Mindennapok 2014 január

 

 

2014 január 26.

Paulina és Vanda napja van, 67 éve született Hámori Ildikó színésznő. Köszöntök mindenkit, ezen a szép téli hét végén. Az időjárás, most már kezd hasonlítani a naptárhoz, bár hozzá teszem, hogy nekem nincs semmi bajom a havazással, de karácsonykor,azért jobb lett volna. Az enyhe időjárás, kicsit feledtette velünk a tél valódi arcát, és talán mi magunk is hajlamosak voltunk abban hinni, hogy a tavasz jön talán ez után. Nem!

A tavaly márciusi időjárás elővigyázatosabbá tett bennünket, és én úgy látom, hogy kezdjük már komolyabban venni a figyelmeztetéseket a médiából. Megtörtént! Esett a hó, és mi igyekeztünk megtenni minden tőlünk telhetőt, több, kevesebb sikerrel. No, de azért ne szaladjunk annyira előre.

A hét eseményeit értékelve, a lakosságot érintő szemét szállítással kapcsolatos, adat egyeztető fórumot emelhetném ki elsősorban. Kedden és szerdán, reggel 8.00-órától, 17.00-óráig fogadták, a KVG ZRT munkatársai, a Taszáriakat, az adat egyeztetéssel kapcsolatban.

Megkerestek a Somogyi Hírlaptól is, hogy nyilatkozzak a repülő múzeummal kapcsolatos ítélethirdetésről, mondjak véleményt. A korábbi bejegyzésemben már említettem ezt a témát, amihez tartottam magam a riportban is…” Nem láttam, nem olvastam az elmarasztaló ítéletet, és addig nem is akarok róla semmit mondani….” mondtam. Ezek után, egészen biztos voltam abban, hogy az internetes Sonline honlapon támadások érnek majd. Így is történt. Az álnevek mögé bújó hozzászólók nagy többsége, kíméletlenül, egy személyben engem tett felelőssé ebben az ügyben.

Akik veszik a fáradtságot, és olvasgatják a Sonline honlapját, azok rövid időn belül képet alkothatnak arról, hogy ezek a hozzászólók mindent, és mindenkit bírálnak, támadnak. A stílust nem minősítem, mert nem is igazán érdekel. Nem azt nézem, hogy mit mondanak, hanem azt, hogy ki mondja. Felesleges, parttalan vitákba, amelyek egyenlőtlen feltételekkel folynak, és nem vezetnek lényegi megoldásokhoz, olyanokba nem bocsátkozok. Ez a : arc nélküli,”jól megmondta” stílus, nekem kevésbé jön be.

Hasonló a véleményem a blogomhoz hozzászólók kommentjeiről is, azzal a kiegészítéssel, hogy ez itt nem egy nyilvános vita fórum, Tisztelt olvasók! Ez itt a saját blogom! A bejegyzéseim tájékoztató jellegűek, a személyes véleményemmel fűszerezve. Nem több, és nem kevesebb. Ne várja senki, hogy itt el kezdek vitázni bárkivel is, mert akkor bizony nagyot tévedett. Nem fogok senkinek itt indokokat , vagy okokat írni,hogy miért, esetleg magyarázkodni. Én így moderálok a saját blogomban!

Röviden azért annyival egészíteném ki ezt a bírósági ítéletet, hogy egyet nem értek vele, de tudomásul veszem, és az abban foglaltakat én betartom. A többi, már nem rajtam múlik! Láttam a blogom napi nézettségi statisztikáján ezekben a napokban, hogy több, mint 100-an is látogatták a Sonline-on megjelent cikk után. Talán azt gondolhatták többen, hogy reagálok erre cikkre! Nem! Számomra azért furcsa volt egy kicsit, hogy az újságíró ebből a blogból másolt be a cikkbe. Pedig ez a blog, talán az én „szellemi termékem”, de mindegy! Én emiatt nem megyek perre az biztos! Egy másik közösségi oldalon is megkérdezte az egyik korábbi hozzászóló, hogy miért töröltem ki ezeket a korábbi kommenteket? Neki is elmondtam ezeket az indokokat. Többen összekeverik a fogalmakat úgy tapasztalom, ezért is.

Pénteken, az időjárás okozta kihívásokhoz igyekeztünk alkalmazkodni. A hóesés miatt, rendkívüli hómunkásokat vettünk fel, és már pénteken délutántól elkezdtük a hó eltakarítását, a közterületeken.. Szombaton, már reggel 6-kor havat lapátoltam, aztán a boltba mentem, mint minden nap. Most, a járdák, utak állapotát is ellenőriztem. Két traktorral is igyekeztünk a település útjait, járdáit, parkolóit megtisztítani. Szombaton, az IKSZT intézményünkben, egy érdekes programmal várták a látogatókat, még pedig disznóvágással. A havazás miatt, először a területet kellett letakarítani a hótól, aztán a sátrakat, és padokat hordtak ki. Két darab, kb 200 kg-os disznót kábított, majd szúrt le, Horváth Gábor . Minden engedélye megvolt hozzá, így hivatalosan is megkezdődött a munka. Perzselés, mosás, rendfára húzás. Aztán a bontás, és a többi. Sok érdeklődő jött el, hogy megnézze, hogy is zajlik egy disznóvágás. Azt gondolom, hogy akik eljöttek, azok egy új élménnyel lehettek gazdagabbak. Aki húst, vagy egyéb mást akart vásárolni, azt is megtehette.

Én közben azért nem mulattam a disznóvágáson, mert ugyan segítettem abban, amiben csak tudtam, de azért a falut is jártam. Csöngött sűrűen a telefonom is,mert bizony hívtak az állampolgárok, és nem mindenki kedves hangon, a vállalkozókkal együtt. Én pedig igyekeztem mindenkit megnyugtatni, és a problémájára megoldást találni, mert a hó eltakarítása a legfontosabb a számomra. A lehetőségeinkhez képest, azt gondolom, hogy sikeresen megoldottuk ezt a feladatot is. Dél után 5-óra körül értem haza, kissé ugyan át fagyva, de azért nyugodtan azért, mert amit meg tudtunk tenni, azt meg tettük.

 

 

2014 január 19.

Köszöntök mindenkit Sára és Márió napján. Az évszakhoz képest enyhe idő van, melynek azért vannak jótékony hatásai is. Én elsősorban a kedélyállapotunkat emelném ki, hiszen nem kell a vastag ruha alá bújnunk, és vacogva járnunk, kelnünk. Másod sorban a fűtés számlán is jelentősen megtakarítottunk véleményem szerint, amit én, szintén pozitívumként, és az enyhe idő „számlájára írok”, sokakkal együtt. Ez után a csak a reményünk marad meg arra, hogy ne legyen majd „böjtje” ezeknek az enyhe napoknak. Aki emlékszik rá, tavaly ilyenkor, bizony mínusz 20 fok, és hó volt. Most pedig a fák elkezdtek rügyezni, és el kell kezdeni metszeni. Mielőtt azonban nekiállnék metszeni, itt is „metszek” néhány sort a klaviatúrán, hogy néhány sorban összefoglaljam az elmúlt hét „történéseit”.

Az év eleji hetek, most is hasonlóképpen telnek úgy, mint az elmúlt években. A január, mindig a „tervezés” időszaka, ahol a 2014-es év költségvetését, valamint az új „Start Közmunka Program”-ban elvégzendő munkákat, és a személyeket próbáljuk megtervezni.

A tervezés mellett, az elmúlt évek gyakorlatát is folytatom, hiszen a községben bejegyzett egyéni, és társas vállalkozásoknak is kifejeztem a köszönetemet, hogy iparűzési, és egyéb adóikkal is támogatják községünket. A legtöbb adót fizető helyi vállalkozókat, idén is meghívtam egy pezsgős koccintásra, az önkormányzat dísztermébe. Ezt a „fajta” köszönetmondást, az elmúlt, több mint 10 évben már elfogadták, és „megszokták” a taszári vállalkozók, és úgy tapasztalom, hogy méltányolják is.

Csütörtökön két esemény történt, amelyikről említést kell tennem. Az egyik, a pécsi Ítélőtáblán született másodfokú bírósági ítélet, melyben megállapították, hogy K. S, és T. J. uraknak van szerzői joguk a taszári repülőmúzeummal kapcsolatban. Mivel a bírósági ítéletet nem láttam, olvastam, annak tartalmáról, érdemben nem tudok nyilatkozni. Mivel az igazság, és a bírósági döntések nem mindig vannak egymással „összhangban”, erről az ügyről nem akarok nyilatkozni. Zárójelben azonban annyit jegyeznék meg, hogy most is fenntartom a korábbi álláspontomat.

Nem „csak ketten alakították ki” ezt a múzeumot az elmúlt évtizedek alatt, hanem sokan mások is. Az Ő szerzői jogaikkal most mi lesz? A másik fontos és megjegyzendő tény, az, hogy ez a múzeum, a taszári önkormányzat tulajdona, ami egy zárt területen üzemel. ( Még mindig..)

Harmad részt, a perrel kapcsolatos minden nemű költséget az alpereseknek, tehát a taszári önkormányzatnak, és a S.M. Veterán Egyesületnek kell majd kifizetnie, ami közel 1 millió ft. Ezekkel a sorokkal csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy ennyi pénzzel rövidítették meg a község költségvetését a „nyertesek”, amit másra is költhettünk volna, nem beszélve a S.M. Veterán Egyesületről. Kíváncsian várom a közgyűlést, amikor a tagokat értesítik a költségek kifizetéséről. No és a reakciókra…

Csütörtökön tartottuk a képviselő-testületi ülésünket is, ahol többek között döntés született a hulladékszállítási közszolgáltatási szerződés módosításáról. A hulladék szállítás költségeinek csökkentése miatt, a szolgáltatókat érintő kötelező rezsicsökkentéssel kapcsolatban keletkező bevétel kiesés kompenzálására, pályázat jelent meg. Ennek címzettei az önkormányzatok, és a szolgáltatást végző cégek részére adhat segítséget az önkormányzat. Trenyik Tamás Úr, a KVG ZRT ügyvezetőjét is meghívtam arra az esetre, ha valakinek kérdése lett volna ezzel a két, érintett napirenddel kapcsolatban. Korrekten, és gyorsan sikerült megtárgyalni, és elfogadni ezt a napirendi pontot is.

Ismét „fokozódott a hangulat” annál a napirendi pontnál, amikor a külterületi lakós kérelmét, a rendezési terv módosításához értünk. Írtam ezt annak okán, hogy az állampolgár is jelen volt az ülésen. Mondhattam én ott bármit, mert nem a hatályos előírások, hanem a saját álláspontját, véleményét hangoztatta. Én pontosan azért, mert ismerem az állampolgár „tévedhetetlenségét” , jártam utána a jogi háttérnek, település tervező mérnöknél. Igaz nem írásban kértem tőle a véleményét, de egyértelműen elmondta azt, hogy egy ilyen kérelem elfogadását, körültekintően kell megvizsgálni.

A kérelemben, a Taszár község rendezési terve szerepel, és azért, hogy a külterületi beépítettségen változtasson a testület. A kérelemhez csatolni kell azt a helyszínrajzot, amely érintett, és több egyeztetést is igényel. Mind az országos, mint a megyei rendezési tervhez illeszkednie kell a módosított Taszárinak. Ezt próbáltam elmagyarázni az érintettneknek, kevés sikerrel.

Magyarul nem csak annyiból áll egy település rendezési tervének a módosítása, hogy..” csak abból a szövegből két mondatot kell kitörölni..” Egy mondat, vagy száz, az itt ne számít. Ezért írtam azt, hogy körültekintően szeretnénk eljárni, mert az önkormányzatnak erre most nincs pénze.

A kérelemben szereplő 170 ezer, plusz áfához képest 700 ezer, plusz áfás költséget jelenthetnek a módosítások. Ennek a kiadásnak a felmérésére kaptam felhatalmazást a következő ülésre. A döntés után az állampolgár, számomra érthetetlen okfejtésekbe kezdett bocsátkozni a nyílt ülés végén. Ezért is írok róla, mert a nyílt ülésen történtek ismételten a megjegyzései.

Sokszor gondolkodtam már rajta, hogy mi a problémája? Ő mindig arra utalgat, hogy őt éve a haragosom, de ezt sem értem. Mióta elkezdte a „fényszolgáltatási szerződés”-t kritizálni, azóta értek kevésbé szót vele. Ez így van! Kérdés intézett hozzám, és én válaszoltam, hol szóban, hol írásban, mindig kapott választ.

N. A.-né IKSZT munkatárs kérelmét, a munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel, február 28-ra módosította a testület. Mindenképpen meg kell pályáztatni ezt az állást, és betöltetni addig, amig el nem megy Margit. A pályázat feltételeit, a honlapunkon is olvashatják az érdeklődők.

Pénteken 10.00-órakor temették volt katona társunkat, kollégánkat, Kulik Gyulát, a taszári temetőben katonai tisztelet adással. Isten nyugosztalja szegényt.

A temetés után, a KVG ZRT-nél voltunk jegyző asszonnyal, hogy aláírjuk a szemét szállítási közszolgáltatási szerződés módosítását, valamint a kompenzációs pályázatot, a benyújtáshoz. Ennyit írnék le most így dióhéjban, ami csak töredéke az eseményeknek, de fontosságát tekintve, úgy érzem, hogy kiemeltem a lényeget, még ha ez „egyeseknek” nem is tetszett.

 

 

2014 január 12

Köszöntök minden kedves olvasót, Ernő és Tatjána napján, 21 éve született Zayn Malik, a One Direction együttes tagja. Ezen a héten, sajnos több szomorú hírt kellett tudomásul vennem. Kezdődött a „sor”az önkormányzat bejáratánál, mindjárt hétfőn reggel azzal, hogy Nemes Andrásné az IKSZT munkatársa, kérte a munkaviszonyának a „ 2014. január 31-i hatállyal, közös megegyezéssel történő megszüntetését.” Eközben érkezett meg, községünk új „kisegítő postása”, Utasi Tamás képviselő társunk, akit mindjárt tájékoztattam is a „hírről”..

Az elmúlt közel egy évben végzett munkájával kapcsolatban, én személy szerint elégedett voltam, de a felmondás okára, nem kaptam „egyértelmű” választ. Miközben örömteli volt számomra is az, hogy végre, valahára, elindult az IKSZT intézményünk, és minden szabadidős, és kulturális program szervezésébe, lebonyolításában belefolyt Margit is, derült égből a villámcsapásként ért ez a bejelentése.

Aztán folytatódott sor, az önkormányzatnál dolgozó C. A. áthelyezési kérelmével. Őt szintén nagyon szerettük volna marasztalni a hivatalban, de február 15-től majd az általános iskolában fog dolgozni. Itt még nem ért véget a keserű hírek sora, mert pénteken lejárt a határozott idejű munkaszerződése T. K. is, akit az Esély alapszolgáltató Központ állományában alkalmaztunk.

Szomorúan kellett tudomásul vennem a tényt, hogy elhunyt Kulik Gyula barátom volt kollégánk , 70 éves korában. Először el sem akartam hinni a megváltoztathatatlant, de mélyen megrendített a halála engem is. Részvétet nyilvánítottam a családnak, és a tragédiák sorát folytatva még, Gobányi István halálát kell említenem. Pista bácsit is ismertem, és kedveltem, pénteken dél előtt volt a temetése Kaposváron. A halál mindig megrázó, és földi esendőségünket juttatja az eszünkbe. Ezért is tartom oly fontosnak az életben megtalálni annak értelmét, és az igazi értékeket, érzelmeket.

Független polgármesterként igyekezek minden ésszerű, és a Taszáron élő embernek az érdekeit teljes mértékben szem előtt tartó pályázatot felkutatni, és az abban rejlő lehetőségeket kiaknázni.

Mi a valóság?! Sajnos eléggé lehangoló, mert a leg alapvetőbb problémáink megoldására, az útjaink, járdáink felújítására nincs pályázat. A „Start” közmunka program ma már az egyetlen lehetőség, és eszköz ahhoz,hogy „közérdekű”beruházásokat végezzenek el az önkormányzatok. Manapság már ehhez is szakértelem kell, tapasztalat, és kreativitás, de még sorolhatnám. Jelenleg az önkormányzatok mindenhol azzal küzdenek, hogy a helyi munkanélküliekkel oldják meg a problémáikat. Örvendetes a kormány szándéka abban a tekintetben, hogy ilyen módon fordítsa vissza az álláskeresőket az önkormányzat, a munka világába. A kérdés csak, hogy milyen távon tudnak tervezni a munkanélküliek?

Elkezdődött az önkormányzatnál a leltározás, minden területen, és az intézményeinkben. Több leltár bizottságot hoztunk létre azért, hogy minél hatékonyabban tudjuk elvégezni a munkánkat.

Január 21-én, és 22-én, 09.00-óra, és 17.00-óra között kerül majd sor, a lakossági fórumra a szemétszállítással kapcsolatban, amelyet KVG ZRT és a lakosság közötti „adategyeztetéssel” tartunk, az önkormányzat földszinti nagytermében. Az értesítéseket már kiküldtük az állampolgároknak,a lakossági fórumra,melyre a személyi okmányaikkal, és az adategyeztetési lappal kell majd személyesen eljönni. A lakótelepi társasházaknál, a közös képviselő köt szerződést, a lakógyűlésen meghozott döntésnek megfelelően.

Amennyiben valaki más nevében szeretne eljárni, úgy az kitöltött „Meghatalmazást” hozzon magával, ha üresre akarja jelenteni az ingatlant, akkor ehhez is talál nyomtatványt a honlapon, vagy kérhet a polgármesteri hivatalban is. A szükséges nyomtatványokat az állampolgárok megkaphatják az önkormányzatnál, illetve letölthetik az internetes honlapunkról, a www.taszar.hu –ról.

 

 

2014 január 2.

Ábel napja van, 46 éve született Christy Turington szupermodell. Nagy tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót, a 2014 évi első bejegyzésemben. Az elmúlt időszak, a karácsony, és az év utolsó hetét ölelte magában. Nem igazán gondolom, hogy „különösebb” eseményeket említhettem volna e tárgyban, hiszen ezek a napok, inkább a pihenésről, kikapcsolódásról, és a családról szóltak a számomra.

Az egyik legfontosabb tény, hogy ismét elmúlt egy esztendő, és így öregebbek, tapasztaltabbak lettünk ismét. Ki-ki eldöntheti magában, hogy milyen elvárásokat, célokat állított magában a 2013-as évet illetően, s azokból mi teljesült. Én azt gondolom, hogy számomra az elmúlt évet nézve, többségében teljesült mindaz, amit vártam. Ilyenkor az ember megáll egy pillanatra, visszatekint a múltba, de aztán néz előre, hogy mi az, amit az élettől vár még.

Számomra sok tanulsággal, és tapasztalattal szolgált az elmúlt év, de ezekből építkezve igyekszem úgy alakítani az életemet, ami a saját értékeimhez illeszthető idén is. Mindig elvek szerint éltem az életemet, amin változtatni nem fogok. Miközben a szilveszter után, az utcán még egymásnak mondogatjuk a „Boldog Új Évet” szavakat, ma már az új feladatok, és a munka vár ránk. Hajlamosak vagyunk gyorsan megfeledkezni a pillanatokról, pedig nekik élünk, csak nem vesszük észre oly sokszor. Szépen lassan, elmegy mellettünk az élet, pedig még nem is „éltünk”?!

Talán közhelynek hangozhat, de már biztosan sokan „éreztek egy csodálatos érzést”, és mondták erre akkor magukban azt, hogy: „bár csak örökké tartana.”

Én mindenkinek ezt kívánom: Örökké tartson ez a pillanat!

További szép napot!

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom