Mindennapok 2014 szeptember

2014 szeptember 28.

Vendel napja van, 68 éve született Benedek Tibor színművész. Csodálatos őszi napunk van, és egy igazán eseménydús héten vagyunk ismét túl. Valójában a hét végi rendezvények előkészítése, és a lakótelepi fűnyírás mellett, egy rendkívüli képviselő-testületi ülést kell megemlítenem. Ezek voltak azok,az események, amelyek történtek. Elnézést azért, ha esetleg túlságosan általánosságokban fogalmaztam volna, de azt gondolom, hogy a munkámon kívül, most mással nem igazán szeretnék foglalkozni. Azt azért ne gondolja senki, hogy más említésre méltó esemény nem történt, de ezekről majd a későbbiekben teszek említést.

Amennyiben időrendben szeretnék említést tenni a megtörtént eseményekről, úgy a rendkívüli testületi ülést említem először. Az első, és egyik „legfontosabb” napirendi pont, amely Taszár község lakosságát érinti az nem más, mint a laktanyában található 16 számú épület hasznosításának ügye. Azért említem meg ezt most elsőként, mert a Remény és Gondviselés Közhasznú Egyesület egy bentlakásos szociális otthont szeretne ott kialakítani. Az egyesület elnökét, Lengyel Tímeát is meghívtam erre az ülésre, hogy tájékoztassa a testületet. Azt, hogy mennyire komoly a hasznosítási szándék, azt egy nyilatkozattal erősítették meg. Havi 250.000 ft bérleti díjért, és 10 taszári munkavállalót alkalmaznának. Döntöttünk, és a hasznosításra írtunk ki pályázatot. Pontosan úgy, mint a korábbi bejegyzésemben a lakótelep 12 épület tekintetében. Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezt a befektetőt is Balogh László képviselő jelölt „hozta” Taszárnak úgy, mint az előzőt is. Itt csak csendben jegyzem meg, hogy Laci milyen segítőkész, ha a saját településéről van szó.

Módosítottuk még a helyi építési szabályzatot is, valamint csatlakoztunk a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázathoz. Tárgyaltunk az Esély Alapszolgáltató Központ kémény javításáról, Ezek azok a napirendek amit kiemelnék, akit érdekel az, hogy még miről tárgyaltunk, a honlapon utána nézhet.

Amint már említettem, a szombati rendezvények előkészületei sok előkészítést, szervezért, és egyeztetés igényelt.  Azt nem akarom említeni, hogy most sem segített az előkészületekben, és a lebonyolításban egyetlen polgármester, és egyben képviselő jelölt sem. Úgy látszik, hogy mindegyikük nagyon elfoglalt a választási kampányban, és nincs idejük Taszárral foglalkozni!

Az egyik a Somogyi Szépkorúak ll. Katonadalos Találkozója, amelyre már hónapokkal korábban biztosítottuk a földszinti nagytermet és 10.00-órakor kezdődött, a másik az „Itthon vagy, Magyarország Szeretlek !” országos rendezvény, amely 14.00-órakor vette kezdetét. Ez utóbbira, szeptember 15-ig kellett benyújtani a pályázatot, amit meg is tettünk. Taszár község a magasabb összeget jelölte meg, egészen pontosan 525.000 ft-ot, és meg is nyertük!  Sajnos elég későn döntött a kormány a nyertes pályázatok kihirdetéséről, így 3 napunk maradt a műsor megszervezésére. Ismételten az IKSZT intézményünk dolgozóit tudnám kiemelni, mert Bognárné Soltész Zsuzsanna, és Horváth Gáborné igyekezett mindent tőlük telhetőt megtenni, a  rendezvény sikere érdekében. Természetesen a központilag előírt normáknak, előírásoknak is meg kellett felelni, mint például a szórólapon a grafikai kellékkel, az esti kötelező tábortűz megtartásával,annak időpontjával, és még sorolhatnám.

Pénteken elő kellett készíteni a nagytermet, hiszen 26 nyugdíjas egyesülettől, 400  vendéget vártunk. Négy különböző helyről kértem sörpad garnitúrákat, mert az önkormányzatunk asztalaival, és székeivel nem fértünk volna el. Minden estre, sikerült megoldanom!  A rendezvény

Szombat reggel, már 8 órakor az önkormányzatnál voltam, hiszen a sátrat is fel kellett állítani.  A párhuzamosan megtartandó rendezvények miatt.

10.00-órakor, a  Somogyi Szépkorúak ll. Katonadalos Találkozója vette kezdetét, amelyet a Kaposvári Helyőrség Zenekara tett nagyon színessé. Stickel János, a Nyugdíjas Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd és mondtam egy rövid beszédet, mint az esemény „fővédnöke”. A somodori nyugdíjasok vezetőjének, Buzsákiné Ancsának, egy csokor virággal köszöntem meg az előkészületekben, és a lebonyolításban végzett munkáját. A „konferanszié” szerepét nagyobbik leányom Regina, és Horváth Regina végezték. 14.00-óra után fejeződött be a „Találkozó”, és oklevéllel jutalmaztuk a szereplők részvételét. Nemes András önkormányzati képviselő úr munkáját egy üveg borral ismerte el Stickel János úr, mert „Bandi” is nagyon kivette a részét az előkészületekből, és a lebonyolításból. Úgy gondolom, hogy a 26 résztvevő, egy tartalmas, és szép szombat délutánon kedveskedett egymásnak, így ismét egy szép élménnyel lettünk gazdagabbak.

A Kaposvári Katona zenekar

Akik hallgatták

A műsor

A Taszári Rozmaring Kórus

A konferansziék..Pataki Regina, Horváth Regina

 

 

Mint már említettem, az „Itthon vagy! Magyarország Szeretlek!” rendezvény is ezen a napon volt, és hivatalosan 14.00-órakor kezdődött. A tavalyi évhez képest, csak szerényebb számú helyi kiállító jelent meg, és a viszonylag rövid idő miatt is, kisebbre sikeredett a „Szent Mihály nap”. Kora este, egészen pontosan 18.30-kor tartottam a megnyitót egy rövid beszéddel, majd egy fergeteges Somló Tamás koncert következett. A műsort a Somogy Táncegyüttes követte, és utána egy közös tánccal fejeződött be a kulturális műsor. A  szabadban felállított „Szent Mihály napi Tűzgyújtással” fejeződött be a hivatalos rendezvényünk. A tűzgyújtás után, egy tál babgulyással vártuk a résztvevőket, ami a „másik” rendezvényről maradt meg, és nem akartuk kiönteni. Minden esetre elfogyott, és ízlett is mindenkinek. Így kötöttük össze a " kellemest, a hasznossal"!

Somogy Táncegyüttes

Somló Tamás

Ismételten elégedett vagyok, mert nagyon sokan voltak kíváncsiak minden műsorunkra, és megmondom őszintén jól esett látni a közösség összetartozás iránti megnyilvánulását. Köszönet minden szervezőnek!

2014 szeptember 21.

Máté és Mirella napja van, 67 éve született Stephen King, amerikai író. Csodálatos szeptemberi időjárás van, a nap lágyan simogatja az arcunkat, és a kellemes körülményekkel együtt, a kedvem emiatt is derűs. Igen derűs! Minden okom meg van erre, hiszen egy szép, és eseményekben, élményekben gazdag hét áll mögöttem.

Lehet, hogy a hét nem minden percére igaz ez a „derűs” kedélyállapot, de én már csak erre akarok emlékezni. Pontosabban azokra a pillanatokra, és élményekre, amelyek „adnak” valami „pluszt, és pozitív impulzust” a számomra, mert ettől több, és gazdagabb leszek „érzelmileg” is. Nem akarom olyan „felesleges dolgokra pazarolni az időt” az életemből, amelyek elveszik az energiámat. Az élet túl rövid ehhez!

Sokszor bizony nehéz megállni szó nélkül azokat a dolgokat, amelyek „kis túlzással” zavaróak, és alkalmasak arra, hogy másokat is megtévesszenek. Természetesen azért van nálam is egy „bizonyos határ”, amelyet nem illik átlépni, vagy ha mégis megteszi valaki, akkor ezt nem hagyom „szó nélkül”. Azért írtam le ezt a néhány sort, mert a múlt héten volt egy olyan személy, aki átlépte ezt a „képzeletbeli határt” nálam. Olyan jelzővel illetett nyilvánosan, egészen pontosan az internet egyik közösségi oldalán, ami okán feljelentettem a rendőrségen becsületsértés, és rágalmazás miatt. A hölgyet nem ismerem személyesen, és ráadásul mások hívták fel a figyelmemet arra, hogy nyomdafestéket nem tűrő „megjegyzéssel” illetett! Furcsa volt számomra megélni mindezt, de miután felhívtam erre a nem éppen "nemes cselekedetre" a „hölgy” figyelmét, elfajultak az események. Ennek okán, és ezzel összefüggésben, szintén egy „másik hölgy” is összetűzést „generált”velem. Ennek oka az volt,hogy a facebook közösségi oldalon létre hozott „Taszáriak vagyunk” zárt csoportba nem került felvételre, lévén hogy Szolnokon él. A felkérése után tisztelettel közöltem vele, hogy a csoportba belépésnek milyen feltételei vannak, és azt, hogy a taszáriak részére hoztam létre ezt a csoportot. Sajnos nem értette meg az indokaimat, és elkezdett sértegetni. Megmondom őszintén, hogy eddig senki nem problémázott azon, hogy milyen feltételei vannak a csoporttagságnak, eddig a pillanatig.

Kedden Tamásiban voltam, a Dél-Dunántúli Ivóvízminőség Javító Program Társulási ülésén, ahol formai okokból, a Társulási Megállapodás módosítása, és egységes szerkezetbe foglalása, valamint pályázatokról történő tájékoztatás, a pályatati „önerő igény”-ről tárgyaltunk utolsó alkalommal ebben az önkormányzati ciklusban. A Taszárt érintő legfontosabb információ az, hogy 2015-ben lesz leghamarabb döntés a pályázatunkról! Sajnos!

Csütörtökön kihordásra került a polgármesteri választási programom. Egy A 3-as méretű, és négy oldal terjedelmű szórólapon adtam tájékoztatást az elmúlt 4 év eredményeiről, és a jövőt érintő elképzeléseimről. Igaz én más jelölt társamtól elérően nem értem azt, hogy Taszár eddig miért nem teljesíthetett jobban, hiszen az esély megadatott rá! Sőt! Meg volt minden lehetőség és feltétel ahhoz, hogy közösen többre legyünk képesek, de sajnos ez így nem sikerült. Míg számomra a szolgálat a legfontosabb, nem tudom, hogyan lehet valaki „hatalmi ambíciók” nélkül egyszerre polgármester és képviselő is??? Volt már ideje arra, hogy bizonyítson, de elbukott!!!

Minden estre érdekes, és „üde színfoltokkal” tarkított hét áll mögöttem, amelyet a szombati Szüreti Felvonulás tett igazán emlékezetessé.

2014 szeptember 14.

Szeréna és Roxána napja van, ma lenne 31 éves Amy Winehouse brit énekesnő.  A mai napon ünnepelné névnapját Pataki nagymamám is, aki a Szeréna nevet kapta. Talán a sors hozta úgy, hogy ritkán láthattam Őt, hiszen az ország másik végében éltek, de nagyon szerettük a mindig mosolygós, kedves nagymamát! Igaz, már rég elhunyt, de a szívemben örökké élni fog Ő is, mert ..”nem a halálban, hanem a feledésben van az elmúlás….. „

Az elmúlt héten nagyon esős, barátságtalan időjárás volt, ami nagyban befolyásolta egyrészt a kedvemet, másrészt az önkormányzatnál elvégezhető munkálatokat. Sajnos az időjárás okozta összefüggéseket én sem hagyhatom figyelmen kívül, inkább csak „tompíthatom” őket. A viccet félre téve, nem igazán tudtunk a község közterületein füvet vágni, és ez miatt ért is kritika. Ilyen esetekben igyekszek korrekten, és minden körülményt reálisan összesítve választ adni,az eredményt tekintve  több, kevesebb sikerrel.

Sajnos nem csak időjárás adott okot a szomorúságra a múlt héten, hanem a szerdai napon, Bodor Jenő, volt kollégánk, kedves ismerősünk temetése is. Jenő 57 éves volt! Fiatal! Nagyon fiatal! Ismerem a családot, és 1986-óta Jenőt is. Részvétemet fejezem ki a családnak itt, e helyről is!

A péntek délutáni képviselő-testületi ülést megelőzendően, kötelezően előírt bizottsági ülések is voltak, egészen pontosan ügyrendi bizottsági, majd pénzügyi bizottsági. Utóbbit igaz, csak a második próbálkozásra sikerült megtartani.

Pénteken délután 14.00-órakor kezdődött el a „szokásos” csütörtöki naptól eltérően ez a testületi ülés. Részben a testületi tagok szabadidejéhez igyekeztünk igazodni,mert a határozatképesség a legfontosabb szempont a testületi ülés összehívása tekintetében. Amint írtam, csak ügyrendi bizottsági ülést tudtak megtartani, mert a pénzügyi bizottsági ülés, sajnos már nem volt határozatképes. Ennek megállapítása után, a pénzügyi bizottság elnöke, ismételt  időpontot jelölt ki az ülés összehívására e-mailben!

Azért bátorkodtam megemlíteni ezt a momentumot, mert a bizottság másik két tagja Gelencsér László, és Horváth Zoltán Gábor, utóbbi  rendszeresen nem vesz részt a bizottsági ülésen, amit egyébként, Nemes András képviselő is többször szóvá tett már. Ezért hívtam fel Utasi Tamás bizottsági elnök Úr figyelmét arra, hogy nem csak e-mailben, hanem az egymással  ingyen elérhető mobil telefonon is hívnia kellene a tagokat! A válasz: „Minek! Azért van az e-mail, különben is ezt vállalták! „  Nos! Én nem akarok senkinek „beleszólni” a dolgaiba, de nem így kellene korrekten együttműködni a testületi tagoknak sem. Minden estre a bizottsági ülés sikeresen lezajlott, és a végén, Utasi Tamás elnök Úr egy ajándékot adott át Gelencsér László bizottsági tagnak, önkormányzati képviselőnek.

A képviselő-testületi ülés amúgy viszonylag gyorsan, és korrekten került végrehajtásra. A legfontosabb napirendek egyike, az önkormányzat 2014 évi költségvetésnek, első félévi teljesítéséről szóló pénzügyi beszámoló megtárgyalása volt.

A szigorú, és takarékos gazdálkodásnak köszönhetően, megfelelően teljesült a 2014 első félévi gazdálkodás. Én, minden estre nagyon örülök annak, hogy arányosan, a terveknek megfelelően alakult az önkormányzat költségvetése. Dicséretet senki nem kapott a pénzügyi bizottságtól, de már „megszoktuk”! Sokszor olyan érzésem van, mint ha annak örülnének egyesek, ha nem látszanánk ki az adósságból, és nem tudnánk béreket kifizetni a dolgozóinknak. Tárgyaltunk még arról is, hogy a templomnál az elszáradt 5 db fenyőfát kivágatjuk. Valamint az Okucani folklór fesztivál költségeinek emelését 50 ezer ft-al, és a Honvéd Sport Egyesület épületének felújítását 300 ezer ft értékben. A 087 és 079  hrsz.árkok tisztítását is kéri az önkormányzatunktól a MÁV START ZRT, mert ezek az árkok akadályozzák a felújított sínpálya csapadékvíz elvezetését. Ezért kérik az árkok tisztítását, amely közel 3 millió ft-ba kerülne összesen. Alternatíva lehet még az önkormányzat számára,ha a Kapos-folyóba beömlő, és könnyebben megközelíthető 087 hrsz. árok tisztítási munkálatait végezteti el először, és jóval kevesebb összegből, 400 ezer ft-ért. Most nem született döntés erről a munkáról, helyette hétfőn, az önkormányzat építésügyes előadójával kell ismét átbeszélni ezt a „projektet”, és új árajánlatokat bekérni, csak a 087 hrsz árokra. A Lakótelep 12 épület hasznosítására kiírta a testület a pályázatát, annak feltételeit, hétfőn megtekinthetik az önkormányzat honlapján az érdeklődők.

Ezek után, már nem tudok olyan „komoly horderejű” napirendekről beszámolni, amelyeknek jelentős hatása lenne Taszár község közéletére az önkormányzati választásokig. Természetesen a napi munkákat folyamatosan el kell végezni! A jövő héten is lesznek társulási ülések, melyek kötelező tartalmi eleme ,  a 2014 évi költségvetés első félévi teljesítéséről szóló beszámoló, és ezen kívúl, szeptember 25-én lesz még  a Laktanya környezeti kármentesítésére kiírt KEOP pályázat időszakos ellenőrzése, amely egész nap fog tartani. A szájápolási hónap keretében, a gyermekek is kapnak még egy fogkefét, és lehetőleg almát, hogy egészségesek legyenek!

2014 szeptember 7.

Köszöntök mindenkit Regina napján, de elsősorban a „nagy lányomat”, akit Isten éltessen névnapja alkalmából. 65 éve ezen a napon született Gloria Gaymor amerikai énekesnő. Ismét eltelt egy hét, amelyen a legfontosabb értékelendő „mozzanat” az önkormányzati választásokkal kapcsolatos kampány is lehetne, de azért az én gondolataim, és a munkám nem csak ezen téma körül forgott.

Azért sem szeretnék túl sok időt az önkormányzati választásokkal most foglalkozni, mert hivatalosan még senki sem „jelölt”, ugyanis hétfőn, szeptember 8-án 16.00-óráig tart a jelölési eljárás. Eddig az időpontig lehet jelölt állító aláírásgyűjtő íveket leadni. Igaz, én már a múlt hét csütörtökön leadtam az „íveimet” 200 aláírással, de „hivatalosan” még én sem vagyok polgármester jelölt. Csak a megfelelő számú helyesen kitöltött, és értékelt 50 db aláírás után minősítenek majd azzá. Az önkormányzati képviselő jelöltséghez 17 db helyesen kitöltött aláírás szükségeltetik. A „jogvesztő” határidő után válik majd minden „jelentkező” jelölté. Természetesen az információk „értékelése” után kezdődik majd a hivatalos jelöltség, és ez után, hétfőn délután lesz kisorsolva a szavazólapokon, a jelöltek sorrendje. Eddigi ismereteim szerint ma 3 polgármester jelölt, jómagam főállásban, Koppány Zoltán Miklós főállásban, Utasi Tamás társadalmi megbízatásban jelölte meg a polgármesteri tisztség ellátásának módját. A képviselők közül Erjábeczné Dobák Melinda, Varjas Béla, és Balogh László adták le az íveiket.A hivatalos lista hétfőn estétől lesz majd nyilvános.

Most erről nem tudok mondani semmit, minden estre meg van a saját véleményem a polgármester „jelölt kihívóimról” .

A hét fontosabb eseményeit összefoglalva az esős idő miatti bosszúság mellet, az érdemi munka is szerephez jutott. A lakótelep 35 épület északi oldalánál található csapadékvíz elvezető árok kitisztítása is fontos feladat, bár korábban betemetésre került, de emiatt nem szólt senki. Illetve eddig nem szólt senki, mert éppen a 35 épületben járva hívták fel erre a betemetett árokra a figyelmemet. Természetesen intézkedtem rá, és megoldjuk a csapadékvíz elvezetését, mert nem szerencsés, ha az épület alá folyik. Ugye?! A másik feladat a Széchenyi utcában a járdák melletti ágak felmetszése, amit már egy hónapja egy, az utcában lakó kérdezett a „facebook, Taszáriak Vagyunk” csoportjában is. Mér évek óta az önkormányzat dolgozói nyesik fel, és szállítják el, ezeket az ágakat. Az is igaz, hogy Utasi Tamás is felemlítette ezt a problémát, amit folyamatosan meg is oldunk.

A héten született elvi döntés abban a fontos kérdésben is, hogy egy beruházó részére bérbe adja az önkormányzat a Lakótelep 12-épületet, utánpótlás nevelő labdarúgók szálláshelyéül. Hosszú távon gondolkodnak, és a lakótelepi Szőnyi Sport pálya, valamint a laktanyában található sportcsarnok is szerepel a befektetők szándékai között. Az érintett egyesületek elnökeit is bevontuk az előzetes tárgyalásokba, és velük együtt beszéltük meg a közös kapcsolódási lehetőségeket. Reményeim szerint is milliós nagyságrendű bevétele fog származni önkormányzatunknak ebből a hasznosításból. Balogh Lászlónak köszönöm itt is, a közreműködését, hiszen „Ő hozta” ezt a „kapcsolatot”. Itt is látszik az, hogy a volt önkormányzati képviselő mennyire elkötelezett Taszár sorsát illetően. Remélem, hogy ismét bizalmat kap majd az önkormányzati választáson, és nem csak a „nagyhangú, békétlen” ellenzék kap majd ismét teret, aki a saját kis hatalmi ambícióin kívül , már nem lát tovább. Új képviselőkre, és változásra van szükség Taszár község közéletében. Minden estre, a választási kampány stílusára nagyon kíváncsi vagyok. Tisztelettel.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom