Mindennapok 2014 december

 

2014 december 28.

Nagy Tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót Kamilla napján, 90 éve ezen a napon született Maggie Smith, Oscar-díjas színésznő. A mai lesz a 2014 évi utolsó bejegyzésem, amelyben néhány mondat erejéig írok még azokról az eseményekről, amelyek történtek velem.

Most is a tőlem megszokott, „rendhagyó” módon kezdem a bejegyzésemet, melyben az időjárást említem meg elsőként. Mivel december vége van, és véleményem szerint eddig a pillanatig csak örülhetünk annak, hogy nem térdig érő hóban, és mínusz 25 C fokban köszöntött ránk a tél, igyekezzünk hát toleránsnak, és hálásnak lenni.

Miközben titokban azért reménykedtünk abban, hogy fehér karácsonyunk lesz, hát sajnos nem lett! Helyette kellemes napsütés, és az évszakhoz képest enyhe idő kényeztetett bennünket. Most bezzeg! Szakad a hó! No, de azért annyira ne ugorjunk még előre!

Az „ Aranyvasárnap” utáni, és egyben a szabadságom utáni első munkanapon azaz hétfőn,délután 15.00-órakor testületi ülést kellett tartanunk, mert a korábbi ülésünk határozatképtelen volt.  A 20 napirendi pontot most itt nem kívánom felsorolni, de annyit megemlítek, hogy községünk honlapja meg fog újulni, valamint azt, hogy a Millenniumi Park mellett a beomlott árkot 15 m hosszan becsöveztetjük, és betemetjük, mert balesetveszélyes. Az óvoda fűtéskorszerűsítéséről, csak  szakvélemény beérkezése után lesz majd döntés. Az ülés viszonylag hamar befejeztük, de most itt meg kell említenem Varjas Béla képviselő társunkat, akit sajnos a gerincsérve miatt sürgősen meg kellett operálni. Neki jobbulást kívánok itt is.

December 24.-én elérkezett a fenyőfa feldíszítésnek az ideje, és a családdal elköltött vacsora Karácsony Szent Este. Az ajándékokról most itt nem írok, inkább az ünnep valódi üzenete, a „szeretetről”. Szent Este fél 10-kor a templomban a gyerekek Jézus születéséről adtak elő egy nagyon szép műsort, majd 22.00-órakor az „Éjféli Mise” következett.  Karácsonykor mindig megtelik a taszári templom.

Az ünnep napjain szüleinket, családtagjainkat látogattuk meg, és viszonylag komfortos körülmények között tehettük mindezt. Éppen arról beszélgettünk út közben, hogy milyen kegyes hozzánk a tél! Most bezzeg! Az ablakon kinézve a havazás láttán, inkább a telet idéző körülmények vannak kibontakozóban, és a jelen helyzetre utalva, községünk útjainak, járdáinak síkosság mentesítésének megoldása kezd kirajzolódni előttem „kihívásként”, mint sem a „tél örömei”.

Ezúton szeretném megköszönni minden kedves olvasómnak, hogy figyelemmel kísérte munkámat itt is. Mozgalmas év áll mögöttünk „mindenféle” eseménnyel tarkítva, de talán a lényeget kellene most leírnom ? Mi a lényeg? Az kedves olvasók, hogy ismét elment egy év, és megint csak öregebbek lettünk egyel!

Az „előbb” volt január, március, vagy nyár, most megint tél van, és 3 nap van már csak vissza 2014-évből is.  Rohan az idő, s az év, az élet úgy elszáll, mint a pillanat. Ezért hát éljük meg annak minden pillanatát, és igyekezzünk boldognak lenni minden percében. Várom Önöket 2015-ben is itt!

Tisztelettel

 

2014  december 21

Köszöntök minden kedves olvasót Tamás napján, 61 éve született Schiff András zongoraművész, és ma van Advent negyedik vasárnapja. Olvasóim bizonyára észrevették, hogy az elmúlt héten nem írtam bejegyzést, melynek csupán egyetlen oka volt, szabadságon voltam.

A közmeghallgatás utáni naptól szabadságot vettem ki részint azért, hogy az itthoni dolgaimmal is el tudjak készülni, másrészt azért, mert szükségem is volt már egy kis pihenésre. Természetesen ez nem azt jelentette, hogy teljesen „kivonultam” a munkahelyi feladataimból, csupán azt, hogy igyekeztem egy kicsit pihenni.

Az év végi feladatok ezen a héten teljesedtek ki igazán, mert szerdán délután ugyan testületi ülést tartottunk volna, de idő közben több akadály is felmerült, és emiatt elmaradt. Csütörtökön 17.00-órakor az általános iskolában a gyerekek, angol nyelvű karácsonyi ünnepséggel kedveskedtek a szülőknek.

Pénteken 17.00-órakor az önkormányzat földszinti nagytermében Karácsonyi Ünnepi műsor került megrendezésre. Az óvoda „Halacska” csoportja, az általános iskola 3. osztályos tanulói, a Taszári fiatalok, és a Rozmaring Kórus műsorával kedveskedett önkormányzatunk a Tisztel Taszáriaknak. A műsort, az  IKSZT intézményünk dolgozóinak tevékeny részvételével, az Esély Alapszolgáltató Központ dolgozóinak segítségével, valamint a Taszári „Fantázia Csoport” tagjaival együtt tartották meg. Az ünnepségen részt vett még Bálint Gábor plébános Úr is, aki külön köszöntötte az ünnep alkalmából a megjelentek. Az ünnepi műsort az általános iskola 3. osztályos tanulóinak műsorával kezdték, akik a E.T.A: Hoffmann „Diótörő és az egérkirály” című meséből adtak elő egy részletet. Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, és bizony a koreográfia, és a szövegek megtanulása is komoly kihívás elé állította a gyerekeket. Köszönet érte a felkészítő pedagógusoknak, Fisli Gabriellának, és Pálffi-Kiss Anitának! Az előadás után „vastaps fémjelezte” a nézők elégedettségét”. Ügyesek voltak a gyerekek nagyon!

A műsort a Taszári fiatalok zenés táncos műsora követte, majd a Rozmaring Kórus, és befejezésül a Taszári napsugár Óvoda és Bölcsőde Halacska csoportja, felkészítő pedagógusok: Bálintné Fehér Beáta, és Pámel Bianka.

Külön köszönet mondanék még Németh Kálmánnak és kedves feleségének, akik a karácsonyi ünnepre a fenyőfát ingyen felajánlották. Köszönjük nekik!    Mielőtt még tovább lépnénk erről a nemes gesztusról, azért még elidőznék itt néhány gondolat erejéig! Mert meg kell említenem még azt is, hogy nem csak az önkormányzat, hanem minden intézményünk, ( óvoda, bölcsőde, Esély Alapszolgáltatási Központ, Általános iskola ), valamint még 30 taszári rászoruló is kapott ingyen egy darab fenyőfát a Németh Kálmán házaspártól!  A karácsonyi ünnepi műsor végén teával, forralt borral, és mézes süteménnyel vendégeltük meg a műsort meglátogatókat.

Pénteken volt a kedves feleségem születésnapja, de a volt munkatárásának a délutáni temetése Dombóváron, és az egész napi „hajtás”, valamint a 17.00-órakor kezdődő karácsonyi ünnepi műsor miatt, csak késő este tudtunk „családilag” együtt ünnepelni.

 

Szombaton délután 17.00-órakor az önkormányzat földszinti nagytermében a „ Veteránok” tartottak karácsonyi bált, amelyre meghívást kaptam. Sajnálatos módon a köszöntő után nem sokkal, el kellett mennem, hiszen a templomban 18.00-órakor kezdődött a „Karácsonyi Koncert”, amelyet már közel 20 esztendeje, a „Kaposvári Zenekedvelők Egyesülete” előadásában láthatnak, hallhatnak az érdeklődők. Egy csipetnyi érdekesség még, mert este 9 körül villámlás, és dörgés is volt, ami azért december 20-án, hát hogy is mondjam, nem szokványos.

Ma 17.00-órakor a Millenniumi Parkban lévő Betlehemnél került sor községünk Adventi koszorúján, a negyedik gyertya meggyújtására. Ma este,  a Taszári Fiatalok kedveskedtek zenés ünnepi műsorral, és verssel. Advent minden vasárnapján egy kis figyelmességgel igyekeztünk a Tisztelt lakosság részére karácsonyi hangulatot varázsolni, nem kis sikerrel. Tisztelettel szeretnék köszönetet mondani az IKSZT dolgozóinknak, Bognárné Soltész Zsuzsának, és Horváth Gáborné Irénkének, akik nem kis munkát vállaltak ebben. Az óvodánk pedagógusainak, az iskola pedagógusainak, a Rozmaring Kórusnak, a Taszári Fantázia Klub tagjainak, a Taszári Fiataloknak.

Szabóné Csonka Nórának, a képviselő-testületünk Pénzügyi-és kulturális bizottságának elnökének, aki szintén nem kis munkával vett részt a rendezvényeink szervezésében, lebonyolításában, valamint Faludyné Kiss Szilvia önkormányzati képviselő asszonynak , és Balog László alpolgármester Úrnak Így együtt, mindenkinek!


 

2014 december  7.

Köszöntöm a kedves olvasókat Ambrus napján, és egyben Advent második vasárnapján. Kellemetlen, barátságtalan időjárással köszön el tőlünk december első hete is. No  nem azért írom mindezt, mert hiányzik a mínusz 15 fok, és a térdig érő hó, hiszen mégis csak tél van, hanem a köd, és az eső miatt. Amennyiben választhatnék, azért a mostani időjárás mellett dontenék.

Szokásomhoz híven, most is néhány mondatban foglalom össze azokat az eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek velem. Először a keddi napot emelném ki, hiszen ekkor került megrendezésre Siófokon a Hotel Azúrban, a Somogy Megyei Polgármesterek,és  Jegyzők tanácskozása. A korábban, az érintettek részére megküldött meghívóban mellékelt programterv alapján döntöttem úgy, hogy részt veszek a tanácskozás  első napján. Érdekesnek és tartalmasnak tűnt a program, igaz sok előadás témája mellé írták oda azt,hogy :„szervezés alatt”. ( Magyarul: nem biztos!)

Miután arra számítottam, hogy a Somogy Megyei Közgyűlés Elnöke, Jakó Gergely, a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője Dr Neszményi Zsolt, és Kaposvár, Megyei Jogú Város polgármestere Szita Károly, és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgató, Wéber Antal ezredes Urak, előadók mellett,  mások is eljönnek majd, és elmondják a „köz szolgái” számára az önkormányzatokkal kapcsolatos kormányzati terveket, „csalatkoznunk kellett”. Nem jöttek, nem mondtak! Igaz ki is hangsúlyozták az előadás elején, hogy a szervezésre fordított időzítési, és egyéb okok miatt nem biztos, hogy el tud jönni minden előadó. Megértettük, elfogadtuk. A legtöbben Lázár Jánost, a  Miniszterelnökséget vezető minisztert várták, hátha mond valami „érdekeset”rólunk, nekünk, az embereknek.

Mivel nem jött, így nem is mondott semmit. Tán „emiatt”, de mindenkiben maradtak megválaszolatlan kérdések! Megjegyzem, hogy egyetlen országgyűlési sem volt ott az első napon, pedig őket is megszólították „volna”a polgármester „kollégáim”, mint ahogy a jelen helyzet miatt bizony tettek is fel kérdéseket.  A „címzettek hiányában” mindez, csupán „pusztába kiáltott szó”maradt, bár volt olyan előadó, aki igyekezett „megvédeni a mundér becsületét”. Összességében egy nagyon jó hangulatú közösség építő meeting-nek nevezném ezt a rendezvényt, „pont hu”, és ennyit erről.

Hazafelé a Balaton partján nagyon rossz látási viszonyok mellett, ködben, esőben, őzzel, és nyulakkal „tarkított” körülmények kísértek egészen Igalig, aztán „viszonylag” jobb látási viszonyok között értem haza este negyed tízkor.

Csütörtökön délután, a Taszári Napsugár Óvoda és Bölcsőde Intézmény Fenntartó Társulás alakuló ülését tartottuk, melyet ez esetben is a korelnök, Kaposhomok polgármestere Barta István úr vezetett.

Az alakuló ülés „forgatókönyve” megegyezett a korábbiakban általam leírt alakuló ülésekével. Ismét az intézmény fenntartó társulás elnökének választottak, alelnökké új tagként, Erjábeczné Dobák Melindát. A Tanács 7 tagból áll, Az elnök én vagyok, az alelnökről is tettem  már említést, Ő akkor jut inkább szerephez, ha én valamilyen oknál fogva „akadályozatva” vagyok. Taszár részéről még Szabóné Csonka Nóra, és Faludyné Kiss Szilvia képviseli Taszár községet velem együtt. Kaposhomok polgármesterét már említettem, valamint egy Kaposhomoki önkormányzati képviselőt, Fonó község részéről egy önkormányzati képviselőt delegáltak a tanácsba.

Így „állt össze” az óvoda bölcsőde intézmény fenntartó társulási tanács, melynek megalakulását, még Balog László alpolgármester, és Koppány Zoltán Miklós képviselő urak is figyelemmel kísérték.

A tanács ülését a megválasztásom után már én vezettem, és az intézmény 2014 évi költségvetés lll. negyedéves megtárgyalás-elfogadása volt az a napirend, amelynél hosszabb ideig elidőztünk. Lévén, hogy minden tanácstag új volt, ezek után  a költségvetési beszámolóban, több dolgot is át kellett tárgyalnunk ahhoz, hogy ne maradjon senkiben megválaszolatlan kérdés az intézmény gazdálkodását tekintve.

A társulási tanács ülése után, egy rendkívüli képviselő-testületi ülést kellett tartanunk, mert döntést kellett hoznunk a „Taszár települési szilárd hulladék elszállítása, ártalmatlanítása” közbeszerzési eljárásról.

Egyetlen érvényes pályázati ajánlat volt ebben az eljárásban, így talán nem okoztam nagy meglepetést, ha az egyetlen pályázó személyében a jelenlegi üzemeltető kap törvényesen lehetőséget még 2 évig,  a „szemét elszállítására és ártalmatlanítására”szolgáltatás elvégzésére Taszár községben.

Annyi kiegészítést azért engedjenek meg nekem, amely az első és talán legfontosabb, a szemét szállításánál maradva, hogy nem változik a SZEMÉTSZÁLLÍTÁS DÍJA lakosságnak 2015-ben sem. A szelektív hulladékgyűjtő edények közül a „műanyagot” hetente fogják üríteni 2015 01.01-tól. Ezek után, talán kevesebb esetben fordul majd elő, hogy tele lesz műanyag üveggel a konténerek környéke. ( reményeim szerint ).

Pénteken a taszári önkormányzat is kapott egy kis ajándékot a Télapótól, mert az Önhibáján Kívül Hátrányos Helyzetű Települések, ( ÖNHIKI ) működési kiadásainak kompenzálása érdekében benyújtott  pályázatunkra  4,4 millió ft támogatást kaptunk a Belügyminisztériumtól. 116 Somogyi településsel együtt örülhetünk a Miniszteri döntésnek, Köszönjük! Nagyon jókor jött ez pénz.

Szombaton délután került megrendezésre az IKSZT intézményünk közreműködésével, a Mikulás ünnepség, az önkormányzat földszinti nagytermében. 250 taszári gyermeknek igyekezett kedveskedni a képviselő-testület. A 17.00-órakor kezdődő ünnepi műsort a Mikulással együtt, már nagyon várták a gyerekek. Először a Kiskondás együttes szórakoztatta a gyerekeket, majd ének mellett megérkezett a „Télapó a Krampuszokkal, és a manókkal”együtt a terem bejáratához. A sorok között elhaladva, a Télapó köszöntötte a jelenlévőket, aztán a színpad előtt boldogan énekeltek neki és mindenkinek a teremben, egy szaloncukorért cserébe. A csillogó gyermek szemek, és az  áhitat okozta meglepetés okozta ünnepi hangulat az, amely talán legjobban ráillene arra, amit ott láttam-tapasztaltam.

Vasárnap délután 17.00-órakor a Millenniumi Parkban lévő Betlehemnél rendezett egy kis műsort az óvodánk négy pedagógusa, az Advent második vasárnapján, a második gyertya meggyújtása alkalmából. Az eső dacára közel 20-an jöttek el, hogy megnézzék, és meghallgassák Utasiné Kenderák Tímea, Fehér Krisztina, Fehér Beáta, és Gérnyi Zsuzsa műsorát. Köszönet érte!

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (1 db)

Szabóné Csonka Nóra

2014. 12. 21. 20:13

Köszönjük szépen Sanyi, szívesen vettünk részt a szervezésekben. Ezúton is nagyon köszönöm én is mindannak a segítségét, aki részt vett az ünnepi készülődésben. Kiemelt köszönet az IKSZT két dolgozójának a színvonalas műsorokért és a kiváló szervezésért! :) Szép ünnepet Mindenkinek!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom