Mindennapok 2014 június

2014 június 29.

Köszöntök minden kedves olvasót Pál napján, 114 éve született Antoine de Saint Exupéry, francia író. Szerintem kellemes nyári időjárás van ma, bár a hét elején a hűvös és esős körülmények, egy kicsit ránk ijesztettek.

Ezen a héten is a település szebbé, komfortosabbá tételén dolgoztunk, és kellemes meglepetés ért, hiszen ebbéli munkánkat elismerés is illette. Megmondom őszintén, hogy „jól esnek e szavak”, hiszen a napi kihívások mellett, az emberek véleménye is fontos a számomra. Azt, hogy ezt a véleményüket kik, mikor, és milyen módon fejezik ki, nos, az már „más lapra tartozik”.

A múlt hét eseményeit értékelve, a legfontosabb feladat, az orvosi rendelő felújítására, és a teljes akadálymentesítésére kiírt pályázat benyújtása volt. Mivel a benyújtás határideje június 26.-a volt, így azon aggódtam, hogy minden szükséges feltételnek megfeleljen majd az előkészület során. Szerdán, sikerült is összerakni olyan szinten a dokumentációt, hogy benyújthassuk. Reményeim szerint sikerül majd felújítani az orvosi rendelőt ebből a 40 millió forintból. Természetesen abban az esetben, ha nyerni is fogunk a pályázaton.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy sok önkormányzat gondolkodott hasonlóan a jelen helyzetben. S mivel a központi „felújításokra szánt keret” szűkös, így majd igyekszek „lobbyzni” a „megfelelő helyen” azért, hogy „pozitív döntés születhessen”. Talán priorítást élvez majd községünk, ha a korábban benyújtott, és nem támogatott pályázatainkat is megvizsgálják.

Azt azért szabadjon megjegyeznem, hogy nem kevés energiánk, és persze pénzünk áll ennek a pályázatnak az előkészületeiben. Utalnék a különböző tervezési,és pályázat írási díjakra, amelyek eddig 620 ezer forintba kerültek. Reménykedek.

Gőz erővel készülünk továbbá a 2014 augusztus 9.-i falunap megszervezésére is, amelyre 700 ezer ft keretet biztosított a képviselő-testület. A részletes programot később tesszük közzé. A falunap szervezése sem kis feladat, hiszen a költségek csökkentése érdekében, támogatókat is kell keresni. Eddig 150 ezer ft-ot sikerült „szereznem”, és a „hab a tortán”, hogy tűzijáték is lesz, amit szintén ingyen, egy taszári vállalkozás ajánlott fel nem először Taszár községnek! Köszönet érte Bíró Sándor Úrnak, az Euro Kontroll Kft ügyvezetőjének.

Idén először mutatkozik majd be a falunapon Okucani város, testvér településünk kulturális csoportja. Szeretettel várjuk Őket is.

Szerdán még áramszünet is volt a lakótelep egy részén, hiszen tavaly télen az EON ZRT nem tudta kicserélni az összes kapcsolószekrényt. E naptól péntekig, én magam is éves kimért szabadságomat töltöttem.

 

2014 június 22.

Paulina napja van, ma lenne 66 éves Cserháti Zsuzsa énekesnő. Számomra egy másik aktualitása is van ennek a napnak, hiszen a szüleim 53.házassági évfordulója is ma van.

Szerintem kellemes, bár többek szerint, az évszakhoz képest hűvösebb időjárás van. Azt gondolom, hogy a „szélsőségektől mentes” jelző az, ami most a legjobban illik a jelen körülményekre. Pontosan ezen a körülménynek köszönhetően, a községben a fűnyírás, és kommunális feladatok elvégzése, talán kevésbé terheli meg a közmunkásokat.  Amit talán a legtöbben érzékeltek, az közterületek ápoltsága, és a buszmegállók tisztítása. Mind emellett, a polgármesteri hivatalban is kifestettek két helységet a közcélú dolgozók közül ketten, és a földszinten az IKSZT intézményünkben is szükséges lesz a „lábazatok”átfestése, moshatóvá alakítása.

Az orvosi rendelő felújításával kapcsolatos pályázat előkészületei sem kevés feladatot, utána járást, és egyeztetést kívántak. Ezen teendők mellett, a napi munkák is sokrétűek. Előkészíteni  a  képviselő-testületi ülés anyagait, készülni az augusztus 9.-i falunapra, és még sorolhatnám azt, amit el kell végezni napi szinten is.

A július 24-27-e közötti „Agility Kutya  Európa-bajnokság” –ot  már nem is említem, amikor majd több száz lakókocsival érkeznek a résztvevők, és hirtelen nagyon megélénkül majd a forgalom Taszáron. A laktanya előtti parkoló, és a  körülötte lévő zöld területet, a lakótelepi sport centrum is „tele lesz” autókkal, lakó buszokkal.  Ilyen, és ehhez hasonló nagyságú rendezvény nem mostanában történt kis falunkban.

Most, azonban maradnék még azoknál a dolgoknál, amelyek említést érdemelnek még. Ezek közül is az első, a csütörtöki dél után 15.00-órakor kezdődő, és a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program, kerében lezajló Hulladék kezelés hasznosítás, és válogatás projekt "Ünnepélyes Alapkő Letételi" ünnepsége volt. Több, mint 50 meghívottat köszöntött Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, majd a beruházást kivitelező cég ügyvezető igazgatója beszélt a   6 milliárd ft-ba kerülő projektről. Ennek a beruházásnak a helyszíne, a 61.-es főút melletti szennyvíz telep területén lesz.

A  másik csütörtöki esemény, a 17.00-órakor kezdődő képviselő-testületi ülés volt. Ezen testületi ülésen az egyik fontos, ha nem a legfontosabb napirendi pont, az Esély Alapszolgáltató központból, Taszár község kiválási szándékának a megtárgyalása volt. Megpróbáltam érzékeltetni a testülettel azokat a feladatokat, és költségvetési összefüggéseket, amelyek a kiválással kapcsolatban majd előállnak.  Úgy döntött a képviselő-testület, ( amit én nem szavaztam meg,) hogy Taszár község kilép ebből a „ Taszár és Környéke Szociális Társulás”-ból.  A jelenleg meglévő szolgáltatások maradni fognak, és remélhetőleg az ellátottak semmit nem vesznek majd észre 2015.01.01-től az intézmény működésében.  Legalább is ezt szeretné a taszári képviselő-testület! Azt, hogy ezen döntés után a többi település mit akar, vagy melyik társuláshoz szeretne csatlakozni, az már Taszár község számára mellékes lesz. Egy biztos! A jelen helyzetben a „gesztori” ( központi) települési funkciókat Taszár község nem kívánja vállalni a jövőben. A társulás jelenlegi működtetésében tapasztalható aránytalanságok, és a mostani helyzetben fennálló előnytelen finanszírozási problémák megoldását is remélik majd ettől a döntéstől.

Taszár községet, a Kercseligeti Szociális Feladatellátó Társulás fogadta be, 2015.01.01-től. a nyilatkozatra hivatkozva.  ( pont hu ).....

Én még emlékszem arra, hogy 2003-ban, amikor polgármesterré választottak 3 héttel később jött a levél a Magyar Államkincstártól, hogy fizessen vissza Taszár község 40 nlillió ft-ot. A szabálytalanul leigényelt normatíva miatt. A jelenlegi gyógyszertár helyén lévő szolgálati lakásban volt a „nyugdíjas ház”, és akkor 20 fő helyett, 63 fő után igényeltek állami normatívát. Ezt a „különbséget” követelte vissza akkoriban az állam, amit ha kifizettünk volna, akkor tényleg csődbe került volna Taszár.

De!!! Nem került csődbe! Sok utána járással, és nem kevés ígérettel sikerült mindezt megoldanom. Ezen előzmények után szeretném csak csupán azt elérni, hogy ha egyszer már nagy keservesen elértünk egy szolgáltatási szintet, akkor lehetőleg mindent tegyünk meg azért, hogy ezt tovább folytassuk. A „fűnyíró elv” nem minden estben hatékony. Azt sem kell elfelejteni, hogy mi lesz akkor, ha az októberi választások után nem ez a képviselő-testület lesz majd? Mert az „esély” ugyan ennyi…

Péntektől a laktanyában folytattuk a fűnyírást, és készültünk a Szentbalázs községben megrendezésre kerülő Kaposvári Kistérségi Közkincs Egyesület rendezvényére. Az IKSZT intézményünk szervezésben Soltész Zsuzsanna, intézményvezető szervezésével, és az önkormányzat autójával utaztak át Szentbalázsra. Több taszári kiállító műveit, és múzeumból is biztosítottunk kiállítási tárgyakat, Taszár község „népszerűsítése” érdekében. Én sajnos nem tudtam elmenni erre a rendezvényre, mert egyéb irányú családi elfoglaltságaim voltak, ami meggátolt ebben, de nem az érdektelenség!

Szentbalázsi rendezvény

 

2014 június 15.

Jolán és Vid napja van, 51 éve született Helen Hunt amerikai színésznő. Ma, azonban egy másik, és a számomra fontos esemény évfordulója is van, mégpedig a nővérem 29. házassági évfordulója. Tisztán emlékezek még erre a napra, bár nem mondhatnám, hogy tegnap volt.

A mai időjárás már sokkal kellemesebb, mint a hét eleji kánikulai, de azt gondolom, hogy a nyár első hónapjához képest, igen kellemes idő van. Ehhez mérten kell igazodnia a feladataink, a lehetőségeinkhez is. Megkezdődött a közcélú dolgozók számára a munka az önkormányzatnál, és ezzel együtt a közterületi parkok virágosítása, valamint a fű nyírása. Véleményem szerint jó ütemben haladunk ezekkel a feladatokkal. Péntekre az óvoda, és bölcsőde udvarár tettük rendbe, hogy a ballagásra ( is ) szép legyen az udvar.

Apropó, ballagás! Most ennek a szónak a hallatán kicsit átértékelődött a jelentősége, hiszen nagyobbik leányunk Regina, szombaton ballagott el a taszári általános iskolából. Reggel 8-órakor kezdődött az osztálytermekben a bizonyítványok kiosztása, majd a tornacsarnokban az évzáró ünnepély a 8.osztályos tanulók ballagásával együtt. A bizonyítvány osztásakor is mérhetetlen büszkeség töltött el bennünket, hiszen Regina egyedüli tanulóként végzett jeles eredménnyel, két tantárgyból dicséretes minősítéssel. Regina 8 évig 5-ös tanuló volt, amire büszkék is vagyunk. Az osztály tanulmányi eredményeiről itt, most nem akarok nyilatkozni, de nem döntöttek „pozitív történelmi rekordot”! Legyen elég ennyi erről!

A tornacsarnokban a ballagó diákoknak, és a szülők számára, mindig külön székek voltak biztosítva. A többi padon az osztályok, velük szemben, pedig az intézmény vezetője, és mellette azok a polgármesterek, akiknek településeiről a gyermekek járnak az intézménybe. Én is ott ültem a gyermekekkel szemben, bár szerettem volna ott ülni a szülők között. Minden estre a ballagás ünnepélyessége, és meghatódottsága most csak a személyes érintettségünk miatt volt érzékenyebb a számunkra. Utoljára csengettek ki Reginának a taszári Körzeti Általános Iskolából, és elindult most egy másik úton, amelyről a felnőtté válás előtt nézhet vissza büszkén az általános iskolai éveire. Sikerrel indul most tovább az életben azzal a tudással felvértezve, amelyet a taszári általános iskola pedagógusai segítségével szerzett. Köszönet érte minden pedagógusnak!

Virágosítás

Virágosítás

 

2014 június 9.

Köszöntök minden kedves olvasót Félix napján, 51 éve ezen a napon született Johnny Depp, amerikai színész. Megmondom őszintén, hogy nem is tudom, milyen témával kezdjem most ezt a bejegyzésemet? A „rendszeres” látogatóim már megszokhatták, hogy szinte minden alkalommal megemlítem az időjárást. Általában, kevés alkalom kivételével,nem szoktam szélsőséges jelzőkkel minősíteni az aktuális körülményeket. Eshet, fújhat, hideg lehet, vagy meleg, egy dolgot tehetünk! Elviseljük! Azt, hogy mindezt milyen módon tesszük,nos, az már csak rajtunk múlik. Ma, a Pünkösdi hosszú hét vége utolsó napján is nagyon jó, és meleg idő van, mondhatnám azt is, hogy hirtelen ránk tört a nyár.

Ezen a héten is a kommunális feladatokkal tudtunk csak foglalkozni, az önkormányzat erőforrásainak figyelembe vételével. A közterületek fűnyírása, és a szemétgyűjtő edények kiürítése az, amelyeket igyekeztünk teljes mértékben elvégezni. Azt már nem is említem, hogy a közcélú dolgozók részére a kötelező szabadság kiadását is meg kellett oldani, ami természetesen a munka intenzitásán is meglátszott. Én is szabadságon voltam csütörtökön, és pénteken, mert van, és volt mit tennem otthon is. Volt még tájékozódási bajnokság a Honvéd Sport Egyesület szervezésben, és az önkormányzat mögötti területen, dinoszaurusz, és díszmadár kiállítás. Utóbbinál azt a szempontot tartottam szem előtt, hogy minél olcsóbb legyen a látogatóknak a belépőjegy ára, ezért inkább nem kértünk „helyfoglalási díjat” a kiállítóktól.

 

 

2014 június 1.

Köszöntök mindenkit a meteorológiai nyár első napján, június havi első bejegyzésemben. Tünde napja van, 46 éve született Jason Donovan ausztrál színész. Igaz, hogy ma van a nyár első napja, de az időjárás azért nem kényeztet el bennünket ezen a napon. Legalább is, szerintem. Igaz, hogy nincs nagy forróság, de azért lehetne egy kicsit melegebb is.

Az elmúlt hét eseményeit összefoglalva, több olyan dolog is történt, amit meg szeretnék itt megemlíteni. Az egyik ilyen fontos momentum a taszári óvoda-bölcsőde intézmény fenntartó társulás ülése, ahol hivatalosan is elfogadásra került az óvodai csoportok 4-ről, 3-ra történő csökkentése.

A másik fontos esemény, a Kapos-folyó meder rendezésnek, és a „vész tározó” átadási ünnepsége, amely Kaposváron került megrendezésre. Erről a Kapos Tv-ben is volt egy riport, amelyet láthattak a Tisztelt érdeklődők. Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere és Gelencsér Attila Országgyűlési képviselő, valamint a meghívott, és a pályázatban érintett szakemberek előtt adta át, ezt a több, mint 1,2 milliárd ft-os beruházást. Ennek köszönhetően, remélhetőleg a jövőben, kevésbé lesz kitéve Taszár község is a Kapos-folyón levonuló nagy árvizeknek. A beruházás legfőbb célja ugyan is ez.

Megérkezett a Somogy Megyei Munkaügyi Központból a várva-várt értesítés, amelynek most nagyon örültem. Június 1-től, lehetősége lesz önkormányzatunknak arra, hogy igaz 2 hónapra, de alkalmazhatunk 16 főt, a közmunka programban. Igaz, hogy a bérüket „csak” 85 %-ban támogatja majd az állam, de most ez is több a semminél. Először orvosi vizsgálatra kell majd menniük a munka vállalóknak, aztán kezdhetik el tevékenységüket. Ennek örülök! Meg mondom őszintén.

Szerdán dél után adtam tájékoztatást az Esély Alapszolgáltató Központ teljes személyi állományának, az intézmény 2015 évtől tervezett átalakításáról. Tettem ezt azért is, mert szárnyra keltek Taszár község közéletében terjedő, különböző téves információk. Mivel az előzestes képviselő-testületi szándékról, és más tárgyalásoktról is "kiszivárgtak"már információk, ezért tartottam fontosnak azt, hogy mindenki kapjon tájékoztatást a munkahelyét illető, tervezett változásokat illetően. 2015 január 1-től, jelenlegi formájában meg fog szűnni ez az intézmény, mivel Taszár község önkormányzata, nem tud évi 5 millió ft-ot pluszban hozzá tenni, az intézmény működéséhez! Az ellátottakat nem fogja érinteni ez az átszervezés, legalább is, szándékaink szerint nem! 1400-órától 18.00-óráig, ingyenes, teljes körű egyészségügyi vizsgálatot végeztek az önkormányzat földszinti nagytermében, a dr Széchenyi István Egészség Centrum, Meri-Dim v1.n-es számítógépes rendszerével, Európában egyedülálló méréssel. Hosszú sor alakult ki a földszinti aulában, a vizsgálatra várók között. Még ezen a napon, 16.30-kor Kaposváron,  a  Kaposvár Városkörnyéki Központi Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft. taggyűlésén is,mint a felügyelő bizottság egyik tagja. Elfogadtuk a 2013 évi közhasznúsági jelentést, valamint a költségvetést.

Amúgy ezen a héten, teljes mell szélességgel készültünk a hét végi gyermeknap rendezvényünkre, amelyet az iskola udvarán tartottunk, a hagyományainkhoz híven. Sokan, és sokat dolgoztunk azon, hogy a gyermekek, egy tartalmas, és kellemes napon, élményekkel legyenek gazdagabbak. Mi közben tudat alatt az időjárásért is „imátkoztam”, „Hál’ Istennek” bejött. Nem esett az eső, és a felhős ég ellenére azért nem volt nagyon hűvös az időjárás sem.

Reggel 8-órakior már a helyszínen voltam sokakkal együtt, és az előkészületek is rendben folytak. 9-órakor köszöntöttem a gyerekeket, és az óvodások táncos programja nyitotta gyermeknapot. Aztán az iskolások következtek, majd megérkezett a tűzoltó autó, és rendőr autó is. Vetélkedőkkel, és az erre az alkalomra készült fa játékok tették színesebbé a vetélkedőket. Aszfalt rajz, kutyás bemutató, légvárak, mese körhinta, a tornacsarnokban felépített mászó fal, és lovaglás várta a gyermekeket, amelyek természetesen mind ingyenesek voltak. Aki megszomjazott, üdítőt is kapott, és zsíros kenyér is volt azoknak, akik megéheztek volna a feladatoktól. Természetesen a jutalom édesség, és minden gyermek részére 1 gombóc ingyen fagylalttal kedveskedtünk, ami szintén hagyomány Taszáron. Volt még kerékpáros ügyességi vetélkedő, és karaoke is.

Összességében azt gondolom, hogy egy tartalmas, és minden gyermek számára kellemes „gyermeknapot” sikerült az iskola udvarára „varázsolnunk”. Itt is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a rendezvény szervezésében, és lebonyolításában részt vett. Az iskola, Óvoda pedagógusainak, és alkalmazottjainak, az IKSZT intézményünk vezetőjének, Soltész Zsuzsannának, és Horváth Gáborné Irénkének, valamint az önkormányzat két dolgozójának is, Cser Zoltánnak, és Nagy Márknak. Én is reggeltől estig „trappoltam, és talán egész nap nem ültem 20 percet, de ez már más kérdés.

 

Megnyitó

Iskolások

Ugrálóvár

Mese Körhinta

Aszfalt rajz

Fa ügyességi játékok

Arc festés

Fal mászás

Az IKSZT munkatársai

Kutyás bemutató

 

A gyermeknap után, 17.30-kor kezdődött az IKSZT intézményünknél, a „Májusfa Kitáncolás” rendezvényünk, amelyen a Juhos Együttes előadása emelte a program hangulatát. A Megyei Könyvtártól kaptuk ezt a lehetőséget, és megmondom őszintén, hogy nagyon jól sikerült ez a rendezvény is. Több, mint 50-en jöttek el, hogy közös tánccal, búcsúzzunk a tavasztól, kicsik, és nagyok egyaránt. Az egy hónapja felállított Májusfát, most is Nemes András, és Tankovics Ferenc barátom segédletével, irányításával, emelték ki a helyéről. Miután a fa a földre került, András azon nyomban fel is darabolta ez a több méteres Májusfát. Közel másfél óráig táncoltunk a Juhos együttes zenéjére, és kellemesen elfáradva, új élménnyel lehettünk gazdagabbak. Köszönet ezért a szép, és tartalmas programért is az IKSZT előbb említett két munkatársának, valamint Horváth Marcellnak is, aki a gyermeknapi hangosítás után, ezt a rendezvényt is hangosította.

A Juhos Együttes

null

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom