A Reptér Akadályozza a vállalkozást?

 

 

Az elmúlt időszakban Taszár község „meglepően” sokat szerepelt a médiákban, amely most engem késztetett arra, hogy leírjam a véleményemet ezekről a Taszár községet érintő „közszereplésekről”. Általában nem szoktam minden egyes hírt kommentálni, de akkor, amikor a községünket alaptanul , vélt, vagy valós indokokra hivatkozva tüntetik fel kedvezőtlenül, akkor már én sem állom meg szó nélkül a „történteket”. Hasonlóan Utasi Tamás képviselő úrhoz, aki a Sonline weboldalán emelte fel a szavát, településünk nevének „besározása” miatt,most engem is hasonló szándékok vezérelnek . Az alábbi linket beírva a keresőbe , kaphatnak tájékoztatást a Tisztelt érdeklődők bejegyzésem okára.

A Somogy Tv 2013.07.30-i híradójában elhangzottak.

http://www.somogytv.hu/videok/hirado/93845/

 

Takács Péter, 2013 június 11-én, írásos kérelemmel fordult Taszár község képviselő-testületéhez, hogy a helyi építési szabályzatát módosítsa, továbbiakban HÉSZ . Hivatkozása szerint, idézem:… „-szakmai véleményeket figyelembe véve-vizsgálja felül a fenti önkormányzati rendeletét a helyi korlátozást törölje.

Megjegyezni kívánom, hogy a fenti döntés meghozatalához nem szükséges kikérni az illetékes szakhatóságok állásfoglalását, mivel ez kizárólag szöveges módosítást tartalmaz….” idézet vége.

 

Ennyit a kérelem lényegéről.

 

A kérelmet a jegyző, törvényesség, és eljárási szempontok alapján megvizsgálta, és a megfelelő szakhatóságokkal az ülés előtt egyeztetett. Ezen előzmények után került beterjesztésre a kérelem, a soron következő 2013.06.27-i testületi ülésre.

 

Szembetűnő különbség a kérelem idézett szövege között, hogy a Tisztelt állampolgár nem ismeri az ide vonatkozó jogszabályokat, ezért indoklása a kérelemében helytelen.

 

A települések, a Helyi Építési Szabályzatukban a az épített környezet kialakításáról szóló 1997.évi LXXVll.törvény 9/B § (2) bekezdés b) pontja alapján a helyi építési szabályzatot a településszerkezeti terv alapján, a települési önkormányzat képviselő-testülete dolgoztatja ki, és állapítja meg. A fentiek miatt a módosítási eljárások megindítása, és a végső változat elfogadása, is testületi hatáskörbe tartozik.

 

Az engedélyezési eljárások 2013 január 1-jétől lényegesen megváltoztak. Bármely módosítás esetén a „HÉSZ”-t hozzá kell igazítani a hatályban lévő jogszabályokhoz, illetve a megyei területrendezési terv változásokhoz. Tehát nem elegendő csak a kérelemhez igazodó módosításokat átvezettetni, hanem valamennyi a jogszabály változásából adódó módosítást el kell végezni.

 

A HÉSZ módosítását kizárólag szakirányú tervező végezheti, ezért felvettük a kapcsolatot a Virányi Építész Stúdió Kft-vel. Tájékoztatásuk alapján a módosítási dokumentáció elkészítésének hozzávetőleges költsége –amennyiben csak a kérelemben foglalt munkarészeket érinti-minimum-1,2 millió ft+ ÁFA összeg lenne. További járulékos költség, hogy a Nemzeti Kateszter Nonprofit Kft-től kb. 800.000 Ft+ ÁFA összegben meg kell rendelni a vonatkozó digitális térképet.

 

A képviselő-testületnek a fenti feladatra, az idei évben forrás nem áll a rendelkezésére.

 

A fenti három bekezdés idézet abból a levélből, amit a 2013 junius 27-i testületi döntésünk értelmében írtam Takács Péternek.

 

Nem tudom, hogy az olvasók mennyire vették észre azt a „különbséget” ami a kérelem benyújtója, illetve a Somogy Tv híradóban szereplő személyek között van. Nevezetesen a kérelmező Takács Péter, a híradóban nyilatkozó állampolgár Takács Dezső. (?)

 

Én nem akarok messzemenő következtetéseket levonni riport tanulságából, de szerintem ezt az „ügyet” nem ilyen módon kellett volna elintézni. Utalok arra, hogy attól, még nem fog megoldódni a kérdéses ügy, mert kihívják a Tv-t.

 

Nem igazán értem, hogy a korrekt, és jogszabályi kiegészítésekkel megfogalmazott levél miért váltotta ki ezt a reakciót Takács Dezső Úrból. A kérelemben szereplő, Taszár község Rendezési Tervét időszakonként kell a képviselő-testületnek felülvizsgálni a szakértő hatóság bevonásával, ami az utóbbi 10 évben meg is történt. Azt is elmondom, hogy ezzel az építési szabályzattal kapcsolatban a fenti időszakot érintve, még egyetlen állampolgárnak sem volt kifogása, javaslata, panasza. Most azonban úgy látszik, hogy más „szelek fújnak”.

 

Sajnálatosnak és feleslegesnek tarom ezt, a „médián keresztüli üzengetést”, mert nem vezet sehová.

 

Az önkormányzatnak nincs forrása HÉSZ módosítására, amit szépen, egyértelműen le is írtam a kérelmezőnek, a testületi döntés értelmében. Sajnos nem lehet mindenkinek a kedvében járni, és évente változtatni, az ilyen magas költséggel járó önkormányzati szabályzati módosításokat. Ezt is Tisztelettel meg kellene érteni mindenkinek. Amennyiben nem, akkor fizesse ki a kérelmező a módosítással járó költségeket, mint ahogyan azt nem is olyan messze, egy településen megtették. Akinek az érdekében állt a módosítás, az fizetett. Ennyi! 2005-ben és 2009-ben is módosítanunk kellett ezt a helyi építési szabályzatot, de akkor senkinek semmi észrevétele, javaslata nem volt.

Most bezzeg...

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom