Mindennapok 2015 augusztus

2015 augusztus 31.

Erika és Bella napja van, 18 éve hunyt el Diana walesi hercegnő. Nagy tisztelettel köszöntök minden kedves látogatót augusztus hónap utolsó bejegyzésében. Hőségriadóval búcsúzik tőlünk a meteorológiai nyár, amihez most itt nem fűznék külön véleményt, minden estre a szélsőséges időjárásból azért idén is kijutott, azt gondolom.

Az elmúlt bejegyzésem óta eltelt időszakban is voltak természetesen említése méltó események, de voltam szabadságon is, és a honlapom központi szervere is meghibásodott sajnos néhány napra.

Az említésre méltó események sorát mindjárt azzal kezdeném, hogy megérkezett önkormányzatunkhoz az a várva várt hír, hogy megkapjuk a kormánytól ígért támogatást, amelyet az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatoknak „ígértek”. 44 millió forint vissza nem térítendő támogatás lesz az, amelyet a községünk útjainak, járdáinak felújítására fordíthatunk.

Az örömünkbe azért egy kis üröm is vegyült, mert a támogatási eljárást pályázatként kezeli a törvényalkotó. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy szeptember 1-én elektronikus úton, szeptember 2-án papír alapon kell benyújtanunk a kérelmünket ahhoz, hogy ezt a támogatást megkaphassuk. Október 15-én dönt majd  róla a Belügyminiszter, és csak ezután a döntés után lesz lehetőségünk a felújítások elvégzésére. Természetesen az összeg nagysága miatt közbeszerzési eljárást kell majd lefolytatnia az önkormányzatnak, ami szintén több, mint 400 ezer forintba fog kerülni, és ez az összeg nem „elszámolható” kiadásként jelentkezik majd. Ráadásul az év végi döntés, és a közbeszerzési eljárás hosszúsága miatt, véleményem szerint csak 2016-ban kerül majd sor ezekre a felújításokra.

Nem elégedetlenkedek, hiszen jövőre is jól fog majd jönni ez a felújítás, hiszen Taszár község önkormányzatának nem áll rendelkezésére ekkora összeg, és bizony az útjaink, járdáink többsége felújításra szorul. A képviselő-testület döntése értelmében a lakótelep összes közútját aszfaltoztatjuk újra a parkolók kivételével, valamint a Hunyadi utca járdáját, és a 29-es épülettől az iskoláig terjedő járdaszakaszt.

Jól halad az orvosi rendelő felújítása is, és véleményem szerint a szeptember 30-i átadási határidőt kényelmesen teljesíteni tudja a kivitelező. Nagyon várjuk már az önkormányzati jármű érkezését is, ami szintén szeptember hónapban várható.

A múlt hét pénteken délután a hívek közt mi is meglátogattuk volt plébánosunkat Bálint Gábort  Csurgón, új helyén. Öröm volt látni azt, hogy mennyien ellátogattak volt plébános Urunkhoz, amely egyértelmű jele az iránta érzett tiszteletnek, és megbecsülésnek. Taszárról, Batéból, Szentbalázsról, Cserénfáról, és azokról a településekről érkeztek még a hívek, ahol plébános Úr szentmiséket tartott, egészen pontosan egy "busznyian". Érkezésünk után parókián fogadott szeretettel bennünket, és mindenkinek volt lehetősége körülnézni az új "szolgálati helyén". A látogatók felé kinyilvánított vendégszeretet nagyon megindító volt számomra,a látogatás következő mozzanata 18.00-órakor a templomban folytatódott a szentmisén melyet  a tiszteletünkre is celeblált Plébános Úr. Jó volt látni és tapasztalni mindezt!

Ma 15.30-kor hivatalosan is megkezdődik a 2015-2016-os tanév a helyi általános iskolánkban az évnyitóval.

 

2015 augusztus 9.

Emőd napja van, 60 éve született Laár András költő, zenész. 70 éve ezen a napon érte atombomba támadás a Japán Nagasaki várost, amely iszonyatos tragédiát és pusztulást jelenett a város lakóinak.

Köszöntök mindenkit ezen a szép hétvégén, augusztus hónap első bejegyzésében. Gyönyörűen süt a nap, és a nyár negyedik hőhullámának derekán járunk, a  forróság, és a hőség teszi próbára a szervezetünket ismét. Lassan vége az idei nyárnak is, és még egy „apropó” jutott eszembe a mostani hétvégéről. A korábbi években, ezekben a napokban „szoktuk” megtartani a falunapokat. Most egy kicsit furcsa volt számomra, hogy nem volt nyüzsgés, és kicsit nyugodtabban telt ez az időszak a számomra. Nem igazán hiányzott ebben a forróságban az egész napos „rohanás”, csak hirtelen eszembe jutottak az elmúl évek augusztusai.

Az elmúlt időszak eseményeinek összefoglalásban most nincs túl nehéz dolgom, mert az orvosi rendelő felújításán kívül, egyedül az önkormányzatnál lévő „igazgatási szünetet” említhetném meg most. Az augusztus hónapban „elrendelt” önkormányzati „szünetnek”a dolgozók szabadságolása, és a kisebb ügyfélforgalom volt inkább az „oka”.Természetesen az állampolgárok ebben a közel 3 hétben is intézhetik ügyeiket, de a fentiekre való hivatkozással a megértésüket és a türelmüket is kérem, és köszönöm.

Az elmúlt héten kedden sajnos temetésre is kellett mennem, mert súlyos betegségben elhunyt Végvári Zoltán nyugállományú őrnagy Úr volt kollégánk, aki vadászpilótaként „Szolgálta a Hazát”! Részvétemet fejezem ki itt is a hozzátartozóknak, Béke Poraira, Isten Nyugosztalja!

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom