Mindennapok 2014 november

2014 november 30.

Nagy Tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót András és Andor napján, 49 éve született Ben Stiller színész, és ma van Advent első vasárnapja. Mit is írhatnék először? A legtöbb olvasóm, most az időjárással kapcsolatos, és a korábbi bejegyzéseimben „már megszokott forgatókönyv alapján”a véleményemet várja, és pontosan ezért most sem fog csalódni! Hűvös, barátságtalan őszi időjárás köszöntött ma is reánk, bár az elmúlt héten azért a napot is láthattuk, igaz nem túl hosszú időre.

Megmondom őszintén, hogy az elmúlt héten is volt bőven mit tenni, megoldani a „szokásos” feladataink mellett. Elkészült a Millenniumi Parkban a Betlehem, melyhez sok támogatást, és segítséget kaptunk. Anyagilag Kacsó Csaba, Ambrus Tibor, Deschner Roland, Balogh Tamás, Pusztai Tamás támogatta a munkálatokat, a kivitelezést Molnár László végezte az önkormányzat dolgozóival együtt, az Adventi koszorút a Mákvirág bolt tulajdonosa, Molnárné Szabó Tímea  készítette. Köszönet mindenkinek a felajánlásáért, és a munkájáért !

Nagyon elégedettek vagyok az elkészült Betlehemmel, és szerintem nagyon szép lett! Megmutatja mindazt az összefogást, közös gondolkozást és cselekvést, amelyben eddig is hittem.

Idő közben, már hallatszik a „másik oldal” véleménye is, hogy:…” ezt már mi is kitaláltuk, és meg akartuk építeni…!..stb..stb” A lehetőség adott volt, de nem tették, nem éltek vele! Akkor most miről is beszélünk már megint? Igen! Az ilyen, és ehhez hasonló stílusból volt már elegem az elmúlt  években, ( és nem csak nekem..).Ezt igazolja a változás, és most ez a lényeg!

Megérkezett a 73 m3 szociális tűzifa, amelyet 6 teherautóval hoztak, és a laktanyába pakoltattam le. Természetesen személyesen kísértem figyelemmel ezt a munkafolyamatot is, hiszen  a szállítólevéllel, és más dokumentációval  együtt tudjuk csak hivatalosan elszámolni a szállítást.

A csütörtöki képviselő-testületi ülés, a pénteki Taszár és Környéke Szociális Társulás alakuló ülése, a Kercseligeti Integrált Szociális Központ alakuló ülése, valamint a „ Taszári Szép korúak vacsorája” mellett, a község területén a villanyoszlopokra a karácsonyi dísz világítás felhelyezése, valamint az újonnan felépített Betlehem felszentelése vasárnap, Advent első vasárnapján azok, amelyek mind-mind komoly megoldásra váró feladatokat adtak a számomra is.

Összesűrűsödtek az év végi eseményeink, amelyek egyenként is komoly kihívást jelentettek, nem hogy együtt.  A közelgő Mikulás Ünnepséget, és a közmeghallgatást,és a karácsonyi koncertet a templomban még nem is említettem.

Haladjunk sorjában!

Mielőtt a csütörtöki képviselő-testületi ülésről is írnék, meg kell említenem azt, hogy az Adventi előkészületek okoztak elsősorban némi fejfájást. Egészen pontosan, a közvilágítási oszlopokra felhelyezendő karácsonyi díszvilágítás felépítése volt az, ami először kellemetlen helyzet elé állított. Idén is, mint minden évben, már november elején jeleztem a karácsonyi díszvilágítás felépítését annak a vállalkozónak, aki korábbi években  ezt a munkát elvégezte. Most azonban, az EON ZRT belső utasításai miatt, már nem végezheti el ezt a munkát az a cég, akivel elégedettek voltunk, és alvállalkozóként is dolgozik az EON ZRT-nek, ennek kölcsönös elégedettséggel járó kapcsolatnak, mára vége!

Csak olyan cégek dolgozhatnak a közvilágítási oszlopon, akiknek erre a munkára meg van, a megfelelő jogosultsága. Ráadásul az EON ZRT-nél igénybejelentő lapot kértek tőlem, és még sorolhatnám. Megtettem, bejelentettem.

Még azt sem volt egyszerű kiderítenem, hogy ki foglalkozik egyáltalán ezzel a kérdéssel az EON ZRT-nél. Mikorra mindezt nagy nehezen kiderítettem, utána a kifogások keresése, és a bürokrácia útvesztője következett.  A valódi nehézség abból adódott, hogy a Taszáron e feladatot ellátó cég, az elfoglaltságaira hivatkozva nem tudta elvállalni ezt a munkát. Természetesen megértem a problémát, de nem kértem én sokat. Egészen pontosan, a 24 db közvilágítási oszlopra készített karácsonyi dísz felépítését-bekötését, valamint a Millenniumi Parkban, az újonnan felépített Betlehemhez szükséges áram vételi doboz kiépítését.

Többekben, talán már kérdések fogalmazódhattak meg ezzel a karácsonyi díszvilágítási „mizzériával” kapcsolatban, de higgyék el, hogy mindezt megélni, és megoldani, már kevésbé volt egyszerű. Nem kevés telefonálás, és kérés után, mégis sikerült megoldanunk mindent a szombati napon. Köszönet érte Kalmár Gábor Úrnak, az EH-SZER Kft részéről.

Azt nem tudom megmondani, hogy miért nem világít minden dísz az oszlopokon, mert bizony néhány valóban nem világít annak ellenére, hogy a felépítés előtt ellenőriztettem őket. A Betlehemnél lévő áramvételt is kétszer kellett átkötni, mert először az sem világított.

Szóval! Ott tartottunk, hogy hétfőn felhívott a Szentbalázsi körjegyző asszony Zsuzsa, mert időpontot kért tőlem azért, hogy leüljünk tárgyalni a Szentbalázsi körjegyzőségi közös hivatalt alkotó 6 település Taszár községhez történő csatlakozási szándékáról! Mindezt az váltotta ki, hogy Sántos község kivált, a közös hivatal fenntartásából, és emiatt, a ma Magyarországon érvényben lévő jogszabályok miatt, csak 2000 lakosság szám felett lehet polgármesteri hivatalt működtetni! Ezért keresetek meg bennünket.

Taszár községben ma több, mint 2000 lakos él, így nekünk „még” nem okoz gondot a polgármesteri hivatal törvényes működtetése. Nem jártak így most, a Szentbalázsi 6 településből álló közös polgármesteri hivatalt fenntartó önkormányzatok.  A Sántosiak kiválása után,ott most borult minden, és kényszerhelyzet alakult ki!

Sántos község képviselő-testülete kimondta, hogy 2015. január 1-től a Simonfai közös hivatalhoz csatlakozott, és a Szentbalázson maradó 6 önkormányzatnak, most meg kell oldani a törvényes működést december 11-ig. Ezt a határidőt a törvény írja elő. Amennyiben a Szentbalázsi közös hivatal jövőbeni csatlakozását, nem tudják majd megoldani, úgy a Somogy Megyei Kormányhivatal jelöli majd ki azt, hogy melyik település hová köteles csatlakozni.

Most még, abban a helyzetben vagyunk, hogy minden oldalról megvizsgálhassuk a csatlakozással kapcsolatos feladatokat, és hatásköröket, nem utolsó sorban az anyagi lehetőségeket-kötelezettségeket. Mert bizony most ez az, ami egyáltalán nem mindegy! Leültünk, tárgyaltunk a közös hivatal kialakítandó struktúrájáról, a létszámokról, és egyéb másról is. Ki kell hangsúlyoznom, hogy Taszár községnek ebből az együttműködésből jelenlegi ismereteim alapján, semmilyen előnye nem származna, sőt…Minden estre, egy őszinte hangulatú, és korrekt tárgyaláson beszéltünk a kialakult helyzetről. A Szentbalázsi álláspont alapján, még másokkal is tárgyaltak a csatlakozási szándékukkal kapcsolatban, amiről őszintén tájékoztattak bennünket. Minden esetre két nap múlva már hívtak, hogy köszönik a tárgyalást, de nem kívánnak Taszár községhez csatlakozni, bár mással is tárgyaltak azóta, de döntés még ott sem született ez ügyben, legjobb tudásom szerint.

Csütörtökön délután, a testületi ülés előtt kezdődtek el a bizottsági ülések. Mindent megbeszéltünk már, amiről az ülésen döntöttünk. Legfőképpen az önkormányzat költségvetésének harmadik negyedévi teljesüléséről szóló beszámolót, és a szociális tűzifa rendelet megalkotását emelném ki először, de vásároltunk még egy új, egy tengelyes pótkocsit is, ami a hatékony munkavégzéshez is elengedhetetlen. Korrekten, és gördülékenyen tárgyaltuk meg 27 perc alatt a 8 napirendi pontot. A testületi ülés után Kacsó Csabával utaztunk be Kaposvárra, hogy új mezeket adjunk át, az általa támogatott röplabda csapatnak.

Pénteken délelőtt 10.00-órakor kezdődött a Taszár és Környéke Szociális Társulás alakuló ülése. Mivel az alakuló ülést a korelnök, Szűts András Ervin Csoma polgármestere vezette a tisztségviselők megválasztásáig, ezért először a tanács elnökét, és alelnökét kellett titkosan megválasztani. Emiatt egy kicsit hosszúra nyúlt ez az ülés. A korábbiaknak megfelelően ismételten elnöknek választottak, Zsalakó Ernő Batéi polgármester pedig, ismét  alelnökként folytathatja a munkáját.

Miután a korelnök átadta az ülés vezetését, elkezdtük a munkát. Visszavontuk az Esély Alapszolgáltatási Központ megszüntetésre hozott korábbi döntésünket, majd az intézményvezetői pályázat került kiírásra, aztán a költségvetés harmadik negyedéves beszámolója következett. Fél 12-kor a másik társulási ülés hasonló „forgatókönyv” alapján kezdődött, de az a tisztségviselők megválasztásának egyszerűbb eljárása miatt rövidebb volt.

A pénteki napon nem csak a két társulási üléssel, hanem a 18.00-órakor kezdődő „Szép korúak vacsorája” rendezvényünk előkészületei is vártak még. A társulási ülés kezdésének időpontjában érkeztek az Esély Alapszolgáltatási Központ munkatársai, hogy berendezzék a nagytermünket a 200 vendég fogadására. Miután mindezzel a megterítéssel, és egyéb feladatokkal végeztek, egy kisebb szünet következett.

16.00-órakor az intézmény megbízott vezetőjével, Koósné Batykó Évával együtt egy csokor virágot adtunk át a legidősebb taszári hölgynek, és úrnak a lakásán, illetve a szociális otthonban. 17.00-órára kértem a Sántosi falugondnoki buszt, hogy segítsen a szép korúak szállításában, hiszen a hosszú gyalogolás miatt nem tudtak volna eljönni többen.

18.00-órakor kezdődött a köszöntőmmel a rendezvény, majd egy csokor virágot adtam át az Esély Alapszolgáltatási Központ dolgozóinak, elismervén a munkájukat, a megbízott vezetőnek. A óvodások műsora, majd egy vers, és az óvoda-bölcsőde dolgozóinak látványos műsora szórakoztatta a nézőket. Vacsora, tánc, tombola, ha röviden szeretném összefoglalni a történteket, és már fél 10-kor szinte mindenki hazament. Megjegyzem,hogy általában ez történik minden évben függetlenül attól, hogy a műsor, és vacsora mellé tudunk-e adni mást is. Idén adtunk minden szépkorúnak 2000 ft értékű Erzsébet utalványt, de ennek sincs sok köze a rendezvény idejéhez. Minden esetre én örülök annak, ha másoknak örömöt szerezhetek. A körülményekhez képest azt gondolom, hogy a taszári képviselő-testületnek nincs semmi szégyenkezni valója itt sem. Más településen még ez sincs!

Az időrendiséget követve, szombaton reggel negyed 8-kor már csörgött a telefon, mert megérkeztek az EH-SZER KFT részéről a szakemberek, hogy egy darus kocsival felszereljék a villanyoszlopokra a karácsonyi díszvilágítást, és hogy a Betlehemhez is lehessen 220 voltot biztosítani. Ez utóbbit egy szabvány elektromos dobozzal oldották meg még pénteken, de nem volt áram, ezért javítani kellett.  Ebben a dobozban amúgy „mindenféle zárlat”, és hőkioldós védelemmel együtt van ellátva a csatlakozás. Ilyen dobozok vannak felépítve a villanyoszlopokra is, emiatt csak oda lehet karácsonyi díszt felrakni, ahol van ilyen „speciális doboz”. Mi közben felkapcsolták a közvilágítást az ellenőrzés miatt, akkor szembesültem azzal, hogy nem világít minden dísz az oszlopokon, miközben előzetesen át lettek vizsgálva. Most már tudom, de nem tehetünk róla.

Ebéd után, 13.00-órakor kezdtük el,  a Betlehem díszítését, az IKSZT intézményünk dolgozóival, a Rozmaring kórus tagjaival,a képviselő-testületből Szabóné Csonka Nórával, Faludyné Kiss Szilviával és a Taszári fiatalokkal együtt. Megérkezett Tarlósi József Úr is, aki az „operatőri, és média felelősi” munkája mellett,” kreatív kirakatrendező, és designer” tudását is megcsillogtatta előttünk.  15.00-óra után nem sokkal fejeztük be a Betlehem teljes berendezését, és feldíszítést, így készültünk elő a vasárnap esti „ünnepélyes avatáshoz”.

Vasárnap reggel azért „ránéztem”, hogy minden rendben van-e a Betlehem körül, majd szép lassan elment ez a nap is. Korábban úgy beszélték meg a műsor szervezői, hogy nagyobbik leányom Regina is mond egy verset a műsoron, de Gina szombat óta megint lázas, beteg, így sajnos nem tudott fellépni, pedig jó lett volna.

16.00-órakor kezdődött az Adventi Szentmise, a Taszári Római Katolikus templomban. A mise után, az esőben, sokan várták már az „ünnepséget”. A sárban dideregve várt mindenki, és már nem is tudom, hogy mikor, vagy milyen alakalomból gyűlt össze ennyi taszári, hogy osztozzon a közös örömben, és a közös eredményekben, a közösség valódi erejének a megmutatásával. Most mindenki csendben, az esőben, várta a kezdést. Miután elérkezett az idő, a köszöntőmmel kezdődött a nagyszámú nézőközönség előtt a Betlehem, és az Adventi koszorú  ünnepélyes „átadása-felavatása”. Az óvodások műsorával kezdődött az ünnepi műsor , majd a helyi  iskolások, és a fiatalok szavaltak együtt karácsonyi verseket. A műsort, a Taszári Rozmaring kórus karácsonyi dalival folytatták az esőben, majd utolsóként Bálint Gábor plébános Úr mondott „áldást” .

Akinek volt ereje elolvasni ezt a néhány sort, amiben „röviden” összefoglaltam az elmúlt hét „történéseit-eseményeit” annak azért „záróakkordként” leírom  azt is, ami számomra nagyon megható, és örömteljes élményként nagy érzelmi impulzust adott a számomra! Ez nem volt más, mint a közösség összetartozásának erejét megmutató gesztus. Együtt énekeltük el az esőben, a „Mennyből az Angyal”című dalt. Mindenkinek köszönöm a tevékeny részvételét, a felkészítő pedagógusoknak, az IKSZT munkatársainak, a képviselő-testület tagjainak, a gyermekeknek, a szülőknek, mindenkinek!

 

Készül az új Betlehem

Advent első vasárnapján az új Betlehem megáldása

Az ünnepi műsor

A Rozmaring Kórus

A gyermekek műsora

Taszár község Adventi koszorúja

Bálint Gábor Plébános Úr Áldása

2014 november 23.

Kelemen és Klementina napja van, 73 éve született Franco Nero olasz színész. Nem akarok panaszkodni az időjárásra, mert véleményem szerint még hálásak lehetünk azért, hogy nincs mínusz 15 fok, térdig érő hó, szél, és még sorolhatnám a kellemetlen jelzőket, de inkább most nem teszem.

Sokkal inkább szeretnék írni azokról az említésre méltó eseményekről, amelyek a múlt héten történtek. Ezek közül itt, most a csütörtöki eseményekkel kezdeném a sort. Egészen pontosan, az Esély Alapszolgáltatási Központot érintő átszervezési „problémák miatt kerestek fel bennünket a Nagyberki önkormányzattól. A korábbiakban már írtam arról, hogy a taszári képviselő-testület, határozattal, egészen pontosan, a 250/2014. ( IV. 12 ) számú döntésével fejezte ki szándékát arról, hogy a Kercseligeti Integrált Szociális Központhoz kíván csatlakozni, 2015 január 1-től.

Az átszervezés nagysága, és a törvényi előírások komoly feladatként jelentkeztek a számunkra, hiszen a döntésünket megelőzték a csatlakozási „előtárgyalások”. Azt, hogy miért akart a taszári képviselő-testület kilépni a „Taszár és Környéke Szociális Társulásból”, és ezzel együtt az Esély Alapszolgáltatási Központ Intézményből, nem nehéz megfogalmazni! Az igazságtalan fenntartási-elszámolási helyzet miatt. Pontosabban azért, mert Taszár község fizette az intézmény vezetőjének a teljes bérét, és senkit nem érdekelt mindez. Sokat tárgyaltunk már erről, de sikertelenül.

Emiatt kényszerültünk arra, hogy Taszár érdekeit képviselve más megoldást keressünk a kötelező feladataink ellátására, társulási formában. Szinte kézenfekvő volt, a Kercseligeti Integrált Központhoz történő csatlakozás. Igazán nem sok lehetőségünk volt más intézményhez csatlakozni, mert Somogyjád, Igal, és Kaposszerdahely jöhetett szóba.

Nekem azonban egy „régi álmom”, a „Kaposmenti” településekkel történő együttműködésünk hosszú távú elmélyítése. Ezért is próbálkoztam Kercseligeten, és azt hittem sikerrel. Írom ezt azért, mert a csatlakozási szándékunk elfogadása után, elkezdődött az intézmény átszervezése, a szociális társulást fenntartó 10 önkormányzattal a tárgyalások, és a dolgozók munkajogi helyzetének a tisztázása. Nos! Mindez nem volt egyszerű, nem kevés időt-energiát fektettünk bele, és a társult önkormányzatoktól sem volt maradéktalanul kedvező fogadtatása a kialakult helyzetnek..( és ekkor még csak diszkréten fogalmaztam..)

10 önkormányzat képviselő-testülete kereste a kötelező önkormányzati szociális feladatainak ellátását,és nagy reményeket fűzött a Kercseligeti Intézményhez történő csatlakozáshoz. Azt az információt kaptuk, hogy anyagilag sokkal jobban járunk, mint eddig.

Akik emlékeznek még a korábbi bejegyzéseimre, azok értik az általam leírt előzményeket, és talán a helyzetünket is. Az intézményünk volt vezetője is felmondott, Koósné Batykó Éva vállára helyezve az irányítás összes „nyűgjét”.  Miközben az átszervezésről már tájékoztattam az intézmény dolgozóit, ezzel sem kevés konfliktust kellett felvállalnom. Igaz, „mindössze” egyetlen munkavállalót érintett volna negatívan a két intézmény „összeolvasztása”.

A problémák már az átszervezés  elején kezdődtek azzal, hogy milyen módon történjék mindez. Jogutódlással, a nélkül, és írhatnék még fura dolgokat, de most nem akarok!

 

Elég legyen „csupán” annyi, hogy csütörtökön minden megváltozott egyetlen szempillantás alatt  Nagyberkiben. Mivel az intézmény működtetését  állami „normatívából” tudjuk megoldani, ezért az átszervezés jogi körülményeit megfelelően, és körültekintően kell elvégezni. Nem így történt! Nem tettek meg mindent azért, hogy a Taszár és Környéke Szociális Társulás megfelelő módon csatlakozhasson. A „legkényesebb” kérdés, az „Idősek Nappali Ellátása” szakfeladat finanszírozási kérdése, amiért az egész „csatlakozási mizéria” kútba esett. Ennyi!

A Nagyberki tárgyaláson rajtam kívül a Batéi polgármester és körjegyző is részt vettek, de a csalódottságukat ŐK sem rejtették véka alá. Ezek után el lehet képzelni, hogy milyen „szájízzel” jöttünk haza Nagyberkiből, de minden alternatíva nélkül, és sikertelenül. Ezek után, keserűen olvastam a Kercseligeti polgármester elutasító levelét a csatlakozási szándékunkat érintően.  Keszthelyi Tiborné jegyző asszony, ezek után készítette elő a testületi ülésre azokat a határozat javaslatokat, amelyeket el is fogatunk kénytelen-kelletlen az ülésen. Ez van! Írhatnám prózaian, de ez mit sem változtat a csalódottságomon.

Itt most nem volt más megoldás, vissza kellett vonnunk minden korábbi döntésünket, amelyet e tárgyban hoztunk. Nem lesz leépítve senki, nem szűnik meg az Esély, azonban a vezetői státus betöltésére, pályázatot kell majd kiírni.

Azt nem tudom, hogy megfogalmazódott-e  bárkiben, bármilyen kérdés a fentiekről, mert bennem igen! Miért nem lehetett előzetesen megvizsgálni minden jogszabályt azoknak, akiknek az átszervezéssel kapcsolatosan ez volt a feladata?

Ezen kis bevezető után tehetek említést, a szintén csütörtökön délután, Kaposváron megtartott rendőrségi évértékelő fórumról. A megyei, és kaposvári rendőrkapitány adott információt, a rendőrség 2014 évi munkájáról. 16.30-órakor kezdődött a testületi ülés előtt a pénzügyi-és kulturális bizottság ülése, 17.00-órakor a testületi ülésünk. 47 perc alatt sikerült 17 napirendi pontot megtárgyalnunk, ami szerintem nem rossz arány. Természetesen a nem az idő a legfontosabb tényező a testületi munkában, hanem a megfelelő döntések meghozatala. Az érdeklődők az önkormányzat honlapján olvashatnak e tárgyban.

Pénteken délután 17.30-kor kezdődött az általános iskola szülői munkaközössége által szervezett „Jótékonysági Est”.Erre felkészülvén berendeztük a nagytermet, elhoztuk a pianót az iskolából, és az önkormányzat portása Erdélyiné Zsuzsika is segédkezett. Nagyon sok szülő, hozzátartozó jött el azért, hogy az osztályok, a gyerekek, unokák produkcióit megnézzék. Az előtérben, a szülők által elkészített süteményeket és szendvicseket lehetett megvásárolni, így is támogatva közvetlenül a munkaközösséget, és a gyerekeket. Önkormányzatunk eszközöket ad majd használatra az iskolának, így is támogatva a gyerekeket.

Közel 3 órán át tartott a műsor, és nagyon ügyesek voltak a gyerekek, igazán jót szórakoztunk. Ismételten egy nagy élménnyel lehettünk gazdagabbak, köszönet a gyermekeknek, és a felkészítő tanáraiknak érte.

2014 november 16.

Ödön napja van, 39 éve született Tunyogi Orsi énekesnő. A mostani bejegyzésemet nem kezdem úgy, hogy az évszakhoz képest kellemes időnk van, mert nincs (szerintem). Természetesen tudom, hogy november közepe van, lassan a tél jön, de akkor is olyan jól eső érzés a kellemes hőmérséklet, és az arcunkat simogató napsütés. Most pedig hűvös, esős „igazi őszi időjárás” mutatja meg számunkra azt, hogy valójában hol is járunk ma a naptárban. Miközben ezeket a gondolatokat írtam le a Tisztelt olvasóknak, eszembe jutottak azok az idők is, amikor sok évvel ezelőtt hó esett ilyenkor.

Miután az időjárással kapcsolatos hasonlatokat, és vélemény nyilvánítást már jól „kiveséztem”,  így hadd ejtsek néhány szót az elmúlt hétről, néhány mondat erejéig.

Az első és legfontosabb dolog, amiről említést tennék az nem más, mint az évszaknak megfelelő feladataink elvégzése. Ezzel gondolom, hogy nem mondtam sok új információt, hiszen a levélseprés, szemét szedés bár látványos, nem számít „különlegesnek.” Az előttünk álló feladatok közül is a „látványos” kategóriát emelném ki, hiszen ismét világítanak a templom körül a dísz világítás reflektorai. El sem tudom mondani a Tisztelt olvasóknak azt, hogy milyen hosszú előzmények,és telefonálás után sikerült megoldani ezt a problémát. Az már „csak hab a tortán”, hogy mindezt ingyen. Köszönöm szépen Kalmár Gábornak, az EH-SZER KFT-részéről, és Varjas Béla képviselő Úrnak, aki kicserélte a reflektorok égőit.

A másik fontos, és megemlítendő közérdekű munkálat, a Millennáris Parkban épülő karácsonyi Betlehem, amely közös döntésünk alapján fog elkészülni. Ugye milyen másképp hangzik?  A közös döntést, immáron a közös munka is követi, melynek eredményeképp anyagi támogatókat, és az építésben részt vállaló szakembereket is találtak a képviselő-testületi tagok.

Ismételten igyekeztem előkészíteni az óvoda fűtés-rendszerével kapcsolatos takarékossági, ésszerűsítési elképzeléseimet. Tettem ezt annak okán, hogy sajnálatos módon nem támogatták már két alkalommal azt a felújítási pályázatunkat, amellyel az óvoda intézményünket korszerűsíthettük volna. Mivel már nincs túl sok időnk, és esélyünk arra, hogy gazdaságossá, hatékonnyá tehessük az óvoda fűtés rendszerét egy új kazán beépítésével, így most „lépni kell”. Egy szakemberrel már megnéztük korábban a jelenlegi fűtés rendszert, és meg kell mondanom, hogy sokba kerül ez az önkormányzatoknak a hideg idő beálltával. Emiatt kellett egy tervezővel együtt áttekinteni a műszaki-technikai előírások után a lehetőségeinket. A törvényi előírások miatt, engedélyes terv dokumentációt kell készíteni az új rendszer kiépítéséhez. Az új kazán, és a termosztátos radiátor szabályzók felépítése nem is kérdéses, hiszen viszonylag rövid idő alatt megtérül majd.

Erről is döntöttünk a csütörtöki, rendkívüli testületi ülésünkön. Mindemellett csütörtökön, az ülésünk előtt, Tamásiban voltam az újonnan megalakult Ivóvíz minőség javító társulás, alakuló ülésén. Visszaérve, 17.00-órakor tartottunk a rendkívüli testületi ülésünket, melynek oka, többek között a benyújtott „önkormányzati segély” kérelmekről a döntések meghozatala, valamint a hulladékszállítási közszolgáltatási szerződés idén december 31.-el lejáró szerződése miatt történt. Előbbit érintve, az önkormányzati segélyekkel kapcsolatos kérelmek miatt, nem kell a jövőben több testületi ülés összehívni, mert ezt a döntési hatáskört a testület, átruházta a szociális-és ügyrendi bizottságnak. Utóbbi, a hulladékszállítási közszolgáltatási szerződés, mely miatt új közbeszerzési eljárást kellett kiírnia önkormányzatunknak. A pályázatot közbeszerzési szakjogásszal együtt bonyolítjuk, most az un. ajánlattételi felhívást tartalmáról hoztunk testületi döntést. A pályázat, a „szolgáltatási összeg” nagysága miatt, un. „meghívásos típusú” eljárás lesz, melyben három céget kell „versenyeztetnie” a szolgáltatások árának tekintetében. Erről a témáról, most nem igazán akarok többet írni, majd a döntés után kap mindenki tájékoztatást az eredményről.

Tárgyaltunk még az ülésen arról, hogy hat főt sikerült felvennie az önkormányzatunknak a „Start Közmunka Program”-ban december 1-től 2015 február 28-ig, illetve a 2015 év közmunka”prioritások” kidolgozására kértem konkrét segítséget a képviselőktől. Mindezt tettem azért, mert szeretnék változtatásokat elérni a közmunka program céljaiban. A 2015-évet illetően, konkrétan a mezőgazdasági zöldségtermesztéssel szeretném kiegészíteni a köz érdekében végzett munkát. Célunk, az intézményünk konyhájának olcsóbb működtetése, a helyben termelt zöldségekkel.  Beszéltünk még egy új, egy tengelyes pótkocsi beszerzéséről is, mert a jelenlegi kistraktor-pótkocsi „páros” egyre kevésbé alkalmas a feladataink hatékony elvégzésére. Arra gondolok itt is elsősorban, hogy a munka hatékonyságát is szem előtt kell tartania önkormányzatunknak, és nem csak a „takarékoskodást”. Ezt, már több esetben mondtam az elmúlt években akkor, amikor igyekeztem „támogatókat” szerezni a testületben az ötleteim-javaslataim megvalósításához.

Nagyon fontos szempont a takarékoskodás is, de amit meg kell tenni, azt meg kell tenni, amit meg tudunk venni, azt bizony meg is kell venni, mert mindig az „olcsó” a „drága” hosszú távon. Ezt már megtapasztaltam. Egy másik hasonlat is az eszembe jutott:”…Hiába van neked arany tányérod, ha nincs mit enned belőle, attól még éhen fogsz halni… „

2014 november 9.

Üdvözlök minden kedves olvasót, ezen a kellemes őszi napon. Tivadar napja van, 50 éve született Sonja Kirchberger osztrák színésznő. Az elmúlt hét eseményeit összefoglaló bejegyzésemben két fontos eseményt emelnék ki,az első az „Alakulat Napja” rendezvény, a második„ az Okucani-Taszár Emlék Kerékpározás”. Igen, „Emlék Kerékpározás”, amelyet nem elírtam, hanem így jellemezném a valós esemény leírását. Azt most itt nem akarom „ecsetelni”, hogy egy napra esett mindkét rendezvény, mert ennek számtalan oka van. Az egyik, hogy az „Alakulat Napját”, minden év novemberének második szombatját szervezi meg a Magyar Veterán Repülő Szövetség Somogy Megyei Egyesülete, amely már „hagyomány”. Az Okucani-Taszár „Emlék Kerékpározás” időpontjának meghatározásban pedig, Okucani város, és a Honvéd sport Egyesület Elnöksége igyekszik egy 2kölcsönösen megfelelő” időpontot találni.

Nem először fordult már elő az elmúlt években, hogy  ezek az időpontok egy napra estek. Idén is így történt, s emiatt sajnos nem tudtam részt venni, az „Alakulat Napján”, mert ki kellett utaznom Okucaniba.

Szombaton 5-órakor keltem, és utána indultunk ki a tolmáccsal, Hajnali Józseffel együtt Horvátországba. A  futásban résztvevők „képviseletet”, a taszári fiatalok lelkes kis kerékpáros  csoportja  „imitálta” idén.  Igen! imitálta! Azért írtam ezt a szó fordulatot, mert emlékeimben még elevenen él, amikor katonák, és katonai csapatok, valamint közel száz futó készült „hajdanán” erre a „jeles eseményre”. Idén már másképpen történt! Mondhatnám cinikusan azt, hogy a „taszári fiatalok ápolják már az EMLÉKFUTÁS ” hagyományát!!! Felvetődik a kérdés, hogy: Hol vannak a katonák?  Most sehol!

Elnézést kérek a pontatlanságért, és köszönöm Runa György  HSE Elnök Úr kiigazítását! Helyesen: a Boconádi Logisztikai Ezred négy kerékpárosa is részt vett Barcstól a taszári beérkezésig az "Emlék Kerékpározásban"!

Mivel a Magyar Honvédség semmilyen módon nem támogatta ezt a rendezvényt, így a Honvéd Sport Egyesület, élén az elnökkel, Runa György Úrral szervezte, bonyolította le önkormányzatunk támogatásával ezt a rendezvényt. A blogom kezdőlapján, a „Taszár-Okucani Emlékfutás” menü pontban megtalálhatják a kedves olvasók, érdeklődők, az idei „Emlék Kerékpározásról” írtakat, és az eseményekről készült friss képeket. Emiatt, most egy kicsit „csalódott vagyok”, de ez az én „egyéni szociális problémám”, ahogy szokták volt mondani ismerőseim.

Úgy érzem, hogy szépen lassan minden, a volt  taszári alakulathoz köthető hagyomány ápolása, az önkormányzatunk, és képviselő-testületünk „nyakába szakad”. Ezen események, hagyományok méltó módon történő megszervezése, és lebonyolítása nem kis feladattal, és felelősséggel is jár a számunkra.   Félreértés ne essék, nem panaszkodni akarok, csupán csak arról írtam, hogy több segítséget, támogatást szeretnék érzékelni azok részéről is, akik fontosnak tartották-tartják ezen események méltó megszervezését, és lebonyolítását.

 

2014 november 2.

Achilles napja van, 70 éve született Keith Emmerson angol zeneszerző, zenész. Köszöntök mindenki t ezen a „kellemes” novemberi napon. Ma „Halottak napja” van, és a tegnapi „Mindenszentek” után mindenki meglátogatta elhunyt hozzátartozóját, ismerősét a temetőben. Én megmondom őszintén, hogy nem igazán értek egyet azzal, hogy az év 2 napján „dömpingszerűen” látogatják a temetőket. Szerintem az év minden napján kellő figyelemmel kellene „viseltetnünk”   a temetőben nyugvókhoz, és nem csak 2 nap erejéig. Minden esetre tudomásul veszem, és tiszteletben  tartom a „szokást”, csak nekem erről egy kicsit más a véleményem. A tisztelet, és a kegyelet lerovását véleményem szerint folyamatosan kell, hogy velünk legyen a mindennapjainkban, és nem két napra „kihegyezve”.

Az elmúlt hét eseményei, és feladatai nem különböztek az év ezen időszakában előttünk álló, és megoldandó munkáktól. Annyiban tudnám kiegészíteni a bejegyzésemet, hogy a 61. sz. főút évenkénti forgalmi rendjét érintő konzultáción voltam kedden délelőtt Kaposváron. Ennek az egyeztetésnek érdemi eredménye nem tudom, hogy mennyi lesz a jövőt illetően, hiszen a Széchenyi utca végén lévő ingatlant érő fokozott balesetveszély elhárítása miatt, már kértem személyes „helyszín bejárást” a Somogy Megyei Közútkezelő Zrt-től. Akkor megállapítást nyert, hogy semmilyen szalagkorlát, vagy egyéb „védelmi műtárgy” kiépítését nem támogatják.

Mindezt azért is írtam le, mert több alakalommal volt már baleset ebben a kereszteződésben, és legutóbb is egy autó, az ingatlan udvarán „kötött ki”, a tulajdonosok legnagyobb megrökönyödésére. Igaz személyi sérülés nem történ ( egyenlőre ), de a kár ettől még vitathatatlan. Az ingatlan tulajdonosának egyébként teljesen jogos az igénye emiatt. Minden estre sajnálattal kellett tudomásul vennem, hogy ott nem épülhet szalagkorlát! Ez van!

A 61. sz. főútra kiépítendő gyalogátkelő hely kialakításáról ettől függetlenül még nem tettem le, mert szerintem igenis fontos lenne a zebra felfestése, de emellé még közvilágítást is ki kellene építeni. Ez az ami több millió ft-os költségekkel jár, és persze az engedélyezés is a fenti társaság hatáskörébe tartozik. Remélhetőleg meg tudjuk majd oldani. Sajnos a sebesség csökkentő táblákat az autósok nem igazán tisztelik, ( tisztelet a kivételnek ), ezért is lenne szükség a gyalogátkelőhelyre.

Csütörtökön rendkívüli testületi ülést kellett összehívni, a laktanyában található 16. számú épület hasznosítása miatt, amelyet bentlakásos szociális otthonként szeretnének hasznosítani. Egyenlőre a pályázat kibontását tartottuk meg közösen, az értékelést pedig, majd a következő testületi ülésen tesszük meg. Így foglalnám össze az elmúlt hét történéseit „dióhéjban”.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (1 db)

Runa György

2014. 11. 10. 09:53

Tisztelt Polgármester Úr! kedves Sándor! A bejegyzéshez annyi helyesbítést javasolnék, hogy vasárnap a kaposvári logisztikai ezred négy kerékpárosa együtt tekert a Horvát kerékpárosokkal Barcstól Taszárig. üdv R Gy

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom