Mindennapok 2014 május

 

 

2014 május 25.

Orbán napja van, 86 éve született Hidas Frigyes zeneszerző. Tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót ezen a változékony napon. Ma reggel verőfényes napsütéssel indultunk, most dél után, pedig már megint esik az eső, és dörög az ég. Azt nem tudom megmondani, hogy az időjárás mennyiben befolyásolja a mai Európa Parlamenti képviselő választást, de nem hinném, hogy a „részvételi aktivitás” ezen múlna most.

Az elmúlt bejegyzésemet a szélsőséges időjárással zártam, és néhány gondolattal még folytatnám is, hiszen hétfőn reggel, nem ért véget „egy csapásra”minden utó hatás, és következmény. Minden figyelmünket a vihar okozta károk elhárítására összpontosítottuk, de azért van még mit tenni most is. A laktanyában kidőlt fákat kell még össze takarítunk. A hét első napjaiban az iskola jótékonysági báljának bevételéből megvásárolt vasanyagokból, 4 darab padot hegesztett össze Cser Zoli, valamint a közterületek fűnyírásával foglalatoskodtunk. Igaz emiatt már többen fogalmaztak meg kritikát, hiszen a levágott füvet, ami kiszóródott az utakra, járdákra, most emberhiány miatt nem tudtuk összesöpörni. Ezért elnézést kérek mindenkitől, de a jelenlegi létszámmal sajnos „csak ennyit tudunk tenni”.

Az önkormányzati apparátusnak a mai EP képviselő választásokra történő felkészülés adott feladatokat. Én magam, csak a választási bizottságok delegált tagjainak tartandó, kötelező eskü tétel okán folytam bele ebbe az eseménybe. Tárgyaltunk az Esély Alapszolgáltató központ működésnek átszervezéséről is, Kercseligeten. Mivel a törvény ennek az intézménynek az átszervezését is időponthoz köti, ezért kellett megvizsgálnia a taszári képviselő-testületnek a további működtetést. Akik figyelmesen olvassák a blogomat, azok már talán sejtik, hogy mi az oka az átszervezés kezdeményezésének. Nem kell találgatni, a pénz. Pontosan az a közel 5 millió ft, amit Taszár községnek hozzá kell tennie az intézmény működtetéséhez. Már írtam arról korábban, hogy a fenti intézményt fenntartó többi önkormányzat nem akar hozzájárulni „igazságos” módon az intézményhez, és ez miatt „kényszerültünk” változtatni ezen az igazságtalan, méltánytalan helyzeten.

A tárgyalások eddig eredményre vezettek, mert megállapodtunk Kercseligettel, hogy befogadják a taszári önkormányzatot intézményükbe. Ezek után, csütörtökön, a képviselő-testületi ülés előtt is kaptunk tájékoztatást az átszervezéssel kapcsolatos feladatokról, amit elfogatunk, igaz nem hivatalos formában. Erről azért is írok most itt, mert már elindult a „köztudatban”, az intézmény átszervezésével kapcsolatos „mende-monda”. Az ellátottak, mindebből nem fogak észre venni semmit, hiszen minden feladat, és a munka menni fog tovább. Lesznek olyanok, akiknek megszűnik a munkahelye, de sajnos ezzel nem tudunk mit tenni. Minden esetre a konkrétumokat illetően, mindenki meg kapja a megfelelő időben az őt érintő információt.

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen történtekről itt nem kívánok bővebben írni, hiszen az érdeklődők, az önkormányzat honlapján tájékoztatást kaphatnak majd az elhangzottakról. Azonban az egyik napirendet mindenképpen meg kell, hogy említsem. A Toldi utcában található” Vitéz telkek” státusának,illetve a kiskertek használóival kötendő „megállapodás” megkötéséről tárgyaltunk hosszabban. Ezt a napirendet Utasi Tamás képviselő úr készítette elő, bár az előkészületekbe semmilyen módon nem vont be, nem ült le velem, hogy esetleg mit szeretne, vagy hogy szeretné. Mivel nagyon sok aggály merült fel, az általa írásos formában készített előterjesztéssel kapcsolatban, így el is napoltuk ezt a napirendet. Minden estre szerintem először alaposan, és jogilag is körültekintően kell megvizsgálnunk egy ilyen horderejű döntést.

Szombaton dél előtt, az általános iskola udvarán dolgoztunk társadalmi munkában. Én, mint a szülői munkaközösség "delegált" tagja segítettem. Amire korábban is utaltam, az iskola javára megrendezett „jótékonysági bál” bevételét, a szülői munkaközösség döntése alapján használják majd fel. Az önkormányzat is támogatta 50 ezer ft-al ezt a nemes célt. Szombaton, az iskola udvarán dolgoztunk több, mint húszan, hogy a szabad téri játékokat, padokat össze állítsuk és lebetonozzuk,az aszfaltra játékokat fessünk. Elmondani nem tűnik túl soknak, mégis annyit dolgoztunk, hogy 25 embernek az egész napja rá ment. Még nem végeztünk mindennel,de örülök annak, hogy ennyi segítőkész, önzetlen ember tartotta fontosnak a tenni akarást a gyermekekért! Köszönet érte mindenkinek!

Folyik a betonozás

Az új padok

Az első használó

2014 május 18.

Szeretettel köszöntök mindenkit ezen a felhős vasárnapon, Erik és Alexandra napján, 61 éve született Csongrádi Kata színésznő. Amikor az elmúlt hét eseményeinek összefoglalásán gondolkodtam, először „Yvette, a szürke ciklon” jutott az eszembe. Azért kezdtem most ismét a bejegyzésemet az időjárással kapcsolatos „okfejtésekkel”, mert valóban megnehezítette mindannyiunk életét a múlt heti szélsőséges időjárás. Természetesen több összefüggéssel, és kölcsönhatással is számolnunk kell hosszú távon, hiszen a „végső eredményt” most még nem igazán látjuk, tapasztaljuk. Jelen helyzetben, inkább a közvetlen negatív hatásokat érzékeljük.

Az orkán erejű szél és az eső, ilyen „párosításban” nem hiányzott. A közterületeink fűnyírása az, amely most a legnagyobb fejtörést okozza a számomra (is). A vihar okozta „járulékos” feladatokat most itt nem említem, hiszen mindenki látta, tapasztalta azt, hogy a községben a letört faágakat még nem sikerült összetakarítani mindenhol. A kátyúzás folytatása is ezért maradt el, de sajnos már két autós is jelentkezett kártérítési igénnyel a kátyúk miatt. Előzetesen megállapítást nyert, hogy jogos a kártérítési igényük. Az önkormányzat kötelező felelősség biztosítása az, amely ilyen esetekben viseli a költségeket. Az önrészt kell kifizetnie ebben az esetben a helyhatóságnak.

Miközben a múlt heti szélsőséges időjárás okozta feladatokról írok, már többedszer felsejlik bennem a közfoglalkoztatással kapcsolatos kérdéskör. Én még most sem látom igazán kristály tisztán azt, hogy milyen létszámmal, és mikor tudjuk folytatni ezt a programot.

Szombaton délben láttam azt a sajnálatos értelmetlen rongálást, amelynek most két utcanév tábla esett áldozatául. Szégyenletesnek tartom ezt, ha már segíteni nem akarnak, vagy tudnak egyesek, akkor legalább kárt ne okoznának. Mire jó mindez nem tudom, de ha valakinek felesleges energiái vannak, és már végképp nem tud mit kezdeni vele, akkor szóljon csak bátran, majd segítek ebben!

 

 

2014 május 11.

Köszöntök mindenkit Ferenc napján, 77 éve született Rejtő Ildikó olimpiai bajnok vívó. Az időjárás szerintem a naptárhoz igazodik, már hőmérsékletet illetően, és azt gondolom, hogy az elmúlt héten, és ma, minden szélsőségtől mentes, a kisebb esőt, és a szelet is megemlítve. Bár ez az időjárás a vegetációnak kedvez, nem minden növény növekedését tudom teljes mértékben tolerálni. Itt most a fű növekedését említeném meg első sorban, hisz szinte hetente kell már füvet nyírni. Ezzel a mondatommal, most arra szerettem volna célozni, hogy a közterületek ápolása az, ami nem kis fejtörést okoz a számomra ( is ).

Mint arra a korábbi bejegyzésemben utaltam már, sajnálatos módon a közmunka programban az átmeneti időszakra történő felkészülés az, ami finoman fogalmazva sem „zökkenőmentes”. Pontosan ez miatt kellett az önkormányzatnak, a saját költségvetéséből 4 embert alkalmaznia egy hónapra, hogy tudjunk füvet vágni. Velük szeretnénk megoldani, a közterületek karbantartását, de aki az időjárás változékonyságát tapasztalja, az tudja, hogy milyen körülmények között lehet a közterületeken munkát végezni. Jelen esetben is ettől tartok a legjobban, hiszen minél hatékonyabban szeretné ellátni az önkormányzat ezt a „feladatot” is. Természetesen megfelelő létszámmal, és eszközökkel, hatékonyan el lehet végezni a munkát, de a folyamatosság is fontos. Visszautalva az előbbiekre, szerintem jól haladunk a munkával.

Megkezdődött az utakról a kátyúk eltüntetése, és a június elején induló Start közmunka Programba az „új” emberek keresése. Aki azt hiszi, hogy könnyű dolga van önkormányzatnak e tárgyban, az bizony téved. A korábbi tájékoztatás, és igény felmérés ellenére, a 7 ember helyett, csak 3-at tudunk majd alkalmazni, ami nem kevés fejtörést okoz már most. Ráadásul, csak abból a listából lehet választani, amelyet a Munkaügyi Központ közöl. Ezért sem lesz egyszerű, a munkavállalók kiválasztása.

Szerdán dél után tartották az általános iskolában a kisebbik leányom Anna osztályában, az „Anyák Napja” rendezvényt, ami nagyon aranyosra, és meghatóra sikeredett. A gyerekek egy kis műsorral készültek, könnyeket csalogatva édesanyjuk szemébe.

Szombaton munkanap volt, így ez a hét, bizony rövidre sikeredett. Amennyiben megemlítem azt is, hogy az országos TE SZEDD program szemét szedési akcióját vasárnap dél előtt tartottuk, úgy még rövidebbre szabadidő maradt. Utasi Tamás képviselő jelentkezett erre az országos programra, amelyet május 9-11. között tartanak. A helyi közösségeket szólították meg országosan azért, hogy szedjék össze a szemetet a környezetükben. Biztosítanak hozzá, speciális zsákokat, gyors kötözőt, kesztyűt, no és a szemét elszállítását.

Vasárnap reggel fél 9-kor volt a gyülekező az IKSZT intézményünk bejáratánál, ahová több, mint 300 embert hívtak. Nagyjából 20-an jöttünk el, majd a „hivatalos baleset védelmi oktatás” után jártuk be a lakótelep, és a község szemetesebb területeit. A laktanyában is volt mit összeszedni, hisz az önkormányzat dolgozói, oda szállítják a közterületekről, és a korábbi szemét gyűjtés „eredményét”, több, mint 70 zsák szemetet sikerült összeszednünk. (Sajnos).

Köszönetet szeretnék mondani minden „önkéntesnek”, aki vasárnap dél előtt, ilyen nemes közügyért szorgosan, és önzetlenül dolgozott. A fényképen látható, hogy a kisgyermektől, egészsen a nyugdíjasokig, mindenkinek fontos volt az, hogy tiszta legyen a környezetünk. Most azonban mindenkinek azt üzenem e helyről is, hogy inkább előzzük meg az ilyen, és hasonló akciókat, hogy szemét mentes környezetben éljünk. A megoldás egyszerű!  NE SZEMETELJ!

teszedd-header.png

 

Az Önkéntesek

 

 

2014 május 4.

Mónika és Flórián napja, 86 éve született Hankiss Elemér szociológus. Az időjárásról, most nem tudok és nem is akarok „ódákat zengeni”. Maradjunk annyiban nemes egyszerűséggel, hogy lehetne jobb is, de most ezt kell szeretni, mert ez van.

Szép időjárással köszönt el az április, ezért is lehangoló ez a hűvös, esős idő. Miközben az időjárásról írok, eszembe jutnak a napos, meleg napok, és néhány perc erejéig felidézem ennek a „csonka” hétnek az eseményeit. Mivel „csak” három napot dolgoztunk, így nagyon hosszú bejegyzést nem tudok írni, de a lényeg, azért megemlítésre kerül most is.

Rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntöttünk arról, hogy 4 embert veszünk fel napi 6-órában, május 8-tól egy hónapra fűnyírásra. Tettük ezt azért, mert a Start Közmunka Program tervezett május 1-jei indulásáról, még semmi információnk nincs. A közterületek fűnyírása azonban nem várathat magára. Ráadásul a sok eső, majd az utána kialakult meleg napsütéses időjárás nagyon kedvez a vegetációnak. Minden esetre, megszületett a döntés, így május első hetétől ismét a fűnyírás lesz a „fő csapás iránya”,a virágosításra is sor kerül nem sokára.

Az orvosi rendelő felújításával, akadálymentesítésével kapcsolatos pályázat előkészületeit is megkezdtük, hiszen a helyszínen beszéltük meg a már korábban a testülettel egyeztetett műszaki tartalmat. Ezek után van mód, műszaki tervek, és az engedélyeztetési eljárás költségeire árajánlatot készítenie a tervezőnek. Remélem, hogy viszonylag hamar elkészül ez az árajánlat, mert e nélkül, nem tudunk semmit tenni.

Április 30.-án kisérték utolsó útjára a taszári temetőben Csonka Margitot, aki sajnos fiatalon hunyt el. Régóta ismertem Őt, és a családját, a betegségéről is tudtam, de segítette is az önkormányzat a családot. hasztalan. Ezért is érintett érzékenyen az, ami vele történt. Őszinte részvétemet fejezem ki itt is a gyászoló családnak.

Csütörtökön, május 1-jén meghívást kaptunk a képviselő-testület tagjaival együtt, az önkormányzat földszinti nagytermében megrendezésre kerülő, Demokratikus Koalíció „majális” rendezvényére. Mint a község polgármestere, és „házigazda” is egyben, tiszteletemet tettem a rendezvényen, melyet Dr Kolber István támogatására is szerveztek. Sokat gondolkodtam azon, hogy ki, minek fogja esetleg értékelni azt a „gesztust”, hogy elmentem a rendezvényre, de tettem ezt többek között azért is, mert mégis csak Taszár község díszpolgára hívott. Mondjuk más párt részéről amúgy nem érkezett meghívás sehová, de ez már más kérdés. Független polgármester voltam, vagyok, leszek. Erről ennyit, így szűk szavúan.

A repülőtéri gyorsulási versenyen nem voltam, igaz meghívást, vagy értesítést sem kaptam róla, mindössze, egy hónapokkal korábbi bejelentést. Idén a tavalyi évhez hasonlóan, semmiben nem kellett segítséget nyújtani a rendezvény szervezőjének.

A hét többi napja munkával telt, amiből bizony jutott elég a számomra is.

Május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat, teszem ezt én is Anya! Szeretlek!

Anyák Napjára Szeretettel

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (2 db)

Pataki Sándor

2014. 05. 06. 14:08

Tisztelt Bodó Úr!

A gyorsulási verseny semmit nem hoz Taszárnak a "hírnéven" kívül.

Bodó Sándor

2014. 05. 05. 19:00

Tisztelt Polgármester Úr! A gyorsulási verseny a hírnéven kívül hoz valami anyagiakat Taszárnak?

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom