Mindennapok 2013 szeptember

 

 

2013 szeptember 29.

Mihály napja van, 82 éve született Anita Ekberg svéd szívésznő 1848. szeptember 29.

A magyar csapatok fővezére, Móga János altábornagy Pákozd térségében legyőzte Jellasich hadseregét. Közben Jellasich tartalék hadoszlopát, amelyet Róth és Philipovics vezettek,

Perczel Mór és Görgey Artúr csapatai késztettek megadásra Ozoránál. Ma tartják még a Szent Mihály Ünnep napi rendezvényeket országszerte.

Idén, az összetartozás megerősítésére, pályázat került kiírásra, az önkormányzatok részre, „Itthon vagy! Magyarország Szeretlek.” címmel. 250 ezer forint támogatás, és a központilag meghatározott időpontokat kell betartania minden pályázóknak. Ilyen például, a ma esti „közös tűzgyújtás” időpontja, mert minden helyszínen, ebben az időpontban kell meggyújtani a tüzet. Azt, hogy az időjárás engedni fogja-e, az már egy más kérdés lesz. Ahogy most kikandikálok az ablakon, nem tudom, hogy sikerülni fog-e !? No, de azért ne szaladjunk annyira előre az időrendiséget tekintve.

A korábbi bejegyzésem szomorú aktualitása, erősen rányomta a bélyegét a napjaimra, és az ismerőseimet is nagyon megviselte Joci halála. Sajnos, a tragédiából „jutott még” erre a hétre is, mert elhunyt Bojtor Tibor, „Gige”,nevű volt munkatársam. Sajnos „Gige” is súlyos, és gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, még az 50. évet sem élhette meg.1983-ban került Taszárra, és a házasságkötése után Lakótelepen, a 34 épületben laktak. 3 leánya volt, de a ’90-es évek közepén elköltöztek. 11 évig dolgoztam Tibivel együtt. Őszinte részvétem a családjának …

Az önkormányzati munka, valamint a feladatok tekintetében, nem igazán számolhatok be újakról, azonban a Toldi utcai buszmegálló felújítása körüli idő, és időzítési problémák annál jobban kezdenek már zavarni. Így jár az, aki egy olyan céggel szerződik, akinek sok a buszmegállók felújításával kapcsolatos munkája. A viccet félre téve. Remélhetőleg, ha az időjárás is a kegyeibe fogad bennünket, akkor október első felében elkészül ez a munka. A Lakótelep 13-épületnél lévő csatorna fedél „szintbe helyezése”megtörtént. Kiegészítve a mellette található, és az önkormányzat felőli oldalon, a fölben található régi beton fedelek elbontásával, és a munkálatok befejezése utáni, terep rendezésével. Az önkormányzat, és 13-épület közötti területen, régóta megoldásra várt a csapadékvíz elvezetése, most remélhetőleg sikerült megoldani. A hét végi rendezvényeinkre, valamint az október 19-i óvoda-bölcsőde „jótékonysági bál”-ra felkészülvén, az óvodai és bölcsődei dolgozók feldíszítették a rendezvénytermünket az „alkalomhoz illő módon”. Szép munkát végeztek, ügyesek voltak.

Mint a bevezetőmben már írtam róla, ez a hét vége a programokat tekintve, „sűrűnek” ígérkezett. Elő kellett készíteni az önkormányzat földszinti nagytermét, a szombati programokra. Ezzel még nincs is semmi gond, de ha azt mondom, hogy szombaton reggel 10.00-órakor elkezdődött a Kaposvári Keleti Kistérség Nyugdíjas Szervezeteinek első. „ Katonadalok „ című rendezvénye 300 nyugdíjas részvételével, akkor már talán kezdik érteni, miről is írok itt. Hónapokkal korábban lefoglalták már a nagytermünket erre a rendezvényre, amit az önkormányzat képviselő-testülete, meg is szavazott.

Így tehát gondolkodnunk kellett arról, hogy ugyan ezen a napon, de a 13.00-órakor kezdődő,” Itthon vagy! Magyarország szeretlek!” rendezvényünket hol is tartsuk, és persze hogyan, vagy mi lesz akkor, ha esni kezd az eső? Mert ugye egy időpontban van két nagy rendezvényünk! Igen! Ilyen, és ehhez hasonló kérdések cikáztak a fejünkben akkor, amikor a 2000 lakosú Taszáron, egy merőben új profilú közösségi rendezvényt „kell”megrendeznünk.

Megmondom őszintén, hogy imádkoztam azért,:csak ne essen…és nem is esett…

Már önmagában a 300 nyugdíjas leültetéséhez a szükséges feltételek megteremtése,a terem berendezése, az asztalok megterítése, és a szendvicsek elkészítése sem volt egyszerű. A Somodori nyugdíjasok, Buzsáki Károlyné vezetésével, aki egyben a rendezvény „háziasszonya, és konferansziéja” is volt egyben, valamint a Taszári Turul Egyesület vezetője Nemes Andás, a Taszári Rozmaring Kórus tagjai segítettek „szinte” mindenben. 27 fellépővel, és mondhatni „rögtönzésekkel” igyekeztünk megoldani az „aktuális feladatokat”. El lehet képzelni, amikor szépen sorban jönnek a nyugdíjas csoportok, és öltözőt keresnek, meg egy helységet, ahol fellépés előtt, „beénekelhetnek”, akkor mit is lehet tenni. Mindezt elmondani könnyű, de a gyakorlatban!! Persze ezt csak azok értik meg, akik szerveztek már hasonló rendezvényt..

Én már reggel 8.00-órakor a helyszínen voltam, és minden lehetséges módon próbáltam segíteni, irányítani azokat, akik hozzám fordultak. A „kötelező protokolláris feladataimat” már nem is említem ezen „bokros teendőim” mellett. 10.00-rakor Buzsákiné Ancsa köszöntött mindenkit, majd én mondtam néhány percben összefoglalt beszédet. Az egyik „momentum” amit kiemeltem az, hogy a „Katonadalok” cím választása a rendezvénynek, Taszár község katonai vonatkozására, valamint, az 1848-as Pákozdi csata évfordulójára is utal a szervezők szándékai szerint. Évek óta ad helyet önkormányzatunk, ennek a nyugdíjas rendezvénynek. Azt nem mondhatnám, hogy a résztvevők idegenek voltak a számomra,a teljességigénye nélkül megemlítek néhány települést, ahonnan eljöttek hozzánk a fellépők, hogy bemutassák katonadalaikat, és műsoraikat egymásnak. Mosdós, Kercseliget, Fonói, Szentgáloskéri, Marcali, Nagyatádi, Kaposvár, és még Sávolyi fellépők is eljöttek hozzánk.


Folynak az előkészületek

A vendégek

Megnyitó   Buzsákiné Ancsa

Rozmaring Kórus

Katonadal


„Párhuzamosan” a nagyteremben folyó nyugdíjas rendezvénnyel, reggel 08.00-órától, az önkormányzat északi oldalánál lévő parkolóban, elkezdődött, az „Itthon vagy! Magyarország szeretlek”.rendezvény helyszínének, és programjainak előkészítése,valamint a lebonyolítás. Az önkormányzat bejárati aulájában Utasi Dominika, és Fehér Beáta óvónő igyekeztek felhelyezni a gyermekrajzokat a paravánokra.

Az előkészületekkel, 13.00-óráig kellett végezni mindenkinek, hiszen akkor kezdődött a rendezvény megnyitója. A sátrak felépítése,a helyszín berendezése nem kis feladatot jelentett. Megemlíteném azt, hogy sok olyan „korabeli szerszám” került elő, amelyekkel nagyon színes, és ötletes kiállítás „kerekedett ki”a program fényét emelve. Eke, borona, sorjelölő, rokka, szőlő daráló, „rendőrcsizma”, és sok-sok érdekesség, amit itt most hirtelen le sem tudok írni. A „standok” kialakítása, az amelyeken, a helyben előállított élelmiszerek, tárgyak, fogyasztási cikkek, és különböző, az előállításukhoz szükséges eszközöket mutattuk be. Voltak olyanok, akik különböző típusú mézet hoztak, volt még, saját készítésű szappan, szőttes, fa faragást, goblen,sertés húsok, kolbász, disznósajt,hurka, és még sorolhatnám… Minden esetre, ez egy nagyon fontos bemutatkozása volt Taszár községnek, minden szempontból. 13.00-órakor, egy rövid kis beszéddel nyitottam meg a rendezvényt, melyben a Szent Mihály ünnepi aktualitását, néhány szóval említettem meg. Azt nem mondhatnám, hogy „sokan” látogatták meg a rendezvényt, talán ha 100-an jöttek el..( 2000-ből ) A megnyitóm után, a Taszári Napsugár Óvodások műsora következett, majd a Kiskondás Együttes műsora, aztán a Kaposvári Fúvósok műsorát láthatták az érdeklődők. A helyszínen, mindenki találhatott érdekességeket, és ha épen vásárolni támadt kedve, akkor azt is megtehette. A gyermekeknek, érdekes fa játékokat is bemutattak, de az erősebb gyermekek, kötélhúzással is megmérhették erejüket. Mivel „csak egy ajtó” választott el a másik helyszíntől, így „viszonylag könnyen” megoldottam az „ingázást” a helyszínek között.

Fél három körül befejeződött a „ Katonadalok nyugdíjas rendezvény” a nagyteremben, és az oklevelek kiosztása volt az utolsó „aktus”, melyen megköszöntük minden résztvevőnek a tartalmas, és nagyon jó színvonalú szereplést. Miután elbúcsúztunk mindenkitől, a laktanyában mutattuk meg az érdeklődőknek, a Repülőmúzeumot. A nagyterem kiürülése után, elkezdődött a takarítás, és az asztalok, székek átpakolása. A szabadtéri programok befejeztével 17.00-órátől lebontottuk a sátrakat, behordták a sörpadokat a nagyterembe, és igyekeztünk mindent visszaállítani az eredeti állapotába. A „nagyteremben”este „szüreti bál”, és 21.00-órakor, a „Roppantós Tánc Együttes” műsora várta az érdeklődőket. Én a lányokkal mentem le, megnézni a műsort, mert kíváncsiak voltak rá, megmondom őszintén, hogy nagyon tetszett is nekik. Szilvi nem érezte jól magát, mert sajnos ezzel a megfázásos, torok fájós „nyavajával” küzd, amin én a múlt héten, a lányok előtte estek át. Így „szerény, de lelkes csapattal” néztük végig a „Roppantósok” műsorát, aztán haza jöttünk. Hajnal 3-körül ment haza a „szüreti bál utolsó vendége”, így összességében,” sikeresnek értékelném a „Szent Mihály napi rendezvényt”. Azért tettem idézőjelbe ezt a kijelentést, mert ma még vissza van az utolsó két „mozzanat” a sikerig. Mielőtt még ezt a két „mozzanatot” megemlíteném, azt is elmondhatom, hogy ma reggel, ismét takarították az önkormányzati nagytermet, mert egy rendezvényre adtuk bérbe 11.00-órától. Dél előtt, ismét az önkormányzat „nagytermében” talált rám a „taszári nap”, de nem poénkodok, szóval ma 20.30-órakor a taszári MC Pita Ramos, azaz Vógel Ádám műsorával, és 21.30-órakor a „Nemzeti Összetartozás Megerősítésének szimbólumaként” tűzgyújtás volt önkormányzat melletti „placcon”. Ezzel a „kötelező aktussal” zárult” a pályázat azon önkormányzatoknál, akik részt vettek ebben a pályázatban. „Állítólag” több mint 1300 önkormányzatot érintett ez az „új” pályázat, és a „közszolgálati tv”-ben is nyomon követték a nézők, az ország különböző helyszínein történteket. Taszáron, a Somogy tv munkatársai forgattak, de nem „csak” ebből az „apropóból”, hanem a „Katonadalok, nyugdíjas rendezvényről” is készült riport. Ma este, közel 100 látogatóval, sikeresen befejeződik egy olyan közösségi rendezvény, amelynek hatására egy lépéssel többet léphettünk azon az úton, amely az igazi közösséggé formálódáshoz vezet bennünket, Taszár községben is.

A megnyitó

óvodások műsora

kiskondás együttes

kaposvári fúvosok

Gelencsér Laci mézei

 


Méz

A szüreti bál

MC Pita Ramos

És akik nézték...

Az Összetartozás Tüze

Kérem engedjék meg azt, hogy megköszönjem a munkáját azoknak az embereknek, akik nélkül, ez a mozgalmas hét vége, ilyen sikeresen nem jöhetett volna létre, és akik sokat tettek a közösség sikeréért: Nemes András, Nemes Andrásné Margit, Horváth Gáborné Irénke, Horváth Marcell, a taszári Turul Egyesület Rozmaring Kórusának minden tagja, az Óvoda, és az önkormányzat dolgozói.

Köszönöm mindenkinek….

 

 

 

 

 

2013 szeptember 23.

 

Sajnáltos módon, egy tragádia "árnyékolja" be a napomat, mert, tegnap, 52 éves korában elhunyt Erjábecz József, " Joci" nevű kedves Taszári ismerősöm. Teljesen letaglózott a halálhíre, mint mindenkit, akik ismerték, és szerették Jocit. Tudtam, hogy súlyos betegségben szenved, de reménykedtem a családjával együtt, hogy sokáig él még.Sajnos nem így történt! Ilyenkor nem lehet szavakba foglalni az érzéseimet, és a család fájdalma is mélyen megérint. Régóta ismertem Jocit! Egy víg kedélyű, barátságos ember volt, akinek mindenkihez volt egy kedves szava. Tavaly, még én segítettem orvost keresni, a térd műtétjéhez. Jókat poénkodtunk, és utána is rendszeresen beszélgettünk. Várta az unokáját is szegény. Kereste a reményt, és én magam is próbáltam erőt adni ehhez. Egyszerűen felfoghatatlan a számomra, hogy ilyen fiatalon távozott közülünk, egy életerős fiatal ember. Mély megrendüléssel, és a fájdalomtól elcsukló hangon fejeztem ki őszinte részvétemet ma, hétfőn, az elhunyt özvegyének Melindának, és Ágnes leányának a polgármesteri hivatalban.

" Egy csillaggal több járja útját az égen, Isten veled Joci, nyugodjál békében".....

 

2013 szeptember 22


Köszöntök mindenkit Móricz napján, 103 éve született Faludy György költő, műfordító. Tagadhatatlanul itt az ősz, szépen lassan „lopódzik be” a hétköznapjainkba. Elsősorban most nem az időjárásra, és a párás reggelekre gondolok, bár hivatkozhatnék erre is. Az évszakra jellemző sárguló levelekre, a villanyvezetéken gyülekező fecskékre, készülődve az Afrikai útra. Az iskolába siető gyermekek zsivaja, és a korán reggel óvodába, siető szülők szapora léptei tudatják velem, hogy ismét, lassan, elmúlik egy esztendő. Az elmúlás ténye, sajnos törvényszerű, és megváltoztathatatlan.

Az őszi, és kellemetlen időjárás ellenére, ezen a héten is volt feladatom bőven. Az önkormányzat dolgozóinak feladat meghatározásán kívül, még a”Taszár és Környéke Szociális Társulás” összehívását próbáltam meg ismét. Sajnos, a második alkalommal is határozatképtelen lett a tanács ülése, mert nem jelentek meg a polgármester kollégáim, az ülésen. Ezért, a jövő hét elejére, ismét összehívtam a társulási tanács ülését. Addig próbálkozok, amíg nem sikerül elérni, a törvényes működést. Most nem rajtam múlnak a dolgok.

Szerdán Okucani-ban, a Horvát testvér településünk polgármesterénél voltunk Runa György úrral, a Honvéd Sport Egyesület Elnökével, és Hajnali József tolmáccsal. Előre megbeszélt időpont alapján szerveztük meg ezt a találkozót, mert idén lenne a 15. Taszár-Okucani Emlékfutás, de a költségvetési megszorítások miatt, a korábbi „gyakorlattól” eltérően, idén nem tudjuk lebonyolítani az „Emlékfutást”. Ezért találkoztunk személyesen, és kerestünk megoldást a testvér-települési kapcsolataink elmélyítésére, ápolására,mert minden „kapcsolat csak annyit ér”, amennyi tartalommal meg tudjuk tölteni. Többek között, ebben is egyet értettünk, horvát polgármester kollégámmal. Október 19-re meghívást kaptunk Okucaniba, egy rendezvényre, melyen Taszár község „bemutatkozhatna” testvértelepülésünk előtt. A Taszáron előállított termékekre gondoltak elsősorban a meghívóink. Ezzel kapcsolatban kedden egyeztetünk még, de azért vannak ötleteink. Elsősorban a helyben előállított termékekre gondoltunk. Mézre, lekvárokra, élelmiszerekre, stb, stb..

Miután hazaérkeztünk, én rögtön bementem Kaposvárra, a térdműtétem után eltelt, egy éves kontroll vizsgálatra.

Elkezdtük a parkolóhelyek felfestését, az óvodánál, később folytatjuk az önkormányzat, és az iskola előtti területeken. A Toldi utcai buszmegálló kialakítása, „csupán” az időjárás miatt késlekedik. Az önkormányzati képviselők fogadó órái, ismét „látogatottá kezdenek válni”. Mondom ezt azért, mert az elmúlt években, senki nem kereste a képviselőket. Igen, jól olvasták, években ! Mióta azonban „néhány állampolgár” személyes ügyeit tekintve, „vélt, vagy valós sérelmeket szenvedett el,” azóta az érintettek körében,„népszerűvé kezdenek válni” ezek a „képviselői fogadó órák” ( is ). Ezen fogadó órák „gyakorlati jelentőségével” a jelen formájában, én már vitatkoznék, de ez már más kérdés.

Szombaton Buzsák községben voltunk „hivatalosak” az unokatestvérem esküvőjébe, majd ezt követően, Nagyrécse községben, a vacsorára. Nagyon jól éreztük magunkat, és reggel 3-óra körül értünk haza. Ma, ismét egy taggal bővült a „családunk”, Betty-vel, a nőstény kölyök kutyával.

Betty a kislány kutyus...

 

2013 szeptember 15.

 

Enikő és Melitta napja van, 61 éve született, Bencsik Sándor zenész, és 70 éve, Tomy Lee Jones, amerikai színész,az egyik kedvencem. Ezen a héten az ősz, már „megcsillantotta” azokat a kedvezőtlen tulajdonságait, amiért a legtöbben nem szeretik. A hűvös, csapadékos időjárásra gondolok elsősorban, és nem arra, hogy a gyerekeknek kezdődik az iskola.

Ezen a héten sem unatkoztunk az önkormányzatnál, hiszen szeptember 15-ig, meg kell tárgyalni a költségvetés első félévi teljesítéséről szóló pénzügyi beszámolókat. Ezen oknál fogva, az önkormányzat társulásban ellátott intézményinél, valamint az önkormányzat első félévi pénzügyi beszámolója volt a legfontosabb „törvényi kötelezettségünk”.

Az Esély Alapszolgáltatási Központ, Társulási Tanácsi Ülését, határozatképtelenség miatt, ismételten össze kell majd hívnom a jövő héten, mert sajnos a polgármester kollégáim nem értek rá eljönni. Igaz erről korábban nem értesítettek, de ezt tapasztaltam. Nem akarom kommentálni a történteket, de akkor mit is akarunk együtt..? Érdekes !

Tamásiban is voltam, az ivóvíz minőség javító program, társulási tanácsi ülésén, amit a képviselő-testület bizottsági ülései, valamint a képviselő-testületi ülés követett.

Csütörtökön, Mária napján, a Kaposvári bíróságon, alperesként voltam beidézve, már „sokadik” alkalommal, mint az önkormányzat képviselőjeként, másod rendű alperes. Első rendű alperes, Takács Dezső Taszár külterületen lakó állampolgár, felperes, Pusztai Jánosné, kaposvári lakos.

A per tárgya, a taszári önkormányzat tulajdonában lévő 6,8 hektáros, „régi pedagógus föld” „szerződés semmisségének megállapítása” tárgyú ügye. Jelenleg, Takács Dezső állampolgárnak bérbe adott terület, bérleti szerződésének érvényességéről „vitáznak a felek”. Már második alkalommal javasoltam a peren kívüli egyesség megkötését ebben az eljárásban. Amennyiben 2 jogász vitatkozik rajta, hogy milyen törvényi előírásokat kell betartania a testületnek, az eljárás során, akkor mi, testületi tagok, mégis mit tegyünk? Hiába volt jogász a jegyző, mégis eljárási hibák voltak, az előző kiírás és az eljárás során. Nem egyszerű a helyzet! Azonban a bírósági tárgyaláson, Takács Dezső úr, számomra ,és az eljárásra nézve is, méltatlan megnyilvánulást is tett. Kinyilvánította azt a véleményét, hogy velem „rossz viszonyban van”. Először ezt nem is értettem, de megdöbbentett, mert azt vélelmezi, hogy a felperes jogi képviselőjével, Kalmárné, Dr lukács Máriának csak azért mondok „olyan megnyilvánulást, amit tettem, hogy Őt, Takács Dezsőt, kellemetlen helyzetbe hozzam.”

Ez egészen egyszerűen felháborító! Eljutottam addig a pontig, hogy elhagyom a tárgyalótermet, ennek a kijelentésnek a hallatán! Nekem nincs, és nem is volt, rossz a viszonyom vele. Nem tudom, honnan szedi ezeket az ötleteit,vagy véleményeit, biztos súgnak neki…Talán elfelejtette a Takács Dezső úr, amikor a 2005-ös, és a későbbi árvízkor a házának, takarmányának, és az állatainak a mentését megszerveztem. A konkrét árvízvédelmi munkákat már nem is említve, vagy az önkormányzat dolgozóit, akikkel mindent megtettünk az ingatlanjainak a védelmében. Gumicsizmában, éjjel-nappal a háza mentésén dolgoztunk. Akkor nem volt semmi baja az önkormányzattal, vagy velem…. Akkor sem érzett semmit a rossz viszony rendezésére, amikor az önkormányzat tulajdonában lévő 3 hektáros földből 2 hektárt,i hozzájárulásunk nélkül, ingyen művelt, évekig! Kérdem én, ez szerinte is törvényes-e, vagy sem…? Mert szerintem nem !Ennyit erről a témáról ( is ). Remélhetőleg peren kívüli egyességgel záródik le ez az ügy, és megnyugtatóan, és mindenki számára törvényes eljárással tudja bérbe adni a saját földjét, az önkortmányzat.

Szombaton volt, a 101 Feldrítő Repülő Század megalakulásának 30. évfordulója alkalmából megrendezett Baráti Találkozó. Erről írtam külön bejégyzést, a Tisztelt Ollvasóknak.

 

2013 szeptember 8.

Adrienn, és Mária napja van, 65 éve született Kincses Veronika operaénekesnő. 33 éve, ezen a napon tettem sikeres segéd motorkerékpár vizsgát Marcaliban, az egykori MHSZ ( Magyar Honvédelmi Szövetség ) -nél. Talán ma már nem „divat, ilyet mondani”, de akkoriban még, sok lehetőséget kaptak a fiatalok az élet számtalan területén, és nem csak „elnyomás” volt az éltünk! Én így gondolkodok életem „ezen időszakáról”, de sokan, sajnos amnéziában szenvednek, már ahogy most látom, és hallok nyilatkozni néhányukat a múltról.

A hétfői nap ismét egy fontos állomásnak tekinthető a hivatal életében, mert „ismételten” új gazdasági vezető került kinevezésre, szeptember 2.-i hatállyal. A polgármesteri hivatal dolgozói, szépen-lassan „lecserélődtek, így ma, már én dolgozok legrégebben a hivatalban, a magam 10 esztendős munkaviszonyával.

Alig melegedett meg a szék, néhány új munkatársunk alatt, és már tovább is állt. A szociális munkatársi státus betöltésével kezdődött, a hivatal „vesszőfutása”, majd, a pénzügyi irodából „szivárgott” el mindenki. Az ügykezelő is nyugisabb munkát keresett magának, az „elmenekülő” körjegyzőt már nem is említem. Szépen lassan, de sok-sok tapasztalattal felvértezve, igyekeztünk megtalálni, az éppen aktuális helyekre, a megfelelő munkatársakat. Nem minden nehézség nélkül. Örök dilemma a számomra, hogy néhány polgármesteri hivatal, miből tud „kigazdálkodni” a jogszabálytól jóval magasabb fizetéseket? Ezzel a megjegyzésemmel, csupán csak arra szeretnék utalni, hogy a jó szakembereket, igenis meg kell fizetni mindenhol. Különben, csak ácsingózunk a polgármesteri hivatalban,és várunk,…mint a pék kutyája a meleg zsömlére…

Egyébként nem egyedi eset a taszári. A polgármesteri hivatal gazdasági vezetői státusa, sok plusz munkával, és felelősséggel is jár. Nem sok lehetőségünk volt a „válogatásra” a munkaerő tekintetében. Egyenlőre Szaka Tiborné kapott lehetőséget, hogy számot adjon szakmai tudásáról, és a gyakorlatban is kamatoztassa képességeit.

A hét eseményeit tekintve, a közmunka programban résztvevőknek tartott, havi eligazítással kezdődött ez a hónap is. Az elmúlt időszak értékelése, és a havi feladatok meghatározására került sor. Amennyiben mindenképpen fontossági sorrendet kellene tartanom,akkor a rendkívüli képviselő-testületi ülést emelhetném ki. A védőnő helyettesítésével, a munka és tűzvédelmi társulásról, és a hulladék gazdálkodási társulás eszköz beszerzéséről, és a laktanyában lévő 4 db vadászrepülőgép ingyenes önkormányzati tulajdonba kerüléséről is tárgyaltunk. A Toldi utcában, felújításra kerülő buszmegálló „ügyét” is megbeszéltük, hiszen már hónapok óta, csak „halogatjuk” a döntés meghozatalát. Most, végre sikerült döntenünk róla, így holnap, 9-én nekiállnak a munkák befejezéséhez. A volántól is kaptam telefont, hogy igazítani kellene a szegély távolságán, mert a beálláskor, a buszok tükre közel van a megállóhoz. Megoldjuk! Dugulás volt az orvosi rendelő mögött szennyvíz csatornánál, amit sikerült gyorsan, és szakszerűen elháríttatni, a KAVÍZ kft „vomás” autójával.

Túl vannak a gyerekek az első héten, az iskolában, de nem is ez volt a legfontosabb „érzelmi impulzus” a számomra, hanem az, hogy Regina leányom kedden volt 14 éves. Igaz, hogy az nap volt a rendkívüli-testületi ülés, de este negyed 8-kor már haza is értem. A torta, és a köszöntés mellett, eszembe jutott a 14 évvel ezelőtti nap. Pénteki napon született Regina, este 19.08-kor. Mint ha tegnap lett volna, és szerencse, vagy nem, de 4 nap különbséggel , 7-én van a névnapja Ginámnak. Ebből az alkalomból, fürödtünk is egy jót Igalba. Mondhatnám frappánsan: áztattunk!

 

 

2013 szeptember 1.

Köszöntök mindenkit a meteorológiai ősz első,valamint  Egyed, és Egon napján. 56 éve született Gloria Estefan kubai származású popénekesnő. Mit is mondhatnék ? Ismét elment a nyár, megkezdődik egy új tanév. Az utóbbi bejegyzésem után nyaraltunk a családdal, ezért nem írtam a múlt héten„aktuális” bejegyzést a blogomban. Az augusztus hónapban a bejegyzéseimhez írt hozzászólásokat, természetesen másképpen „kezelem”. A személyes észrevételek, és az azokra adott válaszaim, színesebbé tehetik a blogot, de akár vitaindítónak is beillik. Aki akar, nyugodtan szóljon hozzá a témához, vagy keressen magának „szimpatikusat”.

 

Mint a korábbiakban említettem, az augusztus 20-i héten pihentünk a családdal Cegléden, ezért ebben az időszakban, az Alpolgármester Úr látta el, a helyettesítésemet. „Említésre méltó” esemény nem történt ez időszak alatt. A szabadságról visszatérve információt cseréltünk, és visszazökkentem a hétköznapokba. A gyerekek ünnepi műsorral készültek egész héten, mert szombaton délután, az önkormányzat földszinti nagytermében tartották, az általános iskolai, tankerületi megnyitó rendezvényt.

 

Az előkészületek, ennél azért több odafigyelést, és szervezést igényeltek mindenkitől, hiszen az önkormányzat földszinti nagytermét, az alkalomhoz megfelelően elő kellett készíteni. A terem takarítása, megfelelő számú szék helyszínre szállítása, a terem berendezése, díszletek, stb, stb. Az előkészület tekintetében, általános iskola udvaráról ugyan ezt nem mondhatom, el, de ez már más kérdés. A központosítás miatt, szerintem ( is ) „nehézkesebben mennek a dolgok”, az általános iskolában. Talán ezért sem sikerült  levágni a füvet, évnyitóra. Természetesen segítettem volna, ha kérik, de nem kért tőlem senki, semmit.

 

Megkezdődött a lakótelepen a buszmegálló megemelése is. Utasi Tamás képviselő kezdeményezte, többek között, hogy a buszra történő fel, és leszállás könnyítése érdekében meg kellene emelni az alap szintet. Az önkormányzat építésügyes kollégájával is sokat egyeztettem, az önkormányzat igényéről. Igaz, később újabb képviselői ötletelések miatt, magas költségvetés készült. A végére, azért sikerült „helyre tenni” az ötletet, és a realitást. A cél az, hogy minél olcsóbban megemeljük a buszmegálló szintjét. A jelen építési munkák nem kerülnek egyetlen forintba sem, mert a falunapi támogatás helyett, én ezt kértem a cégtől. A többi munkát, átbeszéljük ülésen.Talán még arról is kellene majd néhány szót ejteni, hogy nem csak ezt az egy, lakótelepi buszmegállót kellene megemelni, hanem a Szécnemyi utcában lévőket is. Szerintem mindegyik buszmegállót át kellene vizsgálni ebből a szempontból.

 

Szombaton délután 15.00-órakor megkezdődött a kaposvári tankerület, hivatalos, általános iskolai évnyitó ünnepsége. Nem az önkormányzat szervezte a rendezvényt, hanem „csak”, a helyszínt„biztosította” hozzá. Sok meghívott vendég volt, akik közül alig ismertem valakit. Faludyné Kiss Szilvia, igazgató helyettes köszöntötte, a megjelenteket. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kaposvári
megyeközponti tankerületének vezetője, Stickel Péter tartotta meg ünnepi beszédét. Balás Béla, Katolikus Megyés Püspök mondta el gondolatait, majd az iskola igazgatója, Horváth Zoltán Gábor nyitotta meg a 2013-2014-es tanévet. A rendezvényt, az iskolások műsora zárta, a nézők nagy megelégedésre. Szerény véleményem szerint az önkormányzat földszinti nagyterme ideális helyszín, a hasonló lélekszámú közösségi események megtartásának. Ezért is egészíti ki, az IKSZT intézményünket a nagyterem. A hangosítást Horváth Marci végezte, akivel közösen, megpróbáltuk megtalálni a legideálisabb akusztikai beállítást. Sikerült!

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom