Mindennapok 2013 július

 

 

2013 július 29.

Flóra és Márta napja van, 30 éve hunyt el Louis Bunuel spanyol születésű mexicoi filmrendező. Nagyon kellemes időjárás uralkodik manapság a Kárpát-medencében, úgyis mondhatnám, hogy szélsőségesen meleg. Ezt halljuk a médiákból, a tv-ből, rádióból, és az interneten is figyelmeztetnek a hőségre, és valóban. Egyre megterhelőbb ez az időjárás. Túl sokat nem tudunk tenni a mérséklésére, inkább az elviselésének a körülményeit próbálja mindenki mérsékelni, a maga eszközeivel. Van aki a víz mellett, és van aki a hűs szobában igyekszik enyhíteni a meleg okozta megpróbáltatásokon. A kiváltságosok pedig a légkondicionált lakásban, ne tán-tán légkondícionált munkahelyen igyekeznek átvészelni ezt az időszakot. A siófoki önkormányzatnál a hivatali dolgozókat „kényszerszabadságra” küldték a hőségre való tekintettel. Én magam is ezt a megoldást alkalmaztam, de én, „csak”a közmunkások tekintetében, lévén, hogy a hivatalban minden helység klimatizált.

 

Az elmúlt héten szabadságon voltam, és pihentünk otthon a családdal, de a 20. házassági évfordulónkat, és a születésnapomat Egerben töltöttük. Azt gondolom, hogy a jelen helyzetben szükségünk is van a pihenésre, feltöltődésre. A gyerekekkel lehetőség szerint fürödni jártunk, járunk, hiszen ez az egyik legfontosabb „kikapcsolódás” ebben az időszakban.

 

Ma van az első munkanapom a hivatalban így szabadság után, most „gőzerővel ráfordultam ” a falunap szervezésére is. Igen csak kevés pénz van ennek a rendezvény megszervezésére is, és őszintén mondva én személy szerint nem is tartom „jó ötletnek” a falunap megtartását, az önkormányzatunk jelen anyagi helyzetében. Az önkormányzatunk helyzetünkhöz igazodva mindenen „takarékoskodni próbál”. Nem tudjuk támogatni a korábbi évek gyakorlatának megfelelően az egyesületeinket, csökkentettük a tankönyv támogatás mértékét, és a szép korúaknak sem tudunk idén már támogatást adni. Igen! Elérte Taszárt is a megszorítási hullám. Nem látom még a megoldásokat kristály tisztán, mert az önkormányzatok forráshiánya az elvonások miatt magasabb annál, mint azt a jelen pályázati lehetőségekből az állam pótolni igyekszik. Ez az elvonás az, ami igazán rányomja a bélyegét az önkormányzatok működésére. A képviselő-testületünkben is forrong az indulat ez miatt, mert a kötelező feladatok ellátását nem finanszírozza az állam teljes mértékben, de válaszok egyenlőre még nincsenek a problémáinkra..

 

 

 

2013 július 22

Köszöntök mindenkit Magdolna napján, 67 éve született Markos György humorista, előadóművész. Édesanyámnak is ma van a névnapja, Isten éltesse sokáig erőben,egészségben. Igazi hamisítatlan nyári időnk van. Nem igazán akarok bővebben kitérni az időjárás elemzésére, mert mindenkinek eltérő a véleménye erről a témáról, mint egyébként a napi történésekről. Ezért inkább csak annyit említek meg, hogy érik a barack ( is ), és a lekvár befőzésével vagyunk itthon is elfoglalva. Már amikor lehet kapni a boltban dzsem fixet, mert az is nehezen elérhető így „szezonban”..

 

Az önkormányzatnál „uborka szezon” van, a fűnyíráson és a fák ágainak felmetszésén, a csapadékvíz elvezető árkok tisztításán, és a mezőgazdasági utak karbantartásán, és az utak padka javításán kívül ,nem sok „új” eseményről számolhatok be. Az óvodai tisztasági meszelése most van folyamatban, és az orvosi rendelő tisztasági meszelése is a közeljövőben valósul majd meg. A múlt hét legjelentősebb eseménye a szerdai rendkívüli képviselő testületi ülés volt, amelyen 16 napirendet tárgyaltunk meg. Ezekből a napirendekből, csak a jelentősebbeket emelném ki. Elfogadtuk a repülőmúzeum tárgyában előterjesztett, Dr Fekete László ügyvéd úr által készített „feljegyzést”, így az önkormányzat, és a Megyei Veterán repülő Egyesület immáron hivatalosan is kifejezte megállapodásai szándékát Tarlós József, és Kontsagh Sándor felperesekkel. A bírósági tárgyalásig ennél többet immáron nem tehetünk az „ügy” megoldása érdekében. A 2013-2014-es tanévre szóló tankönyvtámogatásról szóló rendelet akkor nem került elfogadásra, de ma reggel rendkívüli ülésen sikerült újra tárgyalni, és elfogadni ezt a rendeletet. 10.000 ft-ot tud adni az önkormányzat azoknak a taszári lakosoknak, akiknek a gyermekei iskolába járnak. Itt is vannak kivételek, mert az alanyi jogon mentességben részesülők a törvény erejénél fogva ezt a támogatást nem igényelhetik.

 

-tartósan beteg

-szakértői bizottság szakértői véleménye alapján fogyatékos, halmozottan fogyatékos, fejlődési zavarral küzd

-három vagy több kiskorú, illetve eltartott gyermeket nevelő családban él

-nagykorú és saját jogán iskolázatási támogatásra jogosult

-rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül

 

A fenti körbe tartozók az iskolától kapnak térítésmentesen tankönyveket. Akik nem tartoznak a kedvezményezettek körébe, azok a tankönyvekre kapott, és befizetett csekkekkel, szeptember 30-ig nyújthatják be támogatási kérelmüket az önkormányzatnál. A beiskolázási rendelet szövegében minden pontosan meg van fogalmazva, ezért kérek mindenkit, hogy az önkormányzat honlapját is olvassák.   Úgy gondolom, hogy ebben a jelenlegi gazdasági helyzetben, még ez a támogatás is méltányolandó. Ezen a héten szabadságon vagyok, és igyekszek pihenéssel,és kikapcsolódással tölteni az időmet. Mindenkinek kellemes hetet kívánok tisztelettel !

 

 

2013 július 14.

Örs és Stella napja van, ma lenne 95 éves Ingmar Bergman svéd filmrendező. Köszöntök mindenkit ezen a kellemes nyári napon. Azt gondolom, hogy az elmúlt hét időjárása minden szélsőségtől mentesnek nevezhető. Lehet, hogy többen talán nem értenek egyet ezzel a megállapításommal, de én úgy gondolom, hogy olyan időjárást sem tudnék mondani, ami mindenek egyhangúan tetszene. Ebből az egyszerű tényből kiindulva kezdem „gondolatmenetem gombolyagát felgömbölyíteni”. Ha fogalmazhatok ilyen fenkölten.

Távol áll tőlem, hogy most a magyar irodalom választékos, és míves nyelvezetén, kalauzoljam a Tisztelt olvasókat. Nem igazán hiszem, hogy ezzel a nyelvezettel,s amely azért nem áll olyan messze tőlem, kellene elvonnom a figyelmüket. Ezért inkább maradnék a korábban „megszokott stílusnál”.No, de ezen rövid „kitérő” után, a „húrok közé csapok”, egy „laza mozdulattal”.

Az elmúlt bejegyzésemet, a vasárnap esti viharral fejeztem be. Most pedig ezzel a viharral kezdem, mert sajnos hétfőn reggel, miután felkelt a nap, akkor láttuk csak igazán a pusztítást. Sajnos sok munkát adott a vihar utáni faágak eltakarítása a lakótelepen, és a temetőnél is. Ezt még tetézzük a fák ágainak a felmetszésével, és akkor még a jövő héten is ágakat szállítunk.

A bejegyzéseimet követők olvashatták, hogy a repülőmúzeum tárgyában július 3-án megegyezés született az önkormányzat emeleti tárgyalójában. Amilyen nyugalommal írtam erről a hírről, olyan nyugalommal érkezett a felperesektől egy e-mail. Egészen pontosan Tarlósi József úr írt egy üzenetet.

Tudni illik, az önkormányzat jogi képviselője, Dr Fekete László ügyvéd Úr, aki nem mellesleg a Kaposvári Ügyvédi Kamara Elnöke is egyben, szerkesztett egy megállapodás tervezetet. Ezen tervezet tartalmazza leírva azokat a „kritériumokat”, pontokat, amelyekről a tárgyaláson megállapodtunk, ( igaz szóban ). Ez lenne az a megállapodás, amelyet a Pécsi Ítélőtábla javasol megköttetni a peres felek között, és amely megkötéséhez szándékaink szerint egy lépéssel közelebb kerültünk. Hittem én! Rosszul! Ezzel összhangban úgy tartom teljesen korrektnek a megállapodás megkötésének eljárását, ha minden érintett fél először elolvassa, és ha kérdése, vagy kiegészíteni valója van, akkor azt felteszi.

A „tervezet” kiváltott egy hatást a felpereseknél, csak én nem egészen erre a válaszra számítottam. Konkrétan azt gondoltam, hogy egy hasonló szövegű választ kapok : áttanulmányoztuk jogi képviselőnkkel együtt, és ebben az időpontban aláírjuk.. Nem így történt! Sajnálatosan, de közlik velünk, hogy befizetik a szakértő 285 ezer forintos díját, és még különböző ultimátumokat is intéznek a másik alperes felé. Arról, hogy a felek „esetleg” július 3-án már megállapodtunk, egy szó sem esik a levélben, csak csúsztatások. Nem akarom ledegradálni az eseményeket, de én azt gondolom erről, hogy nem korrekt ez a módszer. Ha valaki „tiszta lapokkal „ játszik, akkor az, szerdán nem így ül le a tizegynéhány emberrel tárgyalni. Ugyanis az lett volna a tisztességes, ha akkor és ott azt mondja a felperes: „Uraim! Mi befizetjük a szakértői díjat, és vitatjuk az önkormányzat szempontjait, így nem akarunk megállapodni önökkel…” Ezt „megértettem volna”..( esetleg )..Most azonban értetlenül állok az események előtt, mert mi a megállapodás szándékával ültünk le az asztalhoz. Tarlósi Úrnak az önkormányzathoz írt levélből idéznék néhány sort, amit én nem értek, mert az alperesek ezen az úton haladtak.

"...Ettől függetlenül így tartottam tisztességesnek, egyszersmind elismerve a gesztust, hogy tudomást szerezhettem a tervezetről. Kissé későn érkezett, de a következő tárgyalásig, sőt az eljárás berekesztéséig bármikor a békesség útjára térhetünk mindhárman.."        Idézet vége.

 

Azt a tisztelt olvasókra bízom, hogy megállapítsák a fentiekből, ki, és milyen útról tért le. Mert szerintem most nem a taszári önkormányzat tért le, és áll a megállapodás útjában. Természetesen ezt a megállapodásra törekvést, és az ott elhangzottakat lehet több féle módon is kommunikálni,  de a tényeken nem változtat semmit. Az önkormányzat ügyvédje nem azért készítette el a megállapodás tervezetet, mert nem volt éppen más dolga. A tárgyaláson jelen lévők visszaemlékezéséről már nem is beszélve.  Sajnálom, hogy Tarlósi Úr, és Kontsagh Úr, nem akarnak megállapodást kötni az önkormányzattal!

Az IKSZT-ben egy hibás konnektor, illetve egy elektromos hosszabbító okozott kisebb problémát. Kaposváron voltam még a Kaposmenti Hulladékgazdálodási Önkormányzati Társulás ülésén, a KEPOP-1.1.1/2F pályázatról kellett döntenie a tagoknak. A 914 millió forint tervezett összköltségű projektben

10 db gyűjtő jármű háromtengelyes tömörítőlapos 20m3-es

2 db gyűjtő jármű háromtengelyes osztott rekeszes tömörítőlapos

12 000 db 120 l-es szelektív gyűjtőedény

12 000 db 300 literes házi komposztáló

A gyűjtő járművekre GPS rendszer és nyomkövető szoftver

A fenti elemek: 887.500.000 ft-ba kerülnének, és különböző kiegészítő szolgáltatások vannak, amelyekbe most itt nem mennék bele. A lényeg az, hogy nemrég jelent meg a pályázati kiírás, és ezért kellett rendkívüli ülésen dönteni a pályázat benyújtásáról. 90 %-os a támogatás mértéke, ezért a „maradék” 10%-ot a társulásnak kell majd biztosítania. Az elmúlt napokban Kaposvár városa rendkívüli ülésen hozott döntést a 91.4 millió ft-os önrészről. Ez azt jelenti, hogy Kaposvár „megelőlegezi” a pályázati önrészt a Társulás tagjai helyett is. A közeljövőben fog érkezni az önkormányzatokhoz egy levél az önrészről. Két lehetősége lesz a településeknek, mert vagy ki tudják fizetni, vagy nem. A taszári önkormányzat az utóbbiak közé fog tartozni, de ezzel sincs semmi gond, mert aki nem tud fizetni, az a sikeres pályázat után, a megvásárolt eszközök bérletéből visszatörlesztheti az önerőt. Olyan pályázatról beszélünk, amelynél az idő egy fontos tényező. Minél hamarabb lépünk, annál több az esélyünk a nyerésre. Van itt azonban egy fontos kérdés is, hiszen a Társulás nem üzemeltetheti ezeket az eszközöket, csak olyan speciális törvényi előírásokkal rendelkező NONPROFIT vállalkozások, akik ezeknek az előírásoknak megfelelnek. Nem lesz egyszerű a helyzet,sajnos.

Igyekeztem még szállító járművet is szerezni, az IKSZT országos versenyét megnyerő csapatunk jutalom kirándulásához Orfűre. Megoldódott a helyzet, köszönet a Kaposkeresztúri polgármester asszonynak, Budánné Simonfalvi Katalinnak érte. Pénteken csobbantunk egy jót az Igali Termálfürdőben a családdal, valamint gőzerővel folyik a lekvár, és befőtt „gyártása”.

 

2013 július 07.

Apollónia napja van, 91 éves Pierre Gardin, francia divattervező. Köszöntök mindenkit ezen a kellemes júliusi napon. Természetesen a kellemes szót, ha megengedik, akkor idézőjelben mondom, mert a ma esti vihar, azért nem hiányzott a „lelki világomnak”. Kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltóságot, és sajnos volt egy eset, amikor autóra dőlt egy fa. A lakótelep 31-es épülettel szembeni fűzfa adott nagyobb munkát a tűzoltóknak, mert a több törzsű fát teljesen ki kell vágni .A fa kivágása közben beszorult a motoros fűrész lapja, ezért megpróbáltam „szerezni „ egy fűrészt én is. A végén azonban Gemici Cetin hozott egyet, és este 10-re meg is oldották a „problémát. Azért az is nagyon jól eső érzés volt a számomra is, hogy a fülledt melegben megizzadt tűzoltóknak a 31-es épületből vitt vizet Szabóné Csonka Nóra. Vannak még „figyelmes, önzetlen emberek”.

Ezen rövid bevezető után, megpróbálom összefoglalni a hét eseményeit néhány mondatban, mert tudom, hogy „sokan” ,csak a blogomból kapnak információkat. Mint a korábbi bejegyzésemben már írtam róla, hétfőn „köztisztviselő” nap volt, amely egyébként munkaszüneti nap. Én és több köztisztviselő, ettől függetlenül bejöttünk dolgozni, mert volt dolgunk. Én,a havonkénti eligazítást tartottam meg a Start Közmunka Programban résztvevő munkásoknak. Ilyenkor mindig az aktuális kérdésekről, és esetleges hiányosságokról beszélek a dolgozókkal.

Szerdán délután a Repülőmúzeummal kapcsolatos „megállapodás” miatt ültünk le az érintettekkel az emeleti nagyteremben. A képviselő-testület, a Veterán Egyesület vezetősége, Tarlósi József felperesi képviselő, és az önkormányzat jogi képviselője, Dr Fekete László ügyvéd úr. Több mint egy órásra, és személyeskedésektől sem mentesre sikeredett a tárgyalás, de Tarlósi Úr is a megegyezésre hajlott, és elfogadta az önkormányzat feltételeit. Mi annyit kértünk a felperesektől, hogy a szerzői jogaikról egyszer, s mindenkorra mondjanak le, a perrel kapcsolatos költségeit mindkét fél maga viselje, és a múzeumba bejárást korlátok, és szabályok között, mindenki tartsa be. A felperesek természetesen a múzeumi tárgyak gondozást, és a tárlat vezetésének jogát visszakapják. Természetesen a megállapodás akkor lép hatályba, ha a jogi képviselőnk által megfogalmazva, leírt formában aláírásra kerül, a felek által. Én bízom benne, hogy ez így fog történni, és megoldódik a személyes sérelmektől sem mentes „jogi eljárás”.

Csütörtökön reggel Ift Miklós Úr, a KAVÍZ Kft ügyvezetője járt nálam a vizi közművekkel kapcsolatos egyeztető tárgyaláson. Sajnálatos módon, a víz és csatornadíj hátralékról is tárgyaltunk, ami Taszáron ma 1 080 000 ft, ebből az összegből, a 90 napot meghaladó tartozás mértéke 476 956 ft. Van olyan személy, aki 71 ezer forinttal tartozik. Összesen 66 előfizetőnek van kisebb, nagyobb „restanciája”.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások (1 db)

Szabóné Csonka Nóra

2013. 07. 08. 22:39

Kedves Sanyi!
Úgy gondolom, ez volt a legkevesebb, amit megtehettünk értük, hisz az éjszaka közepén, amikor mi már pizsamában pihengettünk, Ők ÉRTÜNK dolgoztak! Mondanám, hogy szívesen máskor is, de remélem nem lesz rá legközelebb szükség! :)

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom