Mindennapok 2014 március

 

 

2014 március 30.

Köszöntök mindenkit Zalán, és a nyári időszámítás első napján. 147 éve ezen a napon vásárolta meg az Amerikai Egyesült Államok Oroszországtól Alaszkát, 7,2 millió dollárért, és 161 éve ezen a napon született, a Vincent van Gogh Holland festő.

Először is meg kell jegyeznem, hogy csodálatos tavaszi idő van ma. Egy kicsit furcsa volt ma reggel a nyári időszámítás első napján felkelni, de majd szép lassan hozzászokunk az „új rendszerhez”. A gyakorlati hasznát már mindenhol igazolták, de egy a lényeg! Így többet lehet dolgozni egy nap!

Ezen a héten a 61-es főút melletti buszmegállók felújítása volt az, amit folytattunk. Lassan már elkészülnek, és remélhetőleg tiszták is maradnak a jövőben. Minden esetre, most egy figyelem felhívó tábla is kihelyezésre kerül a buszmegállókra azért, hogy ne ragasztgassák tele reklámokkal, és mindenféle papírokkal. A plakátok levakargatásával, sok munkájuk volt a felújítást végzőknek!

Kedden dél előtt megérkeztek Budapestről, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténet Múzeum képviseletében, hogy közösen tisztázzunk néhány kérdést a taszári „repülőmúzeum” tárgyában. Az első, és legfontosabb kérdés, a tulajdon viszonyok egzakt tisztázása, aztán az üzemeltetéssel kapcsolatos kérdések, és a múzeum jövőjével kapcsolatos további önkormányzati feladatok.

Miután ezekre a kérdéseket többségében sikerült korrekten megbeszélni, ( a tulajdon viszonyok megahatározásának kivételével ), bementük a repülőmúzeumba. Természetesen Tarlósi Józseffel, és Kontsagh Sándor urakkal, valamint Koppány Zoltán Miklós alpolgármester Úrral együtt. A következő és egyben az egyik legfontosabb kérdés, a tulajdon viszonyok tisztázása marad, amelyet a Honvédség körültekintő eljárása alapján várunk.

Mindezt azért írtam le most, mert 2005 decemberében kaptam felkérést arra, hogy vegye át az önkormányzat a repülőmúzeum tárgyait, a Magyar Honvédség Hadtörténeti Múzeumtól, különben bedobozolják, és elvisznek mindent. Tehát ebből adódik az, hogy pontot kell tenni erre a „tulajdonosi ügyre”.

Arról is szót kell említeni, hogy a múzeum jövőbeni üzemeltetése is téma volt az után, hogy elmentek a HM képviselői. Tarlósi Úr, a Veterán Egyesület szerep vállalását említette meg e tárgyban. Miután a Veterán Egyesület elnöke, és egyben az alpolgármester, Koppány Zoltán meghallotta ezt az”ötletet, kikerekedett a szeme”! Bennem is felvetődtek kérdések e tárgyban, de én csak annyit tudtam mondani erre, hogy üljön le Tarlósi Úr a Veterán Egyesület Vezetőségével, és nekik is említse meg azt az „ötletét”. Annyit tudok a gyakorlati lépésekről, hogy nem jött létre ez a találkozó, mert nemes egyszerűséggel nem akartak szóba állni, leülni, Tarlósi Úrral! Valahol megértem az Egyesületet is! Nem vagyunk egyformák.!

Szerdán délután érkezett Taszárra Harangozó Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője kampány körútjára. Az irodámban fogadtam, ahol majd egy órán át beszélgettünk az „aktuális önkormányzati kérdésekről”. Itt mindjárt meg kell említenem azt, hogy én mindenkivel leülök beszélgetni mindenféle kötelezettség nélkül, de rajta kívül eddig, még senki nem igényelte a beszélgetést. Az Esély Alapszolgáltató Központ nagytermében, 16.00-órakor kezdődött a választási kampány gyűlés, ahol több, mint 30-an voltak kíváncsiak a programra. Nekem 17.00-órakor, a 2014 április 6.-i országgyűlési választások, bizottsági tagjai részére, „választási eskütételt” kellett tartanom, ami kötelező.

Csütörtökön 16.00-órakor „rendkívüli szülői értekezlet” volt az iskolában a nagyobbik leányom osztályában, mert a ballagó 8. osztályban komoly problémák vannak. Főleg a rengeteg bukásra álló gyerek, és a magatartás problémák azok, amelyek miatt, a pedagógusok segítséget kértek ilyen módon a szülőktől. Egyébként valóban hihetetlen az, ami a mostani 8. osztályban előfordul. Az osztályfőnök segítséget kért tőlünk szülőktől, hogy próbáljunk „hatni” a gyerekre! „Hál’ Istennek”, engem ez a probléma kevésbé érint, mert az én leányommal ilyen probléma nincs! Azzal azonban mi is küzdünk, hogy a negatív tulajdonságokat hazahozza az iskolából.

Csütörtökön 17.00-órakor képviselő-testületi ülést tartottunk. Erről most konkrétumokat kevésbé említek meg, mert nem volt olyan napirend, amely említést érdemelne. Azt, hogy nem kaptuk meg a 44 millió ft önkormányzati támogatást, és azt, hogy az óvoda pályázatukat is elutasították, elmondtam.

Az ülésen került még szóba az, hogy Július végén lesz egy nagyobb nemzetközi „ kutyás rendezvény”, mely kapcsán Taszár neve is szóba került. Mivel a Taszári Kacsó Gép Sport Egyesületnek van egy „kutyás” szakosztálya, így került a képbe Taszár neve. Köszönhető ez többek között Benke Gábornak, az Egyesület elnökének. Voltak nálam múlt héten azok a személyek, akik megtekintették a taszári lehetőségeket. A lakótelepi sport pálya, mint az egyik lehetséges helyszín az, amelyről az ülésen szó esett. Most elsőként a helyszín felajánlásáról fogadtunk el egy határozatot. Kisebb épület felújításokkal kompenzálnák a szervezők, a rendezvény okozta „kellemetlenségeket”. Itt első sorban a nagy számú látogató, és a 150 lakóautó parkolása, a lakótelepi sport pálya északi részén a „kutya futtatón”, a laktanya előtti parkolónál, valamint a megnövekedett forgalmat indokolták a szervezők. Erről még a későbbiekben úgy is írok, ha lesz valami konkrétum.

Pénteken délután, Kaposváron voltunk a Kodály Zoltán általános iskolában a kisebbik leányommal, magyar nyelv-Tan megyei vetélkedőn. Anna először volt ilyen megmérettetésen, és ( bár )sajnos nem jutott be az országos versenyre, de tapasztaltabb lett egy új élménnyel, és új ismeretekkel.

 

 

2014 március 23.

Köszöntök mindenkit Emőke napján,41 éve született, Mészáros Árpád Zsolt színész. Hamisítatlan tavaszi idő volt egész héten, a fák, és a növények szépen ki virágoztak. Ettől aztán még jobb kedvem kerekedett az elmúlt héten, ha fogalmazhatok így.

A munka tekintetében inkább a karbantartásokat, és a lakótelepen lévő, két veszélyes fa kivágását említhetném, ha mindenképpen le akarom írni, a múlt hét eseményeit így összefoglalva. Elkezdtük a 61-es főút melletti buszmegállók rendbe tételét. Lecseréljük a tetejüket, a hiányzó oldal lemezeket pótoljuk, és festés előtt eltávolítjuk a régit.

Mivel már a „természet” is kezd felébredni téli álmából, így megkezdtünk a felkészülést, a közterületek fűnyírására is. Átnéztük, és elvégeztük a szükséges karbantartásokat a fűnyírókon a használathoz.

Csütörtökön sajnos letörött a lakatanya nagykapu alsó pántja is, amit csak délutánra sikerült megjavítanunk. Igaz nem szándékos rongálás okozta a meghibásodást, hanem az „anyag fáradása”, de ettől függetlenül, bosszúságot okozott ez az esemény is. Minden eszközzel igyekszünk a település egészét tekintve megoldani azokat a feladatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy tiszta, és rendezett legyen községünk. A közterületek fűnyírása mellett, a virágágyások felásása, azok virágosítása, valamint a játszótereken található homokozókban a homok cseréje vár még ránk a jövő héten, az óvoda, bölcsőde udvarán található homokozók karbantartásával együtt.

Csütörtökön 17.00-órakor a Kaposvári Takáts Gyula Megyei, és Városi Könyvtárban került sor a Taszári Szépmíves Kör bemutatkozására, ahol a helyi alkotók tárgyai kerültek kiállításra. A megnyitót a Taszári Rozmaring Kórus műsora kezdte, majd a Könyvtár vezetője mutatta be egyenként a kiállítókat, és méltatta azok műveit. Igen, valóban csodálatos élménnyel lettem ismét gazdagabb, és büszke vagyok azért, hogy részese, tagja lehettem ott, a taszári közösségnek. A könyvtár vezetőjének még arra is volt figyelme, hogy köszöntse 80. születésnapja alkalmából, Erdei „Csöpi” nénit. A kiállítók neveinek felsorolása nélkül, azért engedjék meg, hogy néhány nevet említsek: id. Vógel József fafaragó, Bosztonics Józsefné üveg festő, Nyári Tünde festő, Andrási Lászlóné, Kranabeth Jánosné festő, grafikus, Orbán Balázs ikon festő. Elnézést, hogy nem mindenkit említettem.

Amit azért még megemlítek a keddi napot is, hiszen mindamellett, hogy a helyi általános iskolában „nyílt nap” volt. Be is mentem az órára, hogy meggyőződjek a kisebbik leányom órai munkájáról, amivel elégedett is voltam, megmondom őszintén. Természetesen van mindig javítani való, de ne legyünk elégedetlenek. Legalább is, én így gondolkozok. Ezen a napon volt „Sándor” nap is, melynek kapcsán nagyon sokan adták át névnapi jókívánságaikat. Ez igazán jól esett, de azért mégis csak első a család…

 

2014 március 16.

Köszöntök minden kedves olvasót Henrietta napján, 54 éve született Kaszás Attila színművész. Ezen a héten kellemes időjárás kényeztetett bennünket, és szerintem egy rossz szavunk sem lehet rá. Lassan előkerültek a „sufnik mélyéről” a rotációs kapák, háti permetező gépek, és a „motoros fűnyírók a szegély vágókkal” együtt. Hirtelen felébredt a természet, „elkezdett nőni a fű”, kinyíltak a tavaszi virágok, és kellemesebb érzés fogott el a napsütés láttán. Miközben simogatták arcomat a tavaszi napsugarak, eszembe jutott az egy évvel ezelőtti szélsőséges időjárás. Szerencsére idén nem volt hasonló a helyzet.

Az elmúlt hét eseményeit összefoglalva elsőként, a kedd reggelre összehívott, rendkívüli képviselő-testületi ülést említhetem meg, mely ülés összehívásának oka, az április 6-i országgyűlési választásokra a szavazókörök tagjainak, póttagjainak a megválasztása volt. Taszáron eddig 3 szavazókör működött, 2014-től azonban már „csak” 2 szavazókör lesz, és Taszár község nem Kaposvárhoz tartozik, hanem a Siófoki körzethez. Az okát nem tudom ennek a felesleges, és teljesen életszerűtlen központi döntésnek, de ez van, ezt kell szeretni. A választási eredményeket nem a 8 km-re levő Kaposvárra, hanem a 90 km-relévő Siófokra kell majd vinni este 10 órakor! Gratulálok az ötlet gazdának! Visszatérve a taszári szavazókörökhöz! 2014-től az egyik szavazókör a Lakótelepen a volt HEMO-ban lesz, a másik szavazókör a Széchenyi u. 64.-ben, az Esély Alapszolgáltató Központnál kerül kialakításra. A lakótelepi iskolában nem lesz szavazókör !

Döntött még a képviselő-testület a lakótelepi bolt melletti ingatlan hasznosításának tárgyában. A ma Nemzeti Dohányboltként működő ingatlan bérleti szerződése rövid időn belül lejár, ezért ismételten pályázatot írt ki a testület az ingatlan hasznosításra. Természetesen a jelenlegi bérlő is indulhat a pályázaton, amelynek feltételei a hirdető táblákon, és a honlapukon is elérhetők.

Miközben a facebook „Taszáriak vagyunk”nevű csoportjában egyre-másra érkeztek az állampolgári észrevételek a községet érintő ügyekben,úgy  a napi munkámat is igyekeztem ezekkel az észrevételekkel is összhangba hozni. Az „észrevételek sora” kezdődött azzal a kérdéssel, hogy lesz-e közmunka? Aztán folytatódott a 61-es főút melletti két buszmegálló állapotával kapcsolatos észrevétellel, ami egyébként teljesen jogos! Mindezt az észrevételt még azzal is megspékelte, az egyik önkormányzati képviselő, hogy fényképeket tett közzé ebben a csoportban arról, hogy milyen szemetesek a buszmegállók. Én erre annyit írtam csak, hogy nem lefényképezni kell azt, ha valamilyen problémát egy önkormányzati képviselő lát, vagy tapasztal, hanem hívjon fel azon a szolgálati telefonján, amelyen ingyen beszélünk egymással, és megoldjuk a helyzetet. Attól azonban nem lesz tiszta a buszmegálló, ha lefényképezik! Ezt egyébként ott is leírtam, mert a problémát így nem lehet kezelni, ráadásul nem is ezért képviselő a képviselő! Sajnos az ehhez hasonló képviselői hozzáállás miatt is tart Taszár, ahol!

Szintén ebben a facebook csoportban osztottak meg képeket az éheztetett kutyákról is, amit én nagyon szomorúnak tartok, mert nekem is van két kutyám. Amúgy semmilyen információm nem volt az esetről, senki nem szólt, nem tájékoztatott! Minden esetre nagyon szomorúnak tartom a történteket ! Ami ebben a konkrét esetben is érdekes szájízt adott a történetnek, az nem más, mint egy a helyi hozzászóló megnyilvánulása volt. Szinte mindenki a kutyák gazdáját tette felelőssé a kutyák soráért, de egy taszári állampolgár a polgármestert, és a jegyzőt okolta azért, hogy „nem járunk, kelünk gyalog a községben”, ezért nem láthattuk azt, hogy a két szegény kutyát éheztetik! Érdekes következtetése mindez a Tisztelt Állampolgárnak, de azért ha megengedi, én nem értek egyet a véleményével. Az első és legfontosabb a tulajdonos felelőssége, aztán a szomszédok, vagy a házba bejáratos személyek, esetleg a postás, esetleg önkormányzati képviselő, a ház előtt eljáró utcabeliek, stb, stb. Miért éppen a polgármester és a jegyző? Minden estre ezt a véleményemet a kritikákat megfogalmazó Úr párjával is megosztottam, amikor találkoztam vele. Mint kiderült nem is igazán a „kutyákkal kapcsolatos történések”azok, amik a véleményének leírására késztették, sokkal inkább, az egyéb sérelmi okán nyilvánult meg ott így! Elmondtam már számtalan esetben, hogy igyekeztem a munkámat úgy végezni, hogy mindenki elégett legyen vele! Van, ami konkrétan rajtam múlik, és van, ami nem! Jelen esetben valóban rajtam múlik, hiszen én magam járom a falut, hogy minél több információhoz jussak a munkám végzéséhez! Egyéb iránt ezért is vannak a képviselő-testületi tagok, hogy adják át az információkat, problémákat a polgármesternek, aki megoldja azokat, magyarul működjenek együtt. Nem pedig lefényképezni, és megosztani azokat egy közösségi oldalon! Nem ez a megoldás tisztelt olvasók!

Pénteken dél előtt 10.00-órakor volt Elek Lászlóné Marika temetése a taszári temetőben, aki 68 éves korában, betegségben hunyt el. Már régóta ismertem az egész családot. Nagyon lesújtott a halál híre. Isten nyugosztalja!

Délben az általános iskolában kezdődött a Március 15.-i ünnepség, ahol a gyermekek ismét egy színvonalas műsort adtak elő, erősítve bennük a nemzeti öntudatot.

Délután 14.00-órakor kezdődött, a Magyar Költészet Napja alkalmából rendezett, Kistérségi szavaló verseny elődöntője. Ezt a rendezvényt is a taszári IKSZT intézményünk szervezte, már hetekkel ezelőtt. A 33 jelentkező közül, korcsoportok szerint kellett kiválasztania a zsűrinek a továbbjutókat a megyei megmérettetésre. Miután majd mindenki megjelent a HEMO nagytermében, megnyitottam a rendezvényt. A résztvevőket Horváth Regina, és nagyobbik leányom Gina szólította a színpadra. Az előadó nevével, korcsoportjával, a vers címével, és a felkészítést végző pedagógus nevével együtt. Miután nem volt senki, aki a mikrofon magasságát, és hang technika beállítását elvégezte volna, így ott maradtam a színpadon, hogy segítsek a gyerekeknek, és hallgatóságnak az élményben.

Szombaton Szennában voltunk a családdal, és a Skanzent látogattuk meg, valamint Patcán a Katica Tanyán kapcsolódtunk ki a gyerekekkel.

 

 

2014 március 9.

Franciska és Fanni napja van, 50 éve született Juliette Binoche francia színésznő. Köszöntök minden kedves olvasót ezen a szép tavaszi napon, ha szél nem fújna, még kellemesebb lenne az idő. Az elmúlt héten jelentősebb eseményként azt említem meg először, hogy megkezdődött a „Start Közmunka Program”. Miközben a facebook közösségi oldalon a „Taszáriak vagyunk” közösségi csoportban már érdeklődtek az  érintettek, hogy : „..mikor kezdődik a program ?”, elkezdődött a „kommenteken” keresztül az „ércelődés”! „Biztosan csak puncsosokat vesznek fel először !”, és hasonló stílusú hozzászólással. A kritikát megfogalmazó Tisztelt állampolgár, nehezményezte azt, hogy „miért pont azokat vették fel az önkormányzathoz” március 1-jével?!

Mióta működik a településeken a „közfoglalkoztatási” rendszer, a település vezetői döntik el azt, hogy kiket alkalmaznak erre a feladatra. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a Munkaügyi Központ nyilvántartásában szereplő állampolgárokra kap támogatást az önkormányzat. Kiértesítik a munkavállalókat, és ha nem vállalják a kiközvetített munkát, akkor megvonják tőlük a munkanélküli segélyt, vagy ahogy most hívják, a Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatást. Az első „Start Közmunka Program” indulásakor 110 ember közül nem tudtunk „összeszedni” 35 taszárit. A többiek nem vállalták a munkát.

A következő évektől kezdett megváltozni az álláskeresők „hozzáállása” a közmunka programhoz, a szankciók miatt (is)! Megértették az álláskeresők, hogy nem lesz más típusú munkalehetőség az önkormányzatoknál! Idén ezért kerül sor, a fenti közösségi oldalon az érdeklődésre a közmunka program kezdetéről. Mióta létrehoztam a fecebook-on ezt a csoportot, egyre többen mondják el a véleményüket, észrevételeiket a községgel kapcsolatban. Azonban ennek a „történetnek” nem is ez ám a „csattanója”, hanem az, hogy miután az „ércelődő”, kritikákat megfogalmazó állampolgár, felvételre került az első alkalommal önkormányzatunkhoz, alig pár nap után már ott is hagyta a felajánlott munkát. Talált új munkahelyet magának, aminek én nagyon örülök! Az ilyen, és ehhez hasonló felesleges, hangulatkeltés az amit én soha nem fogok megérteni, de itt vannak velünk a mindennapokban azok az emberek akik „szentül hisznek” az igazukban! Én, illetve mi, a hivatalban, azonban a történtek miatt azzal voltunk elfoglalva, hogy megkeressük a következő munkavállalót. Megtaláltuk!

Pénteken egy szál virággal köszöntöttem az önkormányzat, és intézményeiben dolgozó hölgyeket, lévén, hogy szombaton volt Nőnap! A családom hölgy tagjait is köszöntöttem cserepes virágokkal, hiszen ezeket, később akár ki is lehet ültetni a szabadba.

Délután 17.30-kor kezdődött a lakótelepi általános iskolában Wiztmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés Alelnökének, a FIDESZ Somogy Megyei 4. számú választó kerületének országgyűlési képviselő-jelölti kampány gyűlése. Én minden párt kampány gyűlésén részt veszek, mert kíváncsi vagyok az „alternatívákra”, amellyel az ország sorsát elképzelik a jelöltek! Ezt nem gondolták sokan hasonlóan, mint én, mert összesen 17-en jöttek el a „bemutatkozó gyűlésre”, ami magáért beszél. Március 26-án, szerdán lesz a „bal oldali” országgyűlési jelölt kampány gyűlése, az „Esély Alapszolgáltató Központnál”, ahova szintén elmegyek majd. További szép napot mindenkinek!

 

 

2014 március 2.

Köszöntök mindenkit március, a tavasz első hónapjának első bejegyzésében Lujza napján, 46 éve született Daniel Craig angol színész. Az időjárást tekintve talán már nem lesz szélsőséges ez a tavasz, de a tavaly március rossz emléke azért még kísért.

Ezen a héten is történtek velem olyan események, amelyeket szeretnék tudatni a blogom olvasóival. Az egyik, ha nem a legfontosabb információ az, hogy csütörtökön a képviselő-testületi ülésen a sok napirendi pont között, döntés született a Taszár községnek nyújtott állami támogatás felhasználásáról. Az adósságkonszolidációban nem részesülő önkormányzatok, köztük Taszár község is „talán kihasználhatja” ezt a lehetőséget, amely elméletileg, a közeljövőben adódik. Ezen felhasználási célokról, területekről, a legutóbbi bejegyzésemben már írtam. Miközben „örömködtem magamban” a 44 millió forintos fejlesztési lehetőségről, az ülés napján érkezett kormányzati információ, már kevésbé adott okot örömre. Egészen pontosan arról kaptunk hírt, hogy a 2000 lakos feletti települések támogatása, mint községünk is, „csúszhat a keret kimerülése miatt”. Így már nem tudom megmondani azt, hogy mikor tudjuk megvalósítani ezt a fejlesztést, és a feltételes mód használatával is erre utaltam. Miközben március 6.-ig kellet az önkormányzatoknak testületi határozatot hoznia fejlesztésekről hama-hama, szinte egészen biztos az már, hogy a parlamenti választásokig ebből semmi nem lesz itt.

Kicsit hasonlónak kezdem érezni a jelen helyzetet is, a korábbi időszakban már megígért, kormányzati támogatási ígéretekhez. Akkor is „ugyanez volt a helyzet”,és aki figyelmesen olvassa a bejegyzéseimet, az több információt is találhat erről a témáról, az „Egy illúzió rabja voltam..” című bejegyzésemben. Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mi fog megvalósulni ebből a támogatási ígéretből.

Önkormányzatunk ebből a 44 millió forintból, a lakótelep teljes úthálózatának az újra aszfaltozását,( a parkolók nélkül). A lakótelepen, kisebb szakaszon járda felújítást, és az önkormányzat épületének fűtési rendszer szétválasztását, valamint egy új fa tüzelésű kazán beszerzését tűztük ki célul. Ez utóbbi azért is szükségszerű lenne, mert nagyon gazdaságtalan, és drága a fűtési rendszer, ráadásul évente a fűtés 4, 5 millió ft-ba kerül.

Elfogadta a testület a KAVÍZ KFT 2013 évi „értéknövelő beruházás” kifizetési kérelmét, és a 2014 évi „értéknövelő beruházási tervét”, valamint a „Helyi Építési Szabályzat” módosítását többszöri „nekifutásra”.Megszavaztuk azt az előterjesztést is, melyben tudomásul veszi a testület, hogy a Repülő Múzeum üzemeltetését, a S.M. Veterán Egyesület egyoldalúan felmondta. Több, a Repülő Múzeummal kapcsolatos döntés is született, melyből azt emelném ki elsősorban, hogy a képviselő-testület átvállalta a fenti Egyesülettől, a „per vesztes oldallal” kapcsolatos közel 500 ezer forintos költségét is. Egyöntetű volt a szavazás, így erről most már nem akarok többet írni. Minden szükséges egyeztetést elvégeztünk a pernyertesek képviselőjével, és a múzeum nyitva tartásának szabályozására, március 31-ét jelöltük ki közösen, határidőnek. Ezek után, majd csak a múzeum nyitva tartására meghatározott időben lesz látogatható a múzeum. Érdekes kérdés is elhangzott, egy az ülésen részt vevő,állampolgár szájából, aki azt „sérelmezte”, hogy ki a felelős a per, és a per elveszítése miatt? Minden áron egy nevet, vagy utalást szeretett volna hallani, de Erjábeczné Dobák Melinda képviselő asszony válaszolt helyettem is:”…Mi mindannyian vagyunk a felelősek…” Hangzott a válasz. Érdekes volt még az a képviselői hozzászólás is, aki elkezdte „megmagyarázni, hogy miért”. Kicsit furcsa mindez a számomra, mert akkor 3 évig miért hallgatott mindenről, most meg miért tudja „hirtelen”, hogy hogyan is történt 2011-ben? Furcsa, de nem minősítem ezt a „stílust” már megint. Minden esetre érdekes!

Támogatta a testület három helyi általános iskolás Budapesten megrendezett Magyar nyelv és irodalom országos versenyre, az utazási költségeik megtérítését is. Ezen napirendi pontban a szavazástól tartózkodtam, mert a nagyobbik leányom, Regina is utazott a versenyre. Ennek eredményéről, a későbbiekben írok majd.

Viszonylag „hamar” értünk haza az ülésről, mert 3 óra alatt végeztünk. Pénteken délután farsang volt az iskolában, ahol részt vettem a zsűri munkájában, és a gyermekek jelmezeit, és előadásait értékeltük. Mind az egyéni, mind csoportos jelmezbe öltözött gyerekek nagyon kreatívak, és ügyesek voltak. Igaz, a felsősök közül mindössze egy gyermek „öltött magára télűző jelmezt”, de ez mit sem csorbít a felső osztályosok csoportos előadásán. Az első három helyezett mind az egyéni, és csoportos produkciók közül tortát kapott, a többiek kisebb ajándékokat. Megjegyzem, hogy a nagyobbik leányom osztálya, a nyolcadikosok lettek az elsők, „Disznóvágás” című ötletes műsorukkal.

Szombaton délelőtt Reginával Kaposvárra utaztunk a Táncsics Mihály Gimnáziumba, ahol magyar nyel és irodalom szóbeli felvételi volt. Nem voltak sokan felvételizni, és ráadásul a névsoron sem szerepelt Regina. Miután érdeklődtünk erről, hamar sorra került Gina. Szombaton 17.00-órakor kezdődött a Magyar Veterán Repülő Szövetség Somogy Megyei Egyesület taggyűlése, melyre meghívást kaptam. Minden évben részt szoktam venni azokon a rendezvényeken, amelyekre meghívást kaptam. Így volt ebben az esetben is, kiegészítve a „Nőnapi köszöntővel”. A 2013-évi pénzügyi, valamint végzett egyesületi munka beszámoló, a 2014-évi program tervről történő beszámoló volt a napirend. Az egyesület taggyűlése előtt én is felszólaltam abban a tekintetben, hogy a tagok kapjanak tájékoztatást az önkormányzat pénzügyi segítségéről. Megemlítettem azt is, hogy a Repülő Múzeummal kapcsolatos bírósági döntést követően, már nincs helye személyeskedésnek, és indulatoknak. Kértem továbbá a tagokat, hogy a repülőgépek környezetének gondozásához, azok mosásához segítséget, a jövőben is tisztelettel várok, remélek.

Szombaton reggel 4.25-kor volt ébresztő, mert Regina indult Budapestre, a korábban már említett országos versenyre. Miután „összeszedtük magunkat”, lesétáltunk az iskolához, ahol megvártuk, még Sipos Rékát, és a Batéból érkező, Varga Roxánát, akit apukája hozott autóval. Schwind Gáborné felkészítő pedagógussal együtt vitte be őket Kaposvárra, Roxána apukája.

Délelőtt szóltak telefonon, hogy megint nem működik a laktanya nagykapujának mozgató mechanizmusa. Felültem szépen a robogómra, és elmentem megnézni, hogy mi a probléma már megint ezzel a szerkezettel. Miután láttam, hogy nem „komoly” a probléma, én magam oldottam meg a „hibát”. Beszéltem telefonon a felépítést elvégző cég képviselőjével, aki megígérte, hogy hétfőn megteszi a szükséges „beavatkozást”, hogy ne fordulhasson ismét elő ez a hiba. Miközben a kapumozgató mechanizmust „szereltem”, éppen arra jött autóval, Erjábeczné Dobák Melina képviselő asszony, és kisebbik leánya Anna, aki meg is állt, hogy megkérdezze,: „mi a baj a kapuval”? Miután megbeszéltük a „helyzetet”, már ment is a „dolgára”. Halkan jegyezném csak meg, hogy vasárnap délelőtti foglalatosságnak ezt is irigyelhetik tőlem a polgármesteri tisztségre „áhítozó jelöltek ám”, nem csak a „többi járandóságot”! Minden esetre megoldottam!

Ebéd előtt hívott fel Regina, hogy az országos Magyar nyelv és irodalom versenyen, 14. helyezést ért el, 99 gyermek közül. Megmondom őszintén, hogy nagy büszkeség, és elégedettség fogott el, az eredmény hallatán. Köszönet érte a felkészítő tanárnak, Schwind Gábornénak, hiszen az Ő érdeme is ez az eredmény! Miután „elköltöttük az ebédet”, rotációs kapával „megjártam a kertet”, ahogy az anyósom szokta mondani, hogy előkészítsem a veteményezést. További szép napot mindenkinek!

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom