valamint a közös projekt miatt is meg kellett megtennünk. Ez utóbbit azért említem meg, mert hivatalosan Taszár-Orci ivóvíz minőség javító program a pályázatunk neve, és emiatt minden, a pályázattal kapcsolatos ügyintézést közösen kell megtennünk, hiszen majd a „támogatási szerződést” is együtt kell majd aláírnunk. Mialatt Budapesten voltunk, hosszas tárgyalások és előzetes egyeztetések után, megérkeztek a polgármesteri hivatalhoz a lakossági szelektív gyűjtőedények is. Ezen edények összeszerelését az önkormányzat dolgozói végezték el a lerakódás után, valamint a lakosság kiértesítésében, és az edényzetek kiosztásában is segítséget vállaltunk. A rengeteg adminisztratív ügyintézésben is segítettünk a Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Kft-nek.

Kedden reggel az Igali szociális társulás 2016 évi költségvetését egyeztettük le az ottani pénzügyes kolléganővel, de erről még a későbbiekben is tárgyaltunk, hiszen február 8-án fogják előterjeszteni Igalban azt. Szeretném, ha objektív korrekt, és „igazságos”, valamint Taszár község csatlakozási várakozásainak megfelelő költségvetést fognánk el majd hétfőn délután Igalban.

Részt vettem Nagyberkiben a Kercseligeti Integrált Szociális társulás tanács ülésén, ahol többek között a 2016 évi költségvetést is megtárgyaltuk. Pénteken és szombaton került sor a lakosság részére a 120 literes kék színű szelektív hulladékgyűjtő edények kiosztására, és az edények 2/3-át átvették a Tisztelt állampolgárok! Szombaton itthon a gyümölcs fáimat metszegettem, és talán már nem lesznek olyan kemény fagyok, amelyek kárt tehetnének bennük. Ezután már „csak” a permetezés vár rám.( Ha minden igaz )!

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom