Mindennapok 2015 február

2015 február 22.

Gerzson napja van, 40 éve született Drew Barrymore amerikai színésznő. Nagy tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót ezen az esős februári vasárnapon. A hét korábbi napjain kellemesebb volt a hangulatom, mert a napsütésé volt a főszerep a fagyos éjszakák ellenére. Nem igazán szeretem az esős, borongós napokat.

A múlt hét eseményeit most „szokásomhoz híven”, ismét megpróbálom röviden, de lényeget ki nem hagyva összefoglalni. Hétfőn reggel az intézményeink vezetőivel egyeztettem azokról a feladatokról, amelyek megoldása rám is tartozik, esetleg beavatkozást igényel. Ilyen feladat az óvoda keleti falának csapadékvíz elvezésének a megoldása, mely hiányosság miatt egy csoportszoba fala felázott, és a parketta is felpúposodott. Az önkormányzat építésügyes előadóját kértem meg arra, hogy készítsen helyszíni szemlét, és szakmai javaslatot a hiba elhárítására. Aznap,délelőtt 11.00-órakor helyezték „örök nyugalomra”,  Vura Ferenc nyugállományú századost a taszári temetőben, mely szertartáson részt vettem.

Kedden délután Tamásiba utaztam, ahol a dél-Dunántúli Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás ülésén vettem részt. Az ülésen a Társulás 2014 évi költségvetési módosítását, egyéb technikai jellegű előterjesztést tárgyalunk és fogadtunk el. Elfogadtuk továbbá a 2015 évi tagdíjak mérséklését azon tagok részére, akiknek még nem nyert a pályázata, valamint tájékoztatást kaptunk arról, hogy az idei évben nagy valószínűség szerint döntés születhet a kormány részéről a pályázatunkat illetően. Az Európai Unió, a Magyar Kormány részéről biztosított pénzügyi források elfogadása alapozza majd meg ezt a fejlesztést. Megmondom őszintén, hogy már jó lenne, ha tényleg történne valami ezzel az ivóvíz minőség-javító pályázatunkkal, mert az idő múlik.

Szerdán, más néven a„Hamvazó Szerdán”, amely a Húsvét előtti 40 nappal kezdődő „böjtöt” jelöli a „katolikus naptárban”,elérkezett az idő, hogy közel 7 évi böjtölés után, megszabaduljak egy lelki terhemtől. A korábbi bejegyzésemben írtam már a laktanyai ingóságokkal kapcsolatos eljárásról, és íme, hát felvirradt a „nagy nap”! Megérkezett Budapestről a „felelős személy” a papírokkal, és az új vevővel együtt.  Elém tették a szerződést, és én attól a pillanattól kezdve, már nem vállalok „felelős őrzést” a laktanyában található ingóságokra, amely 2008.október 30.-óta nyomta a vállaimat.

Itt a vége! Megkönnyebbültem, egy gonddal kevesebb! Jövő héten hétfőn érkezik a „dolgok új gazdája”, és elszállítja őket!

„Hamvazó Szerda”, az Esély Alapszolgáltató Központnál megrendezett farsangi mulatsággal is egy időbe esett. Nyári Tünde, az intézmény „régi-új”most már kinevezett vezetője hívott meg erre a farsangi mulatságra. Több tekintetben is újnak, másnak mondhatjuk ezt a kis farsangot, mely tekintetben először azt emelném ki, hogy a Batéi nyugdíjasokat is meghívták Zsalakó Ernő polgármester úrral együtt, valamint a kaposhomoki nyugdíjasok csatlakozása okán, az új hét tagot is üdvözölték körünkben.

A rendezvényt az intézmény vezetője, Nyári Tünde nyitotta meg, majd néhány gondolat erejéig én is megemlítettem az intézményt érintő aktualitásokat. A farsangi műsort a Taszári Rozmaring kórus tagjai adták elő, amelyben egy humoros esküvőt játszottak el. A vendégeket Zsalakó Ernő polgármester Úr is köszöntötte néhány mondattal, majd egy tál étellel, és süteménnyel kedveskedtek az intézmény dolgozói, a közel 60 résztvevőnek, akik ezután táncra is perdülhettek kedvük szerint.

Nyári Tünde Intézmény vezető

Köszöntő

Esküvő

 

A csütörtöki napunkat a nagyobbik leányom boka fájdalmai miatti aggodalmunk uralta, de a kórházi vizsgálatok csonttörést nem találtak Hál’ Istennek! Nagy valószínűség szerint ínszalag rándulás lehet a „háttérben” sajnos.

Pénteken délután 13.00-órakor az általános iskolába vettem részt a felsős tagozatosok farsangján, ahová már évek óta meghívnak zsűritagnak. Általában a felsősök sokkal kevesebben öltöznek be jelmezekbe, inkább csoportosan adnak elő műsorokat. Most sem volt ez másként, mert öt egyéni jelmezes volt, csoportosban pedig a „komplett felső évfolyam”. Mindenkinek nagyon tetszett a gyerekek műsora, és mindenki kapott díjakat is. Azt gondolom, hogy zsűritagként az egyediséget, a jelmez kidolgozottságát, ötletességét „pontszámra váltani” nem egyszerű feladat, de a farsang valódi üzenetén kívül ez mégis egy nagyon jó szórakozás a gyerekeknek. Számomra mindig sokat jelentenek ezek a „közös élmények”, mert ezekkel mindig „gazdagabb leszek”. Az ilyen, és ehhez hasonló „impulzuskért éri meg” és esik jól számomra végezni ezt a munkát. Sőt! Továbbmegyek!

Az iskolai farsang után, 15.00-órakor kezdődött az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér intézményünkben id. Vógel József fafaragó munkásságának 50. évfordulója alkalmából megrendezett kiállítás. Vógel József barátom, már napokkal előbb szórólapon hívott meg mindenkit erre a rendezvényre, és kért fel engem, hogy mondjak néhány gondolatot. Örömmel tettem eleget a felkérésnek, és Bognárné Soltész Zsuzsanna IKSZT intézmény vezetőjének köszöntője után, én is megfogalmazhattam azt, amit nekem id. Vógel József fafaragó munkássága jelent. Mindez számomra borzasztóan nagy megtiszteltetés, hiszen olyan emberek közelségében élhetek, akik munkájukkal örökre „bevésődnek” Taszár község történelmének lapjaira. Ezek azok a pillanatok, amikor valamilyen „megfoghatatlan” büszkeség tölt el, hogy részese lehetek mindennek…

Osztoztam a megjelent 60 ember közös örömében, és abban, hogy „Józsi Bácsit” nem hagyja el a „jó kedve”, ami nagy szó manapság. Visszatérve a résztvevők létszámára! Úgy éreztem akkor és ott, hogy ez a baráti megemlékezés nagyobb volt annál, amit a rendező, és Vógel Józsi „Bácsi” várakozása előre vetített. Sokkal többen jöttek el, hogy láthassák ezt a kiállítást, és azért, hogy tanúi legyenek egy fafaragó pálya 50. évfordulójának. Én csak egy szót tudok most erről mondani: Elismerésem!

Szombaton délután 14.00-órakor az IKSZT intézményünk szervezésében Farsangi felvonulást tartottunk községünkben. Igyekeztünk mindenkit „megszólítani”azért, hogy minél többen jöjjenek el jelmezbe öltözve, vagy csak éppen „kifestett arccal”, hogy elűzzük együtt a telet, de ez így is, „csak 42 embert jelentett”. A „Taszári Fantázia Klub” hölgy tagjai sütöttek fánkot és teát, hogy a közel másfél órás hangos felvonulás után, erőt adjanak a fáradalmak  kipihenéséhez. Miután visszaérkeztünk a felvonulás végén az IKSZT-hez, elégettük a telet jelképező, szalmával kitömött bábut. Ezután következett a finom fánk, és a tea. Most is meg kell említenem az IKSZT intézményünk dolgozóit Bognárné Soltész Zsuzsát, és Horváth Gáborné Irénkét, akik sok-sok munkával igyekeznek vidámságot varázsolni Taszár község lakóinak arcára, több-kevesebb sikerrel. Külön köszönöm, köszönjük a Taszári Fantázia Klub tagjainak az önzetlen segítséget. Nagyon finom volt a fánk, és tea is!

18273_429098777266767_4443086480745273456_n.jpg

 

 

2015 február 15.

Köszöntök minden kedves olvasót Kolos és Georgina napján, 51 éve született Chris Farley amerikai színész. Az elmúlt bejegyzésemet a télies időjárással kezdtem és azzal, hogy a hó tolás végén,  elromlott az MTZ traktorunk. Hétfőn délelőtt Varjas Béla képviselő Úr hívott egy szakembert, akinek a segítségével sikerült elhárítanunk a műszaki problémákat. Azt is megbeszéltük, hogy a tavasszal el kell végeztetni egy komolyabb műszaki átvizsgálást a gépeinken.

Maradva még a télies időnél! Az elmúlt hét második felére, már sokat javultak a közlekedési körülmények, és az időjárási feltételek, utalva a napsütésre,és a 5-10 fokos hőmérsékletre is.  Sokat dolgoztunk azon, hogy megfelelő közlekedési feltételeket teremtsünk a település útjain, és járdáin, még ha ez nem is volt mindenki számára egyértelműen tapasztalható.

Az elmúlt héten történt közérdekű eseményeket sorában először, a 2015 évi költségvetés megtárgyalása és elfogadása volt a legfontosabb feladat. Csütörtökön délelőtt az Esély Alapszolgáltatási Központ költségvetését fogadtuk el, 13.00-órakor az Óvoda-bölcsőde költségvetést, délután 15.00-órakor az önkormányzat 2015 évi költségvetési tervezetét tárgyaltuk meg, és fogadtuk el egyhangúan.

Dél előtt ¾ 10-kor hívott a szociális társulási ülés alatt a szolgálati autó sofőrje, mert az autónk ismét elromlott a lakótelepen. Gyorsan felhívtam telefonon az autószerelőt, aki éppen akkor tartott hazafelé az autójával, és a helyszínre érve javasolta, hogy el kell szállítani az autót, mert helyben nem lehet megjavítani. Így is történt! Előkerült a kötél, és elvontatta a meghibásodott autónkat javításra. Külön köszönet érte Erdei Gábor autószerelőnek a gyors segítségért, már nem első esetben!

Fontos azonban megemlítenem a legfontosabbat az ebédszállítást! A szolgálati autó minden nap szállítja a 250 adag ebédet az óvoda konyhájáról az iskolába, ami ezzel veszélybe került. Nem volt mit tennem,mert kényszerhelyzetbe kerültem, és segítséget kellett kérnem a társulási ülésen részt vevő polgármester kollégáimtól, felvázolva nekik a történteket. Szerencsére Kaposhomok polgármestere Barta István segített, és az új falugondnoki kisbusz vitte az ebédet a 250 iskolásnak, valamint a nyugdíjasoknak is.

Ez a sajnálatos műszaki meghibásodás ismételten „rávilágít” arra a problémakörre, hogy mennyire kiszolgáltatott a „járművek tekintetében” a taszári önkormányzat és arra, hogy a 15 éves 450 ezer km-t futott szolgálati autónkat mennyire le kellene már cserélni. Eddig pályázat nem volt rá, vagy ami volt, azon Taszár község nem indulhatott. Minden körülményt figyelembe véve azonban az is igaz, ha az önkormányzat a 20 millió forintos adó kintlévőségéből jelentős mértékben be tudna hajtani, akkor lehetne akár új kisbuszunk is, ami 9 millió ft-ba kerülne, ha részletre is meg lehetne vásárolni. A jelentős adóbehajtásból keletkező  többlet bevételre azonban most kevésbé „alapoznék”, sokkal inkább tűnik reálisnak egy 1,5 millió forint körüli használt kisbusz vásárlása, jelen helyzetünket felmérve.

Péntekre sem készült el a szolgálati autónk, így azon a napon is a kaposhomoki falugondnoki busz segített a szállításban. A szombati esti, általános iskola javára megrendezett jótékonysági bálra, a vacsora szállítását is másképpen kellett megoldani. Pontosabban fogalmazva Both Péter és neje, Mónika segített a szállításban, a saját járművükkel, így segítve a szorult helyzetben lévő a rendezőknek is,

Arról még nem tudok nyilatkozni,hogy mikor készül el az autónk, de meg kell oldani a szállításainkat ilyen körülmények között. Minden esetre amit tudtam azt megoldottam, megoldottuk!

Szombaton délelőtt került sor a 18. Kacsógép asztalitenisz megyei bajnokágra az általános iskolai sportcsarnokban.  Bóna Károly rendezvényszervező meghívásának eleget téve,látogatok el erre a bajnokságra. Hivatalos megnyitóval kezdődik, aztán egyéni, és páros kategóriákkal folytatódik a ping-pong. A tegnapi bajnokságban Taszár község büszke lehet, mert az egyéni versenyt „honfitársunk”, a Taszár Kacsógép Sport Egyesület asztalitenisz szakosztályból, Lomniczi Attila  nyerte! Gratulálok Attila!  Szép volt!

Szombaton este 19.00-órakor kezdődött a taszári általános iskola szülői munkaközösségének szervezésében, a jótékonysági est, az önkormányzat földszinti nagytermében. Az előkészületekre rányomta a bélyegét az, hogy a rendezvényterem felfűtáse legalább egy napig tart az időjárástól függően. Megbeszéltük, hogy szombat reggeltől megkezjük a fűtést, de a kazánok folyamatosan leálltak üzemzavar miatt. Délután 5-kor ellenőriztem a helyszínt, amikor sajnos hűvös idő fogadott a teremben. A fűtő segítségét kértem, és személyesen ellenőriztük a kazánokat. Este 10-körül már nagyon meleg lett...( talán köszönhető volt ez a táncnak is...)

A tegnap estére mindenki hosszan készülődött, hiszen a szülők, a pedagógusok, no és a gyerekek is műsorokkal készültek, hogy mindenki jól érezze magát. A rendezvényre az önkormányzat biztosította  a nagytermet, a vacsora elkészítését is a lehető legkevesebb költségből tudtuk megoldani. Itt meg kell említenem az óvoda konyhásait, akik ingyen, támogatásként főztek. Köszönet érte!

A rendezvény anyagi támogatóinak felkutatásába is besegítettem, és az esti műsorban egy apró szerepet is elvállaltam. Őszintén örülök annak, hogy sokan eljöttek, bár pontos adatot nem tudok, de több, mint 240-en.

A műsort az igazgató helyettes, Faludyné Kiss Szilvia felhívása után, a szülői munkaközösség elnöke Horváth Gáborné vezette fel, és Horváth Zoltán Gábor, az iskola igazgatója nyitotta meg.

Nagyon jó hangulatot varázsoltak a bálba a szülői munkaközösség hölgy tagjai, akik a műsort  „katonai gyakorló egyenruhába”öltözve „masíroztak” be a nagyterembe. Vicces poénokkal sikerült tapsra, és nevetésre bírni bennünket. Következő műsorszám a gyerekek tánca volt, majd egy képzeletbeli fodrászatban játszódó, unatkozó, és vicces poénokat előadó hölgyeket formáltak meg. Ebben a darabban, a végén volt egy kis szerepem, amikor a „Szécsi Pál”előadásában megszólaló…” Gedeon Bácsi a nők bálványa…” című dal kezdetekor mentem be a színpadra fehér köpenyben,és ott játszottam el a fodrászt, a nők „bálványát”. A paródia jól sikerült, és tapssal jutalmaztak bennünket.

Az utolsó műsor a pedagógusok tánca volt, mely után én is szót kértem. Lévén, hogy a bál előkészületeiben sokan és sokat dolgoztak, így a munkájukat nekik is nyilvános köszönet illeti ( szerintem ). Ennek a gesztusnak a kifejezésre kértem szót, és mentem fel a színpadra.

Rövid köszöntő után, egy üveg bort adtam át az iskola igazgatójának, Horváth Zoltán Gábor Úrnak, valamint egy csokor virágot az igazgató helyettesének, Faludyné Kiss Szilviának. Rajtuk keresztül akartam kifejezni köszönetemet az iskola pedagógusainak, valamint ugyanezen a módon, de a szülői munkaközösség vezetőjét, Horváth Gáborné Irénkét kértem a színpadra, és köszöntem a munkáját, munkájukat. A bálba sokan hoztak tombola felajánlásokat, köztük az önkormányzat 3 tortát és 3 pezsgőt,míg saját részünkről 3 kozmetikai csomagot ajánlottunk fel. Nagyon sok ajándék volt a sorsoláson, és csak két időpontban tudták az összes tombolát kisorsolni. Mi egyetlen alkalommal mehettünk ki, egy Inter sport  csomagot nyertünk, melyben egy kulcs tartó, és baseball sapka, és egy 15%-os kedvezményről szóló kupon volt.

Összességében jól éreztük magunkat, egy nagyon jó hangulatú bál volt, és talán elégedettek lesznek majd a befolyó pénzzel is a szervezők.

2015 február 8.

Aranka napja van, 74 éve született Nick Nolte amerikai színész. Hó és fagymentes mentes szép napot kívánva, nagy Tisztelettel köszöntök mindenkit ezen a téli, hófödte napon. Rögtön hozzá kell tennem, hogy jobban örültem volna annak, ha karácsonykor van ilyen időjárás, de ez az én saját kis véleményem, amiről többen is hasonlóképpen vélekedtek. No de ne szaladjuk annyira előre!

Az elmúlt héten is volt bőven feladat, amelyet meg kellett oldani, és mindemellett számtalan említésre méltó apró kis impulzus, amelyek hatással voltak a mindennapjaimra. Érinthetnék még több olyan témát is, amelyek a múlt örökségeként itt lebegnek körülöttem, és hatásai vannak életünkre  is.  Ezen „érdekes” témák közül elsőként egy érdekességgel kezdeném.

Az elmúlt hónapokban kezdődött az egyeztetés, a Honvédség és a taszári önkormányzat között, a laktanyában található ingóságok jövőbeni sorsát illetően, mert Taszár községnek már nem kell az a sok szemét, ami még „ingóság” definíció alatt ott található.

Aki emlékszik még rá, 2010-től kezdődött az én kis „vesszőfutásom”, amelyről több bejegyzésben is írtam, és az „Ítélet született” bejegyzésemben foglaltam össze szépen, velősen.

A fenti témában folyó egyeztetésre azért került sor hónapokig, mert a laktanyában található „ingóságokra” a taszári önkormányzat „érdekmúlásra” való hivatkozással, már nem tartott igényt. Tettük ezt azután, amikor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRT óriási „vajúdás” után meghozta a döntését, hogy „Térítésmentesen a taszári önkormányzat tulajdonába kívánja adni”, és megkaptuk róla a döntés értesítőt. Arra nem tudok hitelt érdemlően választ adni, hogy a büntető perem alatt miért nem született döntés az ingóságok átadásról, de ez most már mindegy. Csupán egy személyes kis megjegyzés volt a részemről. Minden estre az önkormányzat döntése után indultak be az „érdemi események”. Ezek után került sor az ingóságok jövőjét érintő egyeztetésre, amelyen közölték velem, hogy nyilvános eljáráson hirdeti meg értékesítésre az ingóságait a Honvédség.

Amikor a személyes találkozásra sor került, én megemlítettem a „peres eljárás” eredményét és azt, hogy emiatt biztosan lesz majd hiány, mert értékesítettünk faipari gépeket, és lemezszekrényeket is. Erre csak annyit mondtak: „Majd leírjuk!” Ezen a kijelentésen megmondom őszintén, hogy én egy kicsit „elgondolkodtam”és "felzaklattam magam", lévén, hogy engem bíróság előtt meghurcoltak, jogerősen elítéltek sikkasztásért, és 400 ezer forintra megbüntetnek. Most meg egyszerűen csak: „leírják”, és ennyi! Akkor most hogy is van ez???!Már nem is számít a károkozás stb..stb..?! Vagy csak attól függ egy törvény sértés, hogy ki csinálja?  Ez a Magyar Jogállamiság elve!

Most jön azonban még csak a java!

Felkeresett egy marcali vállalkozó személyesen a polgármesteri hivatalban, és tájékoztatott arról, hogy megnyerte a Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett tendert, és megvásárolhatja a taszári laktanya ingóságait! Szerdán el is utazott Budapestre, és aláírta a megállapodást a Honvédelmi Minisztériummal. A vállalkozóval beszéltünk arról is, hogy mikor szeretné elszállítani a laktanyából az ingóságokat. Rendes volt nagyon, mert azt mondta, hogy nem mindenre van szüksége azok közül, amit megvásárolt. A fából készült bútorokat itt szeretné hagyni, és ingyen odaadni a Taszáriknak! Ez egy nagyon nemes gesztus szerintem.

 

 

Amikor ezeket a sorokat írom, akkor kérdések hada fogalmazódik meg bennem. Arra is gondolok Tisztelt olvasók, hogy a honvédség által hivatalosan 2,3 millió ft-ra felbecsültetett ingóságokat 430.000 ft-ért vásárolhatta meg egy vállalkozó! Magyarul a számomra óriási igazságtalanságok hemzsegnek ebben az „taszári ingóságok című szappanoperában”.

Miközben engem sikkasztás miatt ítélt el a bíróság, és a szakértő által megállapított árak alatt ( faipari gépeket 200.000 ft-ra, a lemezszekrényeket 6.000 ft/db-ra és 10.000 ft/db-ra értékelve ) de azokat "piaci áron" értékesítette akkoriban a képviselő-testület , azt tapasztalom, hogy ebben az esetben ma már senkit nem érdekel ez az ügy!

Miért lehetett eladni most ezt az „ingóság halmazt törvényesen” 2,3 millió ft helyett 430 ezer ft-ért ? Most nem károsult az állam?  Vagy csak nekem furcsa mindez? Most nem érdekli a médiát a károkozás ténye, bezzeg amikor engem kellett támadni a bíróságon nyilvánosan, akkor más volt a helyzet!

Első „körben” ennek a helyzetnek az értékelésével, és az igazságérzetemmel van „némi” problémám, nem mással.

A másik ilyen történet amely „visszaköszönt” a múltból, az a taszári laktanyában lévő repülőgépek „megmentésének” ügye. Az interneten, egészen pontosan a facebook-on olvastam egy megosztást, amely erről a témáról szól. Egészen pontosan arról, hogy egy taszári „honfitársunknak” köszönheti mindenki azt, hogy a laktanyában maradhattak a repülőgépek, amelyeket el akart szállítani a honvédség. Vettem a bátorságot, és írtam a cikk írójának több okból is.

Az első ok, amiért klaviatúrát ragadtam az nem más, mint a cikk stílusa! Megmondom őszintén, hogy engem személy szerint zavart a cinikus és alpári stílus, amely a sértegetéssel együtt már teljes mértékben alkalmassá vált arra, hogy valótlanságokkal megtévessze az olvasókat.  Nem becsülöm le a jó szándékú segítséget, de azt azonban megjegyezném, hogy nem azért maradtak a kiállított és beton talapzaton álló repülőgépek a laktanyában, mert egy taszári „honfitársunk” személyesen elment a Hadtörténeti Intézet igazgatójához. ( Szerintem! ) Igyekeztem a cikk írójának leírni a megtörtént eseményeket, és azt, hogy ki és mit tett-tehetett. Ígéretet kaptam arra, hogy „leközli” a blogjában az általam leírtakat, de nem írtam semmit e tárgyban! Miért? Azért, mert azt tapasztalom, hogy az embereket már nem érdekli az, amit egy polgármester megtesz, vagy megtehet. Erre csak azt mondja mindenki, hogy: „Ez a dolga!” Valóban! Így is van, mert ez volt a „dolgom”, és én tettem is azt, a legjobb tudásom, szándékom szerint.  Valahol titkon azt reméltem, hogy tárgyilagosabban írnak erről a „történetről”, de nem így történt!

Biztosan nagyon jó nézettségi adatokat „produkált a megjelent cikk”, de annak valóságtartalmával már erősen vitáznék, ha lenne kivel, de úgy látom, hogy nincs! Jó sztori ez a „MÍGmentő” , csak a valóságtartalma! Nos! Ebben azért vannak alapvető hiányosságok!

Ennyit írtam volna némi „bevezető” gyanánt, és kanyarodjunk vissza az elmúlt hét eseményeinek összefoglalójához. Mielőtt elkezdeném ezt, meg kell említenem ismét egy szomorú eseményt. Ma elhunyt Vura Ferenc ismerősöm, aki a Kaposvári Zenekedvelők Egyesületében is énekelt, valamint közösségi rendezvényeinken is szavalt verseket! Tudtam, hogy „súlyos”betegséggel küzd, és a feleségétől érdeklődtem minden alkalommal az állapotáról, mert láttam, hogy megviseli a betegsége. Elérkezett az utolsó nap!  Isten nyugosztaljon Feri!

Szerdán sűrű napom volt, mert két társulási ülést is tartottunk a polgármesteri hivatalban. Először 14.30-kor a Kercseliget és Környéke Szociális Feladatellátó Társulás ülése kezdődött, majd 15.00-órakor az Esély Alapszolgáltatási Központot működtető társulás ülését tartottuk meg, a törvényi kötelezettségek miatt szinte ugyanolyan napirendi pontok tárgyalása mellett, amelyek a következők voltak:

A 2015 évi költségvetés első fordulója, a „Szervezeti és Működési Szabályzat felülvizsgálata, a Társulási Megállapodás „aktualizálása”, és a Magyar Államkincstár 2014 évi ellenőrzésének eredményeit ismertettem a tanács tagjaival. Utóbbi napirend váltotta ki a tagok részéről a legnagyobb „passzivitást”, hiszen a tavaly elrendelt ellenőrzés 2,2 millió ft visszafizetését állapítottak meg. Ezt az összeget már a Magyar Államkincstár le is emelte a taszári önkormányzat számlájáról, lévén, hogy mi vagyunk a „gesztor” önkormányzat.

 

Szoc. étkeztetés

Házi segítség-nyújtás

Nappali ellátás

Összesen:

Taszár

162 637 Ft

230 556 Ft

548 920 Ft

942 113 Ft

Baté

52 040 Ft

122 049 Ft

274 470 Ft

448 559 Ft

Kaposhomok

71 555 Ft

122 049 Ft

193 604Ft

Simonfa

32 525 Ft

176 293 Ft

208 818 Ft

Bőszénfa

45 535 Ft

122 049 Ft

167 584 Ft

Zselicszentpál

52 040 Ft

94 927 Ft

146 967 Ft

Zselickislak

13 010 Ft

81 366 Ft

94 376 Ft

Összesen

429 342 Ft

949 289 Ft

823 390 Ft

2 202 021 Ft

 

A fenti táblázatban lehet látni, hogy milyen „szakfeladaton”,melyik településnek, mennyit kell(ene) visszafizetnie Taszár községnek!  Először az önkormányzat felelősség biztosítóját kerestem meg, ebben az estben „helyt áll-e” a biztosító társaság? Minden estre írásban küldünk minden érintett önkormányzatnak tájékoztatást erről.

Megemlíthetném még Angela Merkel Német Kancellár Magyarországi látogatását, vagy annak „értelmezését”, de nem teszem, mert nagyon vegyes kép alakult ki az emberekben erről a témáról. Írhatnék a devizahitelek árfolyamának „elszabadulásáról”és annak következményeiről is, de nem akarok ebbe sem „belemenni”, mert nincs semmi értelme. Az embereket ott manipulálják a médiában, ahol csak tudják. Éppen emiatt, én inkább a gyakorlatiasabb, és egyértelműbb tényekkel folytatnám a mondanivalómat.

Pénteken reggel megrázta dunnáját Holle Anyó, és szépen el kezdett esni a hó. Az időjárás előre jelzésben, már napokkal korábban felhívták a figyelmünket a havazásra, de az USA-ban is „beharangozott”, aztán elmaradt havazás miatt is, talán hajlamosabbak voltunk egy kicsit „lazábbra venni a figurát.” A hó helyzet fokozódott! Már dél előtt 9-kor üzent a nagy lányom, hogy Kaposváron a középiskolákból hazaküldik a bejáró gyerekeket az időjárásra való hivatkozással.

Miközben a városban „araszoltunk”a kocsival egy dolgot biztosra vettem, nem rosszabb a „hó helyzet” Taszáron, mint Kaposváron! Sőt! Minden lehetséges eszközzel tisztítottuk az utakat, járdákat, így mostanra elég „konszolidált” helyzetet sikerült teremtenünk. Én magam is négy alkalommal lapátoltam el a havat a házamnál, és még nincs vége a hó lapátolásnak, ha az új időjárási előrejelzésekre gondolok. Meglátjuk! Meg kell említenem még azt is, hogy az MTZ traktorunk fékje és kuplungja is pont, a hótolás befejezésekor ment tönkre. Hétfőn megnézetjük! Elnézést, ha egy kicsit hosszúra sikeredett volna a „mondókám”, de most is csak a leglényegesebbeket írtam le, hogy ne „unjanak bele” a sok olvasásba.

2015 február 1.

Ignác napja van, 50 éve született Brandon Lee amerikai színész. Köszöntök minden kedves olvasót február havi első bejegyzésemben.  Elérkezett a tél utolsó hónapja, és remélhetően nem tartogat ez a hónap sem szélsőséges időjárást a számunkra.  Írtam ezt az utolsó megjegyzésemet azért, mert még eleven él az emlékeinkben a 2 évvel ezelőtti március 15.-e, amikor a hófúvás bénította meg a mindennapjainkat. Remélhetőleg ilyen időjárás nem lesz mostanában, bár elég becsületesen esik a hó.

Az elmúlt hét történéseinek összefoglalást egy szomorú hírrel kell kezdenem, mert fiatalon elhunyt Tarlósi Péter ismerősöm, aki sokáig küzdött a betegségével. Halál híre nagyon megrendített engem is. A családnak részvétemet fejeztem ki. Az önkormányzati munkát említve az anyagaink leltározása utáni selejtítést említeném meg, amelyet a későbbiekben egy nyilvános értékesítéssel, „börzével” zárunk majd. Rendeltem egy 5 m3-es szemetes konténert a laktanyába, ahol a 24. számú épületben végzett kisebb átalakítás-takarítás miatt keletkezett szemetet gyűjtjük össze és szállítatjuk el.

A Széchenyi u.64-ből, a régi önkormányzattól beszállítunk minden önkormányzati anyagot, gépet a laktanyába, ahol jobb körülményeket, és áttekinthetőbb anyagmozgást fogunk kialakítani. Szerdán a képviselő-testületi tagokkal volt megbeszélésünk, ahol a testületi ülés napirendi pontjai közül, a 2015 évi költségvetést tárgyaltuk át. A megbeszélés második felében a repüléstörténeti emlékszoba működését egyeztettük Tarlósi Józseffel. Abban azonban egyetértettünk, hogy a csütörtöki ülésen ezt a napirendet nem tárgyaljuk meg. Van még mit alakítani-finomítani ezen a „kérdésen”, így a későbbiekben, még visszatérünk rá.

Csütörtökön 17.00-órakor kezdődött a képviselő-testületi ülés, amelyre sokan jöttek el a lakosság részéről. Ennek oka az volt, hogy a Petőfi és Széchenyi utcában lakók beadványát tárgyalta meg a testület. Ők voltak azok, akik az ülésen voltak kíváncsiak a képviselő-testület döntésére.

A korábbi bejegyzésemben már írtam erről a témáról, amely a Petőfi utca végébe szállított „talajjavító”anyag kémiai összetételéről, valamint a szállítással kapcsolatos további kellemetlenségről úgy, mint a bűz, a sáros út, de legfőképpen a Petőfi utcára vonatkozó súlykorlátozás elrendelése volt a lakósság kérése. Ezt a kérelmet tárgyaltuk meg, és emiatt volt magasabb az érdeklődés a lakosság részéről.

Mivel ez a napirend a tárgyalás sorrendjét tekintve később szerepet volna, indítványoztam annak előre hozatalát. Egészen pontosan a 3. pontként történő felvételét. Így is történt! A jegyzőkönyv hitelesítők megválasztása után, valamint a lejárt határidejű határozatok ismertetése, és két ülés közötti polgármesteri tevékenységről szóló beszámolóm után, elkezdtük a napirend tárgyalását.

A döntés törvényességi hátterét korábban a jegyző vizsgálta meg és készítette elő, hiszen ezek nélkül nem lehet döntést hozni. Ebben az estben is megtörtént minden szükséges formalitás, hiszen az önkormányzat nem hozhat olyan közlekedéssel kapcsolatos egyoldalú korlátozást, amellyel bárkit ellehetetlenít. Ebben az esetben nem tudunk olyan kerülő közutat biztosítani a föld tulajdonosának, amelyről megközelítheti az ingatlanját. Erre alapozva egy korrekt tartalmú testületi határozat született, amelyet megkapnak majd az utcában élők is. A súlykorlátozást nem hagytuk jóvá, azonban a jövőt érintő tárgyalások szükségességére fektetünk majd hangsúlyt. Előzetesen ígéretet is kaptam arra az ingatlan tulajdonosától, hogy a jövőben nem kívánnak a fenti utcákon keresztül földet szállítani az érintett ingatlanra. Azt is el kell mondanom a tisztán látás kedvéért, hogy az az ingatlan, amire a talajjavítót szállították, az régen szeméttelep volt. Nem gondolom, hogy részleteznem kellene, hogy mi minden van ott. Miután nyilvánosan meghirdette eladásra ezt a területet a taszári önkormányzat és létrejött az adás-vétel, utána tisztította ki területet a tulajdonosa. Nem hiszem azt, hogy , valakit azért kellene támadni, mert rendet akar tenni egy olyan területen, ahová a taszári emberek évtizedekig a szemetüket hordták! Művelésbe akarta vonni, és megengedte, hogy a cukorgyártól földet vigyenek oda, hogy feltöltsék. Tette ezt jó szándékkal, de nem megfelelő körültekintéssel. Tanult belőle! Amennyiben a jövőben mégis szeretne földet szállítani a földjére, azt előzetes tájékoztatás után, majd a repülőtéren át fogják szállítani.

Előzetesen értesítettek arról, hogy ennél a napirendnél majd elhangzik egy „illegális fakivágás”ügye is. Így is történt! Egy állampolgár szót kért, és kérdezte, hogy ki, és milyen engedéllyel vágott ki fát az önkormányzat területéről? Mivel én nem emlékeztem arra, hogy ott lenne az önkormányzatnak földje,annyit mondtam:…” Nem tudok ilyen területről… „! Ebben a pillanatban, kért hozzászólást Koppány Zoltán Miklós képviselő társunk…:” Van földje ott az önkormányzatnak”…hangzott a kiigazítás….” A „vállalkozó” bérli az önkormányzattól….”, mondta Koppány képviselő társunk.

Ebben a pillanatban jutott az eszembe, hogy valóban. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen megvizsgáljuk majd a fakivágást.

Megtárgyaltuk a szociális és ügyrendi bizottság beszámolóját, elfogadtuk az IKSZT intézményünk 2014 évi beszámolóját, valamint a 2015 évi program tervét. Az önkormányzat 2015 évi költségvetés első fordulójáról is tárgyaltunk, valamint a temetőben létesítendő urnafal tekintetében is hoztunk döntést.

Elfogadtuk az önkormányzat selejtítéséről szóló beszámolót, és az Esély Alapszolgáltató Központ részére, a szociális ebéd kihordásáról szóló gépjármű használati szerződést is. Így 2015-ben az önkormányzat autója szállítja majd ki az ebédet a Taszáriak részére.

Felülvizsgáltuk, és elfogadtuk az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok  használatba adását, az egyesületek részére napirendet is.

Megemlítem még, hogy az óvodában felépítendő új gázkazán beszerzését is támogatta a testület, 1,6 millió ft értékben. Ennek oka a régi kazán rossz állapota, a fűtési rendszer elavultsága, és a takarékossági szempontok.  Szakvéleményét is be kellett szerezni hozzá, hogy megfelelő indokkal alátámasszuk a kazáncsere szükségességét.  Itt egy kicsit furcsán éreztem magam, mert az intézmény vezetője úgy nyilvánult meg ebben a kérdésben, mint akinek nincs információja erről. Ennek ellentmond az, hogy a vállalkozóval már több esetben is a helyszínen jártunk a felmérés okán, ahol az intézményvezető is jelen volt. Szerintem minden információt megkapott erről a fejlesztésről Utasiné! Még a tervekről is tájékoztattuk. Minden estre reményeim szerint ezt a fejlesztést is sikerül majd korrekten megoldanunk.

Döntés született még a Kinizsi utca déli végében kihelyezendő forgalomtechnikai tükörről, amit pénteken, már ide is szállítottak.

Egy másik fontos dologról is született döntés, mégpedig arról, hogy önkormányzatunk új megállapodással, de megújítja községünk internetes honlapját. Megújult külsőt, és áttekinthetőbb arculatot adva annak.

Amennyiben a fentekről részletesebben kívánnak tájékozódni a tisztelt érdeklődők, úgy arról olvashatnak majd a honalapunkon, az ülésről készült jegyzőkönyvben.

Pénteken 18.00-órakor köszöntöttem a községünknek 10 legtöbb iparűzési adót fizető cég képviselőjét, illetve azokat, akik eljöttek erre a rendezvényre. 116 egyéni és társas vállalkozás, összesen 19 millió ft-al járul hozzá községünk költségvetéséhez. Véleményem szerint ez méltányolandó, és a polgármesterré történő választásom óta, minden esztendőben megtartjuk ezt a „köszönet nyilvánítást”, egy pohár pezsgő kíséretében. Akik esetleg nyomon követik a körülöttünk lévő települések ez irányú „magatartását”, azok tudják, hogy Kaposváron is hagyománya van ennek. Pontosan erre alapozva tartom én is fontosnak a vállalkozások tiszteletben tartását, és igényeik, véleményeik felmérését, vagy javaslataik beépítését a község közügyeibe.

Mindig komoly hangsúlyt fektettem abba, hogy Taszár község minden „rétegével” kiegyensúlyozott és jó kapcsolatot ápoljak. Véleményem szerint, ez így természetes.

A pénteki rendezvényt követően intézkednem kellet a hó eltakarítására, amelyet vasárnap délutántól, egészen hétfőn reggelig folytattak az önkormányzat dolgozói. Köszönet érte mindenkinek.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom