Mindennapok 2013 május

 

 

 

2013 május 26.

Fülöp és Evelin napja van, 92 éve született Bárdi György színművész. A mai napon nem kényeztet el bennünket az időjárás, mondhatnám nincs az a gyönyörű májusi napsütéses időjárás. Igaz, hogy ma van „hivatalosan a Gyermeknap”, de én „most még” nem bánom, hogy június 1-jén tartjuk majd meg Taszáron.

Igen ! Június 1-jén szombaton kerül megrendezésre a Gyermeknap rendezvényünk, az általános iskola udvarán. Reggel 08.00-órától folyamatos programokkal kedveskedünk majd a gyermekeknek. Dél előtt játékos vetélkedőkkel, arcfestéssel, aszfalt rajzzal, palacsinta sütéssel, tűzoltó autóval, és egy gombóc ingyen fagylalttal várjuk a gyerekeket. A sportcsarnokban falmászás, egész nap ingyen körhinták, ugráló vár, és délutántól lovaglás is vár majd, a vállalkozó szellemű gyerekekre. A bátrabbak a nap második felétől kerékpáros ügyességi vetélkedőn mérhetik össze ügyességüket, vagy a hangjukat karaoke segítségével. Este „gyermek disco” várja önkormányzat földszinti nagytermében azokat, akikben még van energia az egész napos megpróbáltatások dacára. Remélem, hogy a mai időjáráshoz képest, nagyságrendileg kedvezőbb körülmények lesznek jövő héten szombaton.

Az elmúlt hét eseményeit összefoglalva, nem vagyok egyszerű helyzetben. Utaltam már a korábbi bejegyzésemben arra, hogy az önkormányzati, képviselő-testületi munkáról szóló tájékoztatási csatornák radikálisan leszűkültek. Ne várja senki a jövőben, hogy az önkormányzat képviselő-testületi üléseit levetítik a „helyi Tv-ben.” Többek között ezt is tárgyalta csütörtökön este a képviselő-testület. Nos, azért nem akarok ennyire előre szaladni a történések tekintetében.

Ezen ok miatt fogalmaztam úgy, hogy nehéz összefoglalni az elmúlt hét eseményeit. Kedden délelőtt a Start Közmunka Minta Projekt, Belvízi Csapadékvíz Elvezető Árkok tisztítása feladat elvégzéséhez, műszaki szakembert vettünk igénybe,aki a több csapadékvíz elvezető árok meder szintezésében volt a segítségünkre. A fűnyírás mellett, még a kültéri padok, és kukák, utcanév táblák kereteinek a festése, valamint korlátok festése is megvalósul a közeljövőben.

Nem kevés megoldásra váró feladat áll még előttünk, hiszen folyamatosan alkalmazkodnia kell az önkormányzatnak, az előttünk álló kihívásokhoz. Csütörtökön délelőtt Batéban tartották, a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, 2013 évi pályázati projektekkel kapcsolatos tájékoztató ülését. Azokról az idei pályázatokról kaptunk tájékoztatást, amelyek a települések fejlődését szolgálhatják. Taszár községnek első sorban, az augusztus elején megszervezésre kerülő,Falunapi rendezvény támogatásával kapcsolatos 500.000 ft-os pályázat benyújtása, valamint a térfigyelő kamerák kiépítésre, a 61-es főút melletti buszmegállók építése, felújítása, és a 12-es épület turisztikai célú hasznosítása lehetne a fejlődési alternatíva, szerintem. A pályázati lehetőségként kialakítandó gördeszka pálya is jó lenne. Ezekről a lehetőségekről természetesen a csütörtök esti képviselő-testületi ülésen is beszéltem, de a pályázatokról később lesz döntés, ha egyáltalán akar pályázni a testület.. Mert az önkormányzat pénzügyi helyzete, folyamatosan romlik.. Sajnos..

Már oda is értem a csütörtök esti testületi üléshez. Több mint 20 napirendi ponttal kellett megbirkóznunk, de különösebb „atrocitás” nem történt. Döntöttünk arról, hogy 5 évre, Utasiné Kenderák Tímea az Óvoda, Bölcsőde Vezetője, aki elfogadta adatinak nyilvánosság előtti kezelést. Így az illetmény megállapításánál a vezetői pótlékának mértékéről is külön határozattal kellett döntenünk. Tavaly decemberben 60 ezer forint/hónap pótlékot állapított meg a testület, amit én most is javasoltam megállapítani, azonban egyedül én szavaztam meg ezt az összeget. Csalódott voltam a döntés után, de akkor amikor ezt az összeget a testület  elfogadta, én nem is voltam jelen, mert beteg voltam. Egyszerűen az okát nem értettem. Most pedig mindenki csak maga elé bámulva motyogott, az előterjesztésem alatt. Talán elfelejtették, hogy miről szavaztak tavaly decemberben..? Úgy látom igen ! Utasi Tamás képviselő társunk bejelentette a személyes érintettségét, ezért minden, a feleségével kapcsolatos döntésnél tartózkodott. A későbbiekben, „nagy nehezen” 40 ezer forint/hó került megállapításra, a vezetői pótléknak. Azt pedig csak remélem, hogy más közalkalmazottnak nem fog csökkeni az illetménye , ha már az óvoda vezetőjének csökkent a pótléka.

Döntés született a honvédségi ingóságokról is, az ülésen. Nem kéri ezeket az eszközöket térítésmentes tulajdonba az önkormányzat, érdekmúlásra, és állapot romlásra hivatkozva,miközben már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Igazgató Tanácsa döntött, és el is küldték önkormányzatunknak a Megállapodás tervezetet. Rengeteg , szerintem felesleges kikötést tartalmaz ez a megállapodás, például 15 évig minden évben „jelentést kell készíteni”, hogy milyen célra használtuk fel ezeket az eszközöket, és mindenféle ellenőrzéseket is végezhetnek stb,stb.. Most azonban még sem kellenek az ingóságok. Tudomásul vettem a döntést, amit én egyedül nem szavaztam most meg. Gondolom értik az olvasók, hogy miért..!? Mert ugye, akkor 2008-ban miért szavazták meg, hogy kellenek ezek az eszközök..? Akkor most miért kellett a bíróság előtt állnom..? Nem utolsó sorban pedig, miért került ez nekem saját pénzemből közel 1 millió forintba..? Ezzel a döntésével, szépen elegánsan most kihátrál a taszári képviselő-testület ebből az 5 éve tartó „szappan operából”.. Nem marad majd mindez következmények nélkül, mert egészen biztos vagyok benne, hogy MNV ZRT, és HM nem hagyja majd ennyiben ezt az ügye t. Igen! Ezek azok a kérdések, amelyekre válasz nem kapok..Legalább is, most nem ..

Megemlítettem a testületi-ülések tv-ben történő levetítésének „anomáliáját”, hiába volt itt hagyomány, vagy szokás, már ez sem számít.. Pedig 10 éve, pont a Koppány Zoltán állt a kamera mögött még, amikor az önkormányzatnál dolgozott. Nem lesz levetítve, és kész ! Ahogy elhangzott az ülésen: akit érdekel, az majd eljön az önkormányzati ülésre. Szerintem ez azért nem teljesen így működik, de majd a későbbiekben ezen is változtatni szeretnék. Hirtelen mindenki öntudatra ébredt, eddig nem zavart senkit,, most pedig egyből probléma lett ebből is..

Döntöttünk még arról is, hogy a háziorvosnak nem tudja 100%ban támogatni a rendelő közüzemi költségeit az önkormányzat . Az elmúlt években a képviselő-testület minden lehetséges módot megragadott, hogy ilyen módon is segítse a vállalkozó háziorvost Taszár községben. Már korábban is beszéltünk arról, hogy a szűkös költségvetési helyzet miatt, kénytelenek leszünk bevezetni , egyesek számára népszerűtlen lépéseket is. Most jött el az a pillanat, hogy a háziorvossal is le kell ülni tárgyalni, és tájékoztatni a kialakult helyzetről. Éves szinten valamivel több, mint 1 millió forintról beszélünk. Azt is meg kell említenem, hogy Taszár községnek a háziorvosnak nyújtott támogatások tekintetében semmi szégyenkezni valója nincs. A környező településeken a háziorvosok alig kapnak támogatást az önkormányzatoktól, vagy említhetném Kaposvárt, ahol semmit. Itt meg kell említenem azért Dr Kiss Róbert fogorvost is, aki ugyan Taszáron rendel, de az önkormányzat „csak” a telket adta neki, amire saját pénzén épült, és ma sem kap semmi támogatást az önkormányzattól. Ezeket az előzményeket azért írtam le, mert ezek után lehet objektívan megítélni azt a döntést, amit az ülésen hoztunk a háziorvos támogatásáról.

 

Pénteken délután 17.30-kor az általános iskola pedagógusai és tanulói ,„ Jótékonysági Estet” tartottak az önkormányzat földszinti nagytermében. Minden osztály műsorokkal készült, hogy a tavaszra tervezett, de sajnos érdektelenség miatt kudarcba fulladt zenés táncos jótékonysági estet bepótolhassák. Minden szempontból dícséretet érdemelnek a gyerekek, és a felkészítő pedagógusok, mert nagyon színvonalas volt a műsor, csak kicsit hosszú.

 

2013 május 20

Bernát és Felicia napja van, 67 éve született Cher, amerikai popénekesnő, színésznő. A legutóbbi bejegyzésem óta történt, közéleti eseményekről, már tettem említést itt,a blogban. Azokat a történéseket és eseményeket emeltem ki, amelyek megítélésem szerint érintik, illetve érinthették a Tisztelt olvasókat. A Taszár község közéletével kapcsolatos információk áramlásának e formáját, amelyet a blogom írása jelent, én mindenképpen szeretném a jövőben fenntartani. Írom ezt azért is, mert „aggasztóan” beszűkültek azok a csatornák, amelyeken át az információk áramoltak, illetve áramolhatnának a közéletbe. Megemlítem a Taszár Tv-ben levetítésre kerülő, képviselő-testületi ülések elmaradását, melyről a közelmúltig, nekem nem volt információm. Azt tudni kell, hogy mióta Tarlósi Pali nem dolgozik az önkormányzatnál,azóta Koppány Zoltán Miklós alpolgármester Úr „kezeli” a Taszár TV, és az önkormányzati honlap információs frissítését. Nos, itt azért van még min javítani, ha fogalmazhatok így. Azt szerettem volna csak elmondani, hogy január óta nem vetített le egyetlen testületi ülést sem alpolgármester Úr. Arra a kérdésemre, hogy miért, csak annyit mondott, hogy a testületi ülésen beszéltünk róla, és „ állítólag ezért” . Azt is meg kell említenem, hogy ilyen értelmű döntés nem született, és az önkormányzat Szervei, és Szervezeti Működési Szabályában hivatkozott paragrafusok egyike sem gátolja, ezt a „hagyományt”. Mondhatom azt, hogy hagyomány, hiszen amióta polgármester vagyok, azóta levetítjük a képviselő-testületi üléseket a helyi tv-ben. Pontosan azért, hogy a Tisztelt Taszáriak értesüljenek a község érdekében végzett munkáról, és az állampolgárokat érintő döntésekről. Ezt a tájékoztatási módot,lehetőséget,szerintem nem illik félvállról venni. Eddig működött és nem volt vele senkinek semmi problémája, és úgy gondolom, hogy hagyományt teremtettünk vele, most pedig meg akarják szüntetni. Mondom ezt annak ellenére, hogy engem is egy olyan állampolgár jelentett fel, aki a Tv-ből kapott „ihletet” azért, hogy feljelenthessen. A Taszári Újság megjelentetése is várat még magára, mert nem igazán töri magát senki ennek az újságnak a kiadásáért.

 

Amint mondottam, „már szinte minden jelentős” eseményt megemlítettem, de azért néhány kimaradt a „szórásból”. Sajnos ismét „megüresedett” az önkormányzat gazdasági vezetői széke, mert Talián Zsolt kollégánk, május 13-tól Juta községbe ment el dolgozni, ugyan ebbe a beosztásba. Számomra mondhatnám „érthetetlen” volt a döntése, hiszen szerintem előnye nincs a váltásnak, sőt inkább talán hátránya, de hát ez van, ezt kell tudomásul venni. Zsoltiban jó kollégát, és szakembert ismerhettünk meg, sajnálom, hogy itt hagyott bennünket. Sajnálatos módon nem ő volt az utolsó a sorban, mert Somogyi Róbertné Julika is itt hagyott bennünket 17-én péntektől. Ő a nyugdíjas katonákat érintő kormánydöntés miatt nem dolgozhat a közszférában. Döntenie kellett, hogy nyugdíj, vagy fizetés..? Ugyan ez a sors vár Szilágyi Józsi bácsira, aki az önkormányzatnál a fűtő, és egyéb munkaköröket látott el. Én személy szerint nem értek egyet ezekkel a kötelezően választható lehetőségekkel, mert a közélet más területein vannak kivételek. E hónap végén zárul le a Start Közmunka Mintaprogram Illegális Hulladék Lerakók Felszámolása „projektünk „. Közel 60 köbméter szemetet tudtunk összegyűjteni, és elszállítatni,de még sokszor ennyit hever szerte szét községünkben. A közterületek virágosítása is sikeresen befejeződött, valamint folyamatosan felújítjuk, és lefestjük a község zöld színű szemetes edényeit is. A belvízi csapadék elvezető árkok tisztítása, és az utak padka javítása lesz még az a munka, amellyel reményeim szerint jobbá, és szebbé is tehetjük településünket, és annak közterületeit.

 

Megemlítem még, a laktanyában megtartott, Megyei Tűzoltó vetélkedőt, amely kombináltan, egy katasztrófavédelmi gyakorlattal, is színesebbé tette a programot. Szerintem nagyon hasznos, és tanulságos volt ez a megyei vetélkedő. Igaz, hogy nem minden taszári képviselő-testületi tag támogatta azt, hogy ingyen adjuk oda a laktanyát a számukra, de hát ezt már csak egy „ilyen” dolog. Május végén az országos vetélkedőt is itt tartják, több országos vezető jelenlétében. Az önkormányzati társulások kötelező felülvizsgálata miatt került Taszár község ismét nehéz helyzetbe. Fogalmazok így azért, mert már hosszú ideje központja Taszár község azoknak feladatoknak, amelyek több települést is érintenek. Ezek a társulások, mint ahogy a nevükben is bent van, olyan közösen működtetett feladatokat jelent, amelyeket ily módon sokkal gazdaságosabb ellátni. Az utolsó mondatomban van a „kutya elásva”. Valóban! A közös működtetésnek nem csak közös előnyei vannak, hanem a központi feladatot ellátó településnek, azaz gesztornak bizony hátrányai is. Itt azokat a többlet feladatokat említeném meg, amelyek a taszári önkormányzat személyi erőforrásait, és a dologi kiadásait érintik . Magyarul azért a többletmunkáért, amit társulással kapcsolatban elvégez a taszári polgármesteri hivatal, azt fizessék is meg a társulás-társulások tagjai. Szándékosan írtam társulásokat, hiszen a jegyzőnk, Keszthelyi Tiborné, egy komplex társulás létrehozását látta a legjobb alternatívának. A tervezetet kiküldte e-mailen a társulás jegyzőinek, polgármestereinek, akik eztán jöttek el Taszárra, hétfőn délután. A társulásról annyit még meg kell említenem, hogy a kidolgozott „új társulási anyagban” egyébként „szinte minden önkormányzati feladatot” társulásban szeretett volna ellátni, Taszár község önkormányzata. Itt megemlítem a védőnő, az étkeztetés, az óvoda, valamint az Esély Alapszolgáltató Központ feladatait is. A komplexitása volt talán az egyik akadálya ennek a társulásnak, valamint az, hogy Taszár község, ezen többlet terhei ellensúlyozása miatt 1,9 millió forintot kért a társulás többi tagjától. Nos! Egyenlőre abban maradtunk, hogy a jegyzők, körjegyzők üljenek le először, és egyeztessenek a szakmai és egyéb feltételek tárgyában. Mindenképpen a konszenzusra törekedést tartom a legfontosabbnak. Ahogy ott meg tudtam állapítani, nem minden kollégámnak volt hasonló a véleménye erről a fajta feladat ellátási módról. Borzasztóan nehéz helyzet állt elő, hiszen a működési hiánnyal küszködő önkormányzatoktól akarunk pénzt kérni.. Ez manapság óriási kihívás és feladat is egyben. A kérdés most is az önkormányzatok finanszírozása miatt kialakult helyzetre vezethető vissza. Azt nem tudom megmondani, hogy mit hoz a jövő, de pozitív dolgokat most én nem látok.

 

2013 május 5.

Györgyi napja van, 77 éve született Lázár Ervin Kossuth-díjas író, meseíró, elbeszélő. Ma szobrot állítottak Bujtor István emlékére a balatonfüredi Vitorlás-téren. Bujtor István élete, kultúrában, sportban betöltött szerepe sok értéket hordoz, amelyek bennünket is gazdagítanak, kiemelkedő tevékenysége másokat is inspirált - hangoztatta Halász János kultúráért felelős államtitkár vasárnap a Bujtor István emlékére állított szobor avatásán, Balatonfüreden. A 2009-ben elhunyt színész, rendező, színigazgató szobrát, Farkas Ádám Munkács-díjas szobrászművész készítette.

Ismét elkezdődött egy új hónap, egészen pontosan a tavasz utolsó hónapja, a május. Az időjárás valójában a kora nyári hőmérséklettel teszi kellemesebbé a mindennapjainkat, azonban most „minden” tekintetben próbára tesz bennünket, embereket. Ezzel a kifejezéssel arra is utalnék, hogy a meleg, a napsütés, a pára miatt a fű olyan mértékben növekedik, hogy szinte folyamatosan kell nyírni. A nagy számú szúnyogról, és a magas pollen koncentrációról már nem is beszélve. Aki este kimerészkedik, és „megtámadják” a szúnyogok, az bosszankodik is nyomban, mert „szinte elviselhetetlen” a támadásuk intenzitása. Ebben a tekintetben, az önkormányzatnál „sem különb” a helyzet, hiszen a dolgozóinkat is érik „szúnyog inzultusok” a belvíz elvezető árkok tisztítása során. Ezt a veszélyességi faktort szúnyog, és kullancs riasztó spray-vel próbáljuk a minimálisra csökkenteni. Május 1-jén szerdán, ismét megszervezték a „Gyorsulási Versenyt”a repülőtéren, amin idén személyesen nem vettem részt, másképpen fogalmazva, nem „parádéztam”, ahogy egy ismerősöm korábban „rám ragasztotta” ezt a nem éppen hízelgő jelzőt.. Azonban arra is kíváncsi leszek, hogy a rendezvénnyel kapcsolatban megfogalmaz-e bármilyen „kritikát”, vagy egyszerűen csak komment nélkül marad ezen jeles esemény.. Mindegy.. Nekem amúgy szerdán, „olyan hét végi hangulatom” volt, és a családom is hasonlóan érezte magát, mert hogy munkaszüneti nap volt május 1-je.. Egy nosztalgikus érzés kerített a hatalmába aznap, mert felsejlettek bennem a nem is oly távoli múltban lezajlott események. Igen ! Kicsit "Retro"hangulatot éreztem, a "múlt renszer kötelező Május 1-jei felvonulásairól".. De jó is volt.. Ma már "szinte minden" jelentőségét elveszítette ez a nap is, mint megannyi nap a naptárban..

Volt még esemény, amelyet személyes vonatkozása miatt említek meg. Nevezetesen, a kecskeméti parancsnokváltásról írok, hiszen Kilián Nándor dandártábornok ÚrTaszáron szolgált, és 1986-tól, még hadnagy korától ismertem, a később Taszárra került, Ugrik Csaba, ezredes Úrral együtt. Most pedig nem kis büszkeséggel tölt el, hogy volt taszári kollegáim munkájuk, és szakértelmük elismeréseképpen megállják a helyüket mindenhol. Mindegyiküknek sok kitartást, erőt, egészséget kívánok új beosztásuk eredményes ellátásához.

Tizenegy évet szolgált Kecskeméten Kilián Nándor dandártábornok. Parancsnokhelyettesként került az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázishoz, majd négy évvel ezelőtt parancsnokká nevezték ki. Augusztustól pedig hazánk véderő-, katonai és légügyi attaséjaként Svédországban, Norvégiában, Dániában és Finnországban képviseli majd Magyarországot és a Magyar Honvédséget.

Utódjává május 11-i hatállyal szervezetszerű helyettesét, Ugrik Csaba Iván okleveles mérnök ezredest nevezte ki a honvédelmi miniszter. A parancsnoki teendők átadás-átvétele az elmúlt hetekben zajlott, az erről szóló jegyzőkönyvet május 2-án írta alá Kilián tábornok és Ugrik ezredes, majd ünnepélyes keretek közt is megtörtént a parancsnokváltás.

 

Csütörtökön a tavasz egyik jelentős eseménye, a Májusfaállításra került sor az IKSZT intézményünk keretei között.. A facebook-on megosztottam én is az IKSZT munkatársai által készített fényképeket, és megmondom őszintén, hogy örülök a fiatalok aktivitásának. Inkább így mulassák az időt közösen, mint a buszmegállókban, szotyolázva. Sajnos elhunyt Nagy Márk kollégánk édesanyja, Isten nyugosztalja szegényt.. Ma van anyák napja is, így még nehezebb ma azoknak, akik ma nem köszönthetik édesanyjukat.. Két leányunk Anna és Regina, Anyák Napi verset szavaltak édesanyjuknak, nem kis érzelmi impulzust okozva ezzel. Én is megköszöntöttem édesanyámat, és a lányaink neki is szavaltak verset, majd anyósomnak is hasonlóan kedveskedtek. Amúgy én péntektől kezdve olyan náthás lettem, hogy alig látok, Szilvin pedig ma jött ki ez a kórság. A gyerekek is átestek már „ezen a nyavaján”, és legalább egy hétig fújták az orrukat. Nem mondhatnám, hogy a kilátások „rózsásak”, de majd csak kiheverjük.. Remélem, hogy nem allergia lesz belőle, mert az aztán végleg nem hiányozna.. Péntektől egy hét szabadságra távoztam

Anyák Napjára Szeretettel..

 


Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom