Mindennapok 2014 október

2014 október 26.

Dömötör napja van, 78 éve született Pauk György hegedűművész. Köszöntök mindenkit ezen a borongós októberi napon. Egy esős héten vagyunk túl, mikor is a csapadékos időjárás ismételten eszünkbe juttatta, hogy „ki az úr”. A Taszár külterületén található komoly belvízre utalok, dacára annak, hogy sok-sok pénzért építettek árvíz tározót Kaposváron, és tisztították ki a Kapos-folyó medrét. Természetesen komoly károkat előztek meg ezekkel a munkálatokkal, de azért még sem sok választott el bennünket a komolyabb károktól. Én is folyamatosan nyomon kísértem a kialakult helyzetet, de beavatkozásra nem volt szükség.

Az elmúlt hét eseményeit tekintve, a keddi napot emelném ki mindenképpen. Délután került sor az újonnan megválasztatott képviselő-testület ünnepélyes alakuló ülésére. Most, negyedik alkalommal  választottak polgármesterré, és ez ülés volt számomra az, amely nagy várakozással töltött el. A település lakosságát tekintve nem volt kiemelkedően nagy az érdeklődés, de a családtagjaink is osztoztak velünk az ünnepélyességben, a magasztosságban.

Az ülést én nyitottam meg, majd átadtam a szót, a Helyi Választási Bizottság Elnökének, Koósné Batykó Évának, aki a választási eredményekről tájékoztatta a jelenlévőket. Az eskütételek után, gördülékenyen, és korrekt keretek között sikerült minden napirendet megtárgyalni, és elfogadni. Új alpolgármestert választottunk titkos szavazással Balog László Úr személyében, akinek gratuláltam, és aki lemondott tiszteletdíjának 75 %-áról. Ez a „gesztus” nem csak az előző alpolgármester sajátja.

Megalakultak az új bizottságok, új elnevezésekkel, és elnökökkel. Pénzügyi és kulturális bizottság, melynek elnöke: Szabóné Csonka Nóra, tagjai: Varjas Béla és Koppány Zoltán Miklós. Ügyrendi és szociális bizottság, melynek elnöke: Erjábeczné Dobák Melinda, tagjai: Varjas Béla, Koppány Zoltán Miklós képviselők, és egy új „külsős” taggal is kiegészült, Koósné Batykó Éva személyében. A 22 napirendi ponttal alig másfél óra alatt végeztünk. Azt gondolom, hogy ezek után kezdődik csak igazán a munka, melyben személyeskedéseknek már nincs helye. Sok sikert kívántam én is minden képviselő társamnak a munkájához, és reményeim szerint, most egy előre mutatóbb, és minőségét tekintve újabb közösségi munka vár reánk.

Vasárnap délután 15.00-órakor kezdődött Szentbalázson, nagyobbik leányom „Bérmálkozása” szentmise keretében. A családom, édesanyám, anyósom, a nővérem családja ünnepelte velünk, ezt jeles esményt. Nagyon kellemesen éreztük magunkat, az alkalomhoz illően.

 

Az elmúlt hét eseményeit tekintve, a keddi napot nem csak azért emelném ki, mert akkor volt az önkormányzat alakuló ülése, hanem azért is, mert ezen a napon egy másik szomorú esemény is történt. Elhunyt volt kollégám, Rakozov Misi „ Madár”, akivel osztálytársak, szobatársak is voltunk Szolnokon, a Repülő Műszaki Főiskolán, és majd 10 évig munkatársak, itt Taszáron. Nagyon megrázott Misi halála, hisz egyidősek voltunk. Tavaly szeptemberben találkoztunk utoljára, jókat beszélgetem vele, és párjával, de nem tudtam, hogy beteg, nem említette. Azt tudtam, szem műtűtre vár, de teljesen letaglózott a halálhíre! Egy csillaggal több járja útját az égen, Isten veled Misi, nyugodjál békében

2014 október 19.

Nándor napja van, 34 éve született Peller Anna színművésznő. Köszöntök mindenkit ezen a csodálatos októberi napon. Valóban nagyon kellemes időjárás van, süt a nap, és hőmérséklet is nagyon barátságos, ami inkább a kora őszt idézi. A lehulló falevelek azok, amik emlékeztetnek a naptár valódi „állására”.

Nagyon kellemesen telt az elmúlt hét, hiszen véget ért a választások miatti stressz, és „letisztázódott” az új önkormányzati testület helyzete is. Igaz, hogy egy hete még én magam is az „események hatása alatt” voltam, de ma már inkább az előttünk álló feladatokra koncentrálok.  Visszatekintve az elmúlt hétre, nem igazán tudok mondani semmi „negatívumot”. A választási eredmények után, nagyon sok gratulációt kaptam, amit most is nagyon köszönök mindenkinek. Azok a jelöltek, akik nem jutottak be a képviselő-testületbe sem polgármesterként, sem pedig képviselőként, nem kezelték „maradéktalanul korrekt” módon a helyzetet. Itt első sorban arról a négy volt képviselőről beszélek, akik  nem kerültek be a testületbe.

Ők azok, akik közül nem mindenki értékeli „korrekten, a kialakult” helyzetet. Elhiszem, hogy meglepődtek a választási eredményeken, de ettől függetlenül azt nem tisztelik, vagy nem fogadják el még mindig. Erről Én nem tehetek, amit nekik is elmondtam. Már aki egyáltalán szóba állt velem. Ez bizony egy tükör, amit most mindenki elé tartottak a választó polgárok. Tessék belenézni, és levonni a konzekvenciát. Ez a lényeg, és mindent elmond, mindent minősít.

Évekkel ezelőtt megfogalmaztam, leírtam azt, hogy kell „közösen dolgozni Taszárért” , nem fogadták el a tanácsomat, most meg csalódottan okolnak másokat a kialakult helyzet miatt, ahelyett, hogy saját magukban keresték volna a hibát.

Ennyit a választásokról!

Az új testületi tagokkal leültünk, hogy átbeszéljük az önkormányzatot érintő kérdéseket, és azt, hogy kik, milyen bizottságokban vállaljanak  szerepet.  Az alpolgármester személyére is titkos módon vártam javaslatokat, hiszen a konszenzus, az egyetértés volt az, amire mindig törekedtem a munkám során. Neveket egyenlőre most nem említek, majd a jövő hét keddi alakuló ülés lesz az, amelyen megszületik a konkrét döntés e tárgyban is.

Pénteken délután, ünnepélyes keretek közepette került sor az önkormányzati képviselők, és polgármester részre, a megbízólevelek átadására. A Helyi Választási Bizottság Elnöke, Koósné Batykó Éva olvasta fel, és adta át a megtisztelő feladatot is jelképező  Megbízólevelet.

Szombaton este 19.00-órakor kezdődött a taszári óvoda-bölcsőde jótékonysági bálja. Az időpont egy kicsit „szerencsétlennek” is tűnhet, lévén, hogy az önkormányzati választások utáni első hétvége, és előfordulhat, mint ahogy elő is fordult, emiatt „érdekes helyzet”. Itt utalnék arra, hogy a „régi” képviselő-testület támogatta anyagilag a rendezvényt, de a testületi tagok több, mint fele nem lett tagja az új testületnek.

Ezt a rendezvényt támogatta a „régi” képviselő-testület is 80 ezer ft-al, miközben erről az információról nem sokat olvashattunk a plakátokon, vagy hallhattunk az intézményvezető asszony köszöntőjében a megnyitón. Érzésem szerint a testület támogatta legnagyobb mértékben ezt a jótékonysági bált, és azért mondjuk egy „köszönjük” szó lehet, hogy jól esett volna. Nem akarom rontani a „hangulatot”, mert tény és való, hogy más támogató neve sem hangzott el, és talán nem is ez a lényeg. Valóban! Az emberi gesztusok ennél többet jelentenek a számomra is. A megnyitó után egy csokor virágot adtam át az intézmény vezetőjének, Utasiné Kenderák Tímeának, és a bölcsőde vezetőjének, Erdős Szilviának a képviselő-testület, és a jelenlévők  nevében is.  Nagyon színvonalas műsorral kedveskedtek az ovisok, és az óvoda-bölcsőde dolgozói is remek hangulatot varázsoltak a számunkra. A vacsora után tánc, és a kaposvári Rocxinház műsora következett. Összességében egy nagyon jó hangulatú estet sikerült a jelenlévők részére „varázsolni”, amit a nagy létszám is tanúsított. Köszönetemet fejezem ki minden szervezőnek ezért a szép estéért!

2014 október 12.

Miksa napja van, 46 éve született Hugh Jackmann ausztrál színész, rendező, producer. Gyönyörű októberi időjárás van, amitől a hangulatom is jó. Megmondom őszintén, hogy a 2010-2014 önkormányzati ciklus utolsó hetét nem nehéz összefoglalni. No nem azért, mert nem történ semmi említésre méltó, hanem azért, mert szélsőséges esemény csak egy történt.

No, de azért ne szaladjunk annyira előre. Az önkormányzati feladatok nem változtak az elmúlt időszakhoz képest, csupán annyi történt, hogy a választásokra a szavazófülkéket fel kellett állítani. Természetesen a választási bizottságok tagjainak tartandó „kötelező” eskütételt sem hagyom ki Mindemellett,szerdán ismételten rendkívüli testületi ülést kellett összehívnom az alábbi napirendeket tárgyaltuk:

 

  1. 1.      Hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés közbeszerzési eljárása

 

  1. 2.      Taszári Esély Alapszolgáltatási Központ dolgozóinak továbbfoglalkoztatása

 

  1. 3.      MIPA-TRADE Kft. bérleti szerződésének módosítása

 

  1. 4.      Nemes András, Erjábeczné Dobák Melinda és Utasi Tamás képviselők indítványa

A repülőmúzeumból elszállítani kívánt tárgyak ügyének megbeszélése

A szép korúak estjének megvitatása

Az elmúlt választási ciklus értékelése

Egyebek

6. Az óvoda-bölcsőde jótékonysági bál támogatása

  1. Önkormányzati hatósági ügyek (zárt ülés)

 

A ülésről készült jegyzőkönyvet, községünk honlapján olvashatják a tisztelt érdeklődők. Meg kell említenem egy közérdekű döntést is, amely a november végén megrendezésre kerülő, „szépkorúak vacsorája” rendezvényen résztvevő nyugdíjasok támogatásáról  született. Ennek értelmében 3000 ft-ot kapnak az érintettek. A figyelmet felhívták arra, hogy a készpénz átvétele adóköteles jövedelemnek számít, amit a kedvezményezettnek kell majd megfizetnie a következő adóbevalláskor…Nem lesz egyszerű, de majd megoldódik..

 

Összességében a ciklus utolsó ülése is hasonlóan telt, mint a korábbiak. A végén már a kampány hevében is , vagy talán más indíttatástól is vezérelve, de személyeskedni is próbáltak velem képviselő társaim, de nem vettem már fel a kesztyűt senkivel. Illedelmesen megköszöntem az elmúlt 4 évben végzett munkáját mindenkinek. Névre szóló gravírozott tollat adtam mindenkinek, és egy Taszár címerével gravírozott fém kulcstartót. A zárt ülésen még néhány önkormányzati segélyről döntöttünk, és részemre ( is ) befejeződött a 2010-2014 ciklus testületi munkája. Már nem volt más hátra, mint a várakozás, és figyelni a kampányra. Az utolsó héten még egy rövid, összefoglaló szöveggel írt, színes fényképes szórólapot készíttettem, és hordtak ki. Gondoltam már sokat nem tehetek ezen kívül, és diszkréten, nyugodtan kivárom a választási eredményt.

 

Majdnem így történt, mert szombaton délelőtt egy új, és kéretlen TÁMOGATÓM jelentkezett hívatlanul, B.É.A. Társaság néven. Olyannyira szép, igaz, és fennkölt érdemekkel kampányoltak mellettem, hogy ennek is köszönhettem választási sikeremet. Nem is marad részemről viszonzatlan ez az önzetlen segítség, mert egy rendőrségi feljelentés lesz majd a jussuk. Ezek a mondatok voltak a „vicc kategória” alanyai a részemről, mert értem ám én a „tréfát.” Minden estre ezt a „mocskolódó, arctalan rágalmazót felismertem a „stílusáról” és azokról a kulcs szavakról, amik csak reá jellemzőek… Remélhetőleg megtalálják majd, és lelepleződik, és végképp eltűnik Taszár község közéletéből. Annyi véleményem van csak erről a „szennyről”, hogy magát az embert minősíti. Ennyi! Ez már lerágott csont!

 

Vasárnap búcsú is volt Taszár községben, és a verőfényes napsütésben itthon „piszmogtam” a magam módján. Délután elmentünk szavazni, majd este, a szavazófülkék bezárása után kezdődött az „idegőrlő” várakozás. Sok gondolat kavargott a fejemben, de tudtam, hogy most már nem tehetek semmit. Jön, aminek jönnie kell….Hosszú várakozás, és a többi jelölt részéről mutatkozó  érdektelenség fokozta bennem azt, amit már sejtettem. Meg kell mondanom őszintén, hogy a polgármester jelöltek közül Vogel Ádám, a képviselő jelöltek közül Murányi Katalin, Lakatos András, valamint Faludyné Kiss Szilvia, Balogh László, és Szabóné Csonka Nóra voltak kíváncsiak az eredményre. A Többiekről Erjábecné Dobák Melinda kivételével nem tudtam semmit. A jelekből kiindulva megállapítható volt az érdeklődés „komolysága”. Nem akarok itt senkit megbántani, a számok magukért beszélnek.

 

 

Mikor a Választási Bizottság Elnöke Koósné Batykó Éva hivatalosan ismertette az eredményeket, egy pohár pezsgővel gratulált egymásnak minden megválasztott tisztségviselő, és jelenlévő. Elégedett vagyok az eredményekkel,és  most mindenkinek lehetőse lesz a bizonyításra. Az alábbiakban olvasható részletesten a  jelöltek eredményei. A számok magukért beszélnek. Mindenki vonja le a maga tanulságát, és tartsa tiszteletben a választók akaratát.

Mellékelten teszem közzé a választások eredményeit:

 

Sorszám

A jelölt neve

Jelölő szervezet(ek)

Kapott érvényes szavazat

%

Polgármester

1

Vogel Ádám

Független jelölt

128

15.78 %


2

Koppány Zoltán Miklós

Független jelölt

173

21.33 %


3

Pataki Sándor

Független jelölt

363

44.76 %

 


4

Utasi Tamás

Független jelölt

63

7.77 %


5

Horváth Zoltán Gábor

Független jelölt

84

10.36 %


Sorszám

A jelölt neve

Jelölő szervezet(ek)

Kapott érvényes szavazat

Képviselő

1

Varjas Béla József

Független jelölt KÉPVISELŐ

263

 


2

Kalmár Gábor

Független jelölt

130


3

Utasi Tamás

Független jelölt

188


4

Seres László

Független jelölt

151


5

Jaksa Zsuzsanna

Független jelölt

63


6

Szabóné Csonka Nóra

Független jelölt KÉPVISELŐ

343

 


7

Halász Antalné

Független jelölt

197


8

Horváth Zoltán Gábor

Független jelölt

184


9

Nemes András

Független jelölt

248


10

Tengely István

Független jelölt

250


11

Murányi Katalin

Független jelölt

94


12

Koppány Zoltán Miklós

Független jelölt KÉPVISELŐ

261

 


13

Faludyné Kiss Szilvia Ilona

Független jelölt KÉPVISELŐ

334

 


14

Erjábeczné Dobák Melinda

Független jelölt KÉPVISELŐ

280

 


15

Skiba Andrásné

Független jelölt

111


16

Tengely Kitti

Független jelölt

141


17

Balog László

Független jelölt KÉPVISELŐ

305

 


18

Lakatos András

Független jelölt

219


19

Kopácsi László

Független jelölt

101


20

Szarkáné Németh Szilvia

Független jelölt

103


A választás eredményes

 

Amikor megjelentek az interneten az első választási részeredmények, akkor kezdődött el, az igazi „kommunikációs zűrzavar” a telefonom segítségével. Rengeteg gratulációt kaptam sms-ben, és szóban.

 

Nagy tisztelettel szeretném megköszönni a családomnak, a feleségemnek azt az áldozatos munkát,kitartást  és támogatást, melynek erredményként hozzásegített a közös sikerhez. Köszönöm még egyszer, minden kedves Taszári szavazónak a bizalmát. Ígéretemhez híven, mindent megteszek azért, hogy közös munkával, közös célokkal, településünkön  elégedett, és boldog emberek éljenek.

 

2014 október 5.

Aurél napja van, 60 éve született Bob Gedolf ír énekes. Kellemes októberi idő van, ma a nap is kisütött, és a hőmérsékletre sem lehet panasz. Az elmúlt hét eseményeit összefoglalva nem tudok most olyanról beszámolni, ami eltért volna a közösségi feladatoktól. Fűnyírás, levélsöprés, és a közterületekkel összefüggő mindennemű feladat.

A ciklus végéhez közeledvén inkább a kampányra koncentrál most mindenki. Nem igazán gondolom azt, hogy most nekem erről kellene beszélnem, mert ugyan lehetne, de inkább most nem tenném.

Pénteken délután fél 6-kor került megtartásra az Esély Alapszolgáltató Központ nagytermében, a választásokon induló új képviselő jelöltek bemutatkozó kampánygyűlése.  20 önkormányzati képviselő jelentkezett a 6 helyre Taszáron.  Viszonylag sokan jöttek el, ( 30-an )erre a bemutatkozó rendezvényre. Mindenki elmondta azt amit szeretett volna, és kérdések is elhangzottak.

Egy képviselői helyben biztosan változás lesz, hiszen Gelencsér László két ciklus után döntött úgy, hogy: „…ennyi volt…Nem indulok!”

Az okokat most ÉN nem akarom itt „boncolgatni”, hogy: „ MIÉRT?” Az érintettet kellene erről megkérdezni!

Most azonban választási kampány van!

Nehéz megállni szó nélkül azt, hogy emberek fordulnak szembe egymással, mindenki mondja a magáét, és sem jobbra, sem balra nem néz, nem figyel arra, hogy egyáltalán kit, kiket sért, sérthet meg! Mindez nagyon szomorú a számomra.

Most meg kellene állni egy pillanatra, és elgondolkogni a kampány "stílusán" is! Mi a problémájuk egymással az embereknek? Elmondták már? Jóformán még azt sem tudom, hogy a polgármester-képviselő jelölteknek mi a gondja velem, vagy miért is indul egyáltalán?  Őszinte, tisztességes választ sem kapott még senki ( én sem) hogy Taszáron miért akar valaki polgármester, és képviselő is lenni egyszerre?

Az a „temérdek” indok,és elképzelés amit leírtak,mind-mind megoldhatták volna a testületben ülve, és közösen! Akkor ezek után hogy képzelik a gyakorlati megvalósulást? Amikor tehettek volna érte, miért nem tették? Most mitől fog majd megváltozni a "helyzet"? Sokkal inkább  a közös célok, az együtt gondolkodás az, ami hiányzott eddig! Ezért is tart Taszár most ott, ahol tart!

Bizony ez a tükör! Most tessék mindenkinek maga elé tartani, és jó mélyen belenézni!

No komment!!!

Most bezzeg!

Rengeteg ígéretet, amelyeket olvastam, és amelyek „köszönő viszonyban sincsenek” a valósággal, most kezdjem el itt magyarázni? Nem teszem! Elég annyi csupán, hogy azok a polgármester-képviselő jelöltek, akik évekig a testületben dolgoztak, azok már bizonyítottak! Volt alkalmuk, lehetőségük arra, hogy minden ígéretüket beválthassák, vagy legalább is hivatkozzanak most arra, hogy mindent megtettek érte!!!

Mindenki most ébred rá, hogy mit kellene csinálni? Hát eddig hol voltak? Melyik önkormányzatnál dolgoztak? Valóban felkészültek, és alkalmasak a közéletben betöltendő bármilyen szerepre, esetleg Taszár község képviseletére?   Ezek után nem hinném! Az utolsó észrevételem csupán csak annyi, hogy akkor most képviselők, vagy polgármesterek akarnak lenni?

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (2 db)

Pataki Sándor

2014. 10. 22. 12:33

Kedves Magdolna!

Nagyon szépen köszönöm! Igyekezni fogok Tisztelettel, és alázattal végezni a munkámat Taszárért, az itt élő emberek szolgálatában.

Magyarfy Magdolna

2014. 10. 21. 15:37

Tisztelt Polgármester Úr!
Ezúton szeretnék gratulálni Önnek!
A családom Önt támogatta,tettük ezt mind azért a sok segítségért,amit akkor kaptunk Öntől mikor mi bajban voltunk.Ezt nem tudjuk elfelejteni.
Sok sikert munkájához.
"...Aki úgy szereti és becsüli az országot mint önmagát,az méltó a kormányzásra.
Lao-ce-tung!..."
Ezzel az idézettel szeretnék elköszönni.
Tisztelettel:
Magyarfy Magdolna

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom