Taszár Falunap 2014

 

 

Taszár Falunap, 2014 augusztus 9.

 

A falunap reggelén kellemes hőmérséklet, és harmatos fű fogadott bennünket, a Lakótelepi Szőnyi Sport Pályán, a helyszínen. A pénteki napon összeszerelt rendezvény sátrak, valamint a Batéi önkormányzattól kapott színpad felépítése után, már megfelelő körülményekkel vártuk a falunapra érkezőket. A hangosítást végző szakemberek, Horváth Gábor, és fia, Horváth Marcell is elkészültek a technika „munkába állításával”..

08.00-órától kezdődött a program, a Maniac Brass Band együttes nagy sikerű reggeli ébresztőjével, melyet Nacsa József, helyi vállalkozó kisteherautójának platójáról szolgáltattak a lelkes fiatalok a Taszáriaknak, minden utcát körbe járva.  Néhány percig én magam is követtem őket a robogómmal, de a falunap helyszínére mentem vissza, hogy a családi vetélkedőkkel kapcsolatban egyeztessek még. Az IKSZT vezetővel Bognárné Soltész Zsuzsannával, valamint Horváth Gáborné Irénkével, akik szintén nagyon sokat segítettek ezeknek a családi vetélkedőknek a lebonyolításában, és egész nap.

Közben az egészségügyi sátorhoz érkező, Erjábeczné Dobák Melina önkormányzati képviselővel is értekeztem az ingyenes vérnyomás, és vércukor mérésről, hiszen Ő végzi már szintén évek óta ezt a a „megtisztelő feladatot”, a vizsgálatra jelentkezőkön.

Egy sátorral odébb is elkezdődött a gyermekek sorban állása az arcfestése, melyet Utasiné Kenderák Tímea óvoda-bölcsőde intézményvezető, és Fehér Krisztina óvónő végeztek, nagyon ügyesen, a gyerekek nem kis megelégedésére

Elindultak az ingyenes kis, és nagy lánc körhinták, melyeket 17.30-ig használhattak a gyerekek, egy  nagy akadály légvárral együtt.

A dél előtti programokba illeszkedett még a Honvéd Sport Egyesület szervezésében megtartott Paint Ball ügyességi játék, légpuska célba lövéssel kiegészítve. Itt meg kell említenem Runa György Egyesületi elnök, Kiss János, és Lendvai Miklós Urak segítéségét is, akik ebben a nem kis feladatban vették ki a részüket. Miközben több helyszínen folytak az események, igyekeztem mindent fejben tartani, és programok időbeni korlátait figyelembe véve, mindent korrekten koordinálni. Ilyenkor mindenki hozzám jön, tőlem kérdez, és bizony néha nagyon megterhelő mindez.

A dél előtt folyamán meglátogatta falunapunkat Dr Kolber István, Taszár község Díszpolgára is, aki sajnos nem tudott itt maradni ebédig, lévén, hogy más településekre el kellett látogatnia.

11.30-kor érkezett meg, Testvér településünk, Okucani város busza,  Aca Vidakovic polgármester Úr kíséretében, összesen 35-en látogattak hozzánk. Mindenkinek bemutatkoztam, és mindenkivel kezet fogtam. A vendégeinket, a részükre kialakított sátorhoz irányítottam, valamint az épületbe, ahol frissítővel is kínáltam őket. Ebben nagy segítségemre voltak az önkormányzat dolgozói, Molnárné Herceg Erika, és Erethné Varga Beatrix.

Az ebéd 12.00-óra után néhány perccel kezdődött,csülkös bablevest készítettek az óvoda-bölcsőde intézményünk konyhásai. Nagyon finom volt, köszönet érte.

A laktanyában található Repülő Múzeum, ebéd után egészen 20.00-óráig volt látogatható, melyben Kontsagh Sándor, és Tarlósi József tárlatvezetésével tekinthették meg a kiállítást az érdeklődők.

13.00-órakor a hivatalos megnyitón, a színpadon köszöntöttem a falunap résztvevőit Okucani város polgármesterével együtt. A beszédem után felkértem testvér településünk vezetőjét is, hogy mondjon néhány gondolatot. Beszéde után egy festményt adományozott Taszár községnek, melyen Okucani város temploma látható. A felújításban részt vevő magyar szerepvállalás megköszönését hivatott szimbolizálni.

A dél utáni programokat 13.30-tól, a Fehér Holló Középkori Műhely harcbemutatójával folytattuk. A tűző napon mutatták be a korabeli fegyvereket és ruhákat a szereplők, és megmondom őszintén, hogy nem igazán irigyeltem őket ebben a forróságban. Mert bizony nagyon meleg időjárás volt.

Idő közben megérkezett Witzmann Mihály, községünk országgyűlési képviselője, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke is, valamint Baté Község polgármestere, Zsalakó Ernő Úr is.

A délután folyamán érkeztek meg a Somogy Megyei Hadkiegészítő parancsnokságtól is, akik egy sátorban mutattak be a honvédség kézi fegyvereiből néhányat. A gyerekek körében nagy népszerűséggel bírt ez a sátor is.

Az eredményhirdetés 14.40-től kezdődött, ahol a kispályás labdarúgás, kötélhúzás, és női-férfi sodrófahajításban adtunk át díjakat.  A női sodrófahajítást a feleségem nyerte meg, ha kiemelhetem ezt az eredményt.  Díjaztuk még a főzőversenyre nevező ételeket is.

A dél utáni kulturális programokat a reggeli ébresztőt szolgáltató Maniac Brass Band, 9 tagot számláló zenekar műsorával kezdtük, majd a MEGAROX Együttes következett.

A programot Testér településünk Okucani néptánc előadása követte, melyben  négy különböző ruhát igénylő produkcióval szórakoztatták a nézőket, amelyekhez minden egyes szám után át kellett öltözniük.

A műsort MC PITA Ramos folytatta, majd a Somodori Nyugdíjasok műsora következett. A „kulturális sor” után, a népszerű  karaoke következett.

19.00-órakor az Okucani vendégeket egy vacsorára  invitáltam az óvoda konyhájára. Nagyon elégedettek voltak mindennel, ami nagyon jól esett. Itt is ki kell emelnem Hajnali József tolmács munkáját, aki szintén évek óta segít a nyelvi nehézségek leküzdésében, valamint az utcabál zene szolgáltatásában.

20.45-től a Just Dancing műsorral folytatódott az esti program, és megmondom őszintén, hogy nagyon sikeres volt ez a közös táncolás. A színpadon, egy kivetítőn lévő teljes alak testmozgását kellett lekövetni a sötétben, egy világító karkötővel, amit az IKSZT vezetője rendelt, és osztott ki a táncolók között. Nagyon tetszett ez mindenkinek. Kérdezték is sokan tőlem, hogy csinálunk-e még ilyet, és mikor, és hol? Bizony ezt a hagyományt majd folytatni kell.

21.30-kor kezdődött a tűzijáték, ami majd 15 percig tartott, és bizony nagyon szépre sikeredett. Őrült is neki mindenki, amit a nagy tapson mérhettem le én is.

A tűzijáték után még néhány percig folytatódott a Just Dancing, aztán az utcabál zárta a falunapot.

A rendezvénysátorban a büfét Nacsa József üzemeltette, aki korábban megvásárolta ennek a „koncessziós díját”.

Összességében én nagyon jónak értékelem a rendezvényt, amelyet ugyan 700.000 FT-ból kellett „kihozni”, de azért sikerült támogatókat is találnom hozzá.  Mivel a támogatók felkutatásának „nemes feladata” is rám hárult, ezért érzem úgy, hogy minden tekintetben sikeres volt a falunap.

Anyagilag támogatták a falunapot:

-KAVÍZ KFT

-Elgoscar 2000 kft

-Kalmár Gábor mezőgazdasági vállalkozó

-Dancs József vállalkozó

-Méje Kft

-A Kacsó gép kft tulajdonosa, Kacsó Csaba

Egyéb támogatást nyújtott:

-A lakótelepi bolt, a BX Bt. ügyvezetője Lapat Tímea

-A CBA bolt ügyvezetője: Beznica János

 

Itt is szeretném megköszönni a cégvezetőknek a támogatásukat, de természetesen mindenki másnak is, akik munkájukkal hozzájárultak a Falunapi közös sikeréhez:

 

-Taszár község képviselő-testületének

-Taszár község önkormányzatának dolgozóinak

-Taszár IKSZT dolgozóinak

-Kontsagh Sándornak

-Tarlósi Józsefnek

-Taszár község közcélú dolgozóinak

-Baté község polgármesterének Zsalakó Ernőnek

- Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokának, Wéber Antal Tűzoltó Ezredes úrnak

 

Reggeli zenés ébresztő

Körhinta

Ugrálóvár

Árusok

Egészségügyi sátor

Arcfestés

Népi játékok

Körhinta


Megérkeztek Okucani vendégeink

Köszöntő Okucani polgármesterével együtt

Okucani város ajándéka Taszár községnekOkucani műsora

MC PTA RAMOS

Somodori nyugdíjasok

Karaoke

Karaoke

Karaokre

Just DancingTüzijáték

 

Még egy érdekesség, egy fénykép a Horvátországi újságból, ahol az Okucani küldöttség Taszári, és Magyíarországi látogatásáról írnak.

Falunap Horvát

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom