Mindennapok 2015 június

2015 június 28.

Irén és Levente napja van, 49 éve született Gil Bellows kanadai színész. A múlt héten nem írtam bejegyzést mert szabadságon voltam, és elutaztunk Szegedre. Talán annyiban foglalhatnám össze a munkával töltött hét eseményeit, hogy döntés született az Esély Alapszolgáltató Központ Intézményfenntartó Társulási Tanács ülésén több szakmai döntés után a vezetői pályázat eredménytelenségéről.  Nyári Tünde intézményvezető a munkaviszonyát közös megegyezéssel kérte megszüntetni június 19-i hatállyal, emiatt kellett pályázatot kiírni erre a státusra. Az intézmény átszervezése nyilvánvalóan nem „kecsegtetett hosszútávon kiszámítható lehetőséggel”, ami nagy valószínűséggel ezt a helyzetet okozta. Nem ismeretlen számomra ez az „átmeneti” helyzet, hiszen a múlt évhez hasonlóan az idén is Koósné Batykó Éva látja majd el a „megbízott intézményvezetői” feladatokat. A napirendek elfogadása után a jelenlévő Nyári Tünde intézményvezetőnek megköszöntem az eddig végzett munkáját, és elköszöntünk egymástól.

A „Start Közmunka Program” keretein belül megrendelésre került 10 db beton kútgyűrű, amelyekkel folytatni fogjuk a Toldi utca és Millennáris Park csapadékvíz elvezető árok fedését. A közterületi játszóterek ütéscsillapító kavicsos területének „gazmenetesítése”, a fák ágainak szükség szerinti felmetszése, a fűnyírás, és a közterületi padok deszkáinak cseréjét említhetném még meg.

Az orvosi rendelő és a védőnő 12-es épületbe átköltöztetése zökkenőmentesen megtörtént, és a környező települések orvosi rendelőinek felújítása miatt talán kicsit „kaotikusnak” tűnhet, de ez van akkor, ha egy időben újítanak fel két orvosi rendelőt, amelyek egymásnak „helyettesítenek” ( mármint az orvosok, akik ott praktizálnak). A taszári betegeket ez annyiban fogja érinteni, hogy amíg  a batéi doktornő helyettesít, az ottani orvosi rendelő felújítása miatt,  az önkormányzat épületében lesz rendelés. Erről a későbbiekben még tájékoztatást kapnak a tisztelt betegek.

A taszári orvosi rendelő felújítása reményeink szerint július elején elindulhat majd.

A szabadságom tartalmasan telt, mindössze egyetlen „momentumot” említenék, ami inkább az utazáskor hagyott „nyomot bennem”. Egészen pontosan az, hogy Szeged felé az 55 sz. főúton autóztunk, amelyet több, mint 90 km hosszan újítanak fel. Újraaszfaltozták, új padka, új árkokat, több helyen mederlappal kirakva , korlátokkal is kiegészítve, valamint  70 km hosszan új kerékpárúttal.

Utóbbit azért is tartottam fontosnak kiemelni, mert a minimum 2 méter szélességű és az úttal párhuzamosan épülő  kerékpárút a „semmi közepén”a számomra egy kicsit furcsa, hiszen házakat alig látni, és két település között a 20 km távolság sem ritka….Mindez 142 milliárd forint pályázati forrásból, EU-s pénzből is épül…

Többen talán kérdezhetik ezután a néhány mondat után: Jó..jó.., de mi a lényeg? Annyi csupán, hogy akkor, amikor a 61-es út épült, akkor miért nem építettek mellé kerékpárutat „automatikusan” úgy, mint most az 55-ös út mellé ??? A mostani út felújításnak körülményei, tervezési szempontjai mennyivel különböznek a 61-es út felújításától?  Igen! Engem ezek a kérdések is foglakoztatnak, ha olyasmit látok, ami szerintem nem „korrekt”! A 61-es út folytatását nem is említve, vagy a 67-es útét…

Egy „csipetnyi adalék”a fentiekhez! Amikor az M9-es autóút nyomvonalának egyeztetése miatt keresett meg a tervező képviselője, akkor azt kérdezte tőlem, hogy van-e észrevételem, javaslatom a terhez? Én akkor azt kérdeztem, hogy : Érinti-e a 61-es út mellé ( tervezett ) kerékpárút az M9-es utat? Igen! Hangzott a válasz! Akkor itt szélesebbre tervezett egy műtárgyat!!!

Nem tudom mennyire értik azt, amit ezzel a pár mondattal mondani akartam?! A lényeg az, hogy kell lennie egy szakembernek akinek minden „szükséges” közlekedéssel, és egyéb „kötelező tartalmi kellékkel” illene tervezni egy ilyen „horderejű” felújítási projektet! Mi van akkor, ha éppen ez nem jut az eszembe akkor?? Ilyen helyzeteken múlhat adott esetben egy felújításban egy kerékpárút megvalósítása…? Azt mondta a tervező, hogy: Igen! Mert ha nincs a kerékpárút építésnek lehetősége miatt a terveken, akkor utólag bizony nagyon nehéz, és drága lenne. Minden estre, most ez is be került az M9-es út tervezésbe.

2015 június 14.

Vazul napja van, 46 éve született Steffi Graff német teniszező. Hamisítatlan nyári idő van, mert meleg napos idő van, talán nagyon is meleg. Nem gondolom, hogy az időjárásról bővebb okfejtésekbe bocsátkoznék, hiszen a hét elején vihar és jégeső is volt.

A hét eseményeit összefoglalva a „Családi Nap” utáni pakolódás, valamint a keddi határidővel lejáró közútfejlesztési pályázat, és az orvosi rendelő átköltöztetése a 12-es épületbe munkákat említem elsősorban. Természetesen nem felejtettem ki a megemlítendő események sorából a körzeti általános iskolánkba járó gyermekek szombat délelőtti balagását sem.

Haladjunk sorjában!

Hétfőn reggel 8-órakor szállítottuk vissza a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra az 5 db sátrat. A következő fuvarban Kaposhomok és Fonó községekbe vittük vissza a sörpadokat. A szállításért köszönet illeti Gemici Cetimet. Mindemellett a keddi határidővel lejáró Belügyminisztérium által kiírt közút felújítási pályázaton kellett dolgoznom. A testület korábban döntött a Toldi utca egy részének újraaszfaltozásáról, így az ezzel kapcsolatos árajánlatot kellett a pályázathoz „igazítani”. 15 millió Ft-ot ad az állam az önkormányzatok részére út, járda, híd felújítására, de előnyt élveznek a „tömegközlekedésben érintett” közutak. Emiatt döntöttünk a Toldi utca egy részének újraaszfaltozásáról. Egészen pontosan 500 métert szeretnénk a Lakótelep kezdetétől a laktanya kapujáig. A pályázatot benyújtottuk, várjuk az eredményt.

A „Start Közmunka Program” keretein belül 13 méterrel meghosszabbítjuk a Millenniumi Parknál található csapadékvíz elvezető árok „becsövezését”, amelyhez az új betoncsöveket már meg is rendeltem.

Említettem az orvosi rendelő átköltöztetését a 12-es épületbe, amely időpontja nagyban függött a telefon-internet vonal áthelyezésének időpontjától. Mivel szerdán kaptam visszahívást a T-Home-tól, így kapkodóssá vált a helyzet. Azt már nem is említem, hogy a beköltözés technikai feltételéül, az elektromos rendszer érintésvédelmi szabályainak megoldása is előttünk tornyosuló, és súlyos százezrekben mérhető feladat. A 12-es épület rendbe tétele már időszerű volt, és most a költöztetés okán, de részben megvalósult. A lakosság részére szórólapot küldünk ki a költözést, és az új helyszínt megjelölve. A Taszáriak még csak-csak eligazodnak abban, hogy hol van a 12-es épület,  de a vidékiek a nyári helyettesítés miatt már kevésbé. Ezért küldök a fonói polgármester Úrnak is egy kis tájékoztatót az új rendelési helyről.

Holnap, 2015 június 15-én hétfőn reggel költöztetjük majd át a védőnőt is a 12-es épületbe. Nagy valószínűséggel október elejéig tart ez az átmeneti állapot a felújítási munkálatok befejezéséig.

Mint a korábbiakban említettem, szombaton délelőtt 09.30-órakor került sor az önkormányzat földszinti nagytermében a körzeti általános iskolánk ballagási ünnepségére. Nem „új keletű” az, hogy a volt HEMO-ban tartja az iskola a rendezvényeit, hiszen volt már erre számtalan példa az elmúlt években is. A megfelelő előkészületek után a nyárias idő ellenére, viszonylag komfortos körülmények között került sor az ünnepségre.

A nagyterem zsúfolásig megtelt, és a nyitott ablakok kereszthuzata, és bejárathoz kirakott vízzel igyekeztünk enyhíteni a hőmérséklet okozta kellemetlenséget a szülők, gyermekek részére. A ballagás mindig bensőséges, és érzelmekkel teli pillanat, amely az iskolában eltöltött 8 év minden élményét egy órába sűríti..talán..Nehéz erről mást írni, és nem is igazán szeretnék. A ballagás vége előtt az önkormányzatok által vásárolt jutalomkönyveket kaptak a kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulók. Jövő héten hétfőn bizonyítvány osztás az iskolában, és elkezdődik a 2015 évi nyári szünet az iskolákban.

Sokat gondolkodtam azon, hogy megemlítsem-e a Kecskeméten lezuhant JAS-39 Gripen esetét, de azért írok róla egy-két gondolatot. A pilóta Kádár Sándor őrnagy Úr hősiessége, magatartása és önuralma példaértékű. Minden elismerést megérdemel.

Bennem azonban a katapultálása miatt megfogalmazódott egy alapvető kérdés. Miért nem vált le a pilótáról a katapultülés a földet érésig, miközben a szóban forgó „Martin Baker” katapultülés „dupla nullás” rendszerű!? Ez azt jelenti, hogy 0 sebesség, 0 magasság mellett működtethető biztonságosan!!!   Az üléssel együtt ért földet a pilóta, amiért megsérülhetett a gerince.

A Szlovákiában egy hónappal korábban katapultált két pilóta esetében ilyen nem történt. Talán ez is kivizsgálandó lehetne…

 

2015 június 7.

Róbert napja van, 75 éve született Tom Jones Wales-i énekes. Köszöntök mindenkit a meteorológiai nyár első bejegyzésében. Igazi hamisítatlan nyári meleg van, hétágra süt a nap, és tikkasztó a hőség.

Az elmúlt hét eseményeit említve az általános iskolai hangverseny, a közutak kátyúzása, az orvosi rendelő közbeszerzési eljárása, és a „családi nap ”előkészületei voltak a „középpontban”a munka mellet.  Természetesen azok a napi feladatok, amelyek még ezen kívül „jelen vannak” községünk közéletében, azok a „terveknek” megfelelően, „rutinszerűen” folytak. A „családi napról” még a későbbiekben megosztok egy külön bejegyzést, de szerintem jól sikerült ez a nap is.

Azt a végén majdnem elfelejtettem eeben a nagy hajtásban, hogy ma van Pedagógus nap! Tisztelettel köszöntöm őket e helyről is.

 

Pedagógus Napi Köszöntő

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom