Mindennapok 2014 augusztus

2014 augusztus 31.

Köszöntök minden kedves olvasót a meteorológiai nyár, és augusztus utolsó napján. Ma az Erika nevű hölgyek ünneplik a névnapjukat, és 61 éve ezen a napon született Pataki Gábor képzőművész is. Ismét elmúlt a nyár, vége a vakációnak, és kezdődik az iskola. Azt még nem döntöttem el, hogy ez a „téma” legyen-e elsősorban a mai bejegyzésem vezérfonala, de lehet, sőt biztos, hogy még elkalandozok más területekre is, mondjuk az önkormányzati választások lévén, hogy van bőven közölnivalóm a Tisztelt „blogális világban” barangolóknak.

Többen, talán a kelleténél jobban alábecsülik az internet információhordozó szerepét, de én úgy érzem, hogy megadom a kellő hangsúlyt és „teret”, ennek a közlési formának is.  Ahogy tapasztaltam, a korábban lekicsinylő, és „nekem nem kell a net, minek?!” vélemények is „látványosan megváltoztak” az internet sokoldalú szerepét illetően, és azt felismerve.

Én már 4 éve írok itt azért, hogy az „információéhes érdeklődők”folyamatos tájékoztatást kaphassanak „ezen a csatornán is” taszári közéletéről, még ha ezt szubjektívnak is értékelhetik a látogatók. Több mint 100 önálló bejegyzést írtam, és volt, hogy egy hónapban többet is. Sokrétű, és naprakész témákról olvashatnak az érdeklődők, és nem olyan blogot találnak a www.patakisandor.com alatt, ahol hetekig, hónapokig nincs új bejegyzés.

Az elmúlt hét az önkormányzati választásokat érintő „hivatalos”kampány megkezdődésétől volt hangos, melyről írok bővebben még egy külön bejegyzésben. Most azonban a szerda délelőtti rendkívüli testületi ülést kell először megemlítenem, hiszen itt döntöttünk az iskolakezdési támogatásokról. Viszonylag gyorsan végeztünk, és folytattam a munkát. csütörtökön „rendes” testületi ülést tartottunk, melynek 2 napirendi pontját el kellett halasztani, mert nem volt határozatképes az ügyrendi bizottság.

A falunapról szóló pénzügyi beszámoló napirendi ponthoz érkezvén, ismételten egy nagyon tudatosan felépített, de logikátlan „expozét” hallhatott a képviselő-testület Utasi Tamás képviselő szájából. Érdekes volt hallgatnia pénzügyi bevezetőről szóló tájékoztatás után Utasi képviselő Úr hozzászólását, de meg kell, hogy jegyezzem: nem csalódtam. Mit is írhatnék arról, aki még most is csak annyira ért a pénzügyekhez, mint amennyire egy lábas érzi. a benne fövő étel ízét. Értelme nincs annak, hogy „feszengjek” a dolgokon, de azzal segíthetnek a legtöbbet a Tisztelt Taszáriak, ha többet nem kerül be Taszár község közéletébe semmilyen formában Tisztelt Utasi Tamás Úr. Sem polgármesterként, képviselőként, maximum a Turul Egyesület néptáncosaként tehet „érdemlegeset” Taszár községért, ha már mindenképpen a „köz”-ért elvégzendő munkát említem. A többi politikai ambíciójából kevésbé kér községünk lakossága. ( eddigi tapasztalataim alapján ) Remélem így is marad!

Maradva a „témánál”, először Utasi képviselő társunk, megköszönte nekem, azt, hogy egyedül megszerveztem a taszári falunapot, ami valóban igaz is. Mint minden évben, amióta polgármester vagyok, ez bizony így van, kivéve a 2011-es évet, mert akkor kórházban voltam a balesetem miatt.

Nos! Tette ezt a köszönetnyilvánítást azért, hogy a következő mondatokkal kritizálni tudjon. Igen ám, de ennek azért van egy kis „szépséghibája”! Tudni illik, már év elején eldöntötte a képviselő-testület a falunap időpontját, és akkor sem az a döntés született, hogy a „polgármester megszervezi, lebonyolítja”, hanem az, hogy a Taszári képviselő-testület! Ez az alapvető, és legfontosabb észrevételem. Ettől a pillanattól kezdve, már nem beszélhetünk első szám harmadik személyben. Mi, mint testület! Így helyes! Azt azonban már nem akarom taglalni, hogy ki, és mit tett ezért a falunapért, mert kevés kivétellel senki, semmit!  Ezek után azonban már csak kérdések merülnek fel bennem is. Akkor, ha Én szerveztem egyedül, akkor miért nem kért tőlem helyet, hogy egyáltalán felállíthatja-e a sátrát a rendezvényen? Ez az első, és alapvető kérdésem! Mert ugye mindenki velem egyeztetett mindenről!

Kritika érkezett azért is, mert a pedagógusok, akik a gyermekek arcát festették, nem kaptak ingyen üdítőt, és úgy kellett megvásárolniuk a büfében, és nem köszönte meg senki a munkájukat. Megmondom őszintén, hogy ez is furcsán „adta ki magát”, hiszen amikor a pedagógusok a gyermekeket „festették”, akkor a környezetükben, 5 méteres távolságon belül három képviselő is ott tartózkodott, akik közül az egyik pont Utasi képviselő Úr volt, és az egyik pedagógus a felesége, Tímea! Már nem első alkalommal szerveztünk falunapot, és nem először voltak ott a pedagógusok sem! Annyit kellett volna mondaniuk, hogy valaki tud-e hozni innivalót! Ennyi! Nem kell ezt a kérdés túldimenzionálni, csak egyszerűen kérni! Nem értem, de ez legyen most az én bajom! A köszönetről, pedig csak annyit mondanék, hogy egész nap, én személyesen köszöntem meg mindenkinek a munkáját a mikrofonban, köztük a pedagógusokét ugyanúgy, mint Tarlósi József, és Kontsagh Sándorét is, akik a Repülőmúzeumban fogadták a látogatókat. Minden esetre, ha azt tartották volna szem előtt a képviselők, hogy miként lehet „közösen” és egymásra jobban odafigyelve falunapot szervezni és lebonyolítani, úgy biztosan sokkal kevesebb hiányossággal „bírtunk” volna a falunapot illetően.

A legfontosabb „értékelendő” hozzászólás a falunap pénzügyi elszámolása volt. Tudni illik 700 ezer forintot határoztunk meg a falunap kiadásait maximalizálva, amely előtte 500 ezer ft volt, és amelynek felemelését 700 ezer ft-ra az én javaslatom alapján, pont Utasi képviselő Úr nem szavazta meg. Ezek után már nem lepődtem meg azon, hogy a költségek kimutatása után jött az elégedetlenség, és a kritika. Miért fizettünk ki rá 1 millió ft-ot?! Miért léptük túl, a meghatározott összeget?  Így még talán érthető is lenne, de..

Azt a 300 ezer ft bevételt, amit ÉN „kalapoltam” össze, és amiért senki nem tett semmit az égvilágon, azt már elfelejtette hozzátenni. Ugyanis így teljes a kép. Nos! Ezt már azért így, ebben a formában „elfelejtette”megemlíteni. Hangsúlyozom, hogy egy korrekt értékeléshez, ennek a  „körülményeknek” a figyelembe vétele is szükséges, no és az, hogy Ő vajon mit tett azért, hogy kevesebbe kerüljön a taszári falunap a testületnek?! A válasz egyszerű: SEMMIT! Mint ahogy soha nem is tett ezért semmit!  Mit is várhattam attól a képviselőtől, akit a tények nem érdekelnek, csak a „saját kis álláspontját” hajtogatja már 4 éve! Itt, ennél a napirendnél is látszott az a képviselői hozzáállása, amelyet tanúsított!  Soha egyetlen falunap megszervezésében, lebonyolításában nem vett részt. Minden estre a képviselő-testület elfogadta a beszámolómat, Utasi képviselő Úr tartózkodása mellet. Ennyit a falunapi pénzügyi beszámoló napirendi pontról, melybe azért egy kis önkormányzati kampány is vegyült!

Vasárnap reggel, 35-en utaztunk Okucaniba, Horvátországi testvér településünkre, a Turul Egyesület Rozmaring Kórusával, mert meghívást kaptunk az Okucani-ból elszármazottak részére szervezett kulturális találkozóra. Ennek az utazásnak a költségeit, az önkormányzatunk biztosította a Turul Egyesület részére. Reggel fél 8-kor indultunk, aztán negyed 11-től Daruváron néztünk meg egy „uradalmat”, és a parkot, majd másfél órás szabad program után, tovább indultunk Okucaniba. Az ottani általános iskolában egy osztályteremben fogadtak bennünket, ahol szendvicset, és italt kaptunk az út „fáradalmait” enyhítve. Lepakoltuk és „némi várakozás” következett, mely alatt, a meglátogatták a volt „Magyar Kontingens” állomáshelyét a többiek, a Száva-folyóval együtt. Én ez idő alatt én, a tolmáccsal, és Utasiné Kenderák Tímeával együtt, a polgármesteri hivatalban, a rendezvényen fellépő csoportoknak tartott bemutatkozó beszélgetésen vettem részt.

18.30-tól elkezdődött a találkozón részt vevő csoportok felvonulása Okucani központjában, amely a „szervezésbeli hiányosságok” miatt, először egy kicsit nehézkesen ment, de aztán minden a helyére került. 16 csoport vonult végig a település utcáin, mely felvonuláson a Turul Egyesület Rozmaring Kórusa a Magyar, és a Taszár zászlóval kísérve mutatkozott be. Rögtönzött műsort is kellett adni a főtéren, melyet Utasi Tamás, és Utasi Dominka néptánc műsora tett színesebbé, és a tapsból lehetett lemérni  a „produkció” tetszési indexét is. Egy szóval: Jól sikerült! Sokan voltak kíváncsiak erre a rendezvényre, melyet az Okucani önkormányzat mögötti aszfalt kispályán tartottak a szervezők. Fél 8-kor kezdődött a hivatalos megnyitó, ahol mindenkit köszöntöttek, köztük engem is. A 16 fellépő csoport színes, és gyönyörű népi ruhákban adta elő rövid műsorát, amelyben a fellépők ruházatát is díjazták. Itt meg kell említenem Utasi Dominka Szennai népi ruháját, melyet a zsűri, egy második helyezéssel is elismert. Fél 10-kor következett a taszáriak műsora, és nagyon jól sikerült. Ezúton is kifejezem köszönetemet a Turul Egyesület Rozmaring Kórusának,kiegészítve Utasi Tamásnak, és Utasi Dominikának is, akik méltán népszerűsítették községünk hírnevét ezzel a nagyszerű műsorral is. A vendéglátóink vacsorával, és itallal kedveskedtek nekünk is, majd 23.00-órakor eredményhirdetés következett, ahol oklevelet kapott aTurul Egyesület. Nekem nagyon tetszett a rendezvény, amellyel ismét egy nagy élménnyel lehettünk gazdagabbak.

2014 augusztus 25.

Lajos, és Partícia napja van, 74 éve született Benkő Sándor mérnök, zenész, a Benkő Dixelend alapítója. Az elmúlt hét eseményeit igazán most nem kívánom összefoglalni, mert szabadságon voltam, de a mai napot mindenképpen kiemelném, mert elkezdődött a 2014 évi önkormányzati választások kampánya.A választási törvény változtatása miatt, most nem"kopogtató cédulákat" kézbesítettek a választópolgároknak, hanem egy "ajánlóíven" kell összegyűjteni a megfelelő számú jelölő aláírást. A polgármesteri jelöltséghez Taszár községben 50 db, az önkormányzati képviselői jelöltséghez 17 érvényes aláírást kell gyűjteni, szeptember 8-ig. Én magam is megigényeltem, és átvettem már a polgármesteri jelöltséghez szükséges aláíró íveket.

Független, főállású polgármesterként kívánok indulni a 2014 október 12-i önkormányzati választásokon. Az elmúlt három ciklus eredményei, és az emberek bíztatása is nagyon fontos a számomra, de a legfontosabb az, hogy vannak még megoldásra váró feladatok, amelyeket polgármesterként meg szeretnék valósítani.

A választásokkal kapcsolatosan, majd egy új bejegyzést írok, ahol az elmúlt ciklus eredményeit, és a jövőbeni terveimet írom magd le. A polgármester, és képviselő jelöltek személyéről még nem rendelkezek információkkal, de én csak polgármesterként indulok majd. Nem is értem azokat a jelölteket, akik polgármesternek, és képviselőnek is indulnak majd az önkormányzati választásokon.

Talán úgy gondolják," ha nincs ló, jó a szamár is ?"  Minden esetre majd kiderül hamarosan, hogy kik, és milyen pozíciókra indulnak majd. Egy biztos! Én soha nem fogok Taszár községben mindkét státusra, de legfőképpen önkormányzati képviselőnek indulni soha. Vagy polgármester leszek, vagy semmi! Ezt tartom megszívlelendőnek minden jelölt részéről!  További szép napot kívánok minden kedves olvasómnak.

2014 augusztus 17.

Jácint és Réka napja van, 71 éve született Robert De Niro amerikai színész. Kellemes augusztusi időnk van szerintem, mert szépen süt a nap, nincs túl meleg sem. Itt gyorsan hozzá kell tennem, hogy egy icipicit azért lehetne melegebb, de ez már egy szubjektív vélemény.

Az elmúlt bejegyzésem óta eltelt egy hétben a falunap utáni „rendrakás” , és a közterületek fűnyírása, ápolása mellett, azért történt említésre méltó esemény. Mindjárt a hétfő reggeli szociális társulási tanács ülést kell említenem, ahol döntés született, az Esély Alapszolgáltató Központ vezetőjének, közös megegyezéssel történő munkaviszony megszűntetéséről. Ennek értelmében, augusztus 14-től, már nem Dr Törzsökné Csap Klaudia az intézmény vezetője, hanem Koós Kálmánné, mint „megbízott intézményvezető” látja el ezt a feladatot.

Szerdán délelőtt Kaposváron vettem részt, a Kaposvár Baté közötti vasútvonal felújításának műszaki koordinációs értekezletén Batéi polgármester kollégámmal, Zsalakó Ernővel együtt, ahol a tervezett augusztus 29.-i átadásról, és a taszári önkormányzathoz is intézett, a tulajdonában lévő csapadékvíz elvezető árkok tisztítását kérték tőlünk. Ezt természetesen én, ott megígérni nem tudtam, de ajánlatokat kérek majd a munkálatok elvégzésére..

Csütörtökön az esős idő is „fokozta” azt a hangulatváltozást, melyben az Esély Alapszolgáltató Központ vezetőjének „munkakör átadási eljárását” végeztük el az intézményben. Itt is szeretném megköszönni Dr Törzsökné Csap Klaudia volt intézményvezető éveken keresztül végzett munkáját, mert megérdemli. Új munkahelyéhez sok sikert kívánok. Tisztelettel.

2014 augusztus 10.

Nagy tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót Lőrinc és Blanka napján, 57 éve született Básti Juli színművész.  Szép augusztusi napunk van, amelyet a hét eleji esős napok után kicsit nehéz volt elképzelni. A hét eseményeit összefoglalva az esős időjárás miatti aggodalom, és az Esély Alapszolgáltató Központ, Társulási Tanácsi ülésének összehívását említeném elsősorban.  Az utóbbi társulási ülés a határozatképtelenség miatt sajnos nem került megtartásra, holott fontos ügyet  kellett volna megtárgyalni. Nevezetesen, az intézmény vezetőjének hozzám benyújtott kérelmét, melyben kérte a Társulási Tanácstól, munkaviszonyának, közös megegyezéssel történő megszüntetését. Emiatt, jövő héten hétfőre ismételten összehívtam a Társulási Tanács ülését!

A másik fontos esemény, a falunap megszervezése, és az időjárás miatti aggódással telt. Árgus szemekkel figyeltem a médiákban a heti időjárás jelentést, és megnyugvással értesültem arról, hogy jó idén, idő lesz a falunapon. Ezt, szinte felüdüléssel nyugtáztam magamban, hiszen az elmúlt években sajnos több esetben „rondított bele” az időjárás a rendezvényünkbe, hetek-hónapok előkészítő munkáját  megpecsételve.  Idén a szép időjárás, azonban kárpótolt bennünket.

Sokan, és sokat dolgoztunk azért, hogy egy napon az évben, a község lakosságnak kedveskedjünk. Minden hiba, vagy hiányosság ellenére, talán egy szép élménnyel tehettük gazdagabbá a község lakóit. Annyit azonban még meg kell említenem, hogy ma, azaz vasárnap, reggel 08.00-órától délig ismét a falunap helyszínén talált engem is a reggeli napsugár. Az önkormányzat dolgozóival, Diósi Gáborral, Cser Zoloval, és 5 közmunkással együtt bontottuk le a sátakat. Közben a Batéból érkező  két munkásnak segítettünk a színpad szét szerelésében, a saját munkánk mellett. Lévén, hogy a színpadot, már évek óta, a batéi polgármester kollégámtól, Zsalakó Ernő polgármester Úrtól kértem, és kaptam meg. Így tehát pénteken el kellett menni érte Batéba, felpakolni, aztán a pályán lepakolni, és aztán a batéi dolgozóknak segédkezve összeépíteni azt.

A rendezvény sátrakkal is hasonló a helyzet,kiegészítve azzal, hogy néhány hónappal korábban, a Somogy Megyei Katasztróvavédelmi Igazgatóságtól kellett írásban kérelmeznem a sátrakat. Ezért írtam már korábban arról, hogy a "jó kapcsolatok" ápolását nem szabad feláldozni a "kapzsiság, és a fontoskodás oltárán". Itt utalhatnék a tavalyi példára, amikor gyakorlatot tartottak a laktanyában a fenti szervtől, már nem először. Ezért akkoriban bérleti díjat kért volna Utasi Tamás a Katasztróvavédelmi Igazgatóságtól. Én nem, és a testülete sem tette ezt, megértve a "helyzetet". A falunap költségvetésének emelését idén, bezzeg nem támogatta a képviselő Úr. Ezért említettem meg ezt a "kis történetet" Tisztelt olvasók! Pénz nélkül, szívességek nélkül "NEM LEHET" egy falunapot sem szervezni. Illetve lehet, de az "olyan is"...Engedtessék meg nekem leírni ezeket a szavakat, mert már  11 falunapot szerveztem, és csináltam eddig végig! Elnézést, ezért a kis kitérőért!

Természstesen a szállítást is meg kellett oldani, amiért meg kell említenem Nacsa József Úr nevét. Ő az, aki szintén már szintén évek óta segít a taszári önkormányzatnak,a színpad, és a rendezvény sátrak Kaposvárra szállításában.

Nem kis feladat volt a falunap után ismét szemét mentessé tenni a helyszínt, mindent szét szerelni, és vissza hordani. A Honvéd Sport Egyesület két "oszlopos tagját" Runa György elnök urat, és Kiss Jánost is meg kell említenem, hiszen ŐK is nagyon-nagyon sokat segítettek minden helyszíni előkészületben, és a lebonyolításban is, mint "helyiek". Tőlük kérhettünk szinte "bármit", mindenben nagyon segítőkészek voltak.

Mivel a falunapról éjjel fél 12-kor érkeztem haza, ezért is volt felüdülés számomra is ez a kis dél előtti "levezető mozgás". Egy kicsit megfáradva bár, de törve nem, én is vissza pakoltam mindent, amit, az önkormányzat épületéből hoztam. Miután hazaértem, azt gondoltam magamban, hogy ezek után, már nekem is jár egy kis pihenés, hiszen előző nap is 17-órát trappoltam, ma pedig a dél előttömet is  munkával töltöttem. Ezért úgy döntöttünk,  hogy el megyünk egyet strandolni Kaposvárra, a Virágfürdőbe. Jól ki is áztattuk magunkat. Igaz, hogy én árnyékban maradtam végig, lévén, hogy szombaton egész nap, szinte a napon rohangáltam, s ez miatt, a tartkóm egy kicsit felégett.

A falunapról külön bejegyzésben írok, még.

Volt azonban még egy másik jelentős esemény is, amelya falunappal egy időben történt.E napon fogadott örök hűséget egymásnak Nagy Márk. az önkormányzati autó sofőre, és (kedvese)ma már a felesége , Renáta. Nekik itt , e helyről is gratulálok nagy tisztelettel házasságkötésük alakalmából, és sok-sok boldogságot kívánok! Hivatalosak voltunk az esküvőbe mi is családostul, de sajnos az időpontok egybeesése miatt nem tudtunk eleget btenni a meghívásnak, amit nagyon sajnálok, de tenni ellene, már nem tudok. Minden esetre már időben megbeszéltük a "kialakult helyzetet",amit természsetesn megértettek...Nos, hát ez történt a héten és ma, ennyi lett volna az "aktuális" mondani valóm...

2014 augusztus 3.

Hermina és Lidia napja van,151 éve született Gárdonyi Géza író. Köszöntök minden kedves olvasót ezen a fülledt augusztusi vasárnapon. Az első szabadságom utáni hét, ismételten bővelkedett feladatokban, és kihívásokban.

A legfontosabb feladatok között, a hétfő dél előtti, a múlt hét végén megrendezett, Agility Európa Bajnokság befejezése utáni terület átadás-átvételt említhetném meg. Természetesen volt még mit tennem, hiszen az orvosi rendelő felújítására benyújtott pályázat,jogerős építési engedélyét kellett elintéznem soron kívül. Igen! Most első szám első személyben fogalmaztam, mert nekem kellett rohangálnom az orvosi rendelővel telekhatáros ingatlanok tulajdonosaihoz, hogy írják alá az építési engedély fellebbezésről szóló, lemondó nyilatkozatukat. Ezen aláírások „begyűjtésével” amúgy nem is lett volna semmi gond, de a Somogy Megyei Rendőrkapitányság, valamint a Katolikus Egyház tekintetében, már nem volt olyan egyszerű beszerezni őket.

Minden esetre sikerült elintéznem ezt a feladatot is, és így már minden feltételnek megfelelt önkormányzatunk, a pályázattal kapcsolatos előírások tekintetében. Azt már csak hallkan jegyzem meg, hogy a 700 millió ft-os keretre, közel 5 milliárd forint kérelem érkezett be a pályázat kiírójához.

Remélem, hogy azért sikerül nyernünk ezen a pályázaton. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy csütörtökön, rendkívüli testületi ülést tartottunk, ahol a 2014-2015-ós tanévre nyújtandó tankönyv támogatásról alkottunk rendeletet. Ennek értelmében minden taszári lakcímmel rendelkező gyermek kap majd 10000 ft-ot , melynek egyik feltétele az, hogy 2014 12.31.-ig ne töltse be a 19. életévét. Remélhetőleg mindenki időben hozzájut majd ehhez az önkormányzati támogatáshoz, mert az én szándékaim ebbe az irányba mutattak.

Jó hír! Döntötés született, az Önhibájukon Kívül Hátrányos Helyzetű Települések ( ÖNHIKI ) működési kiadásainak csökkentésére kiírt pályázaton. Taszár község 5,1 millió ft-ot nyert, ezen kadásainak mérséklésére. A pályázaton benyújtott hiány nagyságához képest, sajnos jóval kevesebbet "kapott" Taszár község, de a többi település támogatási összegét megvizsgálva, viszonylag magas összeget kaptunk.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom