Mindennapok 2013 április

 

 

 

 

 

2013 április 28.

Valéria napja van, 97 éve született Feruccio Lamborghini, olasz autógyáros. Kellemes tavaszi időnk van, és minden tekintetben elégedett vagyok az önkormányzatnál folyó ügyekkel kapcsolatosan. Ez talán nem mindenkinek a számára olyan egyértelmű, és konzekvens mint nekem, de hát nem vagyunk egyformák.

Az egyik legfontosabb tulajdonság a sok közül , hogy megtanuljuk objektíven, és a helyükön kezelni a „dolgokat”.. Sajnos többen ennek a tulajdonságnak sajnos híján vannak, és ráadásul még azt sem ismerték fel, hogy az ellenségeskedés helyett a „közelebb kerülés technikája”, és az „együtt gondolkodás”, sokkal célravezetőbb.. Majd lassan megértik, de akkor már túl késő lesz számukra.. Mondom én…

Nem gondolom, hogy én vagyok az az ember, aki az „észt osztja”, de a személyes sértődöttség, és a „ revans vétel” iránt érzett olthatatlan vágy , az ZSÁKUTCA…

Azért arról is írok néhány gondolatot, hogy bizony az önkormányzatnál, az elmúlt héten elvégzett munka sikeresen halad, és a körülményekhez képest megfelelő. Kedden 4 darab konténert hoztak „első körben”, a KVG ZRT-től, a Start Közmunka Minta Projekt, Illegális Szemétlerakó Megszüntetése projektjéhez. A lakótelepen, és a település több pontján, rengeteg a „szemét” .. Ezért is örülök neki, hogy sikeresen pályáztunk a különböző projektekre. Itt meg kell említenem, hogy nem csak a munkabérre, hanem ahogy már korábban is írtam róla már, az egész „projekt” összköltségének 20 %-ára vonatkozóan, dologi kiadásokra, és ebben a "körben",szolgáltatásokra is nyertünk pénzt.. Igen ! Ez mind,mind nagyon fontos „momentum „.A „sej-féle” , ahogy szegény „megboldogult Hofi Géza” mondta: Sötétben bujkáló ellenforradalmároknak”..Akik mind, a „puhatestűek”, kategóriájába tartozó „közösség építők”,és éppoly jellemtelenek, mint azt általuk képviselt „ideológia”..Ahogyan a házmester mondta az Ace Ventura c. filmben..: Hipkins!  Egy nagy nulla..!!! Bizony ez így is van..

Eldöntésre került még, hogy az óvoda felújítási pályázatának műszaki dokumentációját, az önkormányzat építési munkatársa fogja elkészíteni. Ennek azért is örülök, mert legalább „ házon belül” marad a projekt előkészítése. Ezt azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert építési előadóként , az ilyen jellegű feladatok , nem tartoznak az építésügyes kollégánk munkakörébe. Intézkedtem továbbá még, a lakótelepi játszóterek homokozóinak a homok cseréjéről, valamint az óvoda, és bölcsőde homokozójának homok cseréjéről is. Ezek talán nem olyan nagy „fajsúlyú” ügyek a Tisztelt Állampolgárok szemszögéből, de a gyermekeknek, és a szüleiknek, ezek bizony fontos dolgok.

A hét eseményeit tekintve, fontosnak tartom még megemlíteni, hogy a lakótelepen, és a Toldi utcában, valamint a Laktanyában, a korábban levágott faágakat, a DA-MŰ KFT gépe ledarálta, hogy kulturáltabb legyen az a terület, amelyet a „környezet károsítás” után az önkormányzat hátrahagyott.

A csapadékvíz elvezető árkok tisztítása mellett, a kukák felújítása, valamint a mezőgazdasági földutak karbantartása is folyamatosan „zajlik”.. Ezt csak azért tartottam fontosnak megemlíteni, hogy az „ellenkampánytól függetlenül” igenis halad, a közösség érdekében végzett munka..

Szombaton délután a Kaposvári Nyugati Kistérség Nyugdíjas találkozóját tartották, az önkormányzat földszinti nagytermében. Közel 100-an vettek részt a rendezvényen, és nagyon kellemesen éreztem magam. Sajnos nem tudtam sokáig maradni a rendezvényen, mert volt egyéb dolgom.

Szombaton volt 10 éve a polgármesterré választásomnak. Itt a blogomban, egy külön bejegyzést írtam erről a napról is. Nagyon jól esett , hogy 3 cikluson keresztül, bizalmat kaptam a Tisztelt Taszári választó polgároktól, és rám bízták a község vezetésnek feladatait. Manapság, szinte csak gáncsoskodó,  okoskodó és kötözködő emberekkel vagyok körülvéve a munkám során. Ők még nem döbbentek rá, hogy nem engem gátolnak a sikerekben, hanem Taszárt.. Remélem, hogy 2014-ben, a Tisztelt Taszári Állampolgárok, „akceptálják” ezt a jelenlegi, „ közösségi hozzáállást”..

20130426539.jpg

20130426549.jpg20130426542.jpg

 

 

2012.04.21

Konrád napja van, 72 éve született Hollósi Frigyes színész. Köszöntök mindenkit ezen a szép tavaszi napon. Igazán nem lehet semmi panasz az időjárásra, hiszen napos, és kellemesen enyhe idő kényeztet bennünket, április idusának második felében. Megpróbálom összefoglalni a hét eseményeit, a történések, és fontosság szempontjait teljes mértékben figyelembe véve. Hétfőn reggel 08.00-órakor,a Start Közmunka Minta programban dolgozók eligazításával, és a az elmúlt időszak munka tapasztalatainak értékelésével kezdtem a hetet. Összességében a munkával kapcsolatos munkáltatói elvárások, és az elmúlt időszak tapasztalatainak összefoglalása volt a lényeges.

 

Ezzel a munkaértekezlettel, amúgy is egy hagyományt „ápolok,” hiszen rendszeresen tartottam „hasonlókat” az elmúlt időszakban is. Itt azért megjegyezném, hogy nem a „Sej” nevű barátunk kritikáinak összegzése miatt „köhögtem össze” az önkormányzat dolgozóit.

 

Azon gondolkozom, hogy az elmúlt hét eseményeit milyen módon foglalhatnám össze a legegyszerűbben…? Nos, ha valóban a fontossági szempont lenne az egyetlen „priorítás” akkor meg kell említenem, a szerda dél előtti „Laktanya kármentesítési koordinációs értekezletet. Aztán a csütörtök 17.00-órakor kezdődő képviselő-testületi ülést, valamint a péntek délelőtt 09.00-órakor kezdődő tárgyalást, amelyen, a szemétszállítás számlázással kapcsolatos önkormányzati észrevételeinket, próbáltuk tisztázni megfelelő módon. Elnézést! A szombat délután 14.00-órakor kezdődő Föld Napja alkalmából szervezett rendezvényt nem akartam kifelejteni.

 

A valóság sokszor színesebb, és árnyaltabb annál, mint amit a legtöbben el is tudnának képzelni róla. Összességében azonban, én „jó”-nak értékelem ezt a hetet is. Mindent a megfelelő módon közelítek meg, hiszen ezzel kapcsolatban, a tapasztalatokat megtanultam az elmúlt 10 évben. A mindennapok tanulságai azonban néha „furcsa tükröt” tartanak elénk, amelyben senki nem akarja meglátni a saját „személyiségének torzulásait”, inkább a másikra szeret mutogatni. Tanulsággal szolgál minden nap, és cselekedet. Az emberi erényeket próbálom alázattal gyakorolni, több, kevesebb sikerrel. A sikertelenség azonban nem szegi kedvem, s lelkesedésemet. A szerdai konzultáció „rendben lezajlott, és különösebb „probléma” nem is volt a laktanyai kármentesítéssel kapcsolatban. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről érkeztek hozzám, az elmúlt évek gyakorlatához híven,mert ismét egy gyakorlatot szeretnének végrehajtani a laktanyában, közeljövőben. Sajnálom, hogy jelenleg „csak” ilyen eseményekre tudjuk hasznosítani. A többiről nem akarok most itt írni, mert bár lenne miről, amit ha megtudnának a „tisztelt” állampolgárok, akkor a fejüket fognák, de nem akarok írni..! Még nem…!

A csütörtöki képviselő-testületi üléssel kapcsolatban külön kommentet szintén nem akarok fűzni a történtekhez, mert a „lényeges ” napirendi pontokat elfogadtuk. Nem akarok „közhellyé” degradálni hozzászólásokat, mert megtehetném, de nem teszem. Egy biztos! Mindig az önkormányzatnak csinálunk plusz, és „felesleges” feladatokat, köröket. Azzal, hogy ezeknek a döntéseknek a „felesleges” megbonyolításával mi a cél, azt nem tudnám egyszerűen „megfogalmazni”, mert csak sejtem…Mindegy ! Végre kell hajtanom a döntéseket, és ennyi. A korábbi bejegyzésemben foglaltak „természetesen” nem maradtak szó nélkül az ülésen sem, de ezt utólag most nem akarom szintén ’kommentálni”, mert teljesen felesleges. Ezt is „megtanultam már”.. Az a lényeg, hogy minden napirendet megszavaztak amit meg kellett szavazni, és beadjuk az óvoda fejlesztési pályázatot is.

Pénteken az önkormányzat részére számlázott, szemét szállítási díjról is tárgyaltunk a jegyző asszonnyal együtt. Több alternatíva van, amit a közeljövőben alaposan át kell gondolnunk, mert jogszabályi változások lesznek a szemétszállítási díjjal kapcsolatban is. Nagyon nehéz feladatokat kell megoldani a közeljövőben a „szeméttel kapcsolatban is” . Szeretném , ha a taszári képviselő-testület alaposan átgondolná a 2013 -2014 évi lehetőségeit is..

Szombaton délután a „ Föld Napja”alkalmából szervezett rendezvényen vettünk részt a családommal együtt, amelyhez a gyülekező, az IKSZT intézmény bejáratánál volt. Először a közel 30 résztvevővel együtt elültettük az „IKSZT” intézmény fáját, a nem messze lévő játszótér sarkában. Utána a laktanyába mentünk be, és a környezeti kármentesítés helyszínét néztük meg. Végül a szép napos időben a lakótelepi sport pályánál szalonnát sütöttünk, és beszélgettünk. Azt gondolom, hogy egy tartalmas, és közösséget összekovácsoló rendezvény megszervezése is volt a célja ennek a napnak is, amelyre azért elég kevesen jöttek el.  Azt nem részletezem, hogy az engem korábban „környezet károsítónak titulált” képviselő, sehol sem volt ennél az aktusnál, mert talán személyeskedésnek tűnne.  Ettől függetlenül, én megpróbáltam „korrigálni a munkámmal és jelenlétemmel”, az önkormányzat által okozott fa kivágások tényét . Nem akarok senkit sértegetni, vagy bántani, de én az elveimet be is tartom, és „nem csak beszélek róluk”.. A gyakorlat és a mindennapok tapasztalatai néha makacs dolog, és magukért beszélnek. Ez most is így történt, nem kell a felesleges „lózung”azok szájából, akik másról beszélnek, mint amit cselekednek.. Mondhatnám egyszerűbben, ahogy a mondás : „bort iszik, vizet prédikál..” Igen ! Ez most szintén így történt.. Miről is beszélünk akkor..????

 

013.JPG

010.JPG

011.JPG

043.JPG

089.JPG

081.JPG

103.JPG

 

2013 április 14.

Tibor napja van, 63 éve született Eszterházy Péter író. Köszöntök mindenkit ezen a hamisítatlan tavaszi napon. Kellemes az idő, virágoznak a növények, a fák, és azt gondolom, hogy a lehetőségekhez mérten elégedettek lehetünk az időjárással is.

Ezt az elégedettséget az önkormányzat szolgálati autójáról már kevésbé mondhatom el, mert sajnos szervizbe kellett vinnünk a hét elején. Azt is mondhatnám, hogy „kihullajtotta már a csikó fogait”. Öreg, és már több mint 250 ezer kilométer van benne. Arra gondoltam, hogy a jelenlegi helyzethez alkalmazkodva, egy használt egyterű autóra kellene lecserélni ezt a Peugeot-ot.

 

Az önkormányzatnál is folynak a munkálatok, de természetesen ezek sem tetszenek mindenkinek. Elkezdődött az utakon a kátyúk kivágása, és mára, már el is készültek a javításokkal. „Jó Magyar Szokás Szerint” a kötözködés, és a rosszindulatú megjegyzések azok, amik rányomják a bélyeget az önkormányzatnál, a mindennapi ténykedésünkre. Nem kell messze menni, mert csütörtökön, a „Shey” –nevű hozzászóló is itt, az áprilisi bejegyzéseim között „csipkelődött” velem.. Nem igazán foglalkozok ezekkel az álnéven írogató, és a „semmiből felbukkanó lokál patriótákkal”, hiszen olyan tiszavirág életűek itt a blogomban is, mint a „közéletben”.. Segítő szándékot, még nyomokban sem látni a hozzászólásban, de kötözködést annál inkább. Mire is számítottam..? Hm…. Azt nem akarom részletezni, de sok jóra nem. Már megszoktam „ezt a fajta stílust”.

 

Amennyiben én is csipkelődhetek egy kicsit a „fenti hozzászólóval”, Ő is csak annyira ért a polgármesteri munkához, mint a fazék, a főzéshez.

Kedden voltam fültanúja annak a beszélgetésnek, amelyet most megosztok önökkel is csak azért, hogy elgondolkodjanak arról, mit is „képvisel” a képviselő Taszáron valójában..?!

 

Mint már írtam, éppen az irodámban ültem, amikor meghallottam Somogyiné Julika hangját a folyosón, : „majd a polgármester úr megmondja..” Ennyit értettem a beszélgetésből, és gondoltam kinézek, ha már engem említettek. Ekkor megpillantottam Utasi képviselő urat a folyosón Julikával, de ekkor már vissza is mentem a helyemre, gondoltam úgyis bejön, ha akar valamit.. Nem jött be ! Nem is csalódtam Utasi képviselő társunkban, hiszen az elmúl majd 3 évben is ugyanez volt a „stílusa”. Ez a kis „szösszenet”, azonban nem azt jelentette, hogy nem akart semmit megtudni. Dehogy nem! Velem nem keresi a személyes kontaktust, a tisztelt képviselő kollégánk. Később kiderült a probléma forrása, mert minden képviselőnek küldött e-mailt fényképekkel . Ezeken a képeken, a lakótelepi sportpálya környezetében kitisztított területet, és néhány tuskót látni.. Az alábbi szöveggel, idézem:

 

 

 

 

Tisztelt Képviselő társaim! A képek magukért beszélnek!

BOZÓT IRTÁS TASZÁR Projekt

Elmondások alapján Pataki Sándor Polgármester adott utasítást a FÁK KIVÁGÁSÁRA a közmunkásoknak! (Nem bozót)

Egyben testületi döntés nélkül adott fát egy Taszári lakosnak.

MEDDIG TŰRJÜK?

 


 

 

Idézet vége… Én azért mellékelek néhány képet a területről, és döntsék el az olvasók, hogy "vajon mit kell tűrni"...Ezt a képviselői stílust, vagy a rendezett települési kép kialakítását..?!

 

IMG_0011.JPG

IMG_0008.JPG

 

Többek között ezek a képek kerültek kiküldésre a testületi tagok részére. Nem kommentálom, csak sajnálom a helyzetet.

 

 

 

Én is teszek ide néhány képet azokból, amelyek a terület kitisztítása után készült. Tettem ezt azért, mert szeretném, ha mindenki látná azt az objektivitást és szándékot, hogy Taszár község tiszta, rendezett település legyen. Az illegális hulladék lerakók felszámolásához elengedhetetlen az érintett területek kitisztítása. Pontosan olyan módon, mint a csapadékvíz elvezető árkok tisztítása a Toldi utca nyugati oldalán. Ott is ki kell vágni szükség szerint fákat. A lakótelepi sport pályánál, még a szemetet sem látni a hatalmas gaztengertől. Azért az is egy jó kérdés, hogy vajon majd nyáron mit szól ugyanez a képviselő az allergia szezon miatt? Ez ma Taszár községben „egyik óriási probléma” Utasi Tamás képviselő társunk szerint. Sajnálatosnak tartom azt a helyzetet, amelyet ismét „generálni” próbál.

20130414510.jpg

20130414507.jpg

 

 

20130414518.jpg

20130414512.jpg

 

 

Természetesen ezen én már nem lepődök meg, hiszen a kézfogást már szinte az alakuló ülés után „kihagyta” képviselő társam. Az elmúlt 3 ciklusomban ilyen szintű ellenségeskedő, és magának való, tiszteletlen, arrogáns képviselővel még nem kellett együtt dolgoznom. Ezt a stílust én már akkor nem értettem, és csak azt gondoltam, hogy biztosan a „pillanat heve hozta „ ,de nem így tapasztaltam ! Volt olyan helyzet is, amikor a polgármesteri hivatal dolgozója kérdezte meg tőlem: Te Sanyi ! Az Utasi nem is köszön neked…? Kérdeztem : Miért ? A válasz: Hát mert nem hallottam..! Ezt én eddig „nem is vettem észre”.. Szóval csak azt akartam ezzel a rövid kis történettel érzékeltetni, hogy minden kezdeményezésem, és kompromisszum keresésem, kudarcot vallott vele, amikor rendbe akartam tenni a kettőnk közötti „feszült„ viszonyt. Próbáltam így is, úgy is. Eredménytelenül! Nehezen , de be kellett látnom, és meg kellett értenem, hogy képviselőnek, teljes mértékben alkalmatlan ember az , aki azt gondolja magáról, hogy a polgármesteren kívül más út is vezet egy község közéletéhez. Nem így van. Pontosabban fogalmazva, nem erre tett esküt az önkormányzat alakuló ülésén. Az a gond, hogy azt hiszi magáról, neki csak jogai vannak, de kötelessége nincs. Folyamatos szerepcsere zavarban van, hiszen önmagát „ellenőrnek képzeli” az önkormányzatnál, ami nem igaz. Pontosan azért időztem ennyit ennél a témánál, mert felháborítónak tartom azt a fajta „képviselői hozzáállást, amivel Taszár község közéletét „mételyezi” immáron sokadik alkalommal. Felmerül a kérdés, hogy csak a személyes ambícióira használja-e fel a képviselőségét? Igen !  Igen , valóban adtam fát egy rászoruló állampolgárnak, amit a soron következő testületi ülésen be is fogok terjeszteni. Ilyen volt már korábban,és nem volt gondja vele egyetlen képviselőnek sem. Sőt ! Ennél nagyobb horderejű, és pénzügyi természetű kiadások is voltak akkor, amikor én táppénzen voltam, még sem csinált belőle senki problémát. Nem furcsa..?

Szerdán délután a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület taggyűlésén vettem részt. A 2012 évi pénzügyi beszámoló, új tagok felvétele, és a 2013 év terveiről tárgyaltunk.

 

2013 április  7.

Herman napja van, 45 éve született  Patricia Arquette, amerikai színésznő. Az elmúlt héten, az ünnepek utáni, csendes kezdés után, lassan a visszazökkentem a dolgos hétköznapok feladatai közé. Kedden reggel, elkezdődött a Start Közmunka Minta Program új projektje, és az új munkatársak megérkeztek. A mezőgazdásági utak karbantartása, és a csapadékvíz elvezető árkok tisztítása, medrek mélyítése lesz a feladat. A Taszár határában „tomboló árvíz”, és a belvíz miatt is hatékonyan elvégezzük ezeket a munkálatokat . A munkavédelmi, és egyéb eligazítás után elkezdődött a munka is.

Új pályázat jelent meg, az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekhez kapcsolódó támogatások igénybevételének részletes szabályairól szóló, 8 /2013. (III. .) BM rendeletben. Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) 3. melléklet 10. a) Egyes önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó fejlesztési támogatás előirányzatáról. Ezeket az előzményeket, csak azért írtam le, mert korábban kifogásolták az esetlegesen megjelent pályázati források megjelölését.

Ebben a pályázatban lehetőség van,

aa) kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására,

ab) óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztésre, felújításra,

ac) közbiztonság növelését szolgáló fejlesztések megvalósításának

támogatására.

A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, melynek maximális összege az aa) pont esetében 30 millió Ft, a ab) pont esetében 20 millió Ft, és a ac) pont esetében 10 millió Ft.

Egy pályázó az aa)-ac) pontok szerinti támogatási célok közül kizárólag egy célra nyújthat be pályázatot!

Ennyi a rövid ismertetés a pályázatról, amiről természetesen a képviselő-testületet, és az óvoda megbízott vezetőjét, Utasiné Kenderák Tímeát is tájékoztattam. Tettem mindezt azért is, mert Taszár község 2013 évi költségvetésének elfogadásakor, az óvoda intézmény felújítását neveztük meg, elsődleges feladatként.

Azon településeken megvalósuló infrastrukturális fejlesztések esetében, ahol az önkormányzat nem részesült a Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény 76/C. § (1) bekezdése szerinti törlesztési célú támogatásban, vagy a Kvt. 72. § (1)-(2) bekezdései alapján adósságkonszolidációban, a fejlesztéshez szükséges összeg 100%-a. Taszár község, ezen törvény hatálya alá esik. Reménykedek !!!

Kiemelném azt a fontos tényt is, amely a legfontosabb: ez a pályázat nem utófinanszírozott. Amennyiben megnyerünk pályázatot, és megkötöttük a támogatási szerződést, akkor előzetesen lehívható a megnyert összeg, csak elkülönített számlán kell kezelnie az önkormányzatnak. Május 2 a pályázat benyújtásának határideje, amelyet elektronikus módon kell megtenni. A pályázathoz tartozik még az a tény is, hogy  a Támogatott, a támogatásból megvalósuló beruházás megvalósítása során az építéssel járó fejlesztési célok tekintetében kapott támogatás legalább 5 %-át, köteles közfoglalkoztatottak alkalmazására fordítani (nem plusz önerő biztosításaként, továbbá a minimális összegtől lehet több a ráfordított támogatásrész, kevesebb nem).

Szerintem ezt a pályázati lehetőséget nem szabad kihagynia a taszári önkormányzatnak. Az a kérdés, hogy milyen műszaki tartalmú felújítást szeretnénk elvégeztetni ebből az összegből…? A másik fontos dolog, hogy a műszaki tartalom kidolgozása, valamint ennek a dokumentációnak az elkészítése sem megy „ripsz-ropsz, csak úgy”. Egy vállalkozót hívtam ki az óvodához, hogy az óvoda vezetőjével együtt kérjünk tőle ajánlatot, a lehetőségekkel szinkronba hozva. Nem lesz egyszerű feladat ezt a pályázatot is „összerakni”határidőre, no és persze megfelelő körültekintéssel.

Szerdán délután volt még a laktanyai kármentesítési munkálatokkal kapcsolatos „koordinációs értekezlet” is. A munkálatok elvégzésének arányában, a Projekt Menedzser, és a Műszaki Ellenőr, a kármentesítést kivitelező cég részre, rész számla kiállítását tette lehetővé. Fontos megjegyeznem, hogy természetesen a megfelelő szakmai garanciák után, került sor erre az aktusra. Több mint „90 millió forintot ért” aznap, az aláírásom. Ez az összeg, un.,szállító finanszírozással kerül kifizetésre a kivitelezőnek a Minisztériumból, Taszár község költségvetésén „csak átfolyik”.

Csütörtökön a KAVÍZ Kft hívta meg a települések polgármestereit taggyűlésre. A 2012 évről szóló pénzügyi beszámoló után, a társágban lévő önkormányzatok „tőkeemelése” volt az a napirend, amelynél hosszabban elidőztünk. Odáig azonban minden jelenlévő polgármesterrel együtt eljutottunk, hogy képviselő-testületi felhatalmazás nélkül, mi ott bizony nem dönthetünk erről. Ezért kértük a KAVÍZ Kft felügyelő bizottságának önkormányzati képviselőjét, Lőrinczné Kiss Ilonát, és a KAVÍZ Kft vezetését, hogy képviselő-testületi határozat minta megfogalmazásával, segítsék az önkormányzatoknak a megértést, és a megtárgyalást.

2013 április 1.

Köszöntök minden kedves látogatót,Hugó, és  húsvét második napján. A naptárra nézve április 1-jét írjuk, az időjárás azonban „jócskán alulteljesít” a sokéves átlaghoz mérten. Hűvös idő van, az elmúlt napokban sokszor esett az eső, fúj a szél, és mondhatnék még néhány negatív jelzőt, de sajnos nem érnék el vele semmit, csak magamat idegesíteném feleslegesen. Az elmúlt hetekben, napokban lesett rengeteg hó után, az enyhe időjárás miatti olvadás, és az eső, megint kritikus szintre emelte a Kapos-folyó vízszintjét. Pénteken és szombaton, az időjárás okozta szélsőséges vízszintemelkedés miatt kellett egyeztetnem a katasztrófavédelemmel, és rendőrséggel. Szombaton délelőtt személyesen találkoztam a Vízügyi Igazgatóság területi munkatársával az önkormányzat előtt, átbeszélve a szükséges intézkedések sorát. Folyamatosan figyelemmel kell kísérnem az események alakulását, amelyet a helyszínen is nyomon követek. Több esetben, személyesen is jártam a 61-es úton, és találkoztam Takács Dezső úrral is. Taszár község külterületén az ő, és családja tulajdonában lévő ingatlanokat veszélyezteti elsősorban, a visszaduzzadt, és medréből kilépő Orci-patak vize. Remélhetőleg,a mostani bejegyzésem miatt, nem fog felszólítani Takács úr azért, hogy töröljem ki a nevét a blogomból, mert nem járult hozzá….Igen ! Ezt a „felszólítását,” kedden kaptam tőle meg kritikaként a nyílt, rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Egy korábbi, februári bejegyzésemben, megemlítettem a nevét, és a hozzászólásának tárgyát, a felszólalása okán. A nyilvános ülésen tett hozzászólás ilyen módon történő megemlítése,  nem sért semmilyen személyiségi jogot. Ráadásul, aki folyamatosan figyelemmel kíséri a blogomban írt bejegyzéseket, az pontosan tudja, hogy a nyilvánosságot érintő közérdekű ügyekről, itt is említést teszek.  A testületi ülésről készített jegyzőkönyvből sem lehet kitörölni a hozzászólók nevét. Ez, nem így működik . Maximum nem szólal fel a Tisztelt állampolgár, és akkor nincs leírva neve. Ennyi! Már elnézést, a helyzet leegyszerűsítésért.. Ezeket a dolgokat nem igazán értettem soha, és talán nem is fogom.. A legfontosabb dolog azonban annyi, hogy jelenleg a magas vízszint apad, és nem okoz nagyobb veszély helyzetet. Nem kell lezárni a 61-es utat, vagy homokzsákokkal védeni ingatlanokat….

 

A hét „egyéb”eseményeit tekintve, a kedd délután 17.00-rakor kezdődő, rendkívüli képviselő-testületi ülést említeném meg először. Több napirendi pontot is tárgyaltunk, melyekről, döntésnek születtek. A 2012-évi költségvetési rendelet módosítása, valamint az óvoda konyha gázrendszerének,  mérhetővé tétele az óvodától, napirend volt a legfontosabb ok, amiért le kellett ülnünk. Az eredeti, bruttó 375 ezer forintos árajánlat elfogadása után, most még egy több mint 200 ezer forintos többletkiadás tette indokolttá az ülés összehívását. A gázrendszert, a leválasztás műszaki beavatkozása után, hivatalosan „át kell vetetni” az EON-nal. Ebben az esetben több szakmai feltételnek kell megfelelni a kivitelezéssel kapcsolatosan. Mivel több,a tervezéssel kapcsolatos iratot nem talált a kivitelező, ezért döntöttünk a napirend elhalasztásáról. Ezek azok a tervek, amelyek 2000-ben készültek, az óvoda Kossuth Lajos utcai kialakításáról. Ezért van szüksége még több információra a kivitelezőnek. A közeljövőben lesz még, a gáztervvel kapcsolatos egyeztetés , és ismételten, a képviselő-testületnek kell készíteni előterjesztést, az új információk ismerete után . Ebben a helyzetben egy kicsit ismét elakadtunk, de meg lesz oldva ez a helyzet is.

A másik jelentősebb eseménynek, a Somogy Tv, "Miért?" című műsörában történt, önkormányzatok költségvetésével kapcsolatos szereplésemet említhetném meg.. Az érdeklődők az alábbi link bemásolása után láthatják a műsort.  :http://www.somogytv.hu/videok/miert/91024/.Bodrog Gábor Simonfai polgármester kollégámmal együtt nyilatkoztunk, az önkormányzataink  jelenlegi pénzügyi helyzetéről, valamint a "kilátásokról".

Szerdán délután, a tavaszi szünet előtti napon, megrendezésre került a „Húsvéti Tojásfestés” a gyermekeknek. Az önkormányzat földszinti nagytermét ismét betöltötte a gyermekek zsivaja. Évek óta hagyomány,ez a közösségi rendezvény is, ahol a gyerekek festenek, ragasztanak, rajzolnak mindent, ami a húsvéttal kapcsolatos. Kisebbik leányom Anna is boldogan festegetett, ragasztgatott, a korábban kifújt tojásokra. Boldogan mutatta itthon, az általa készített húsvéti tojásokat. Csütörtökön elkezdődött az iskolai tavaszi szünet. Április 8-ig lesz ideje a gyerekeknek a pihenésre, játékra, barátokra, no és az olvasásra, a tanév befejezése és a nyári szünet előtt, az utolsó lehetőség lesz a gyerekeknek a lazításra. Most már értem azt, amit a szüleim mondogattak sok-sok évvel ezelőtt. „Addig örülj amíg iskolába járhatsz…” Igazuk volt…

 

húsvét 1.jpg

húsvét 2.jpg

húsvét 3.jpg

húsvét 5.jpg

Húsvét ikszt 2.jpg

Húsvét ikszt 3.jpg

húsvét, Ikszt.jpg

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom