Mindennapok 2014 február

 

 

2014 február 23.

Köszöntök minden kedves olvasót Alfréd napján, 71 éve született Kozák András színész. Ismét egy eseményekben gazdag hét áll mögöttem, melynek eredményeit, a mai cudar időjárás sem tudja feledtetni velem.

A hétfői napon került sor az első olyan fontos momentumra, amely az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér intézményünk „programszervezői”, státusára kiírt pályázatok elbírálásával kezdődött. Öt jelentkező közül választott a képviselő-testület, és az álláshelyre pályázó 4 személy meghallgatása után, Soltész Zsuzsanna taszári lakóst választotta.

A leg örömtelibb információ azonban az volt, hogy az állam pályázattal támogatja, az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatokat. Ez volt a legjobb hír, amiről beszámolhatok. Az állam, a települések lakosság száma alapján írta ki ezt a támogatási lehetőséget. Taszáron 44 millió forint, önrész nélküli fejlesztést lehet elvégezni, az alábbi célokra, idézet a

 

 

Támogatható tevékenységek köre

a) a település belterületén út, híd vagy járda építésére, felújítására, karbantartására,

b) vízrendezési és csapadékelvezetési rendszer kiépítésére, felújítására,

c) településrendezési tervek készítésére,

d) olyan önkormányzati tulajdonban lévő épület felújítására, fejlesztésére, energetikai korszerűsítésére, amely

da) igazgatási tevékenységet,

db) óvodai nevelést,

dc) kulturális tevékenységet vagy

dd) szociális vagy egészségügyi

feladatellátást szolgál.

 

 

Hivatkozva a fentiekre, idén lehetőség nyílik a Toldi utca útburkolat lejes hosszának újra aszfaltozására, a Toldi utca teljes hosszában új járda építésére, valamint a Kinizsi utca mindkét oldalán a járdák felújítására, és a Dózsa Gy. utcai járda felújítására. Szeretném, ha az önkormányzat épületének fűtés korszerűsítését is el tudnánk végezni ebből a pénzből, mert jelenleg nagyon sokba kerül a fűtés. Született már terv az emeleten lévő, hivatali irodák teljes leválasztására is, de most arra is lenne mód, hogy egy alternatív fűtésű kazánnal egészítsük ki az egész épület fűtés rendszerét.Megtárgyaljuk, hogy melyik variációt valósítsuk  meg. Majd eldől! Minden esetre, március 6-ig meg kell születnie a döntésnek a fejlesztésről.

Csütörtökön éjjel a kisebbik leányomat „elérte” a hányás, másnap orvos, kiderült, hogy „rota” vírus támadta meg Anikámat. Igaz, hogy egész héten hasmenése volt reggelente, de sem láz, sem más tünete nem volt. Remélem, mihamarabb kilábal ebből a „kórból”. Értesítést kaptam az iskolából, hogy február 28-án, pénteken délután szeretettel meghívnak a „Farsag zsűrijébe” . Már évek óta részt veszek az iskola farsangi ünnepségeken, és mindig jól esik, ha felkérnek erre a szép feladatra. Természetesen eleget teszek a felkérésnek, amit szóban közöltem is Holjevicz Gabriella tanítónőnek, meghívómnak.

Az általános iskola megsegítésre tartott bál bevétele, meghaladta a 340 ezer forintot, ami elismerésre ad okot.

Pénteken dél előtt értesítésemnek eleget téve, bejött a hivatalba Tarlósi József Úr, akivel megbeszéltük a „repülő múzeummal” kapcsolatos közös feladatainkat. A jegyzőnő irodájában vetettük papírra azokat a tényeket, és közös megállapításainkat, amelyeket kölcsönösen betartva megoldhatjuk a jelen helyzetet. Itt már nincs helye személyeskedéseknek, és sértődésnek. Született egy bírósági ítélet, amit betartunk, és pont. Ennyi!

Pénteken délután 3-órakor találkoztam a „taszári fiatalokért, helyi formációt” alkotó fiatalokkal, és a” segítségüket, képviseletüket elvállaló „ Cs. N. és L.R.-el. Az első, és legfontosabb amit megemlítettek a megkeresésükben, hogy a Taszár községi fiatalok segítségével fellendítsék községünk kulturális közéletét. Az első rendezvényük a „Farsangi felvonulás” másnap reggel, azaz szombaton 8.00-órától. Én annyit mondtam erre a megkeresésre, hogy személy szerint örülök neki, de az IKSZT intézményünket több, mint 42 milliós pályázati pénzből, erre is hozta létre a testület.

Nincs ezzel az önszerveződéssel semmi gondom, mert hasznos, és támogatandónak tartom. A párhuzamosságokra, és másokra is oda kell figyelniük, mert nem rivalizálni kell, hanem együtt működni. Miután megbeszéltük elviekben a „formáció” működésével, ötleteivel kapcsolatos véleményünket, sok sikert kívántam nekik a szombati „Farsangi felvonuláshoz”. Elnézésüket kértem azért, mert nem tudok személyesen részt venni, de reggel 8.00-órától Kaposváron voltunk a nagyobbik leányommal a középiskolai szóbeli felvételi vizsgán. Ahogy végeztünk Kaposváron, már hívtam is telefonon Cs.N.-t, aki elmondta, hogy az időjáráshoz, és az időponthoz képest, szép számmal jöttek el a felvonulásra, aminek örülök.

 

 

2014. február 2.

Aida és Karola napja van, 27 éve született Gerard Piquet, spanyol focista. Köszöntök minden kedves olvasót, ezen a barátságtalan, jeges időben. A tél kellemetlen oldalából, mindig mutat újat azért, hogy tudassa velünk, ő az úr. Még! Megmondom őszintén, hogy inkább havazott volna, mint az ónos eső essen. Igaz, hogy a médiában már mindenkit „piros riasztással” figyelmeztettek a kialakult időjárás miatt,és bejött! A sózás, és síkosság mentesítés eszközeivel igyekszünk mi is a járdákat közlekedésre alkalmas állapotba hozni. Minden esetre van olyan helyi állampolgár, aki az utak, járdák hó mentesítését, és síkosság mentesítését kritizálja. A jelen helyzetben igyekszünk megoldani ezt a problémát is.

A tisztelt olvasók talán már megszokhatták azt, hogy itt, az interneten „szörföző” érdeklődők azok, akiket elsősorban megszólítok. Vannak még más fórumok, közösségi oldalak is, ahol információkhoz juthatnak az internetezők. Vannak, akik célirányosan azokat az oldalakat keresik, ahol érdemi tájékoztatást kaphatnak. A blogom is egy ilyen csatorna, erről a funkcióról is próbáltam már több ízben tájékoztatni a Tisztelt olvasóimat.

Úgy érzem, hogy a személyiségemből, és a tisztségemből adódóan is, minden „szélsőség”, és ellentétben azzal, amit a „Taszáriak vagyunk-mi is” facebook csoportban írták rólam két szót: „ferdítés és önfényezés” ….nélkül, tárgyilagosan, és lényegre törően adom közre itt, azt, ami történt velem.

Igaz, hogy a„Taszáriak vagyunk-mi is” facebook csoportot létrehozó két személy közül az egyik, több alakalommal kritizált engem, itt több alaklommal a blogomban. Miután az engem ért sértő bejegyzéseket, valamint a hozzászólások hangnemének eldurvulását nem engedtem meg itt, hozták létre ezt az új csoportot, ami természetesen, a szívük joga.

Azonban a benne írtak, már nem teljesen, főleg akkor, ha az általam, a facebook-on létre hozott „ Taszáriak vagyunk” csoportról, és rólam leírt véleményüket, már nem igazán hagyom szó nélkül,.

Idézem:

 

„… Hasonló néven létezik már egy csoport. Polgármesterünk azt "hivatalos" céllal hozta létre. Ám - magánblogjához hasonlóan - nem tűr semmiféle olyan hozzászólást, ami nem a szája íze szerinti….

Kontasagh Sándor, aki tűri, és Tarlósi József, aki elkövette ezt a kezdeményezést….” Idézet vége!

Igen, valóban létrehoztam a fecebook-on, egy „Taszáriak vagyunk” nevű csoportot célirányosan azért, hogy az önkormányzattal kapcsolatos hirdetményeket ott is közzé tegyem. Hangsúlyozom, hogy nem hivatalosan, hanem saját, egyéni kezdeményezésemre. Ott is igyekszek a Taszáriak részére információkat megosztani.

Ezzel szemben a blogomban, a korábbiakban engem bíráló hozzászólók, úgy gondolták, hogy létrehoznak egy új csoportot. Nincs ezzel semmi gondom, de amit idéztem a csoport tevékenységét leíró szövegből, az HAZUGSÁG! Innen is kérem Tisztelettel a bejegyzést elkövetőket, hogy javítsák ki ezt a megjegyzésüket, vagy bizonyítsák az ellenkezőjét. Én semmit nem törtöltem ki ennek a csoportnak a bejegyzései közül! A csoportba felvételt nyert „Kontsagh Sándor,és társa”. Ezzel az engem bírálók előtt, és mindenki előtt tettem tanúbizonyságot az elfogulatlanságomról. Nyugodtan írjon be oda, és kérdezze már meg a tagokat erről „kitörlésről”., ha nekem nem hiszi el.

Bár van egy mondás, miszerint:..Magyarázkodni felesleges!

Az ellenségeidnek azért, mert úgy sem hisznek neked,bármit is mondasz! A barátaidnak meg azért, mert úgy is elhiszik azt, amit mondasz!..Ennyi!

Ezen rövid bevezető után teszek említést, a hét fontosabb eseményeiről. Mint ahogyan azt a korábbi bejegyzésemben már megemlítettem, az év eleji időszak a költségvetések megtervezésével, folyik. El kellett készíteni a polgármesteri hivatal, a község, az óvoda-bölcsőde-konyha, és az Esély Alapszolgáltatási központ költségvetési tervezését. Higgyék el, nem kis feladat.

Csütörtökön, informális ülésen tárgyaltunk ezekről, a képviselő-testület tagjaival. Ott adtam tájékoztatást arról is, hogy a dél után, a Kaposvári Törvényszéken, első fokú ítélet született. A jövő hét keddi testületi ülésre készülve kellett leülnünk most, mert az új törvények értelmében, február 5-ig kell beterjeszteni a költségvetésket. Így kellett eltérnünk a "rendhagyó" csütörtöki ülésektől. Ez mellett, még annyival is bonyolódik a testület helyzete, hogy az állampolgárok által benyújtott "Önkormányzati segélyeket" 15 nap után, el kell bírálnia. Így minimum, két alakalommal kell majd üléseznie a képviselő-testületnek havonta ezért is. A segélyek megállapítását átruházhatták volna a polgármesterre, de Taszáron a testület akarja ezt a jogát gyakorolni. Így lesz!

Fentebb már említést tettem, a csütörtöki informális ülésen tett, Kaposvári Törvényszéken hozott ítélettel kapcsolatos tájékoztatásomról. Korábban szintén említést tettem róla itt, hogy T. Dezső Taszár külterületi lakossal szemben pert indított P. Jánosné. A per tárgya, a taszári önkormányzat tulajdonában lévő,a 61.út déli oldala, és a vasút között elterülő 6,8 HA , „régi pedagógus föld” bérlete tárgyában mekötött szerződés, érvénytelenné nyilvánítása.

Hivatkozva arra, hogy ez a szerződés, egy korábban, törvénytelennek kimondott szerződés „meghosszabbítására irányult” a felperes szerint, került sor ma a tárgyalásra, és az ítélet hozatalára. Ma a Törvényszék kimondta, hogy a jelen szerződés,  törvénytelen,mert bizonyíthatóan, előző szerződés meghosszabbítására irányult,az első fokúi bírósági ítélet szerint. Arról nem akarok írni, hogy a vesztesnek kimondott első számú alperes milyen minősíthetetlen hangnemben írt rólam a bírósági beadványában. Hihetetlen !Tisztelt olvasók, hogy némely állampolgár, milyen stílust meg nem mer engedni magának.

Mivel egészen biztos, hogy megfellebbezi ezt az ítéletet a vesztes fél, ezért az még nem jogerős.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (8 db)

Pataki Sándor

2014. 03. 02. 10:43

Tisztességes Katona!

Kérem engedje meg, hogy itt "tegyem tisztába, a hozzászólásában megfogalmazott felvetését.

1,) A "tolvajok vacsorája" minősítő jelzőt nem kívánom kommentálni, a
"Veterán Egyesület" elnöke, elnöksége, majd megteszi, ha akar foglalkozni ezzel.

2,) A Taszári önkormányzat nem azért vállalta át a perköltségek megfizetését a S.M. Veterán Egyesülettől, mert bármilyen pénzügyi "trükkel kimentették" a félmillió forintot, ahogy Ön írta!

Nem ezért!

Azért, mert ennek az egyesületnek semmi köze nincs, és nem is volt a "repülő múzeummal kapcsolatos perhez".

Egészen egyszerűen "üzemeltették, gondozták"a múzeumot. Takarítottak, füvet nyírtak, és repülőgépeket mostak, és sorolhatnám. Nem kell, hogy egyet értsen velem, de mielőtt véleményt formál, tájékozódjon, vagy próbáljon a felszín alá tekinteni.


Ezért ( is ) !

Azzal az egyesülettel kellene fizettetni, aki repülős hagyományokat ápol, aki közérdekű munkát, segítséget ad Taszárnak? Ezt valóban komolyan gondolta valaki Önön kívül? Sajnos tudom, hogy igen, de ezzel nem tudok mit tenni.

Minden esetre sokkal egyszerűbb a karos székben otthonról kritizálni valakit, aki tesz is valamit a közösségért, mint keményen dolgozva felmutatni olyan eredményt, ami a többségnek tetszik.

Tisztelettel

Tisztességes Katona

2014. 03. 02. 08:54

Tisztelt Polgármester Úr.
Kérem hogy véleménynyilvánításomat törölje, mert azt csak önnek szántam.
Köszönöm

Tisztességes Katona

2014. 03. 01. 10:10

Tisztelt Polgármester úr.
Bízom benne, hogy ön ma nem jelenik meg a bolt elött
hallott olyan megjegyzésen, ami
úgy jellemezte a mai veterán gyűlést, tolvajok vacsorája. Rossz nyelvek szerint a veteránok a bírósági ítélet után kimentették az egyesület félmillió forintját, ezzel kényszerítették ki az önök fizetését, helyettük. Sajnálom hogyilyen trükkel szégyenítették meg
a Katona nevet.
Ez egy vélemény.

Köszönöm hogy elolvasta.

Pataki Sándor

2014. 02. 26. 09:19

Tisztelt Bodó Úr!

Az általam leírt út, járda felújítások, csupán a magánvéleményemet tükrözik. Természetesen vannak a lakótelepen is felújításra szoruló járdák, ez tény. A Toldi utca útburkolatának felújítását a képviselők mindegyike támogatja.Természetesen a kérésedet tolmácsolni fogom soron következő testületi ülésre. Nem kerülte el a figyelmemet az általad felvetett kérdéskör.

Tisztelettel: Pataki Sándor

Bodó Sándor

2014. 02. 25. 18:56

Tisztelt Polgármester Úr! Örömmel olvastam az állam által juttatott 44 milliós pénzről, mely a településünket segíti. Az általad közölt tervekben szerepel 3 utca járdáinak, útjainak rendbetétele. Felhívom szives figyelmedet, hogy a településhez tartozik a lakótelep is, melyről egy szót sem találtam, (tán az államunk kifejezetten megtiltotta útjainak rendbetételét?) feltételezem, hogy bokros teendőid közt e nüansznyi tény elkerülte figyelmedet. Ha tévednék, nyugtass meg! Üdv: B.S.

Tarlósi József.

2014. 02. 03. 11:19

Értettem.
Mivel nincs és nem is lesz Facebook profilom, így onnan nem tudtam menteni semmit. Különben sincs bizonyító ereje a nem létezőnek. Ettől függetlenül sajnálattal visszavonom még a feltételezést is! A magán- és közösségi moderálási elveidet és gyakorlatodat ugyan nem értem, de tiszteletben tartom. Ami pedig egyszer a hálóra felkerült, azt bizony nem kell sajnálni, ha valaki felhasználja. Akkor is, ha azt magánügyben követted el. A másik oldalnak ez szintén magánügye, és ettől kezdve már szabad a közreadás. Csak jelen esetben a másik fél korrekt volt.
Köszönöm az eddigi figyelmet.

Pataki Sándor

2014. 02. 03. 08:28

Tisztelt Tarlósi Úr!

Megjegyezném, hogy az észrevételemet, a facebook, " Taszáriak vagyunk" csoporttal kapcsolatban írtam le ide. Én erről beszéltem,és írtam! A blogomban tett bejegyzések "moderálását" itt ne kérd számon, bár arról is lehetne beszélni!

Még egyszer hangsúlyozom! A facebook közösségi oldalon általam létrehozott csoportból "állítólag"kitörölt bejegyzéseket kéretik bizonyítani. Amennyiben ezeket mentetted "fürgén", úgy add közre Tisztelt Józsi! Amennyiben nincs ilyen, akkor ne állíts olyat, ami nem igaz! Ezt kérem ismét!

A magán jellegű levél váltásom más személlyel, az pedig nem tartozik a nyilvánosság elé, vallom most is. Ezt is kéretik tiszteletben tartani.

A blogom, pedig még mindig nem vita fórum!

Tisztelettel.

Tarlósi József.

2014. 02. 02. 21:50

HAZUGSÁG! Innen is kérem Tisztelettel a bejegyzést elkövetőket, hogy javítsák ki ezt a megjegyzésüket, vagy bizonyítsák az ellenkezőjét.
Kedves Sándor!
Hogy mit töröltél, az ugye nem látszik. Csak azok, amiket még törlés előtt fürgén elmentettem a gyöngyszemeid közé. De hogy mit nem engedtél beírni, arról tudnánk mesélni.
Ha bizonyíték kell, engedd ide (vagy akárhova) idézni a "...ferdítések..." megnevezésű párbeszédet, ami összeveti a Te igazságaidat az Igazsággal. (A bizonyíthatóval!)
Nemrég történt a párbeszéd, és minden magyarázat nélkül, "csak" nem járultál hozzá, hogy akármelyik "Taszáriak" oldalra felkerüljön. Pedig úgy tisztességes, hogy az olvasók lássák a másik felet is.
Köszönöm a lehetőséget, figyelni fogom, meddig él.

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom