Mindennapok 2013 augusztus

 

 

 

2013 augusztus 20.

István napja van, 930 éve ünnepeljük Szent István és a keresztény magyar államalapításának ünnepét.

Köszöntök mindenkit a „hosszú hétvége” utolsó napján. A múlt héten, a falunap utáni helyreállítási munkálatokkal, és az óvodánál szükségszerű festéssel folytattuk a feladatainkat. . A Dél-dunántúli Régió Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás kihelyezetett ülése is megtartásra került. A programban szereplő önkormányzatok polgármestereit , valamint a közművek üzemeltetését végző cégek képviselőit hívta meg Taszárra, a KAVÍZ Kft ügyvezetője, Ift Miklós Úr. Minden község programját újból bemutatták, és a műszaki tartalommal kapcsolatosan is kaptunk tájékoztatást. Több mint másfél órásra sikeredett a megbeszélés, és amit erről itt mondhatok, hogy több mint 210 millió ft-os 100%-os állami támogatású fejlesztés valósul majd meg. Szeptemberben döntés fog születni a projektekről, és remélhetőleg 2015-ig befejeződik a kivitelezés. Ami még fontos, hogy a jelenleg is működő, Orci községgel kiépített vízvezetéket, szeretnénk fenntartani „vészhelyzet” esetére. Akik emlékeznek még rá, 2008-ban 14 millió forintért kellett a rendszert működő képes állapotba hozni . Még szerencse, hogy ezt a vezetéket a honvédség évekkel korábban kiépíttette. 2008-ban azért kellett üzembe helyezni ezt a rendszert, mert a laktelepen élő 1000 ember ivóvíz ellátását végző repülőtéri kutakat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elzárta. Hivatkozva arra,hogy a repülőtér értékesítve lesz pályázati úton, ezért kell minden közművét leválasztani.

Azt viszont már elfelejtették „kikanyarintani” ebből a helyzetből, hogy több, még a repülőtérrel kapcsolatos közmű nincs jogilag „tisztába téve”. Többek között, ezért is perelte be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Rt-t, az Ugarde Kft 2010-ben. Megjegyzem, hogy tanúként ,én magam is be voltam idézve a tárgyalásra, és akkor, amikor azt mondtam, hogy a repülőtéri energia megosztásról szóló, több oldal között létrejött megállapodást, 2011 augusztusában írtuk alá, akkor mindent elmondtam erről. Az évek óta folyó per helyett, már réges-régen meg kellett volna egyezni a beruházóval peren kívül. Teremtettek volna új munkahelyeket, elindult volna repülőtér hasznosítása, stb, stb. A repülőtéri ivóvíz kutakból, szerintem ( is ), minden gond nélkül meg lehetett volna oldani, a lakótelepi lakosság ellátását ivóvízzel. A kérdés az, akarták, vagy nem akarták ezt a megoldást, a döntési helyzetben lévők. Segítek a választ kitalálni. Nem akarták ! ( ezt sem..)

Elnézést ezért a kis kitérőért, de mondhatnám úgy is: elkalandoztam..

Az M 9-es autópálya tervezett nyomvonalával kapcsolatban felkeresett, a RODEN Mérnöki Iroda Kft képviselője. Több alternatíva, bocsánat nyomvonal is szerepel a tervek között, de a végleges nyomvonal meghatározásának súlya, nem az önkormányzatok vállait fogja nyomni. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy mindig nem lehet megfelelni mindenki igényeinek. A többség véleménye számít ( itt is ).

Megkeresés érkezett, Witzmann Mihály Somogy Megye 4.választókerületi elnök,Somogy Megyei Közgyűlés Alelnöke részéről. Arról ír tájékoztatást, hogy Pintér Sándor Belügyminiszter úrtól levelet kapott Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés Elnöke. A miniszter úr levelének értelmében az önkormányzati feladatfinanszírozási rendszer korrekciójára kerülne sor, melyhez konkrét észrevételekre, javaslatokra van szüksége a tárcának. Ezen észrevételek, és javaslatok megfogalmazása tekintetében írtam e-mait , Witzmann Mihály, alelnök úrnak. Ne gondolom, hogy itt kellene részletesen „taglalnom” a levél tartalmát, de a blogomban, már korábban írt finanszírozási problémákkal kapcsolatos észrevételeimet „boncolgattam”. Főleg a kötelező önkormányzati feladatok ellátásával kapcsolatban hivatkoztam a finanszírozásra, de az önkormányzati hitel állami átvállalásával kapcsolatban is tettem megjegyzést. A válaszra azért kíváncsi leszek. Szeptemberben lesz lehetőség az önkormányzatoknak, a működéssel kapcsoltban állami segítséget kérni pályázati úton, közismertebb nevén benyújtani az „ ÖNHIKI”-t. Meglátjuk.

A hosszú hét végét pihenéssel, fürdéssel, és a Balaton partján, egy volt munkatársam családjánál is töltöttük. Ezen a héten szabadságon leszek a családdal. Lassan vége a nyárnak, és még ezt az utolsó néhány napot szeretném pihenéssel tölteni . Egy örömteli esemény is történt, mert 18-án éjjel, megszületett Erjábecz Ágnes taszári védőnő kislánya, Júlia, Zoé. Sok erőt, egészséget kívánok a kislánynak, és édesanyjának is…Szüksége is lesz rá…

 

 

2013 augusztus 11.

Köszöntök mindenkit Zsuzsanna napján, 45 éve született Bozsik Yvette balett művész. Megérkezett pénteken éjjel, a várva várt lehűlés. Sokat gondoltam arra, hogy az előre jelzéseket illetően mikor, és milyen körülmények között, fog ide érkezni ez a hidegfront. A lehűlést vártuk, de szelet, esőt, és egyéb kellemetlenséget nem. Ha mindezt megpróbálnám „megspékelni” azzal, hogy mindez a taszári falunapon történik, akkor már talán megértenek. Írtam ezt a pár sort azért, mert a taszári falunapok történetében sokszor fordult már elő, hogy az időjárás „keresztülhúzta” a számításainkat. Megmondom őszintén, hogy hiába volt a taszári falunap korábban, augusztus utolsó szombati napján megrendezve, akkor is többször közbe szólt az időjárás. Hetek, hónapok előkészületeit teheti tönkre ez a „faktor”, egy közösséget érintő rendezvényen, amely az év egyetlen napját van csupán. Az időjárásnak fontos szerepe van, ezért is tartom fontosnak, hogy „legalább” ezen a napon tudjon mindenkinek kedveskedni az önkormányzat.

 

Azért engedtem hosszabbra a bevezetőmet, mert ezen a héten, „szinte minden” munka, a falunap szervezése, és előkészületei körül forgott. A rendezvény helyszínéül szolgáló terület „rendbe rakása”, ( fűnyírás, stb, stb ) kezdődtek az előkészületek. A képviselő-testület ülésén, még az év elején, 500.000 ft-ot hagytunk jóvá, a falunap költségvetésére. Ebből „sajnálatos” kötöttségből adódóan ,támogatókat is kellett kerestem a rendezvényünkhöz. A nehéz gazdasági helyzetben nem volt könnyű feladat találni sem. Azért sikerült több mint 200 000 ft kézpénzt , és egyéb ajándéktárgyak formájában támogatást szerezni. Ezzel a „kilincseléssel is ” egyedül maradtam a szervezésben, de már nem akadok fent rajta, mert ezt is megszoktam már. Az önkormányzati ülésen oly hangos kritizálás hangja a falunap szervezésével lebonyolításával kapcsolatban, a messzi homályba tűnik, pedig ilyenkor ( is ) kellene, teljes mellszélességgel a faluért dolgozni..! Majd a kampánykor kell figyelni ezekre a hangokra ( is ).

 

Az előkészületek rendben lezajlottak, és pénteken délelőtt bementünk Kaposvárra a Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatósághoz a 3 db sátorért. Miután kihoztuk a sátrakat Nacsa József vállalkozó segítségével , Batéba mentek át a színpadért, amit Baté község polgármesterének, Zsalakó Ernő Úrnak itt is köszönök szépen. Az batéi önkormányzattól 2 fő is érkezett, akikkel együtt elkezdődtek a színpad összeállítási munkálatai, valamint a sátraké.

 

A 40 fokos melegben aszalódtunk egész délig, mire minden munkával elvégeztünk. Az időjárás előre jelzéssel mindenki tisztában volt, és csak reménykedtünk, hogy nem mossa majd el a falunapot az eső. Éjszaka aztán nagy széllel, megjött a lehűlés. Reggel fél 6-kor keltem, és amikor kinéztem az ablakon, akkor megnyugodtam meg egy kicsit, mert láttam, és éreztem, hogy nincs gond. Éreztem, hogy hűvös van, de rövid nadrágban mentem a Sport Centrumhoz. Megkezdődött a „nagyüzem”.

 

A hűvös reggeli időjárásban a helyszínre érkezők, csak néhányan „lézengtek”, de ez általában megszokott ilyenkor. A délelőtti futball mérkőzések, és vetélkedők szervezésében, és lebonyolításában Benke Gábor jeleskedett. Az ebéd a többségnek ízlett, de azért akadtak kivételek is. Velük sajnos nem tudunk mit tenni. A többség a 100 ft-os elővételben vásárolt ebédjegyéért kapott étel minőségét tekintve, elégedett volt.

 

A délutáni műsorok közül , a Somodori Hagyományőrző Egyesületet, a Taszári Rozmaring kórust, és Márió-t emelném ki, hiszen mindig ezekben a pillanatokban vannak sokan a taszári falunapon. Az elégedettséget a taps fémjelezte, és szerintem jó műsort láthattak az érdeklődők.

 

A karaoke után a Castely Rock „formáció következett, akik a gyermeknapon is felléptek színvonalas műsorukkal. Azért is emelném ki őket, mert ingyen léptek fel a falunapon, és köztük Lendvai Melinda, mint taszári lakós érdemeit kell kiemelni. Azért is fontos mindez, mert Ők ilyen módon, és önzetlenül járultak hozzá, a falunap sikeréhez. Követendő példa, amelyet minden helyinek szem előtt kellene tartania.

 

Az utcabál jó hangulatban kezdődött, de sajnálatos módon,csak éjfélig tartott, mert egy állampolgárt zavart a zene, ami miatt nem tudott aludni. Az, hogy az év egyetlen éjszakai falunapi utcabálját miért nem lehet kibírni, azt nem tudom, de hát nem vagyunk egyformák.

 

Sajnos egyetlen meghívott vendég érkezett a falunapra, Dr Kolber István, Taszár Község Díszpolgára személyében. A többit nem akarom kommentálni, mert a falunap színvonala., a költségvetéssel arányos. Mindenkinek át kell a jövőben gondolnia azt, hogy hogyan tud hozzájárulni a falunap sikeréhez. Lassan megszűnik a „mindenkinek minden ingyen van” elv, és szépen újra kell gondolni a „ Falunap” szó jelentését, és tartalmát is. Ne azt várd, hogy Taszár mit tesz érted, hanem azt keresd, hogy Te mit tehetsz Taszárért…

 

2013 augusztus 5.

Krisztina napja van,51 éve hunyt el, Marilyn Monroe amerikai színésznő. Ismét eltelt egy hét. Mit mondok? Egy hónap! Augusztus van! Az „előbb” még január volt, most pedig „lassan” vége a nyárnak, és megint őszbe fordul a naptár. Olyan gyorsan mennek a napok, hetek, hónapok, évek, hogy szinte „észre sem veszi az ember”.

 

Az elmúlt héten is az időjárás „borzolta a kedélyeket”, mert ez a forróság bizony megvisel mindent, és mindenkit. Az elmúlt hét feladatinak tekintetében a település közterületeinek karbantartását, és a kommunális feladataink ellátását emelném ki, ha lehetne szó „kiemelésről”beszélni. Egyeztettünk még a képviselő-testülettel a falunappal kapcsolatos teendőkről, és az önkormányzatot érintő megtakarítások lehetséges alternatíváiról is. A legfontosabb, amelyet ma elmondhatok erről a megbeszélésről is,hogy a taszári önkormányzat élen jár a „Rezsicsökkentésben”. A Tisztelt Taszáriakat mindez ma annyiban érint, hogy a szemétszállítás díját, már január óta az önkormányzat fizeti az állampolgárok helyett. Nem tudom, hogy ezt a „gesztust” mennyire értékelik, vagy tudják, de én mindenképpen komoly segítségnek tartom. Ajánlom minden önkormányzat vezetőségének ezt a típusú „támogatást” megfontolni.

 

Készülünk a hét végi Falunap rendezvényre, amely nem kevés feladatot ad az önkormányzatnak. Meg kell említenem, hogy az elmúlt évek „gyakorlatától” eltérően, idén, „mindössze” 500.000 ft az az összeg, amit elkölthetünk erre a rendezvényünkre. Az már egy másik kérdés, hogy mit, és hogyan tudunk majd megvalósítani ennyi pénzből. Sokkal visszafogottabb, és „kevésbé színes” lesz ez a falunap idén. A gyermekek részére biztosított „ingyen riglisek, és ingyen lovaglás”lehetősége nélkül. Az Esély Alapszolgáltató központ vezetője, egy ingyenesen igénybe vehető „ugráló várral” járult hozzá a rendezvényünkhöz.

 

Az idei, „kevésbé színes” jelzőt azért írtam le, mert az elmúlt 10 évben, már jó néhány „Falunapot” volt módom megszervezni, és lebonyolítani. Ezért vettem a bátorságot arra, hogy ezt a „jelzőt” használjam. A pénz természetesen „nagy úr”. Minden esetre, aki jól akarja érezni majd magát, annak lehetősége is lesz erre.

 

Vasárnap reggel a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap, és Haditechnikai bemutatón voltam. A meleg nagyon megviselt mindenkit, de a látvány sok mindenért kárpótolt. Sok ismerőssel találkoztam, és némi nosztalgia is elfogott, amikor a repülőtéren sétáltam. Eszembe jutottak a „régi emlékeim”, és a kerozin szaga a levegőben, ismét „felkavart”. Ezt az érzést csak azok ismerik, akik kötődnek a repülőgépekhez, és szerették is őket.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (8 db)

Pataki Sándor

2013. 08. 28. 21:09

Tisztelt "lakos" !

A vasúttól délre tervezték az egyik lehetséges nyomvonalat. Még nem tudom megmondani, hogy mennyire érintené Taszárt.

Tisztelettel: Pataki Sándor

lakos

2013. 08. 28. 20:44

Üdvözlet. Említette a M9 es pálya nyomvonalát ez mennyire érinti Taszárt?

Pataki Sándor

2013. 08. 27. 12:09

Üdvözöllek Pali Ismét a blogomban!

Igazad van, mert valóban félreértések vannak közöttünk! Először engedd meg, hogy én is tegyek néhány észrevételt a hozzászólásodhoz. Először! Amennyiben a „nyilvánossághoz ragaszkodsz” akkor jelenleg ezt megtehetnéd abban az esetben, ha eljössz a képviselő-testületi ülésre, és ott elmondod a kritikáidat. Mert azért mégis csak az ülésről készült jegyző könyvben szerepelne a hozzászólásod. Ebben az esetben egyből teljesülhetne az a kérésed, hogy mindenki olvashatja a felvetéseidet. Ezeket az észrevételeket nem lehet „szőnyeg alá seperni”, hiszen választ is kell rá adni. Természetesen a helyzet már más megítélés alá esik, hiszen szemtől-szemben elmondhatnád a véleményedet.

Tudom, hogy erre egyből legyintesz, mert hát „macerás” eljönni az önkormányzat ülésére, és ott kivárni azt a pillanatot, amikor megszólalhatsz. Mégis csak egyszerűbb az internetre írogatni, aztán „nyomni egy enter gombot”. Igen! Valóban egyszerűbb! Nézzünk azonban a dolgok lényegét is egy pillanatra. Mi is a lényeg valójában? A megfelelő információ eljut, a megfelelő helyre. Talán leegyszerűsítve ez lenne a LÉNYEG! Így valóban eljuthatna, de a körülmények „objektívebbek”. Ez az igazi megoldás! Lehet hivatkozni sok mindenre, nincs idő rá, kényelmetlen, stb, stb… Ezt is megértem! Mindettől függetlenül én nem zárkózok el a felvetésedtől! Csupán arra hívtam fel a figyelmedet, hogy „hivatalos kérelem nélkül”, még „napirendre sem kerül a kérésed. Ennek a rendszernek pontosan ez a „lényege”. Nem arról kell beszélni, hogy nem akarsz papír alapon kérelmet írni, hiszen ha e-mailt írsz ezzel a kéréssel, ugyan úgy hivatalosan kezeljük a hivatalban. Tedd ! Ide hiába írsz, mert ez nem az a „Fórum”, ahol elintéződik az óhajod. Helyetted nem tudok intézkedni, megemlítem majd a következő ülésen, ha akarod, de az nem ugyanaz.

Arról, hogy a „Te pénzedből” milyen „felesleges dolgokat” finanszíroz az önkormányzat, arról „lehetne beszélni”. Igaz nem tudom, hogy milyen „pénzt” említesz, de engedd meg, hogy egy „apróságot” megemlítsek ezzel kapcsolatban, ha már ragaszkodunk a tényekhez. A „vesszőparipád” a fűnyírás, és a lakossági szemétszállítás ügye. Inkább nyírnád füvet, mint fizetned kelljen a szemétszállításért. Az új önkormányzati rendszerben, un. „feladat alapú finanszírozást” vezetett be a törvényalkotó. Na már most ! Ennek az a lényege, hogy az önkormányzat, az államtól kapott bevételeit, csak arra költheti el,használhatja fel, amire azt címzetten kapja. Ez egy nagyon fontos momentum, és nem lehet „elmenni mellette”! Akkor ragadjunk le mindjárt itt ! Ha van kedved és időd,akkor légy szíves gyere be a hivatalba, és nézd meg a költségvetés állami finanszírozását, hogy találsz-e benne olyan tétel, hogy lakossági szemétszállítás ?
Én nem találtam! Helyesbítek! Mi nem találtunk! Felvetődik a kérdés, hogy akkor milyen fedezete van az önkormányzatnak, ennek a havi 1,1 millió ft kifizetésére? Jó kérdés ugye? Nos! Mi megpróbáljuk elvenni máshonnan! Erre ez a válasz! Nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy előre vetítsük a végeredményt! Előbb-utóbb nem lesz az önkormányzatnak pénze arra, hogy ezt kigazdálkodja. Az általad felvetett fűnyírásra is kap az önkormányzat „címzett központi támogatást”, de ennek a nagysága „köszönőviszonyban” sincs a szemétszállítás éves díjával. Ez „csak” az egyik olyan tétel, amelyet említettem! Fontos, és tisztázandó alaptétel az önkormányzatok gazdálkodását tekintve, hogy vagy a kiadásaikat csökkentik, vagy a saját bevételeiket emelik. A kiadásaink csökkentésében léptünk már előre, de van mit javítani még. Utalnék a szemétszállítás lakosság részére történő áthárítására. Kerülgetjük a „forró kását”, és ezt a „népszerűtlen döntést” egyenlőre senki nem akarja felvállalni. Én őszintén, és nyíltan írok itt erről, mert ( másokkal együtt , én ) sem látok ésszerű alternatívát a sok tízmilliós működési hiányunk egy részének pótlására.

Ezt a helyzetet a kormányzat központi elvonásai idézték elő, így hát nem az önkormányzatot kell hibáztatni, ha a szemétszállítás díját majd a lakosságnak kell fizetnie. Családonként több mint 25.000 Ft/ év . Azt gondolom kedves Pali, hogy az ilyen, és ehhez hasonló problémák megoldásához, nem az önkormányzat Internetes honlapján kialakított Fórum vezet. Persze lehet, hogy neked , most ez a legfontosabb problémád! Nekem nem! Bocsánat!

Tarlósi Pál

2013. 08. 26. 13:38

Megint csak írnom kell, mivel félreértések vannak újfent.
Igazad van, a célom az volt, hogy nyilvános legyen a hozzászólásom, ami itt meg is történt. Én csupán azt szeretném, hogy ugyanezt megtehessem Taszár község weplapján. Kis különbség, de nekem lényeges. Kérvényt ezért nem szeretnék benyújtani, nem akarom felesleges papírhalmokkal terhelni az irattárat. Csupán igényemet fejeztem ki nyilvánosan, hogy a döntéshozók és az állampolgárok is lássák és esetlegesen véleményezzék.
A leírtakkal kapcsolatban valóban elégedetlen vagyok. Olyan dolgokat hoztam fel, amik pénzbe kerülnek/kerülnének az önkormányzatnak. És ugye én is hozzáteszem a magam pénzét a költségvetéshez. Tehát végeredményben az önkormányzat az én pénzemből is finanszíroz/finanszírozna olyan dolgokat, ami szerintem feleslegesek. Mondhatjuk azt is, hogy spórolok az önkormányzatnak. Remélem érthetően fogalmaztam meg, mire akarok kilyukadni.
Talán akik elégedettek azzal, hogy le van vágva az eddig általuk nyírt fű, nem gondolnak ebbe bele. Én pedig vissza akarom fogni a kiadásokat. Ha ezt azzal érem el, hogy levágom a füvet a házam körül, akkor azzal. Ennyit tudok tenni a közért.
Ennek fényében talán a kistraktor kopására tett megjegyzésem sem ízléstelen. Ha a pl. társasházak előtt nem kellene a közterületet nyírni, akkor egy fűnyírópengével nem tízszer, hanem tizenötször lehetne lenyírni a parkot, mielőtt elkopik. Erre akartam célozni előző hozzászólásomban is.
A segítséget pedig már megköszöntem lentebb („Hogy dícsérjek is, megjegyzem, nagy segítség számomra, hogy a közterületek fűnyírását rendszeresen végzi az önkormányzat.”), de megköszönöm akkor most mindenki munkáját, aki a közért dolgozik. Köszönöm.

Pataki Sándor

2013. 08. 25. 15:36

Kedves Tarlósi Pali!

Köszöntelek ismét a blogomban! A hozzászólásoddal ismételten teljesült az egyik felvetésed, a FÓRUM létrejötte. Nyilvános helyen szólhattál hozzá,ezért mások is olvassák, és amint látod, nem törölgettem ki egyik hozzászólásodat sem. Ahogyan leírtam ezt a néhány sort, egyből felvetődik néhány logikus kérdés a részemről…Kinek címezted a hozzászólásaidat..? Szerintem nekem , ezért is írtál a „hozzászólások” rovatba ! Megkaptam ? Igen ! Elolvastam ? …. Akkor mi is a kérdés..?? Miért írsz nyilvános kérdést , ha megtehetnéd „privátban” is, úgy, hogy csak én lássam az üzenetedet..? Ezt a kérdést nem neked kellene megválaszolnod..? Miért érzed magad attól sokkal jobban, ha más is olvassa a hozzászólásaidat? Említetted az Utasi Tamás blogját..Akkor miért nem oda írtál..? Pontosan tudod, hogy nem én, hanem a képviselő-testület döntött úgy, hogy megszünteti a vendégkönyvet a hivatalos honlapon. Írni kell egy kérvényt a testületnek, hogy legyen „FÓRUM” a honlapon, és vagy lesz, vagy nem.. Ennyi az egész !

Egyébként a testületi ülésről készített video felvételek lejátszásának hiányára utaltam már a korábbi üléseken, és az volt a válasz, akit érdekel a testületi munka, az jöjjön el, és hozzászólhat. Nem valakinek az önkénye miatt nincs levetítve már január óta egyetlen ülés sem a helyi tv-ben, hanem a helyi Szervezeti és Működési Szabályzatban lévő, és ide vonatkozó hiányosság miatt. Hivatalosan lehetett hivatkozni erre, és hivatkoztak is. Nincs szabályozva az ülés levetítésének körülménye, ezért nem vetítik le. Ennyi! Azt, hogy közel 10 évig miért nem tették ezt,vagy miért nem hivatkoztak erre,azt nem akarom firtatni. Nekem személyes hibám is van ebben.

Fórum nélkül is van lehetősége mindenkinek, ha ötlete, vagy jobbító szándéka van, esetleg kritikája, akkor azt most is megteheti. Meg is teszi !

A képviselők e-mail címére utalva , Ők nem közszereplők. Az e-mail címüket vagy nyilvánosságra hozzák, vagy nem. Erre nem igazán tudok mit mondani, bár véleményem van róla.
Amúgy ha valaki a képviselőknek akar írni e-mailt, akkor küldje el a hivatal központi címére, és elküldjük mindenkinek. Gondolom nem ezt a választ vártad, de most nem tudok mást írni, ne haragudj. A honlap átalakítását szerintem is meg tudnánk oldani házon belül is, de úgy érzem, hogy „valamilyen oknál fogva”,senki sem akarja átalakítani. De ha tovább ragozhatom a kialakult helyzetet, akkor nem igaz, hogy egész Taszáron nincs senki, aki az önkormányzati honlap „frissítését” nem tudná elvégezni .

A fűnyírás! Egyetlen szóval sem kell megerősítened abban Kedves Pali, hogy elégedetlen vagy. Ezt az elégedetlenséget tisztán kiéreztem a „stílusodból”, mert ugye elégedetlennek lenni a legkönnyebb a világon! A probléma megoldása, azonban már „más tészta”, oda már másra is szükség van.

Amennyiben biztosan Te is tudod, a kormány részéről egyértelműen látszik, hogy a „Start Közmunka Program”-ra építik az önkormányzatoknál, az álláskeresők foglakoztatását a jövőben. Ez a közfoglalkoztatási rendszer működik már évek óta. Nem tudom megmondani, hogy lesz-e jövőre, vagy mennyi embert tudunk majd foglalkoztatni ezekben a programokban. Egyenlőre van, és ez a lényeg. Nem tudok erre a kérdésedre most választ adni, de szerintem nagyon kevesen tudnának. Én a jelen helyzet megoldására gondolok. Amennyiben jövőre nem lesz közmunka, akkor nyilván valóan fűnyírás sem lesz olyan módon, mint idén. Az én házam előtt sem vágja senki a füvet, mégis megoldom a fűnyírást. A kistraktor kopásának „finanszírozását” felhozni, ebben helyzetben elég ízléstelennek tartom, már ne is haragudj. A „köz” érdekében végzett munkához hozzátartozik a „kopás” mértéke is, legyen az óvoda udvar, vagy közterületen végzett fűnyírás. Rajtad kívül nem tudok senkit aki azért „elégedetlenkedik”, mert levágja az önkormányzat a füvet a háta előtt. Idén levágjuk, mert az állam támogatja. Jövőre, ha nem lesz rá mód és lehetőség, akkor majd nem vágjuk le, és ennyi! Akkor majd mindenki megoldja a fűnyírást úgy, ahogy tudja. Megjegyzem, hogy édesapád csak úgy keveredett ide, hogy Ő emlegette már korábban azt, hogy… „Bezzeg más településeken mindenki előtt levágja az önkormányzat a füvet. Taszáron ezt miért nem lehet megoldani? „ Köze nincs sok a Te véleményedhez, de érdekességként írtam, hogy pont Te kritizálod ezt a segítség nyújtás ahelyett, hogy megköszönnéd az önkormányzatnak.

A szemétszállításról is „csak annyit” mondanék, hogy 2013 .01.01-től az állam elvette az önkormányzatoktól azt a pénzt amiből a lakossági szemét szállítást finanszírozta.

2013-ban 11 millió ft-ot fizet a taszári önkormányzat, a lakosság helyett szemétszállításra. Szerinted ki akar ma, szemét szállítási díjat fizetni? Senki ! Én sem! De valakinek fizetni kell, mert kötelező önkormányzati feladat! Ezen a héten Cegléden nyaraltunk a családommal, és megismerkedtem egy Budapest melletti, 5000 lakosú nagyközség egyik önkormányzati képviselőjével. Amikor megemlítettem neki, hogy Taszáron nem fizetnek az emberek a szemét szállítás után díjat, akkor nem értette, hogy miről is beszélek. Az volt az első kérdése, hogy : Miért, van pénze a településnek erre? Az állam nem ad egy forintot sem erre a feladatra! Akkor meg miért..? Náluk már évek óta fizetnek ezen a településen az emberek a szemét szállításért, és nem gazdagabbak az ott élők, mint a Taszáriak. Tovább megyek ! A szomszédos településeken tavaly, az év utolsó napjaiban üléseztek az önkormányzatok képviselő-testületei azért, hogy áthárítsák a szemét szállítási díjat a lakosságra. Taszáron nem akarja a testület napirendre venni ezt a kérdést. Fizeti az önkormányzat a lakosság helyett, de meddig ? Ameddig tudja, és lesz pénze, vagy amíg csődbe nem megy ez miatt! Mert ugye ez a helyzet is előfordulhat ! Te melyiket választanád? Inkább anyagi csődbe vinnéd a falut, vagy áthárítanád a szemétszállítási díját a lakosságra? Mindezt csak azért kell eldönteni, mert az állam elvette a pénzt az önkormányzatoktól.

Még egy érzékletes példa a jelen anyagi helyzetre utalva, ha megengeded. Közvilágításra önkormányzatunk az államtól a 2013-as évre 360 ezer ft-ot kap, a 4,3 millió ft valós kiadással szemben. Szerinted a közel 4 millió ft különbséget miből gazdálkodjuk ki ? Most augusztus végét írjuk, és nincs csődben az önkormányzat? Nem a traktor kopásából spóroltuk meg , elhiheted !

Tarlósi Pál

2013. 08. 23. 14:08

Bocsánat, de itt alapvetően félre lett értve valami. Én nem gondolom, hogy a hivatal emailcímére érkezett leveleket nem olvassa el senki (a hivatal dolgozói biztosan elolvassák és iktatják is). Amire én gondoltam, az a FÓRUM (mint az ókori Rómában). Ennek lényege pedig az, hogy NYILVÁNOS (mint az ókori Rómában a fórumok), bárki olvashatja, a hivatali levelezést pedig nem. Tehát a véleményem sok év óta egyáltalán nem változott. De meg lehet nézni Utasi Tamás honlapját, ott is le van írva ugyanez, csak 2011-es dátummal.
Ha már említetted, hogy a címzettek megkapják az üzeneteket: a képviselőknek hogyan tudok emailt írni? Mert nem hiszem, hogy a hivatali levelezést olvasnák
Rendben, az ügyfélfogadási idő ki van írva, de az ügysegédé nincs. Nekem pedig arra lett volna éppen szükségem. Az meg egy dolog, hogy ott ültem a kamera túloldalán, de mindent én sem jegyezhetek meg. Az viszont igaz, hogy amióta nem dolgozom a hivatalban, a közügyekről is tájékozatlanabb vagyok.
Honlap: én a jegyzőkönyvben olvastam, hogy árajánlatot kérnek erre a feladatra. Ebből pedig következik, hogy pénzt is szánna rá az önkormányzat. Még mindig azon a véleményen vagyok, hogy ezt lenne, aki meg tudná csinálni házon belül.
Fűnyírás: persze, idén van rá mód a közmunka programban, de jövőre lesz-e? Hanem, akkor miből lesz finanszírozva? Esetleg a szemétszállítást majd a lakosság fizeti, abból lesz erre megtakarítás? Mert én inkább nyírok, mint fizetek. Ráadásul azt sem hiszem, hogy mondjuk a fűnyíró traktor kopását is finanszírozza-e a közmunka program? Bocsánat, hogy ennyire kötözködök, de ez a helyzet. Lakos vagyok, aki elégedetlenkedik… :-)
Az meg, hogy édesapám mit mond, annak mi köze az én véleményemhez? Félreértés ne essék, legtöbbször egyetértek vele, de nem tudom, ez most hogy keveredett ide példának. De ha már idézünk: mintha olyat is mondott volna, hogy régen a faluban mindenki a saját portája előtt söpört.
További szép napot és jó munkát!

Pataki Sándor

2013. 08. 09. 19:12

Tisztelt Tarlósi Pál!

Köszönöm az észrevételeket, amelyeket itt fogalmaztál meg. Talán arra gondoltál akkor, amikor ide írtad le a kérdéseidet, hogy ha a hivatal e-mail címére írsz, akkor nem olvassa el senki, esetleg nem jut el a címzetthez..

Mert akkor rosszul gondoltad.

Ezeket az elektronikusan érkezett üzeneteket is éppen úgy kezeli a hivatal, mint a postai úton érkezett leveleket.

Ez a blog nem az önkormányzat hivatalos, internetes fóruma, és nem is szeretném, ha az lenne!

A polgármesteri hivatal ügyfélfogadási idejével kapcsolatosan, még ilyen észrevételt eddig senkitől sem kaptam. Azért furcsa ez az észrevétel pont tőled, mert hosszú évekig dolgoztál az önkormányzatnál, és „minden”, a hivatalt érintő információt ismersz. Emlékeim szerint, a kamera másik oldalán álltál akkor, amikor a legutóbbi ügyfélfogadási időt érintő módosítás történt. Mondhatnám úgy is, hogy az elmúlt években változtatás nem volt. Az önkormányzat előtti út mellett, óriási táblát helyeztünk ki már több éve, ezen az aktuális információk találhatók. ( már akit érdekel ). A települési ügysegédet érintő észrevételedet továbbítom a jegyzőnek.

Az önkormányzat internetes honlapjának frissítése, már lassan szerintem is aktuális feladat lesz. Én személy szerint nem gondoltam radikális átalakításra, de vannak jó, és hasznos ötletek, amiket máshol láttam. Egyéb iránt többünknek is ez a véleménye a Taszár község honlapról. Forráshiány miatt, egyenlőre nem tudjuk módosítani . Félreértés ne essék, nem az elfogultságodra gondolok e témában, hiszen Te végezted a honlap karbantartását, és adatinak frissítést . A honlap aktualítása ,frissítése az egyetlen téma jelenleg, amelyről a képviselő-testület döntött.

A honlapot érintően, felvetetted még a „fórum kérdését”.

A vélemények, észrevételek közlésére, az önkormányzat e-mail címét kell igénybe venni, amit a honlapon is megtalálnak a Tisztelt érdeklődők.

Részben azért is szűnt meg az önkormányzat ( és nem csak a taszári) honlapján a vendégkönyv, mert nem arra, és nem olyan stílusban használták a "fórumozók", amire ezt szánták.

A kritikáktól nem féltem és félek, de nem biztos, hogy az stílus, és tartalom, amit néhányan megengedtek maguknak a vendégkönyvben, az egy közösségen belül tolerálható. Emlékeim szerint, ezekkel az elvekkel korábban neked sem volt semmi problémád, amikor még az önkormányzatnál dolgoztál. Az e-mail címhez kötött hozzászólási lehetőséggel nem sokat javult a helyzet, ezt Te is pontosan tudod. Sőt! Most egy csapásra más lett a véleményed..?! Minden esetre, ez nekem egy kicsit furcsa.

Ugyan annyi fáradtságába, energiába kerül egy hozzászólást az internetes honlap vendégkönyvébe, fórumába beírni, mint a hivatal e-mail címére elküldeni. Annyi a különbség, hogy a vendégkönyvet többen olvassák, az e-mailt, pedig kevesen. A helyzeten azonban nem változtat a kérdésed , mert szerintem a lényeg a fontos ebben az esetben is. A címzett kapja meg az üzenetet ! Ez a lényeg ! A többi csak kifogás, magyarázkodás, meg rossz indulat. Jelenleg ez a lehetőség pedig adott. Mindenki élhet vele. Neked mi a problémád ezzel? Miért?

A Fűnyírás!

Ha jól emlékezek, és ne haragudj, de nem személyeskedek veled. A Te édesapád volt az, aki a korábbi időszakban bírálta a képviselő-testületet, engem azért, mert nem vágjuk a füvet, minden ház előtt . ….„Bezzeg az X, Y településen az önkormányzat mindenki előtt vágja a füvet. Taszáron meg..?!”

Most vágjuk a füvet,pályázaton nyertünk eszközökre is, és most az a problémád, hogy : miért? Természetesen vannak a munka szervezésén „javítani valók”, de…

A „Start” közmunka program ad lehetőséget arra, hogy ezt a feladatot ( is ) megoldjuk. Ezen munkán túl sokat takarékoskodni nem tudunk, de engem „csak a szándék vezérelt”, hogy ápolt, gondozott település legyen Taszár. Úgy tapasztalom, hogy ez sem okoz maradéktalan elégedettséget a Tisztelt állampolgároknak.

Tarlósi Pál

2013. 08. 08. 13:16

Pár apró észrevétel:
Az önkormányzat épületének bejáratáról ugyan eltűntek a cetlik, csak most nem lehet tudni az ügyfélfogadás időpontjait. Pontosabban ma már láttam (egy hete még nem) a hirdetőtáblán ezeket kiragasztva, de pl a települési ügysegédről még mindig nincs semmi.
Meglepődve olvastam a 07.17-i ülés jegyzőkönyvében, hogy a honlapot a testület meg szeretné újítani-természetesen nem ingyen. Mi a probléma a weboldallal? Céljának szerintem tökéletesen megfelel. Ami nagyobb munka lenne, az esetleg az egész menürendszer egyszerűbbé tétele. Volt dolgozóként én is frissítettem-alakítgattam a honlapot, így elmondhatom, hogy ez semmilyen speciális tudást nem igényel. A honlaphoz egy teljesen magyar nyelvű, logikusan felépített, súgóval ellátott karbantartó csomag tartozik. Használatának elsajátításához csak némi idő szükségeltetik. Erre a feladatra –ahogy Nemes András képviselő is megjegyezte- tökéletesen megfelelne az IKSZT vezető/programszervező Nemes Andrásné. Tehát nem értem, miért kellene erre pénzt adni. (Ahogyan azt sem, hogy miért csak most jut eszébe a tisztelt testületnek ez az egész.)
Ha már honlap, akkor megint csak megjegyezném, hogy szükség lenne egy fórumra, méghozzá Taszár hivatalos weblapján. Hiszen most a közügyekről Pataki Sándor (magánember? polgármester?) blogjában írok, ami azért nem ugyanaz. Az sem indok, hogy régen minden névtelen egyén csak ócsárolta a község vezetőit, teleszemetelve az üzenőfalat és rossz hírét keltette a községnek. De miután be lett vezetve az email-hez kötött regisztráció, nem volt olyan üzenetdömping, amit ne lehetett volna kezelni. Aki nem tartja be az alapvető viselkedési normákat, az repül. Nem kell itt szólásszabadságra hivatkozni. Persze a testületi tagoknak is kellene a fórumot nézni és adott esetben reagálni, de hát ezért (is) kapták a laptopokat.
Hogy dícsérjek is, megjegyzem, nagy segítség számomra, hogy a közterületek fűnyírását rendszeresen végzi az önkormányzat. Ezt köszönöm a közmunkásoknak is (bár van aki szerint a kötelezően elvégzendő munkát nem kell megköszönni).
De ezzel kapcsolatban mégis csak az a véleményem–attól függetlenül, hogy nekem időt és energiát takarít meg az önkormányzat-hogy vissza kellene hozni a régi rendszert, amikor is mindenki a maga portája előtt tartotta rendben a közterületet. Ebben a nehéz anyagi helyzetben az önkormányzat elég nagy összeget tudna megspórolni ezen, plusz a közmunkások is tudnának mást csinálni. Ezelőtt is csak néhány társasház miatt lett módosítva a rendelet. Vissza kellene mielőbb állni, mielőtt a jónép nagyon megszokja ezt a kényelmes helyzetet-magamat is beleértve. :-) Így az önkormányzat is pénzhez jutna és a lakosság sem háboroghatna különösebben, hiszen nem pénzt vennének ki a zsebükből.

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom