Mindennapok 2013 június

 

 

2013 június 30.

Pál napja van, 38 éve született Ralf Schumacher német autóversenyző. Köszöntök mindenkit ezen a kellemes júniusi vasárnapon.

A „rendszeres” olvasóim, ebből a blogból is, kaphatnak információt településünk közügyeit illetően.

Ez a kijelentésem hatványozottan igaz most, hiszen a csütörtöki képviselő-testületi ülésen esett szó arról, hogy az emberek „pletykálnak” az önkormányzat anyagi helyzetéről. Megmondom őszintén, hogy a pletykák engem nem igazán érdekelnek, de…A szóbeszédnek elejét venni, csak a hiteles, és folyamatos tájékoztatással lehet. Mire is gondolok? Például arra,hogy a képviselő-testületi ülésekről készült felvételek lejátszását majd 10 év "hagyomány" után, nemes egyszerűséggel, elvették az állampolgároktól. ( Már akit érdekelnek a közügyek!) Így ez a kommunikációs csatorna megszűnt.Enyit a hiteles és korrekt tájékoztatásról.

Azoknak, akiknek most is a „köz” érdekében, önként vállalt és elvárandó együttműködés lenne a kötelességük, azok ne ad-hoc módon ötleteljenek, hanem a megfelelő helyen és időben, felkészülve, és a megfelelő csatornánat"használva", az illetékes személlyel üljenek le, és dolgozzunk ki együtt, alternatívákat Taszárért.

Én „még mindig itt tartok”, mert még most sem működnek jól a közös dolgaink…Sajnos ezt látom, és tapasztalom. Konkrétan csak egyetlen tényt emelnék ki, az önkormányzat anyagi helyzetét. A képviselő-testületi ülésen is ez váltotta ki az egyik „anomáliát”. Egészen pontosan a 20 napirendi pont között, több anyagi összefüggésű döntést is előterjesztettem, a korábban megbeszélteknek megfelelően. Igaz, a csütörtöki testületi ülést nem előzte meg pénzügyi bizottsági ülés, de én ezt annyira nem is tartom fontosnak. Inkább azt, hogy a pénzügyi bizottságnak azért „illik” tisztában lenni az önkormányzat anyagi helyzetével. Nem volt ! Más képviselő sem! Ezért tartom fontosnak, hogy én azért felkészülten „próbálom levezetni” az üléseket. Több-kevesebb sikerrel. Most „az verte ki a biztosítékot” az ülésen, hogy még mindig van pénz az önkormányzat számláin, és nem vagyunk csődben! Mert ez „terjed” a köztudatban! ( Állítólag !)

Mint mondottam, szerintem nem kell sok fantázia ahhoz, hogy összerakjuk ezt az „állítólagos történetet”. Kezdjük onnan, hogy 2-3 hónapja láttak nyilatkozni engem is, a Somogy Tv-ben, a Simonfai polgármesterrel együtt, az önkormányzatok rossz anyagi helyzetéről. Talán nem szó szerint, de arról beszéltünk, hogy a nyáron, de legkésőbb őszre elfogy az önkormányzatok pénze. Ez a kijelentés, és a helyi tv-ben, az ülésről készült felvételek megszűntetése, no és az emberek kombinálási képességi együttesen azok, amik a jelen helyzetet generálták.

Ma még van a taszári önkormányzat számláin pénz, de nem tudjuk, hogy mennyi ideig tart ki. Egy-két, vagy talán 3 hónap, nem tudom pontosan ! Egy biztos! Külső segítség nélkül csődbe fognak menni az önkormányzatok ! Nem tudom megmondani, hogy mikor, de ez lesz.

Ezért is küldött e-mailt Erjábeczné Dobák Melinda képviselő asszony, a képviselőknek, a jegyzőnek, és nekem, 16 pontból álló takarékossági javaslattal. ( Miért most, és miért nem a tervezéskor, azt nem tudom .) Pontosan a képviselő-asszony szájából hangzott el az, a kijelentés, hogy „ nem kap korrekt, hiteles tájékoztatást az önkormányzat anyagi helyzetéről a közvélemény” ezért megy a „pletyka”, hogy csődben vagyunk, nincs pénz a bérekre, stb, stb.. Én tettem ezt akkor is, és most is, egzakt, és hiteles tájékoztatással. Nem többet, de nem is kevesebbet.

Arról már nem is beszélek, hogy a szemétszállítás díjának lakosságra történő áthárítása nem szerepelt a „ tervezett javaslatok” között. Az elvet természetesen támogatom, de az időzítéssel, és a módszerrel kapcsolatban, azért vannak fenntartásaim.

A másik sarkallatos napirendi pont, a Repülő Múzeummal kapcsolatban indított „szerzői jogok megállapítása” tárgyú perrel kapcsolatos tájékoztatás volt. Tarlósi József Úr részt vett az ülésen, és igen csak lehengerlő hangnemmel igyekezett az ülésen, bizonygatni igazát, és a határidők szűkösségét. Én arról adtam tájékoztatást, hogy az önkormányzat jogi képviselője nélkül nem fogok tárgyalni egyezségről senkivel sem. Erről a tárgyalásról, az önkormányzat jogi képviselője, feljegyzést is küldött a Somogy Megyei Veterán Repülő Egyesület elnökének is, mint másod rendű alperesnek is. A levél felolvasásra került, de a felperes vitatta a levél tartalmát, ami számomra megdöbbentő. Július 3-án lesz lehetőség a megállapodás feltételeinek a kidolgozására,és erről döntöttünk. Volt előtte hivatkozás, hogy az időpontunk későn lesz, és most azonnal akarja az egyezséget, mert különben… A feltételeinket, még így előzetesen sem volt hajlandó elfogadni..Nem is tudom, hogy egyáltalán mit akarnak..? Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz szerdán!

Pénteken délelőtt fél 11-kor kezdődött a Kaposvári Keleti temetőben Demeter Győző nyugállományú ezredes, barátom temetése. A ravatallal szemben álltam, és a kivetítőn keresztül néztük, a Győzőről készült képeket. Nagyon megható volt a szertartás, és a búcsúztató beszédek is. Végül felesége, Erzsi mellé helyezték el hamvait, örök nyugalomra, katonai szertartással, és díszsortűzzel. A család meghívott a temetés után tartott Halotti Torra, ami nagyon megtisztelő volt a számomra. A részvét nyilvánítása után megköszöntem a meghívást, de sajnos nem tudtam részt venni rajta. Demeter Attila alezredes Úr,  megértette a hivatkozásomat, és megköszönt mindent…Én is..

A hivatkozásom oka, a köztisztviselők napja alkalmából szervezett összejövetel, és Szilágyi József, volt kollégánk, nyugdíjba vonulása alkalmából szervezett aktusa volt. 13.00-órára értem Bányára, a rendezvény helyszínére, melyet egy egyesület  ingatlanján tartottunk.A hivatal dolgozói,nyugdíjasai, a képviselők,óvoda vezető, háziorvos, IKSZT munkatársaival együtt igyekeztünk egy önfeledt délutánt eltölteni.

Először elbúcsúztattuk Józsi bácsit, majd a jegyző asszony köszöntött mindenkit a köztisztviselői nap alkalmából. Ettünk, ittunk, beszélgettünk, és sétáltunk egyet. Aki akarta jól érezte magát ezen a napon is. Én személy szerint jól éreztem magam.

 

 

2013 június 23

Zoltán napja van, 78 éve született Kárpáti György vizilabdázó. Köszöntök mindenkit ezen a kellemes, fülledt napon. Az időjárás ezen a héten nem fogadott bennünket a kegyeibe, de a meteorológusok felfrissülést ígérnek a jövő hétre. Én ezen a héten szabadságon voltam, itthon pihentem és a családdal töltöttem az időmet,. Sajnálatos események zavarták meg ezt a hetet is, mert elhunyt Demeter Győző nyugállományú ezredes barátom 82 éves korában. Mérhetetlenül lesújtott a halálhíre. Elég közel álltunk egymáshoz, és sokat beszélgettünk az életről, a múltról. Szinte hihetetlen még most is, hogy „elment”. Tudom, hogy ez az „élet rendje”, de bennem akkor is hatalmas Űrt hagyott maga után. Elhunyt még Tóth György nyugállományú ezredes barátom is, sajnos. Isten nyugosztalja Őket!

 

A szabadság alatt lehetőleg kevesebbet foglalkoztam a hivatali teendőimmel, lévén, hogy most az alpolgármester Úr helyettesít. Ettől függetlenül azért hívtak telefonon, és készségesen próbáltam megoldani a helyzetet. Csütörtökön, Pécsen tartották a Repülőmúzeum tárgyában, az önkormányzattal szemben indított, „Szerzői jogok megállapítása„ tárgyú per ll. fokú tárgyalását. Az önkormányzat jogi képviselője, és Tarlósi József, az egyik felperes jelenlétében ,. Ítéletet a bíróság szakértelem hiányára hivatkozva nem hozott. Lévén, hogy először a felperesek fizessen meg 283.000 ft szakértői díjat, hogy az majd megállapítja, vagy nem a felperesek kereset iránti jogalapját. Nevezetesen, hogy a múzeum, az Ő szellemi, és egyéb termékük. Ez a szakértői felkérés természetesen nem garantálja a szerzői jogok megállapítását Kontsagh Sándornak, és Tarlósi József felpereseknek. Ezért a bíróság, peren kívüli megállapodás megkötését javasolta a felperes, és az alperes között. Ezért kell leülni a képviselő-testületnek, és a fent említett uraknak, hogy ezt a megállapodást „ tető alá hozzuk”. A jövő héten csütörtökön megtartandó képviselő-testületi ülésen napirendként is fog szerepelni ez az „Ügy”, is. Tarlósi József írásban is kezdeményezte már pénteken a megállapodás tárgyalását, amit én csak az önkormányzat jogi képviselőjének a személyes bevonásával tudok elképzelni. Július 3-án ügyvéd úr személyesen is eljön, és az érintettekkel megtárgyaljuk a kialakult helyzet megoldási alternatíváit.

 

Egy másik sajnálatos esemény is borzolja a kedélyeket, mert valaki, vagy valakik, szombatról vasárnapra virradó éjszaka, ledöntötték az önkormányzat előtti Gagarin szobrot, és letört a feje. Egyszerűen minősíthetetlennek tartom az esetet ! Aznap éjjel lakodalom volt az önkormányzat nagytermében, és én látok párhuzamot a két "esemény" között. A rendőrség helyszínelt, de nem igazán hiszem, hogy megtalálják az elkövetőt, elkövetőket. Évtizedekig senkit nem zavart ez a szobor, és én nagyon sajnálom, hogy ilyen sorsra jutott. Azt még nem tudom megmondani, hogy mikor, és mennyi pénzből fogjuk tudni helyreállítani. Szégyen!

A Gagarin szobor, fej nélkül

 

 

2013 június 16.

Jusztin napja van, 24 éve ünnepélyes keretek közt újratemették Nagy Imre politikust. 50 éve, ezen a napon repült a Vosztok-6 űrhajó fedélzetén, Valentyina Tyereskova, a Föld első női űrhajósa.

Hétfőn délután, a képviselő-testület tagjaival informális beszélgetést folytattunk, a 2013-2014 évi LEADER pályázatok benyújtásával kapcsolatban. Erről a típusú pályázati lehetőségről már korábban tettem említést itt. Mindegyik pályázat utófinanszírozott, tehát előbb ki kell fizetni, aztán lehet csak benyújtani a kifizetési kérelmet. Az önkormányzatoknak az ÁFA az önrésze, az egyesületeknek pedig 100%-os a támogatás mértéke. Ki kell hangsúlyoznom azt is, hogy semmilyen kötelező önkormányzati feladatra nem lehet pályázni. Itt kiemelném például az együttműködést a társadalmi szervetekkel, hiszen nekik jelentős lehetőségeket nyújt ez a pályázat. A Turul Egyesülettel megállapodtunk, hogy a Falunap megszervezésére nyújtsanak be pályázatot. Nos ! A pályázatok döntési folyamata hosszú, és körülményes, ezért sajnálatosnak tartom, hogy a legjobb esetben is csak 2014-es falunapra nyerhetnek forrást. A Taszári Honvéd Sport Egyesület is ad be pályázatot, és Takács Ákos is. Velük kötöttem együttműködési megállapodást. Az önkormányzat azonban idén is „parkoló pályán” marad. A kiírt pályázati lehetőségek között, jelen esetben nem sok lehetőségünk volt a válogatásra. Az egyik lehetőség, a község közterületein, a térfigyelő kamera rendszer kiépítése. Ez a keret, 2 millió forint , amire pályázni lehet. A 61 sz. főút melletti buszmegállók, padok, felújítása, esetleg újak beszerzése tartozik a lehetőségek közé.

Egyenlőre nem kíván pályázatot benyújtani a testület. Igaz, hogy nem volt „hivatalos” ülésünk, de ez a beszélgetés, mindenképpen előre vetíti az önkormányzat szándékait. Ennek a megbeszélésnek, azonban nem az önkormányzatot érintő,és már korábban megfogalmazott feladatok megoldása volt a célja. Lehet hivatkozni a rossz minőségű járdáinkra, útjainkra, de pályázat sajnos nincs a felújításukra. Talán a saját bevételeinkből ( ha, még lesz. ) , akkor tudunk fordítani ezekre is. Azt azonban fontosnak tartom elmondani a teljes körű tájékoztatás érdekében, hogy azért nevezik az önkormányzatok támogatását „ Feladat alapú finanszírozásnak”, hogy az állami támogatást, csak arra költhetjük, amire a pénzt adják. Nos! Itt vannak súlyos különbségek, az állami finanszírozás, és a valóság között. A saját bevételeinkből lehet ( már ami marad belőle ), ezeket a fejlesztéseket elvégezni. Az állami források kiegészítése nélkül, sok település kerül majd anyagilag nehéz helyzetbe.

Kedden a nagyobbik leányom Regina, osztálykirándulásra ment Tihanyba, de azért teszek itt említést a kirándulásról,mert fehéren, remegve, és lázasan érkezett haza, fél 7 körül. Megmérte Szilvi a lázát a leányzónknak, és 39 fok volt. Gondolhatják ! Lázcsillapító, törölköző,idegeskedés, és másnap reggel orvos..Egy vírust kapott el szegény Regina, és a torkában is találtak „pöttyöket”.. Egész héten fekvés...de így az utolsó héten..?!

Szerdán délután az Esély Alapszolgáltató Központban, Kerti Party-t szerveztek a meghívott szép korúak részére. Közel 40-en vettek részt a rendezvényen, amelyet én nyitottam meg, majd a Turul Egyesület hölgy tagjai adtak elő, egy parlamenti bohózatot. Jól éreztük magunkat, és köszönet a az „Esély” dolgozóinak a szervezésért, és a lebonyolításért. Csütörtökön reggel a bíróságon kezdtem, az önkormányzati tulajdonában lévő , 61-es út melletti föld bérbeadása miatti tárgyaláson. Hosszú ideje húzódó adok-kapok ügy ez, amiből én személy szerint, de szerintem a taszári önkormányzat is kimaradna. Egyébként semmi titok nincs benne, hiszen nyílt önkormányzati ülésen született ügyről beszélhetünk. Takács Dezső külterületen élő állampolgár, és az önkormányzat tulajdonát képező, régi „pedagógus föld” használatáról szóló Fóld haszonbérleti szerződés érvényessége, valamint korábban, az ezzel kapcsolatban megállapított eljárási hiba miatt járok bíróságra. Mondtam már több alkalommal, hogy közös akarattal bontsuk fel ezt a szerződést, de Takács Dezső Úr, ezt nem akarja. Addig is bíróságra járogatunk.

Pénteken felírták az általános iskolák tábláira a „VAKÁCIÓ”-t. Szombaton reggel 8-órakor kezdődött az általános iskolában a bizonyítványok kiosztása. Én Reginához mentem, Szilvi Anna osztályában hallgatta meg az értékeléseket. Regina most végezte a hetedik osztályt, és megmondom őszintén, hogy mérhetetlen büszkeséggel töltött el, hogy dícséretes kitűnő értékelést kapott Regina, osztály elsőként. Anna is hasonló eredménnyel fejezte be az első osztályt. Mindketten büszkék vagyunk a gyerekeinkre. 9.00-órakor,a Himnusszal elkezdődött a ballagás, és évzáró ünnepség, a sportcsarnokban. Sok szülő, rokon és ismerős jött el, e neves alkalomra, hogy tanúja legyen a gyermekek elismerésének, és életük e jelentős állomásának. A 8.-osztályosokat a 7.-osztályosok búcsúztatták megindító idézetekkel, és verssel. A nyolcadik osztályosok egy szál virággal köszöntötték a szüleiket, majd ők is egy műsorral búcsúztak. Ilyenkor a polgármesterek mindig kint ülnek a dísz asztalnál, és mint minden évben, egy szál virágot mindig kapunk a ballagóktól. Idén is így történt. Ezek mindig nagyon kellemes pillanatok, hiszen az elmúlt 10 évben már sok korosztályt láttam elballagni, a taszári általános iskolából. A ballagás utolsó mozzanata a jutalomkönyvek kiosztása volt, amelyben a megjelent polgármesterek is kiveszik a részüket. Ismét azok voltak a legszebb pillanatok a részünkre, hogy mindkét gyermekünket szólították jutalomkönyvre, tanulmányi eredményük miatt. Ismét egy évvel idősebbek lettek ezek a gyerekek. El sem tudom képzelni, amikor jövőre, Regina ballag, pedig ez is itt van egy pillanat alatt..Bizony!

Anna leányom ma ünnepli 8. születésnapját. Drága szentem, olyan, mint ha tegnap született volna !

Ballagás

Anna 8 éves

Ismét elmúl egy tanév..

 

2013 június 09.

Köszöntök mindenkit Félix napján, 32 éve született Natalie Portman amerikai színésznő. Ő játszotta Amidala szenátort a Star Wars filmekben, többek között. Ma már igen kellemes idő van, és valóban hasonlít az évszakhoz.

Ezen a héten, egyébként csapnivaló időjárás volt szerintem, csak reménykedtem abban, hogy a június 8-ra tervezett Gyermeknapi rendezvényünket nem mossa el az eső.. Részben elégedett vagyok , mert a délutáni záporoktól eltekintve, megfelelő időjárásunk volt a Gyermeknapon. No, de ne szaladjunk ennyire előre …

A múlt hét eseményeit összefoglalva, az önkormányzati társulások felülvizsgálata után megalakított „új” társulásokat emelném ki. Ebben a tekintetben, rengeteg előkészítő, és egyeztető munkát végzett a jegyző, és a polgármesteri hivatal apparátusa. Megalakult a Taszári Napsugár Óvoda és Bölcsőde intézmény fenntartó társulás, valamint az Esély Alapszolgáltató Központot fenntartó önkormányzatok által,de új nevén, „ Taszár és Környéke Szociális Társulás” –ok. Csütörtökön délután sikerült létrehozni. 14.00-órakor az óvodai tanácsot majdnem nem tudtuk megalapítani, mert sem Kaposhomokról, sem Fonóból nem jött senki. A kaposhomoki polgármestert a Dunai árvízhez vezényelték, őt megértettem, de Fink Tímea társulási tanács tag, sem jelent meg. Hiába hívtam telefonon, nem vette fel. A fonói önkormányzattól sem jelent meg senki,és nem is jeleztek .Ez egy kicsit kellemetlenül érintett, de hát nem tudok mit kezdeni azzal, ha még alapításra sem jönnek el. Az a szerencse, hogy olyan megalakítási szabályokat dolgoztunk ki és fogadtunk el, hogy az előzetes döntések után, ilyen körülmények között, is létre tudjuk hozni ezt az új szervezetet. A másik társulást is hamar megalakítottuk, 14 önkormányzat polgármesterének jelenlétében . Mindkét tanács megalakulása után, elnököt, és elnök helyettes választottunk titkos szavazással. A társulási elnöknek mindkét esetben engem választottak. Az elnök helyettesi posztra, az Óvodai társulásban Horváth Zoltán Gábort képviselő társunkat, a taszári általános iskola igazgatóját, a szociális társulásban pedig Zsalakó Ernő, batéi polgármestert választottuk.

Arról nem tettem említést, hogy 200 taszári rászoruló kapott tartós élelmiszer csomagot az Esély Alapszolgáltató Központ munkatársain keresztül az Európai Uniótól. A személyek kiválasztásában önkormányzatunknak jelentős szerepe volt.

Részt vettem még a Kaposvár Városkörnyéki Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft ülésén is, ahol felügyelő bizottsági taggá választottak. Ezen az ülésen egyébként a 2012 évi pénzügyi beszámolót , és a 2012 évre vonatkozó egyéb napirendeket fogadtuk el.

Szombaton reggel fél 8-kor, már az iskola udvaron „serénykedtem” . Elkezdtük állítani a sátrat Szalai Janival, Kiss Janival, és Horváth Gábor valamint Marci is előkezdték kipakolni a hang technikát. Szépen lassan el kezdtek szállingózni a gyerekek, és a segítő pedagógusok is. Ingyen körhinták, ugráló vár, póni lovaglás, falmászás, és minden gyermeknek 1 ingyen gombóc fagyi volt az Édes Anna cukrászdában, amivel az önkormányzat kedveskedni akart és tudott, így gyermeknap alkalmából. A dél előtti táncos megnyitó után, a gyerekek, játékos állomásokon ehettek lekváros kenyeret, fűzhettek sokszínű tésztából karperecet, nyakláncot . Kirakójáték, arc festés, horgászat, kerékpár ügyességi vetélkedő, zumba bemutató, délután karaoke . 10.00-órakor, egy tűzoltó autó érkezett az udvarra, amelyet egyből megrohamoztak a kíváncsiskodó gyerekek . Volt

Délután kicsit eleredt az eső is, de összességében nem okozott különösebb gondot. Aki jól akarta érezni magát, az megtehette.

18.00-órakor az önkormányzat földszinti nagytermében, a Roppantós Együttes mutatott be egy kis néptáncot, mert a Májusfa kitáncolása is, a mai napra esett. Közel ötvenen, egymás kezét fogva , körbe-körbe táncoltunk, hogy a Májusfa kitáncolódjon a helyéről. .Nagy-nagy erölködések, és többszöri próbálkozás után azért sikerült kivenni a fát. A következőkben palacsinta party következett, amelyet az önkormányzat dotált, és az IKSZT-ben, a Turul Egyesület hölgy tagjai sütöttek a résztvevőknek. Köszönet érte.. Repetázni lehetett, így mindenki „jól lakhatott” palacsintából, ha akart.. Az estét a gyermek disco zárta.. Szerintem minden elvárásnak megfelelt a gyermeknap, így, már nem bántam meg , hogy a múlt hét végi időpontról, át tettük a tegnapi, 8-ára a gyermeknap megtartását. Itt is szeretnék köszönetet mondani az iskola, óvoda, bölcsőde dolgozóinak, és mindenkinek, aki részt vett a gyermeknap megszervezésében, lebonyolításában.


A Májusfa kitáncolás..

Így járt a Májusfa..

Kitörték..

2013 június 2.

Köszöntök mindenkit Anita és Kármen napján. 118 éve született Radó Tibor matematikus. Ismételten egy mozgalmas hét áll mögöttem. Az elmúlt bejegyzésemben említést tettem arról, hogy a „ hivatalos gyermeknap” pont arra esik. Arról is írtam, hogy pont az esős időjárás okozta a legnagyobb fejtörést a számunkra, számomra, hogy melyik hét vége lenne a leg ideálisabb, ennek a rendezvénynek a megtartására. Pontosan, az előző okok miatt is, az egész héten át tartó, barátságtalan, és hűvös időjárás volt az, ami miatt aggódtam. Nem is alaptalanul. Csütörtökön a rendkívüli testületi-ülésen beszéltünk a kialakult időjárási helyzetről is , ( többek között..) Az időjárási előre jelzések miatt úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk a gyermeknapot, egy héttel későbbre, azaz június 8-ára. Remélhetőleg nem mossa el az eső már ezt a gyermeknapot. Rengeteget aggódtam pontosan a gyerekekért, és azért, hogy legalább szép, és kellemes idő legyen, ha már százezreket rákölt az önkormányzat erre a rendezvényre. Inkább addig próbáljuk módosítani a gyermeknapi az időpontot, amíg megfelelő időjárás nem lesz. Én ezt az elvet vallom, a szabadtéri rendezvény sikerességét illetően.

A hét eseményeit összefoglalva. Hétfőn bírósági tárgyalásra voltam tanúként beidézve, a laktanyából eltulajdonított radiátorok ügyében. Annyit azért megjegyeznék, hogy azokról a radiátorokról, amelyek állítólag eltűntek az egyik épületből, egyetlen szó sem esett a tárgyalásokon. Nem is tárgya a pernek.. Ezen lepődtem meg a legjobban.. Miért írtam le azt, hogy állítólag eltűnt radiátorok..? Azért tisztelt olvasók, mert több mint egy éve Koppány Zoltán Miklós alpolgármester szólt képviselő-testületei ülésen, hogy ő szerinte eltűnt 3 darab radiátor, a 20-as számú épületből. Utasított ez miatt a képviselő-testület, és feljelentést kellett tennem. Én személy szerint nem tudom megítélni, hogy volt-e ott radiátor, vagy sem. Szerintem a többi képviselő sem tudta volna ezt megmondani. Amúgy pedig arról is kell említést tenni, hogy 2006-és 2008 között, a honvédség is elvitt az épületekből gépészeti elemeket. Erre a tárgyalásra, nem csak én voltam tanúként beidézve az önkorányzattól, hanem Koppány Zoltán Miklós alpolgármester , és Nemes András képviselő Úr is. Folyt. köv…

Egész héten igyekeztünk a településen lévő kommunális feladatokat megfelelően ellátni. A Széchenyi utcából, az Esély Alapszolgáltató Központ előtti, Önkormányzati Hirdetőtáblát, áthelyeztettem az önkormányzat előtti, a Gagarin szobor előtti területre. Így az önkormányzat bejárati ajtajáról eltűnhettek a „papír fecnik”.., ahogyan ezt, Erjábeczné, Melinda szokta mondani, testületi-üléseken.

Szerdán 11.00-órakor, Igali Gyuláné Anna temetése előtt, a lelki üdvösségéért tartott Szent Misén vettem részt, a Taszári Római Katolikus templomban. A Szent Mise után, a taszári temetőbe mentünk, hogy részt vegyünk a végtisztesség megadásán. Polgármesterként, erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy a község közéletében jelentős szerepet betöltők temetésén, a polgármester, mondjon beszédet. Most is így történt, immáron harmadik alkalommal ! Engem ,személy szerint nagyon megvisel az, amikor ilyen szomorú alkalomkor kell, beszédet mondani. Anna közel állt hozzám, és mérhetetlenül tiszteltem azokért az értékekért, amelyek szerint élt, és dolgozott. Ezen értékek elismeréséül kapta a „Taszárért” kitüntető címet az önkormányzattól . A „Gyémánt Diploma” átadásán is nekem jutott a megtiszteltetés, hogy átadhattam. Nehéz ilyenkor méltatni egy emberi életet, de igyekeztem megtenni minden tőlem telhetőt. A temetés végén, a család kérte, a részvét nyilvánítás mellőzését, a jelen lévőktől. Hozzám azonban odajöttek, és megköszönték azt, hogy beszédet mondtam.

Csütörtökön reggel fél 8-kor, már szakadó esőben kezdődött a laktanyában, a Somogy Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság szervezésében, az Országos Katasztrófavédelmi Verseny. A Somogy Megyei Igazgatóság, Igazgató helyettese tartotta, a verseny megnyitóját. Elméleti és gyakorlati feladatokkal nehezített, tűzoltó autó, vezetés technikai gyakorlattal egybe kötve, és sok más érdekes kihívással. Engem, inkább az esős időjárás foglalkoztatott, ha lehetek önző egy kicsit. Délután rendkívüli testületi-ülést hívtam össze, mert jogszabályi kötelezettség miatt, felül kell bírálni az önkormányzati társulásainkat. Most, a Kercseligeti Integrált Szociális Központ, módosított társulási megállapodását kellett elfogadnunk határozattal. Ezt kellett tennünk azért, mert a „ Jelzőrendszeres Házi Segítség Nyújtás” szakfeladatra társultunk évekkel ezelőtt. 8 taszári veszi igénybe ezt a lehetőséget, így most erről a megállapodásról kellett szavaznunk. A másik „sarkallatos” napirendi pont, Utasiné Kenderák Tímea , „vezetői pótlék ügye” volt. Megszavaztuk a korábban elutasított 300%-ot, azaz 60 ezer forintot, és ENNYI ! Ezen az ülésen beszéltünk arról, hogy módosítsuk a gyermeknap időpontját egy héttel későbbre, azaz június 8-ra. Így is történt! Az okokról már írtam korábban..

Pénteken este 8-kor az IKSZT-ben kezdődött az „Éjszakai Sokadalom” játékos vetélkedő, amelyre korábban nevezett az IKSZT. Érdekes és kreatív feladatokat kapott a csapat. Mindent szigorúan időre kellett teljesíteni. Élő tyúkot kellett szerezni, verset írni róla, az előre meghatározott hulladékokból használható játékokat kellett készíteni. Filmet kellett forgatni a településről, szinkronizálni egy filmet , és sok érdekes feladat. Én korábban hazajöttem, de Szilvi, és a gyerekek, hajnali 1-óra után értek haza. Reggel tudtam csak meg, hogy megnyertük az országos vetélkedőt. Azt is vállalni kellett a vetélkedőre történő nevezéssel, hogy győztes csapatnak a verseny után fel kell utaznia Budapestre, átvenni a díjakat. Ma a taszári csapat Budapestre utazott. Gratulálunk nekik. Igaz hajnali negyed 4-körül tudták meg az eredményt, de az öröm, akkor is nagy volt. Megérdemelték! Róluk, és a versenyről, már írtam itt egy bejegyzésben, ezt tisztelettel ajánlom minden kedves érdeklődőnek. Ma Úr Napi Szentmisén voltunk a Taszári Római Katolikus templomban, és a mise után, Úr Napi Körmeneten vettünk részt. Sűrűen járunk templomba családostul, és a nagyobbik leányom Regina mellett, már Anna is ministrál a szent miséken. Ahogy megtudtam, 50 éve nem volt Taszáron ilyen Úr Napi Körmenet. A lelki táplálék ..ahogyan plébános Úr mondta..Fontos..és így van, igaza van..

A Körmenet

DSCF2188.JPG

DSCF2204.JPG

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom