Mindennapok 2015 július

2015 július 31.

Boglárka napja van, 31 éve született Bastian Schweinsteiger német labdarúgó. Köszöntök mindenkit a július havi utolsóbejegyzésemben. Azért nem írtam az elmúlt időszakban, mert éves szabadságomat töltöm. Igaz, hogy ettől függetlenül több esetben is be kellett mennem a munkahelyemre, és telefonom is ugyanúgy csörög, de nem panaszkodok. Ez egy ilyen munka, és minden egyéb megjegyzéstől független, de "teszem a dolgom" úgy, ahogy eddig.

A bejegyzésemben elsőként, az általános iskolások nyári táborozását szeretném megemlíteni. Fonyódligeten volt lehetősége a taszári gyermekeknek is, az "Erzsébet Tábor"nyári programban való részvételre. Nagyon örültem neki én is, hiszen közel egy hét a Balaton partján igazán jó nyári programnak tűnt. Az utazás előtti hőség sem utalt arra, hogy hideg lesz majd a víz, vagy nem tudnak fürödni a gyerekek. Nem így történt!

Jött a "fekete leves"úgy, ahogy az a "nagykönyvben meg van írva"! Hűvös felhős idővel kezdődött a nyaralásuk, majd eső,és szél borzolta a kedélyeket ( is ). Mivel kisebbik leányunk Anna is "nyaralt", így test közelből van információm, erről a néhány napról. Összességében nagyon sajnálom a gyerekeinket, hogy ilyen "csapni való" időben, a szobákban kellett eltölteniük közel egy hetet ahelyett, hogy sok fürdéssel, és egy sokkal kellemesebb élménnyel lettek volna gazdagabbak.

Mi szerdán reggel hazahoztuk Annát mert fájt a torka,és őszintén szólva a honvágya is fellángolt. Sokat tanakodtunk azon, hogy mit évők legyünk, és döntöttünk. Inkább hazahoztuk, amely döntésünket a táborhoz érve a hűvös idő, és az erős szél is megerősített bennünk. Inkább neveztem ezt a majd egy hetet  "túlélő tábornak", mint nyárinak! Már elnézést a szóhasználatért.

Köszönetemet fejezem ki a kísérő pedagógusoknak, akik az időjárás okozta helyzethez alkalmazkodva, nem kevés kihívással igyekeztek közel 80 gyereknek napi elfoglaltságot, és programokat szervezni!

Pénteken délben a polgármesteri hivatalban elköszöntünk munkatársunktól, Erdélyi Kálmánné Zsuzsikától, aki immáron nyugdíjba vonult! A "kötelelző formaságok" után, Zsuzsikának erőben, egészségben gazdag, hosszú nyugdíjas éveket kívántunk.

 

2015 július 19.

Emília napja van, 44 éve született Vitali Klicsko többszörös világbajnok ökölvívó. Meleg van, nagyon meleg! Ennyivel foglalhatnám össze ezt a trópusi hőséget, ha mindenképpen megemlítem az időjárást.

Mielőtt azonban nagyon belebonyolódnék az időjárással kapcsolatos okfejtésekbe, néhány mondatban írok az elmúlt hét eseményeiről. Az önkormányzatnál a nyár nem „uborkaszezon”, mert ekkor kezdődnek-folytatódnak azok a munkák, amelyeket más időpontban nehezebb elvégezni. Itt elsősorban azokról az építési jellegű beruházásokra utalnék, amelyek most váltak időszerűvé, de a „járulékosan” kapcsolódó egyéb feladatok is megoldásra várnak még mindezek mellett.

Hétfőn délután rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottunk, ahol a Helyi Esélyegyenlőségi Programot fogadtuk el, tárgyaltunk az orvosi rendelő felújításban részt vevő műszaki ellenőri feladatok ellátásáról, valamint a laktanyai környezeti kármenetesítés kötelezően elvégzendő, ún. utómonitoring feladatokat végző cégről is. Utóbbit 5 évig kell elvégeztetnie az önkormányzatnak a megfelelő céggel, amire sajnos már forrást nem biztosított a pályázat. Itt elsősorban a megfigyelő kutakból a mintavétel, és azok vizsgálata, valamint dokumentálását jelenti ez munka.

Megtörtént az orvosi rendelő felújításával kapcsolatos szerződéskötés mellett a munkaterület átadása a felújítást végző vállalkozó részére. Szerdán a korábbiakban már említett laktanyai környezeti kármentesítés ún. záró ellenőrzését tartották a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részéről a kármenetesítésben részt vevő szakemberekkel együtt, amelyben gyakorlatilag lezárult, és nem találtak semmi problémát. Utóbbi a lényeg azt hiszem! Az önkormányzat részéről segítséget nyújtottunk az óvodában a „tisztasági meszelésben”, valamint a közterületi játszóterek ellenőrzésében feltárt hiányosságokat szüntetjük meg. Utóbbi ellenőrzésben a kavicsos talaj gazmentesítése, és két rugós játék fogantyúja kivételével hibákat nem találtak. A két rugós játék végén lévő dugókat megint feltesszük, és még új homokozó kereteket is kihelyezünk minden játszótérre.

2015 július 12.

Izabella napja van, 43 éve született Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó, edző. Köszöntök mindenkit ezen a kellemes júliusi napon. Az időjárásról most különösebbet nem írnék, hisz nyár van, meleg, mondhatnám kánikula. Azt azonban megjegyzem, hogy a hőség azért egy kicsit már sok volt. Véget is ért szerdán, ami azért nem volt olyan nagy probléma a számomra.

Az elmúlt hét eseményeinek összefoglalását a „falugondnoki busz” pályázat sikerével kezdeném, hiszen a legutóbbi bejegyzésemet azzal fejeztem be. Írom ezt annak okán, hogy megérkezett a „hivatalos határozat” hivatalunkhoz, mellyel immáron meg is rendelhettük a kisbuszt. Mikor a kezembe kaptam ezt az okiratot, már intézkedtem is, de sajnos hiába. Sajnálatos módon az Opel nem tudta kiszolgálni az önkormányzatok jármű igényeit, ezért az elnyert támogatási összeg keretéig más buszt kellett választania a Tisztelt képviselő-testületünknek. Emiatt rendkívüli ülést kellett összehívnom, és módosítani a korábbi jármű igényünket.

Nettó 7, 9 millió Ft-ot nyertünk, amely összeg áll rendelkezésünkre a törvényben előírt műszaki tartalmú kisbusz beszerzésére. Az önkormányzat önrésze a ÁFA lesz a beszerzéshez. Azt is rögtön hozzá kell tennem, hogy a korábbi döntésünk meghozatalakor nem a legkedvezőbb ajánlatot fogadta el a testület, hiszen akkor is ott volt a most nyertesnek kihirdetett Renault Trafic kisbusz árajánlata 7,2 millió Ft-al. Akkor én nem is szavaztam meg a drágább kisbuszt, mert nem igazán értettem meg, hogy miért kell a drágább jármű az olcsóbb helyett.

Minden estre most azt gondolom, hogy megfelelő döntés született, de így is igyekezni kellett, mert rengeteg önkormányzati igényt kell kezelnie a gépjármű importőrnek. Reményeink szerint az októberi határidőig le tudják majd szállítani az új kisbuszunkat.

Sajnálatos esemény is történt a héten, hiszen, pénteken temették Egerszegi Ferenc volt szentgáloskéri polgármester kollégámat, aki súlyos betegségben hunyt el, és éppen az egészségi állapotára hivatkozva mondott le tisztségéről. Isten nyugosztalja szegényt.

Szombaton köszöntöttük családi körben 74. születésnapja alkalmából édesanyámat. Isten Éltessen Sokáig még drága édesanyám!

2015 július 5.

Emese napja van, 26 éve született Ryan Hansen amerikai színész. Köszöntök mindenkit az első júliusi bejegyzésemben. Tikkasztó a júliusi forróság, de hát így van ez rendjén, hiszen szerencsés estben az időjárás követi a naptárat. Minden bejegyzésemben teszek utalást az időjárásra, de főleg akkor, ha az szélsőségesebb a megszokottnál. Talán nem túlzok akkor, ha a mai nap időjárását ennek okán is megemlítettem. Nyár van, meleg, és tűz a nap!

A bejegyzésemet a korábbi hét eseményeinek összefoglalásával folytatom szokásomhoz híven. A közterületek fűnyírása, a játszóterek „gazmentesítése”, a padok összetört elemeinek cseréje és azok festése, valamint a közterületi játszótereken található homokozók fa elemeinek cseréjét említeném meg először. Természetesen a „kép ennél árnyaltabb, és összetettebb”, hiszen a község csapadékvíz elvezető árkainak tisztítása mellett, a mezőgazdasági mintaprojektben termelt zöldségek árusítását is meg kell említenem.

Írom ezt annak okán, hogy az így keletkezett „felesleget”, amelyet ebben a projektben megtermelnek az önkormányzat közfoglalkoztatottjai, azt a lakosság részére igyekezünk olcsón értékesíteni. A cél ezzel a projekttel is az volt, hogy a konyhánk élelmiszer beszerzési költségeinek csökkentése mellett, a lakosság is olcsón juthasson hozzá az önkormányzat helyben termelt zöldségeihez. Véleményem szerint mindez sikerrel meg is történt! Legalább is az eddigi visszajelzések alapján, ezt a következtetést vontuk le.

Kedden reggel rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntöttünk az orvosi rendelőt érintő felújítási pályázat közbeszerzési eljárás lezárásáról, és a „nyertes cégről” . Korábban az eljárásban kötelezően megalakított, ún. „Közbeszerzési Bíráló Bizottság” vizsgálta meg a felújításra pályázó cégek árajánlatait, és ennek megfelelően javasolták a képviselő-testületnek a legolcsóbb ajánlatot tevő cég ajánlatának az elfogadását. Erről született döntés, valamint a lakosságot érintő hulladékszállítási közszolgáltatási szerződés meghosszabbításáról.  Július 7-után kerül majd sor a rendelő felújítási munkálatainak megkezdésére. A helyzetet bonyolítja az, hogy amíg Dr Verdősy Edit háziorvosunkat helyettesíti szabadsága alatt a batéi háziorvos, ott sem lesz egyszerű megtalálni először a doktornőt, mert Batéban is felújítják az orvosi rendelőt egy időben a Taszárival. A taszári betegek a helyettesítés ideje alatt majd a batéi önkormányzat épületében találják majd meg a háziorvost, így először egy kicsit megkeveredik majd a „kép”, de reményeim szerint szeptember végén, október elején visszaáll, normalizálódik a „helyzet”. Döntöttünk még három épületünk, köztük az önkormányzat bejárata feletti féltető szigeteléséről is.

Szeretnék még egy közérdekű információt megosztani a Tisztelt olvasókkal, mert Taszár község sikerrel indult a „Falugondnoki Busz” nevű pályázaton, és közel 8 millió Ft támogatást nyerünk új jármű beszerzésére.  A pályázathoz közel 2 millió Ft önerőt az önkormányzatnak kell biztosítania, és ez a forrás, rendelkezésünkre is áll.  Új Opel Vivaro Combi nevű 1,6 dízel , 9 személyes kisbusza lesz községünknek, amelyet szeptember végéig kell beszereznünk. Ennek örülök nagyon, megmondom őszintén! Ideje volt már lecserélni az önkormányzat autóját.

Az események sorát egy kellemetlenebb hírrel kell folytatnom, mert ma reggel, a szentmisén köszönt el Taszár községtől Bálint Gábor plébános Úr, aki 3 évig volt a taszári híveknek is a lelki pásztora. A mise megkezdése előtt a "sekrestyében"egy Taszár község címerét ábrázoló emlékérmet adtam át plébános Úrnak, megköszönve az elmúlt években községünk közéleben végzett munkáját, a szó minden értelmében. A vasárnapi szent misék mellett, az általános iskolai a Hit tan oktatásávak is komoly szerepet töltött be Bálint Gábor plébános Úr "Hit Életében". Fiatalos megjelenése mellett sikerült habitusával, és közvetlenségével tiszteletet, szeretetet vívott ki magában azok részéről akik ismerték. A leányaim is rendszeresen járnak templomba, Regina volt „Első Áldozó”, valamint „Bérmálkozott”is. Plébános urat befogadtuk, elismertük és megszerettük, ezért is volt fájó érzés számunkra, hogy át helyezték Csurgóra. A Szent mise után az „egyházközség testülete” nyilvánosan búcsúzott el a hívek előtt Plébános Úrtól, akit szemmel láthatóan érzékenyen érintett a búcsú.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom