Mi lesz veled Taszári Repülőtér?

 

 

 

Tisztelettel köszöntök minden látogatót! Talán vitaindítónak is „beillene” ez a bejegyzés, de megmondom őszintén, hogy nem egészen ennek szántam. Arra próbálom felhívni a Tisztelt olvasók figyelmét ( is ), hogy ma hol is tart, a megye, a régió, gazdaságát potenciálisan érintő, Taszári Repülőtér „hasznosításának” ügye. Gondolom, most sokan legyintenek a gép előtt, én azonban azt gondolom, hogy most sokkal többről van szó. Mit is értek ez alatt?

 

Akik az elmúlt években nyomon követték a repülőtér körül kialakult fejleményeket, azok biztosan tudják, hogy az első, és legfontosabb feltételeket, a repülőtér bezárása után, a Honvédelmi Minisztériumban tették meg. A Magyar Honvédség számára, „feleslegessé” nyilvánították a több mint 450 hektáros, egykori katonai objektumot. Talán itt most nincs helye az előzményeket „boncolgatni”, de az egykor „jobb sorsra érdemes” katonai repülőtér sorsa, a „politika szinpadán” megpecsételődött.

 

A „hadrendből történő kivonás” után, a repülőtér, az állam képviseletében, a „Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz„került, a tőle 1 km-re lévő laktanyának, az önkormányzat lett a tulajdonosa, 2008. 10. 31-én.

 

Mivel az akkori politikai vezetés felismerte, hogy egy ekkora „gazdasági pontenciállal” rendelkező objektum, jövőbeni hasznosítása komoly feladat, ezért ki is neveztek a hasznosítás koordinálására, egy Miniszteri Biztost, Dr Kolber István személyében.

 

Az állam, mint tulajdonos nevében, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő járt el, és több alkalommal is pályázat került kiírásra, melyben a repülőtér, mint logisztikai központ hasznosítás szerepelt. Az első, és legfontosabb cél, hogy befektetőket találjon az állam, a repülőtér hasznosítására. Az első kiírás sikertelenül fejeződött be, azonban a második pályázat már eredménnyel zárult. A kiírásban szerepelt az a feltétel, hogy a beruházó jelöltnek ki kell fizetnie 100 millió forint előleget, mert a repülőtér vételára, 1 milliárd forint.

 

2009 őszén, a második pályázati forduló, már eredményes volt, mert az UGARDE KFT, letette a 100 millió ft előleget, és mindjárt el is jöttek Taszárra a cég képviselői, hogy bemutatkozzanak, és tájékoztassák a taszári önkormányzatot, a fejlesztési elképzeléseikről. 23 milliárd forint szerepelt a terveik között, és nagyon elégedettek voltunk, hogy „végre elindul a repülőtér hasznosítása”. Az egyeztető tárgyalások azonban rámutattak néhány „hiányosságra” is.

 

Többek között arra, hogy a repülőtéren található több mint 40 épület közül, egy sem szerepelt a térképen, amikor kikérte a befektető cég, a térképeket, a földhivatalból.

 

A laktanya, és repülőtér áramellátása sem volt külön választva, így elég nehéz lett volna mérni, a repülőtéren fogyasztott áram mennyiségét is. A különböző telek szolgalmi jogokról, már nem is beszélve. Összefoglalva, a beruházókban, jogos kérdések sora merült fel abban a tekintetben, hogy a pályázatra kiírt ingatlannal kapcsolatban,egy sor kérdés nincs még jogilag tisztázva. Ezekről nekem is beszéltek, no és arról a fontos tényről, hogy a repülőtér hasznosításával párhuzamosan, az önkormányzat tulajdonában lévő, laktanyában is szeretnének milliárdos fejlesztéseket végrehajtani. El lehet képzelni azt az örömöt, amit ekkor ( én is ) éreztem, hiszen ez egy ÓRIÁSI LEHETŐSÉG volt községünknek, és a környező települések számára is.

 

A beruházó cég képviselői, 2009 végén, és 2010 elején folyamatosan egyeztettek a tulajdonossal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel, a kialakult helyzet tisztázása érdekében. Nem igazán kaptak választ a kérdéseikre! Úgy „elfajultak a dolgok”, hogy egy több mint 20 kérdésből álló levelet juttattak el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, a kérdéseik tisztázása okán. Választ azonban nem kaptak! 2010 január 18-án az állam, ezt a pályázatot is „eredménytelennek” nyilvánította. Tette ezt azért, mert az 1 milliárd ft vételár fenmaradó részét, 900 millió ft-ot, nem fizette ki az UGARDE Kft. Amíg tisztázatlan a jogi helyzet, miért is fizette volna ki? Akkoriban még az aláírás gyűjtésig is „elmentem”, hogy legalább esélyt kapjanak a beruházók a fejlesztésük megvalósítására, eredménytelenül. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a beruházók „letettek” 100 millió ft-ot, és ezt a mai napig még nem kapták vissza. Ne feledjük! 2010 elejét írjuk, és a „politikai légkör” a választások előtt „rányomta a bélyegét” a tenderre. Ezzel nem akarok semmire utalni, de nyilván motiválta a döntéshozókat is akkor, amikor a pályázatot elutasították.

 

Hol tartunk most? Sehol! A beruházó cég perli az államot, a kifizetett 100 millió forintja, és az eljárásban lévő hibák miatt, és szerintem jogosan! Tanúként, engem is beidéztek Budapestre a bírósági tárgyalásra ,az „üggyel” kapcsolatban. Még azt is vitatták az állam részéről, hogy valaha Taszáron jártak a beruházók képviselői! Érthetetlen az egész eljárás a számomra, de hát mit tehetnék ezzel kapcsolatban? Elég egyértelmű tényeket soroltam fel ott a tárgyaláson, amelyekre hivatkozva, szerintem, sem járt el körültekintően az állam, a pályázat kiírása során.

 

Most azonban ne felejtsünk el egy sor tényt! Több mint 3 év telt el a „kormányváltás” óta, és senki semmit nem tett még, a Taszári Repülőtér hasznosításának beindításáért. Csend van! Az idő múlik, és szépen halkan tönkremegy az objektum, s vele, lassan elillan minden hasznosítási reményünk is.

 

Bezzeg a választások előtt! Minden „felelős helyi politikus” a repülőtér hasznosítását ígérte, vagy arról beszélt a kampányában ! Azóta sem kaptam egyetlen telefont sem tőlük, vagy meghívást azért, hogy egyeztessünk , a repülőtér hasznosítási lehetőségeiről.

 

Azért engedjenek meg egy teljesen saját véleményt erről, a számomra is fontos „projektről”!

 

Miért nem lehetett már réges-régen, peren kívül megegyezni az UGARDE Kft-vel? Tegyék le pénzt, és csinálják meg a fejlesztésüket! Ennyi! Ki, és miért nem keresi, a hasznosítási megoldásokat? Miért nem írt ki új pályázatot az állam a repülőtér hasznosítására,az elmúlt három év alatt? Mert számomra most már ez a lényeg! A helyzethez igazodva, a probléma megoldására törekvés! A legfontosabb! Mi a cél a repülőtérrel? Erre is válaszolhatna már valaki ! Hol vannak már a gazdasági, és munkaerő piaci fejlesztéssekkel kapcsolatos alternatívák, vagy a régió számára oly fontos „kitörési lehetőség”..? Igen! Ezekkel a feladatokkal, és lehetőségekkel kellene, már több mint 3 éve, mindenkinek foglakoznia. Vagy Önök nem így gondolják?

 

Szépen csendben elkopik a köztudatból a Taszári Repülőtér neve, gazdasági potenciáljának ereje, és már csak az emlékeink maradnak.

Hol van már az itt szolgáló magyar katonák érdeme, akiknek köszönheti Magyarország a NATO-hoz való csatlakozását? Kérdem én? Ezek az előzmények már senkit nem érdekelnek. 2004-ben, egy lehetséges alternatívaként felmerült, hogy költöztessék ki Taszárra, a kaposvári logisztikai ezredet. Minden feltétel megvolt hozzá, vasút, repülőtér, még sem támogatta senki, ezt a javaslatunkat. Drága pénzen szállították a külföldi missziók ellátására a felszerelést a Budapesti repülőtérről, ahelyett, hogy a taszári repülőteret használták volna erre. Önök szerint ez volt a legolcsóbb megoldás! Szerintem nem !

 

Meg kell jegyeznem, ha rám bízták volna a hasznosítás ügyét, akkor már régen elindult volna beruházás. Én ettől függetlenül nem tettem még le, a repülőtér hasznosításának beindításáról, és azért jönnek hozzám is, külföldi érdeklődők. A helyzet azonban jelenleg aggasztó. Úgy tűnik, mint ha valóban „nem lenne gazdája”, ennek repülőtérnek. Még nem tettem le arról, hogy a magam lehetőségeivel, tegyek a hasznosításért, bár megjegyzem, hogy a médiában már bíráltak azért, mert próbálok tenni értre. Sok-sok kérdést kapok a mai napig is arról, hogy mi lesz a repülőtérrel? Megmondom őszintén, hogy ilyenkor, csak kényelmetlenül széttárom a kezem, mert a megoldás kulcsa, nem nálam van. Én még mindig bízok, és reménykedek, a hasznosítással kapcsolatban…Mert ahogyan a mondás is tartja:.. a remény hal meg utoljára…

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (6 db)

László

2014. 06. 28. 23:42

Egy egykori taszári repülőműszaki tiszt gyerekeként, és egykori taszáriként nehéz érzelemmentesen a témához szólni, de azért megpróbálom. Nagyjából Gábor bejegyzésével értek egyet.

Ugyebár ami előny volt a 80-as években, nevezetesen hogy a repülőtér egy relative félreeső helyen van, az nem éppen előny most, mikor hasznosítani kéne. Tulajdonképpen az egész Dél-Dunántúl problémás, ez a legfőbb gond.

Ha megnézzük a pécs-pogányi repülőtér helyzetét, nem éppen rózsásak a kilátások ott sem. A Toller-érában végrehajtott nagyreményű és nagyszabású beruházásoknak köszönhetően 1500 méteres szilárd futópályával rendelkezik, ill. minden szükséges infrastruktúrával, személyzettel. Egy ideig felfelé ívelt a repülőtér „pályafutása”, majd ahogy a gyárak fokozatosan lehúzták a rolót, épült le az ipar, úgy elmaradtak a charterjáratok is, napjainkban heti néhány alkalommal kicsi magángépek szállnak csak ott le. Félő, hogy lakat kerül a repülőtérre, és csak a sportrepülőknek fog otthont adni a jövőben.

A győr-péri repülőtéren merőben más a helyzet. Folyamatosak a fejlesztések, nagy és egyre növekvő a forgalom. A környéken lévő ipar kikényszerítette, ill. anyagilag is hozzájárult a fejlesztésekhez.

Térjünk vissza Kaposvárra. Gazdasági potenciálja még Pécséhez képest is gyalázatos, ennek következményeként kíméletlen munkanélküliség is sújtja. Nemhogy autópálya, de még egyszámjegyű főútvonal sincs a környéken. Ipari környezetről, ami változást kényszeríthetne ki, szintén nem beszélhetünk. A nagypolitika szintén már leírta a régiót, azt véglegesen leszakadónak tekinti.

Azt se felejtsük el, hogy az egykori gurulókon és a futópályákon szépen fejlődő cserjék gyökérzete valószínűleg már visszafordíthatatlan károsodást okozott azok szerkezetében...

Mindezek tükrében hiú remény, hogy belátható időn belül Taszár újra repülőtérként funkcionáljon. Esetleg másirányú hasznosításon is el lehetne gondolkodni.

És valóban, voltak „nagyemberek”, akik rendszeresen kijártak Taszárra fényképezkedni, de nem tettek érdemben semmit. És nem is érdekelte őket Taszár sorsa egy percig sem, sokkal inkább a saját személyes egzisztenciájuk.

Pataki Sándor

2013. 12. 14. 10:16

Tisztelt Adolf!

A dr Kolber István Úr minősítése az Ön szájából, szerintem erős túlzás, és a tényeket nélkülöző előítéleteken alapulhat. Kérem engedje meg, hogy írjak Önnek egy-két személyes tapasztalatot, ha már megszólított itt!

Egy dolgot mindjárt az elején le kell tisztáznunk! A díszpolgári címet, egy helyi rendelet alapján ítéli oda, a képviselő-testület. Nem a polgármester egyedül! Ajánlásokat kellett, a jelöléshez csatolni, és többen ezt meg is tették. A döntés meghozatalát, azonban megelőzte az a számvetés, amely megalapozta dr Kolber István jelöltségét. Itt gyorsan megjegyezném, hogy országgyűlési képviselősége, és a Taszár község érdekében végzett munkája alapozta meg, a díszpolgári cím odaítélését. Egyhangú volt a döntés az ülésen. Nem gondolom, hogy akkor volt Taszáron csak dr Kolber István, amikor a szavazatok kellettek neki. Ennél jóval több alkalommal, amelyeket Ön, Tisztelt Adolf, talán személyesen nem látott. Ettől függetlenül, sok-sok tíz-száz millió forint működési, és fejlesztési pályázat Taszárra érkezésben volt vitathatatlan érdeme. Ezért! Tisztelt Adolf! Sokat segített, tartotta a kapcsolatot velünk, és jött, amikor hívtuk! Nem a pártszínek, hanem a tettek alapján ítéltük oda a Díszpolgári Címet Taszáron! A mostani helyzetről, tettekről, és kapcsolatról, ugyanezt, már nem tudom sajnos elmondani.

Tudja mit?! Isten bizony díszpolgár lesz abból, aki elintézi, hogy a taszári repülőtér újra beinduljon.

Minden esetre, a bejegyzésem jelen helyzetet érintő tanulságát, úgy látom nem értette meg! Sajnálom!

Tisztelettel.

Adolf

2013. 12. 08. 19:05

A Kolber úr egy szarházi alak, csak akkor jött Taszárra amikor szavazatok kellettek neki! És Sándor ilyen embert kellett díszpolgárrá avatni??

Gábor

2013. 09. 04. 08:51

Annak ellenére, hogy érzelmileg kötődöm a repülőtérhez és bízom bnne, hogy sor kerül érdemleges fejlesztésre, be kell látnom, hogy a légiközlekedési szerepe, várható hasznosítása csekély esélyekkel kecsegtet. Túl az érzelmeken és a bizakodáson, a repülőtér nem képez valós alternatívát egy szakmai (légiközlekedési) befektetőnek, melynek számos oka van. Erre kitérhetnék, és részletezhetném, de nem gondolom, hogy egy ilyen blog hozzászólás lenne erre e megfelelő fórum. Akkor van esély a fejlesztésre, ha megfelelő multifunkciós csomagot/projektet képes összeállítani akár a helyi politikai vezetés, vagy társadalmi, közösségi érdekeket képviselő csoport.

Pisti

2013. 09. 04. 07:11

Valóban érdekes! Nem politizálni akarok, de! Mikor is kezdődött a leépítése TASZÁR-nak??? Kik is voltak akkor kormányon??? Azon meg nem kell csodálkozni, hogy a mostani kormány sem fog semmit sem tenni, hiszen nekik a stadionok fontosabbak...
Tisztelettel, egy volt TASZÁRi katona.

terike

2013. 09. 03. 14:25

érdekes dolgok fordultak már a taszári reptérrel kapcsolatos dolgok!!!a hatalmas reptér ami valóban a fény korában első osztályú volt ma már szinte mindent szét hordtak és ezt csak finoman írom . nagy kár érte!!bízom benne , hogy nem fog teljesen ebek harmadjára kerülni.

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom