Mindennapok 2014 április

 

 

2014 április 27.

Köszöntök minden kedves olvasót Zita, és Mariann napján. 82 éve született Anouk Aimée francia színésznő. Ma 11 esztendeje annak, hogy megválasztottak Taszár község polgármesterének, de erről még írok egy másik bejegyzésben.

Gyönyörű tavaszi időjárás van ma, a nap kellemesen süt, és ilyenkor én is jobb kedvre derülök. A ház körüli munkák elvégzéséhez ideális idő van.

A legutóbbi bejegyzésem óta eltelt időszak, a húsvéti ünnepek utáni „csonka hét” eseményeit tekintve, nem különbözött a korábbi időszakban elvégzendő feladatoktól. Igyekezünk a község közterületeit rendezetté, karbantartottá varázsolni, de a közelgő közmunkásokat érintő bizonytalanság, azért aggodalomra is ad okot a számomra. Lejár április utolsó napján a közmunkások munkaszerződése, és az új szerződések megkötéséről, még csak információnk sincs. Így sajnos nagyon nehéz tervezni, ráadásul munka az lenne bőven.

E héten csütörtökön, azonban több ülést is meg kellett tartani. A sort kezdtük a taszári óvoda-bölcsőde intézmény fenntartó társulás ülésével, amelyre Taszár község kivételével, egyetlen fenntartó önkormányzat képviselője sem jött el. Mivel a társulási tanács delegált tagjait tekintve községünk „többséggel” rendelkezik, így bár szomorúan, de egyedül tárgyaluik meg az óvoda-bölcsődét érintő napirendeket. A költségvetési zárszámadást, belső ellenőrzést, és a létszámról szóló tájékoztatást. Utóbbit kiemelve kell megemlítenem, hogy a kevés gyermek miatt, ősztől 4-ről, 3 csoportra csökken az óvodánk csoportjainak száma. Ennek a törvényességi, és egyéb eljárási körülményeit, a következő társulási ülésre készítjük majd elő.

14.00-órakor kezdődött volna a Taszár és Környéke Szociális Társulási Tanács ülése, de sajnos senki nem jött el erre sem, így határozatképtelenség miatt, el kellett napolnom az ülés időpontját, és a jövő héten, kedden, 15.00-órára hívtam össze, ismét.

A képviselő-testületi ülés előtt, 16.00-órakor pénzügyi bizottsági, 16.45-órakor, ügyrendi bizottsági ülést tartottunk. 17.00-órakor kezdődött el, a képviselő-testületi ülésünk, 15 napirendi ponttal. Az ülésről készült jegyzőkönyvet a www.taszar.hu honlapon olvashatják majd az érdeklődők, erről az ülésről én itt nem is szeretnék bővebben írni, de a közutak kátyúzásáról is született döntés. A kivitelezés a jövő héten kezdődik majd. Fontosnak tartom még megemlíteni azt, hogy egy pályázati lehetőségre is alkalma nyílik a testületnek, nevezetesen, az orvosi rendelő akadálymentesítésére, belső felújítására, és az épület előtti parkoló bővítésére, valamint külső hőszigetelésre, és a bejárat előtti terület rendezésére. Komoly előre lépést jelente községünknek, ha sikerülne egy ilyen nagyságrendű műszaki felújítást elvégezni az épületen. A pontos műszaki tartalom előkészítésére és meghatározására, majd az önkormányzat építési ügyintézőjét vonjuk be, és aztán dönt róla majd a képviselő-testület. Mindezen előkészületekre nem sok idő lesz, így körültekintően kell majd eljárnunk, de most remélem, hogy sikerül eredményt is elérni.

Megmondom őszintén, hogy én nagy reményeket fűzök ehhez a pályázathoz, hiszen 2017-ig meg kell majd oldania Taszár község önkormányzatának, az orvosi rendelő teljes akadálymentesítését, ami jelentős kiadást jelent. „Viszonylag” hamar végeztünk a testületi üléssel, mert már fél 7-kor hazaértem. Köszönhető ez részben Keszthelyi Tiborné jegyzőnek, és a polgármesteri hivatal apparátusának, akik a napirendi pontok korrekt előkészítéséért tettek sokat. Remélhetőleg a jövőben is hasonlóan gördülékenyen tudjuk majd végezni, a testületi munkát.

 

 

2014 április 21.

Köszöntök minden kedves olvasót Húsvét „másnapján”, ma a Konrádokat köszöntjük, és ezen a napon lenne 73 éves, Hollósy Frigyes színművész. Kellemes napos időjárás van, és szívet melengetően süt a tavaszi nap.

Az elmúlt hét is bővelkedett eseményekben, de igazán az áprilisi időjárásra „jellemző” változékonyság az, ami jobban zavart. Szeretem az enyhe, napos, de nem szélsőségesen meleg időjárást, amitől jobb kedvre is derülök egyben. Sajnos ez az időszak kevésbé „kényeztetett” ilyen „élményekkel”, de nem vagyok elégedetlen.

 

Hétfőn délelőtt fogadtam a hivatalban, a „Szövetség a Polgárokért” alapítvány képviselőjét, aki az együttműködését ajánlotta fel az önkormányzat részére, és rajta keresztül a Tisztelt Taszárinak. Akik még emlékeznek rá, ezen alapítvánnyal volt már együttműködése az önkormányzatunknak, csak már több, mint 6 évvel ezelőtt. Akkoriban, még a Széchenyi 64.-ben, az önkormányzat korábbi székhelyén fogadták a taszári „álláskeresőket”. Most is hasonló szándékkal kerestek meg, csak a hely, és az idő változott. Természetesen én szeretném, ha megtörténne ez az együttműködés.

 

 

Szerdán, a „tavaszi szünet” előtti utolsó tanítási napon került sor, az önkormányzat földszinti nagytermében, a „Húsvéti Tojásfestés” rendezvényre. Az előzményeket tekintve, az „Integrált Közösségi Szolgáltató Tér” , továbbiakban IKSZT szervezésben történt meg az intézmények képviselőivel együtt, ez a rendezvény. 13.00-órától 15.20-ig készíthették el a gyerekek, korcsoportok szerint a húsvéti tojásaikat, vagy „kézműves alkotásaikat”, melyet a zsűri, kisebb ajándékokkal ismert el. Valójában inkább a közösséget még jobban összekovácsolandó, és a gyerekek hagyomány ápolását is hivatott megerősíteni ez a közösségi rendezvény is. Voltak olyan gyerekek, akik a két és fél óra alatt, szinte fel sem keltek a helyükről, és egyfolytában lelkesen készítették az ajándékukat, és voltak olyan gyerekek, akik 15-20 perc után, már „csak körbe-körbe szaladgáltak” Őket nem kötötte le a közösségi foglalkozás eme területe.

Szerintem azonban a legtöbb gyermek jól érezte magát, és az idő közben eleredő eső ellenére is egy csodálatos élménnyel lett gazdagabb. A zsűri eredményhirdetése, sem szegte a kedvét azoknak, akik akkor, és ott nem lettek kiemelve a „tömegből”, mert mindenki kapott egy kis édességet.

1505101_282997888543524_6492077620029719653_n.jpg

1907613_282997561876890_2681106079321573648_n.jpg

10155219_282997851876861_6587789652440828532_n.jpg

1922182_282997785210201_7578997920187119010_n.jpg

10155973_282997651876881_8732967173474262608_n.jpg

 

Csütörtökön reggel 8.00-órakor Tabra utaztunk a Batéi, és a Mosdósi polgármester társaimmal együtt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által megszervezett polgármesteri fórumra. Ezzel a rendezvénnyel, szinte az egész napom eltelt, és délután 15.00-órára értem haza. 17.00-órakor kezdődött a rendkívüli képviselő-testületi ülés, amelyre a korábbi bejegyzésemben már utaltam. A lakótelepen található, jelenleg Nemzeti Dohánybolt-ként működő ingatlan hasznosításáról döntöttünk. Így már minden akadály elhárult az elől, hogy ezt az ingatlant, a jelenlegi bérlőnek adja ki bérbe az önkormányzat.

Pénteken szabadságot vettem ki, szombaton 17.00-órakor a templomban a „Húsvéti, Feltámadás Szentmisén” vettünk részt a családdal.

 

 

2014 április 13.

Köszöntök mindenkit Ida napján, 44 éve ezen a napon született Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász.. Igazi kellemes tavaszi idő van, bár a hét első napjain kicsit kellemesebb, mondhatni kora nyárias időjárás volt, de a „szeszélyes április” már csak ilyen.

Az elmúlt hét „történéseit” összefoglalva nem igazán tudnék kiemelni „jelentős eseményeket”az országgyűlési választások kivételével,ami köztudott. Mindenki eldönthette, hogy elégedett volt-e ezzel az eredménnyel, vagy sem. Én minden estre telefonon gratuláltam a parlamentbe bejutó, és Taszárt is képviselő Witzmann Mihálynak, és Gelencsér Attilának. Azt gondolom, hogy alapvetően a politikai intelligencia is ezt kívánta meg, ( tőlem is ).

Visszatérve az önkormányzati feladatokhoz, a közterületek fűnyírása, és a köz foglalkoztattak létszám hiányával együtt, igyekeztünk megoldani, a kommunális feladatainkat. Biztosan többen észre vették, hogy a „megszokott intenzitáshoz” képest, lassabban haladunk a közterületek fűnyírásával, ami igaz is. Sajnos csodákra az önkormányzat sem képes, de mindent megteszünk azért, hogy elvégezzük a szükséges feladatokat. Remélhetőleg május 1-től beindulhat a „Start Közmunka Program” következő üteme, és sikerül felvenni még több embert. Meglátjuk!

A hét eseményeit összefoglalva, kiemelném a csütörtöki rendkívüli testületi ülést, amelyen a jelenleg lakótelepi „Nemzeti Dohánybolt”-ként működő ingatlan lejáró bérleti szerződése miatt kellett tárgyalni. Mivel ennek az ingatlannak, április 19-én ( szombaton ), lejár a bérleti szerződése, emiatt már korábban, pályázatot írt ki a testület a hasznosításra. Több”feltételt" határozott meg a testület a pályázók részére, kiemelve a havi bérleti díj minimumát, 60.000 ft/hó mértékben, és infláció követően.

Egyetlen pályázat érkezett be, az április 9-i határidőre, a jelenlegi bérlőtől. Ezt, sajnos érvénytelennek kellett nyilvánítani, mert kevesebb összeget jelölt meg, bérleti díj ajánlatában. Mivel elég szorosak a határidők, és nem nyújtott be senki pályázatot erre az üzletre, telefonon felhívtam a jelenlegi bérlőt, hogy nyilatkozzon a jövőbeni szándékáéról. Tudni illik kedves olvasók, a jelenleg érvényben lévő, és e hónap 19-én lejáró szerződést, az abban foglaltak alapján, lehetősége lett volna meghosszabbítania a testületnek, változatlan feltételekkel, de nem tette. Néhány képviselő azt gondolta, hogy „kis falunkban”, majd komoly „harc” alakul ennek az ingatlannak a bérletéért! Nem így történt! Ezt én egyébként „borítékoltam”is, hiszen Taszárt nem lehet Kaposvárhoz hasonlítani semmilyen módon! Talán ezt téveszthette meg az eljárást kezdeményező képviselőket.. A hosszabbítás helyett most megint csak „futott a testület, egy kört”

Ebben az eljárásban azért veszélyként az is ott lebegett, hogy emiatt nem tudunk megegyezni a jelenlegi bérlővel, és az ingatlan üresen marad, az önkormányzatnak pedig nem lesz bevétele ebből, ami éves szinten jelenleg 720 ezer forint, ami nem kis összeg.

A „Gordiuszi csomót”, egy telefonnal sikerült átvágni, hiszen az ülésen felhívtam a jelenlegi bérlőt, akit kérdeztem arról, hogy a jelenlegi feltételekkel bérelni kívánja-e az ingatlant. Igen, de ha lehet, akkor mostantól 10 év futamidőre, hangzott a válasz. Miután ezt elmondtam a testületnek, írásos szándék nyilatkozatot várnak a bérlőtől, és én is elküldtem az ülésen született döntést a bérlőnek.

Összefoglalva! Amennyiben a jövő hét szerdán ( 16.-án ) 16.30-ig beérkezik az írásos nyilatkozata a jelenlegi bérlőnek, úgy másnap, azaz április 17-én rendkívüli testületi ülésen döntünk arról, hogy meghosszabbításra kerül a bérleti szerződés 10 évre. Mivel erre szóbeli ígéretet kaptam, így nincs is okom mást feltételezni. Ahogy azonban mondani szokták: Az az biztos, ami már megtörtént!

Nem kis büszkeségre ad okot, hogy az április 12-én, Zimányban megrendezésre került, Kistérségi Versmondó verseny döntőjében, a Taszárt képviselő gyerekek mind a 4 kategóriában dobogós helyezést értek el: Szabó Dorottya - óvodás 1. hely. Török Emese - alsó tagozat 3. hely. Yusufu Kitti - felső tagozat 3. hely. Utasi Dominika - középiskola 2. hely .

(az 1. helyezést a zsűri nem ítélte oda egyik középiskolásnak sem.)

( Felhasználva Utasiné Kenderák Tímea facebook bejegyzését e hír közlésére, igaz nem szó szerint..)

Elismerés a gyerekeknek a szorgalomért és a színvonalas versenyzésért, a pedagógusoknak a felkészítésben végzett munkájukért ! Gratulálok!

 

 

2014 április 6.

Vilmos napja van, 200 éve született Ybl Miklós építész. Köszöntök minden kedves olvasót ezen a szép tavaszi napon, és április hónap első bejegyzésében. Miközben ma mindenki az országgyűlési választások „hevében ég”, én megpróbálom összefoglalni egy kis kitekintéssel, az elmúlt bejegyzésem óta történteket, néhány mondat erejéig.

Miközben folyamatosan igyekszünk megfelelni az „önkormányzattal szemben támasztott követelményeknek”, azért azt meg kell, hogy jegyezzem, nem vagyok teljesen elégedett a közmunkások számával. Mivel ez az egyetlen lehetősége van csak önkormányzatnak az álláskeresők foglalkoztatására, egyre lehangolóbb a jelen helyzet. Összesen 5 embert tudunk jelenleg alkalmazni, de legalább 15-en kellenének. Elkezdtük a fűnyírást, de nagyon „nyögve nyelősen” haladunk vele. Most megvannak hozzá az eszközök, amik békésen pihennek az önkormányzat garázsában, de embert nem tudunk mellé biztosítani, mert még a munkaügyi központnál sem tudnak mit mondani . A fű, meg egyre nagyobb!

Elkészült a laktanyában a sportcsarnok melletti kapu infra rendszer kiépítése, amit azért csináltatatott az önkormányzat, hogy ne a laktanya kapuján át járjanak be a laktanyai spot csarnokba, hanem egyszerűbben, a Kossuth L. utcai kapunál. Az oszlopokat már leállítottuk, és a kerítés fonatot, a Taszári Kacsógép Sport Egyesület helyezi majd fel az oszlopokra. Ahogyan a korábbi egyességünk szólt is. Segítenek ebben a „projektben”, ahogy csak tudnak.

Szerdán szabadságon voltam, de 17.00-órakor elmentem a Veterán Egyesület vezetősége, és Tarlósi József megbeszélésére. Ennek az „összejövetelnek” a repülőmúzeum „üzemeltetése” volt a tárgya. Tarlósi Úr azért kereste meg az Egyesületet, hogy a jövőben „ismét” üzemeltesse a repülőmúzeumot. A jelen lévő egyesületi vezetőségi tagjai, egységesen azt az álláspontot képviselték, hogy nem kívánják üzemeltetni a repülőmúzeumot. Talán Révész Imre fogalmazta meg a legjobban a helyzet értékelését, aki szűkszavúan, az „indulat” szót emelte ki, és valóban! Mivel én csupán, mint a tárgyalást kezdeményező vettem részt a tanácskozáson, így „csak figyeltem”.

Azonban nem ártana megérteni azt a nem éppen mellékes tényt sem az „ügyet ismerőknek”, vagy csak a „felületes információkkal rendelkezőknek”, hogy meg kell érteni a Veterán Egyesület álláspontját, hogy miért döntöttek úgy, ahogy. Az első, és legfontosabb momentum, hogy ezzel az „ominózus perrel”, csorba esett az egyesület nevén! Miközben bíróság elé citálták, komoly erkölcsi, morális kár érte „őket”, ráadásul most vesztes félként nem kevés anyagi terhet rótt rájuk az ítélet,amelyet az önkormányzat kifiett helyettük, és ezek után valaki komolyan gondolta, hogy egyesség lesz ebből?! Nehéz dolgok ezek, mert nem a számszerűsített, és pénzben kifejezett anyagi kár az, ami elsődlegesen említendő most, hanem az erkölcsi, morális következmények! Ez itt az alapvető probléma, és ezt sérelmezik sokan az egyesület tagjai közül, legalábbis, ahogy én látom! Nos, ez nem fog „beleszürkülni” a hétköznapokba”, ahogy Tarlósi Úr fogalmazta meg már többször! Dolgunk végeztével, megegyezés és megoldás nélkül álltunk fel az asztal mellől.

Csütörtökön délután az IKSZT intézményben, annak dolgozóival együtt ültünk le, valamint az intézményeink vezetőivel, az iskola igazgatójával, helyettesével, valamint az óvoda vezetőjével közösen, hogy átbeszéljük a tavaszi programokat. A húsvéti tojás festést, valamint a május 31-i „Gyermeknapot”.

Pénteken dél előtt fél 9-kor, még volt egy választási bizottsági tag részére tartott „eskü”, aztán minden ment tovább. Sajnos a Széchenyi utcában egy víz vezeték csőtörés volt, amit a KAVÍZ szakemberei javítottak ki, nem kis erőfeszítés, és persze fölmunka árán.

Pénteken délután „kezdődött” az igazi „próbatétel” a választást lebonyolító önkormányzati köztisztviselőknek, mert megkezdődött a várakozás az „átjelentkezőkre, és a végleges lista” kinyomtatására. Miközben az ország minden településén vártak a „hivatalok dolgozói”, valamivel hajnali 1-óra után el is küldték őket haza. Mondhatnám úgy is, hogy ez a választási rendszer nem tökéletes. Másnap reggel ismét várakozás, mert a végleges szavazólapokért, még el is kellett menni, a Megyei Választási Irodához, ami Taszár esetében, ugye Siófok. Azokról az időközben érkező e-mailekről, ami „adj Uram Isten azonnal..”, meg az éjjel érkező sms-ekről, azokról inkább nem beszélek. Ma, reggel 6.00-órától kinyitottak a szavazókörök, és ma mindenki eldöntheti, hogy megtiszteli saját magát annyival, hogy elmegy, és dönt a saját sorsáról, vagy sem.

Nagyon tetszett a tv-ben az a riport, ahol a Romániai magyarokat kérdezték a Magyar Országgyűlési választásokról. Ebben a riportban engem egyetlen „momentum fogott meg”! Voltak olyan határon túli magyarok, akik azért nem mennek el szavazni,mert bár tehetnék, nem ismerik a magyar belpolitikai viszonyokat. Nem élnek Magyarországon! Ez bizony az alapvető dolog, mert miért dönthet rólam olyan, aki nem is itt él Magyarországon! Nekem semmi bajom a határon túli Magyarsággal, de ez, szerintem igazságtalan velünk, itthon élőkkel szemben!

Minden esetre ma estére meglátjuk, hogy mi lesz a következő 4-évben.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom